Български банки са сред кандидатите да купят "Пиреос"

Български банки са сред кандидатите да купят "Пиреос"

© Юлия ЛазароваПет обвързващи оферти са подадени за покупката на "Банка Пиреос" - поделение на гръцката Piraeus Bank. Това съобщават гръцки медии, цитирани от "Капитал".


Според информацията до финалната фаза са стигнали няколко български банки - БАКБ на Цветелина Бориславова и Инвестбанк на Петя Славова, както и гръцкият собственик на Пощенска банка, Eurobank.


Продажбата на деветата по големина банка в България се подготвя от месеци.
В публикациите на гръцките медии се посочва, че това е първият път, в който една гръцка банка (в случая Eurobank) има намерение да изкупи дъщерно поделение на друга гръцка банка (Банка Пиреос) в чужбина, тъй като плановете за преструктуриране на гръцките банки, внесени в Единния надзорен механизъм след приключване на рекапитализацията им през 2015 г., на практика не позволяват изкупуване на дъщерни клонове между гръцките банки.


В края на март се разбра, че сделката за банката е в напреднала фаза. В края на миналата година по неофициална информация индикативни оферти бяха подали унгарската OTP Bank (собственик на Банка ДСК в България и смятана за основен кандидат за Сосиете женерал Експресбанк) и глобалният инвестиционен фонд Apollo.


Дискретни коментари тогава в банковия сектор посочваха, че всъщност вероятният купувач на "Пиреос" е Пощенска банка.


При приключване на продажбата на "Пиреос" това ще бъде трета банка с гръцки собственици, която сменя собственика си в рамките на 3 години - след придобития клон на Alpha Bank и ОББ, която беше купена от белгийската банково-застрахователна група KBC и се сля със Сибанк.


Банка Пиреос е девета по големина в сектора с активи от почти 2.9 млрд. лв. към края на март 2018 г. Кредитният й портфейл в корпоративния сегмент е за малко над 1.2 млрд. лв., а този за домакинствата (жилищни и потребителски заеми) – 354 млн. лв. Депозитите на домакинствата са 1.4 млрд. лв., а на фирми – 684 млн. лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK