Съветниците отново не замениха имот на "инвеститор, който броди из общината" в София

Съветниците отново не замениха имот на "инвеститор, който броди из общината" в София

© Юлия ЛазароваВече три поредни заседания един инвеститор броди из общината - думите са на общинския съветник Войслав Тодоров (Нормална държава) от днешното заседание на съвета. Той визираше Венцислав Дучев - собственик на терен в район "Слатина", замяната на който общинските съветници от ГЕРБ не успяха да осъществят за трети пореден път.


Предложението бе общината да даде два свои терена - в "Лозенец" и "Оборище", за имот в "Слатина", за който собственикът му – Венцислав Дучев, има издадено от бившия главен архитект на София Петър Диков разрешение за строеж. Теренът на Дучев е между жилищни блокове, в него бе изградена детска площадка, като неведнъж имаше протести от граждани против строителството.


Чрез "дарения" се заобикаля Законът за общинската собственост, в който не се предвижда замяна на имоти. Точката бе изместена първа в дневния ред, като беше 25-а. Вносители на предложение са бившият председател на съвета Андрей Иванов (ГЕРБ) и кметът на района "Слатина" Наталия Стоянова. Те получиха подкрепа от съветниците от ГЕРБ, "Патриоти за София" ("Атака" и ВМРО) и някои от съветниците от Реформаторския блок.
Замяната отново не беше приета, защото я подкрепиха 44 съветници, а са необходими 46. След края на гласуването, както и предишните два пъти, Венцислав Дучев остана, за да разговаря пред залата и из общината със съветниците от почти всички политически групи.


Трябва ни решение


"Той се интересуваше какво решение ще търсим", каза пред "Дневник" Андрей Иванов, като посочи, че все още няма отговор на този въпрос, като ще се търсят нови варианти. "Няма как да внесем отново едно предложение, което е отхвърляно три пъти", допълни той.


Критиките към доклада бяха, че оценките са направени от Юлия Димитрова-Цекова, оценител на "Царските конюшни", за което е и подсъдима в делото в Софийския градски съд. Според съветниците от БСП и Войслав Тодоров цените на общинските терени са занижени.


Андрей Иванов каза, че не може да коментира оценките, защото са направени от експерт. Той обаче посочи, че "проблемът трябва да бъде решен", като според него "не е останал нито един такъв в София". "Помислете за район "Младост" и всички други терени, които са реституирани, като в момента са зелени площи, но в тях е предвидено застрояване", репликира го Альоша Даков.


"Тук мирише на далавера"


Според Альоша Даков (БСП) няма ясен ред за това кой казус с частни терени в зелени площи ще се решава първо в общинския съвет, при положение че има десетки такива. Според Войслав Тодоров няма и определен начин за решаването им, като посочи, че законния начин - чрез откупуване, не се прилага.


Един от подкрепилите доклада - Карлос Контрера (ВМРО), каза, че в критиките има логика, като дори той би могъл да се съгласи с някои, но посочи, че "не чува алтернативи". "Все си мисля, че сме поели ангажимент да решим този проблем, който седи от много време", каза още Контрера. Самият той беше вносител на предишното предложение за замяна на имоти чрез дарения - тогава за имот на Петьо Блъсков. Там Юлия Димитрова-Цекова също бе сред оценителите на имоти.


"Тук мирише на далавера", каза още Войслав Тодоров. Според него това, че точката се гледа за трети пореден път, като беше изнесена и първа в дневния ред, "да не би случайно да не съберем кворум", е индикация, че "нещо не е наред".

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peter Tashev
  Peter Tashev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В градинката от 4 години няма нито площадка, нито трафопост. И двете бяха съборени. В момента "градинката" е оградена и вътре има малко строителни боклуци и бурени.

 2. 2 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 668 Весело

  И аз да пиша нещо контрера на другаря Контрера:
  Вярно, че един призрак БРОДИ из Европа-ешката партия за развитие на БГ и това е призрака на комунизма, но той е толкова жалко слаб, че всички путински инжекции и системи, които му слагате, няма да го спасят...

 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Много нагли бе. Много! Направо нямам думи! Да заобикляли закона, я да се види кой е вносителя и веднага да го изритат от СОС!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  И всичките имоти, дето са внесени за замяна в заобикаляне на закона, са оценени от една и съща оценителка, и предложенията се внасят и подкрепят от една и съща групичка!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Места в Оборище и Лозенец за някво парцелче в Слатина? Нещата в тая държава вече тотално са извън всякакъв ред.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8462 Неутрално

  Кои са тези напористите, дето поставят един и същ въпрос за трети път, след като първите два е отхвърлен.

 7. 7 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2369 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK