Регистрираната безработица намаля до 6.1% през май

Регистрираната безработица намаля до 6.1% през май

© Цветелина Белутова, КапиталТенденцията за намаляване на безработицата продължава и през май спадът за месец е с 0.3 процентни пункта до 6.1%. Спрямо май 2017 г. показателят е с 1 процентен пункт по нисък, съобщи Агенцията по заетостта.


По данни на институцията показателят е най-нисък от декември 2008 г. насам.


В бюрата по труда се водят на отчет 200 458 безработни като през месеца са се регистрирали 19 963 души. От тях 1 258 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учещи, и не са търсили работа.
От началото на годината служителите от бюрата по труда са активирали 28 272 души. Освен към безработните, дейността на бюрата по труда е насочена също към заети, учащи и пенсионери, като през май 443 души от тези групи са били регистрирани като търсещи работа.


Общо 21 740 души са постъпили на работа през месеца, като 91.3% от тях - в реалната икономика.


Заявените работни места на първичния пазар на труда през май са 21 301, като 87.3% от тях са в частния сектор.


Най-много свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (25.1%), хотелиерството и ресторантьорството (17.7%), търговията (13.6%), операциите с недвижими имоти (13.2%), селското, горското и рибното стопанство (5.2%).


Най-търсените групи професии през май са били: бармани, сервитьори, готвачи, камериери; продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост; работници в селското, горското и рибното стопанство; оператори на стационарни машини и съоръжения; водачи на моторни превозни средства и подвижни съоръжения; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; помощници при приготвяне на храни; чистачи; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK