Средната пенсия на мъжете е с 38% по-висока, отколкото на жените

Средната пенсия на мъжете е с 38% по-висока, отколкото на жените

© Цветелина Николаева, КапиталЗаради по-ниските заплати и по-краткия осигурителен стаж жените в България получават средно с 38% по-ниска пенсия от мъжете. И макар че постепенно възрастта за пенсия се изравнява, различията ще останат както за вече пенсиониралите се, така и за бъдещите пенсионери, докато "половите" неравенства в заплащането остават. Това са някои от заключенията на анализ на Националния осигурителен институт по темата.


В анализа се посочва, че наетите жени доминират в сектори, в които средният размер на работната заплата е под средния за страната. Цитират се данни от последно изследване на Националния статистически институт (по данни от 2014 г.), според което над 40% от наетите жени са работили в преработващата промишленост и търговията, където брутната годишна работна заплата е била под 90% от средната за страната, други 23% са били заети в образованието, хуманното здравеопазване и социалната работа - сектори, при които заплатата доближава средната за страната.


По данни на осигурителния институт през 2017 г. средният осигурителен доход е бил 821,51 лв., а разликата е 10.6% в полза на мъжете. Разликата в осигурителния стаж е 5.6 години - мъжете се пенсионират средно след 38.7 години осигурителен стаж, а жените - след 33.1 години. Средната пенсия на мъжете е 410. 58 лв., а на жените - 298.48 лв.


Така след пенсионирането си мъжете получават средно 51.5% от последната си заплата, а жените - едва 40.9%.

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Това настина е неестествено. Знае се, че в България колкото повече работиш тилкова по-малко получаваш. А тук аномалия.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9260 Неутрално

  Малки заплати, малки пенсии. Не виждам, защо някои са учудени.

 3. 3 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Като се има предвид колко пенсионери милиционери и старшини мъже и жени има в България, е съвсем естествено.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5951 Неутрално

  в Милиционеростан е така.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Нищо изненадващо , пенсията е следствие от години осигурител стаж и заплата, няма расизъм, нито дискриминация спрямо жените. БХК , ако намери статистика за циганите , там разликата е още по голяма , може и да я развява като признак за дискриминация, но за радост няма подобна статистика.

 6. 6 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 545 Неутрално

  А нека и НОИ сега направи статистика средно колко години един мъж взима пенсия и колко години една жена , и разпределението на бюджета за пенсии какъв дял отива за жени и какъв за мъже.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иван К.":

  Точно така. Между другото БХК са изгубили делото срещу бившата депутатка Магдалена Ташева от Атака. Тя беше набедена, че е насаждала омраза срещу миграните.
  Оказа се, че след 5 години съдът я оправда.
  Но затова тук едва ли някой ще напише и ред...

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Ами жени военни пилоти, миньори и инженери са малко. Какво чудно, че вземат по-малки пенсии?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5951 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  и милиционерките и военните -жени не са много а там за малко години работа се вземат големи пенсии.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  До коментар [#7] от "НеКой":

  Между другото като ищец се е писал и единият брат Алгафари и още 11 души от сириийски произход, които обаче вече били получили българско гражданство т.е. няма как да искат обезщетения. Предаванията са излъчвани по телевизия Алфа през 2012 г., съдът ги е изгледал всичките и я е оправдал. И как не, оттогава що бомби се изгърмяха в Европа...

 11. 11 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1903 Весело

  Най-добре всички да вземат еднакви пенсии и заплати, без значение на реалния принос.
  Щото инак може да се найде и различие м/у стари и млади, блондини/брюнети/рижи и т.н.
  Даже некой май бе опитал нещо подобно, 'ма не помня как свърши...

 12. 12 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Мъжете получават по-големи пенсии, но по-кратко време.

 13. 13 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 527 Любопитно

  А нека и НОИ сега направи статистика средно колко години един мъж взима пенсия и колко години една жена , и разпределението на бюджета за пенсии какъв дял отива за жени и какъв за мъже.
  —цитат от коментар 6 на Иван К.


  Живот София:
  Мъже - 73 г.
  Жени - 79 г.

  Шест години разлика.
  В някои региони е осем.

  http://www.nsi.bg/bg/content/3024/средна-продължителност-на-предстоящия-живот-на-населението-по-области-и-пол

 14. 14 Профил на lcv53567768
  lcv53567768
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колкото и скапана държава да е България, все пак у нас има равенство на възможностите. Училищата и унивеситетите са публични и допускат всеки без значение от пол, религия или етнос. Друг е въпроса кой как ще използва тези възможности. А това, за което реват разни феминисти, е че няма равен резултат. Имах един пенсионер съсед, който взимаше тавана (най-голямата възможна пенсия), защото имаше поне 10 г. стаж като миньор, професия която е вредна за здравето и опасна, а жена му е работила по лека и безопасна работа и затова пенсията й беше около 200лв. Ето и един глобален пример - в Скандинавия, където има най-голямо равенство между половете, мъже към жени инжинери е 20:1, а мъже към жени мед. сестри е 1:20. Това показва, че пола не е социално определен, няма джендър, просто различията между половете биологично обосновани. Например мъжете са много по-агресивни (вижте какви престъници влизат по мъжките и женските затвори), също така на всякъде мъжете избират по опасни работи, затова в САЩ, Великобритания и др. над 90% от смъртните случаи на работното място са на мъже. По темата може много да се каже. Извода е, че в белите страни има равенство на възможностите, а либералите искат равенство в резултата.

 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3751 Неутрално

  Ами жени военни пилоти, миньори и инженери са малко. Какво чудно, че вземат по-малки пенсии?!
  —цитат от коментар 8 на lz2


  Нищо чудно няма. Чудно е защо се правят подобни статистики , защо се популяризират и какво се цели с това. Да се доказва някаква полова дискриминация? Съвсем нормално е мъжете статистически да имат по-големи доходи от жените. В миналото мъжете са хранили семейството, жената е била домакиня и е гледала многолюдна челяд. Жените не са получавали пенсии, но са наследявали пенсиите на мъжете си. Статистически мъжът , който получава по-голяма пенсия умира по-рано и към пенсиите на овдовелите съпруги се прибавя една четвърт от пенсиите на починалия съпруг.

 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7019 Неутрално

  Мъжете в България получават с 38% по-високи пенсии от жените, НО жените ги получават с 38% по-дълго време.
  Така, че всичко е равно!

  karabastun1@abv.bg
 17. 17 Профил на lcv53567768
  lcv53567768
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Друг пример са всички масови курсове по ИТ дисциплини. Там приемат всеки без значение от пола, религията и етноса, стига само да си плати таксата ако има такава. И пак доминират мъже от НЕромски произход. В момента у нас ИТ сектора е най-добре заплатен, така че да не се чудите, че след 30-40 години разликата в пенсиите на мъжете от НЕромски произход ще по-голяма в сравнение с останалите хора.

 18. 18 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2945 Неутрално

  за сметка на това живеят средно 7 години повече :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 19. 19 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1903 Весело

  Тез' работодатели (доста от тях жени), 'ма много неухватни люде- що не наемат само жени- за същата продукция доста по-малки заплати. Или сметката е по-инаква ?! (ツ)

 20. 20 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#13] от "dggm":

  сега добави и кога се пенсионира мъжът, кога жената. Виж и средната продължителност на живота на миньорите и др. професии от 1-ва категория и те така.

  ""половите" неравенства в заплащането остават" .. хм а полово неравенство ли е, че 99% от миньорите са мъже? Респ. пилоти, военни (там вече не е баш така) и др.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Така се получава като се събират ябълки и круши. Сравненията трябва да се правят по сектори на базата на съответните професии/длъжности.
  Много жени предпочитат по-ненатоварващи професии/длъжности за да имат повече време и сили за семейството си.
  Затова подобни сравнения са меко казано некоректни и обидни както за мъжете, така и за жените.

 22. 22 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  пенсиите са много различни ,защото масата военни и милиционери ,пенсионирани рано ,са с нереално високи пенсии ,за които никога не са внасяли вноски ,така се получава и 75% ат дефицита на НОИ за пенсии ,от което страдат всички ,които реално са си внасяли вноски по 40 години ,а за тези ,дето сега внасят и са частично осигурени или често неосигурени , не ми се мисли какво ги чака .

 23. 23 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Трябва, значи, да бъдат намалени заплатите и съответно пенсиите на мъжете!

 24. 24 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Може ли някой да ми отговори на следния казус :
  Аз съм на 50 години. Теоретично ще се пенсионираме на 65 т.е след 15 години. До сега имам 25 години стаж. с 15-те стават 40 т.е изпълнявам теоретично нормата. Въпросът ми е ако приемем , че до 65 години всички ще имаме непрекъснат осигурителен стаж на колко от нас няма да достигат една , две и т.н години до 40

 25. 25 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Като се има предвид колко пенсионери милиционери и старшини мъже и жени има в България, е съвсем естествено.
  —цитат от коментар 3 на traveler1


  Именно.В отбраната и вътрешната сигурност,които са на буксир към социалното министерство,преобладават мъже.

 26. 26 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  безумна статистика, която не показва и доказва нищичко

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  Е да ама заради продължителността на живот - мъжете средно получават 4 год пенсия, докато жените 17 год. :)

  Така че жените па намазват като прибират вдовишки пенсии.

 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  Интересно когато се говори за равенство между половете що винаги се коментира заплащането, но си правим оглушки за средната продължителност на живот. :)

  Да не говорим за мъжете и жените умрели при трудови злополуки.

 29. 29 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Е да ама заради продължителността на живот - мъжете средно получават 4 год пенсия, докато жените 17 год. :)Така че жените па намазват като прибират вдовишки пенсии.
  —цитат от коментар 27 на realguru


  Да, ама има един куп милиционери и военни (уж мъже се водят), които се пенсионират на около 40 и взимат големи пенсии.

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10973 Весело

  Но пък жените я получават средно с 6 години по-дълго :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#24] от "djb95":

  над 80% от работилите няма да имат нужния стаж до смъртта си

 32. 32 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1913 Любопитно

  До коментар [#24] от "djb95":

  До времето, когато ще се пенсионираш, изискването за 40 г трудов стаж ще се промени. Ще се изисква минимум 15 г. трудов стаж за пенсиониране, и ще остане само ограничението по възраст. Колкото до процента ненаправили 40 г. трудов стаж, никой не може да го каже предварително. Не може да се прогнозира предварително пазара на труда.

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 33. 33 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1913 Любопитно

  До коментар [#25] от "Вячеслав Атанасов":

  На още по-голям буксир са социалните пенсии, пенсиите по болест, инвалидните пенсии и т.н. За 2017 г от около 2 милиона и 600 000 общо пенсионери над 850 000 са с пенсии по инвалидност, социални пенсии, пенсии по болест.... Тези пенсионери трябва да са към социалното министерство, а не към общия пенсионен фонд. Да не говорим за държавните служители, при които държавата внася само част от осигуровките.

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 34. 34 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1913 Любопитно

  До коментар [#31] от "edin drug":

  Ако имат поне 15 г. трудов стаж, ще се пенсионират с 2 години по-късно - на 67 г.

  http://www.noi.bg/pensions/grantpensions/1854-posv13

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 35. 35 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#13] от "dggm":

  Жените се пенсионират по рано от мъжете , тоест е доста повече от 6 години тази разлика.

 36. 36 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 581 Неутрално

  На баща ми е два пъти по-малка от на майка ми, а се пенсионираха с две години разлика, след като той цял живот е взимал двойно на нея.
  Система, батенце!

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 37. 37 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1913 Весело

  До коментар [#35] от "Иван К.":

  Или както е във вица:
  ".....долни, болни, недоволни...Рано се пенсионират и късно умират"

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 38. 38 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1913 Весело

  До коментар [#36] от "kilgore":

  Зависи на колко се е осигурявал. Имам познат моряк - ел. механик, който вземаше заплата над 3 000 долара в чужда компания, но се е осигурявал на минимума в България. И сега жена му взема 2 пъти по-голяма пенсия...

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 39. 39 Профил на pimpf
  pimpf
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Аз мога да докажа пряка зависимост между глобалното затопляне и намаляването на морските пирати. Мога да докажа каквото ми кажат да докажа, защото винаги мога да бъда bias. Може ли малко по-сериозно в тази медия...

 40. 40 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Мъжете умират средно 7,5 години по-рано и не ползват отпуск по майчинство. При три деца това са близо 6 години извън трудовия пазар. Жените са основен получател на социални придобивки и преди, и след пенсионирането, така че да се говори за несправедливо разпределения е неблагодарно и нахално.

 41. 41 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2153 Весело

  До коментар [#25] от "Вячеслав Атанасов":На още по-голям буксир са социалните пенсии, пенсиите по болест, инвалидните пенсии и т.н. За 2017 г от около 2 милиона и 600 000 общо пенсионери над 850 000 са с пенсии по инвалидност, социални пенсии, пенсии по болест.... Тези пенсионери трябва да са към социалното министерство, а не към общия пенсионен фонд. Да не говорим за държавните служители, при които държавата внася само част от осигуровките.
  —цитат от коментар 33 на mitko11


  И за мен, горепосочените, са една от основните причини за липсата на пари в НОЙ, освен врътките с вноските за "Сребърния фонд"! Според счетоводителите на Мафията, поради липса на пари в бюджета на държавата, те са прехвърлени на "гърба" на хората, които доброволно или доброзорно са се осигурявали. Но, по "счетоводните книги", всичко е точно!

 42. 42 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2141 Весело

  Айде пак обобщения на едро. Що не ги разбиете по групи на база професия, да видим там как е? До кога някой ще ми сравнява заплатата/пенсията на миньор/инженер/пилот с тази на продавачка в мол/детска учителка/секретарка и ще ми реве за дискриминация? Такива съждения са толкова просташки, че единствената полза от тях е, че говорят много за медиите, които ги тиражират.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 43. 43 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2141 Весело

  Друг пример са всички масови курсове по ИТ дисциплини. Там приемат всеки без значение от пола, религията и етноса, стига само да си плати таксата ако има такава. И пак доминират мъже от НЕромски произход. В момента у нас ИТ сектора е най-добре заплатен, така че да не се чудите, че след 30-40 години разликата в пенсиите на мъжете от НЕромски произход ще по-голяма в сравнение с останалите хора.
  —цитат от коментар 17 на lcv53567768


  Нещо повече - преди години (не знам в момента как е), в Телериг имаше напълно безплатни IT курсове САМО за жени. Момчетата се опитваха да направят нещо (със свои пари). Само че кандидатки нямаше много (хеле пък такива дето изкарваха докрай), щото какичките на по 20-25 години искат да са HR-ки, PR-ки и други стойкаджийски длъжности и не се кефят на тежки професии (а тези в IT-сектора са такива). Това е. И сега някой да не ми заразказва за жена си или съседката, дето била най-добрата програмистка на някакъв език на Балканския полуостров, щото тука обобщаваме и осредняваме - както е в статията.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 44. 44 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1122 Любопитно

  Поне 20 от тези 38% идват от милиционерските и фатмашките пенсии, за които нищонеправците не са внесли и един лев по време на "службата" си!

 45. 45 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  Абе тя може и така да е. Ама жените ходят в гърция, италия и къде ли не, за да бършат л@айната на старите хора. И помагат на мъжете си, чиято с 38% по-висока пенсия, за нищо не стига! Това е действителността!

  Мърфи е оптимист!
 46. 46 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 274 Неутрално

  От известно време, не само в тази медия, а и глобално се опитва да се насажда някаква омраза към мъжете. Цели се не само равенсттво между половете, което аз одобрявам, още повече смятам и че има, но също така се цели и смачкване на мъжката порода, да не смеем да гъкнем, да си траем, да се наемат жени само защото са жени, не заради качествата си и т.н. Не знам каква е крайната цел и кой има полза.

 47. 47 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9807 Неутрално

  Истината е, че тази пенсия за здрав човек едва стига, ами за човек с 350 лв пенсия, от които 280 лв. са за лекарства....

 48. 48 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#43] от "Тюфлекчия":

  Само че според статистиката в България процентът на жените в ИТ сектора е най-висок в ЕС: 20.7% срещу 16% средно за ЕС.
  https://www.24chasa.bg/novini/article/6749330
  Жените на ръководни позиции в тях също са по-голям процент от средноевропейския.

 49. 49 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2141 Любопитно

  До коментар [#43] от "Тюфлекчия":Само че според статистиката в България процентът на жените в ИТ сектора е най-висок в ЕС: 20.7% срещу 16% средно за ЕС. https://www.24chasa.bg/novini/article/6749330 Жените на ръководни позиции в тях също са по-голям процент от средноевропейския.
  —цитат от коментар 48 на pamela


  Това как точно "опровергава" моето твърдение и подкрепя Вашето? Единственото което доказва и което ние си знаем много добре е, че българките са много яки мацки. Също както и българите сме много свестни момчета. Нищо, че в Дневник четем само обратното. ;)

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 50. 50 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  До коментар [#14] от "lcv53567768":

  Много правилно. Пенсията е резултат от направените вноски и от осигурителния стаж. Полът няма никакво отношение при пенсиониране. Сравненията по показател мъже - жени в този случай са безпредметни. Само едно уточнение - "джендър" не означава социално определен биологичен пол, а обратното - социална роля, определена от биологичния пол. Точно това, което Вие сте описали.

 51. 51 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#38] от "mitko11":

  На реални заплати бяха. Работеха за държавни предприятия и се пенсионираха '93-'95 година...

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 52. 52 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Средна пенсия от 400лв? Поне да бяха 400 на седмица та да можеха да преживяват някакси хората.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 54. 54 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 294 Неутрално

  По дълго работим, по рано умираме, в какво точно е прецедентът?!

 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2319 Весело

  До коментар [#2] от "Роси":

  Малък трудов стсж, ниска пенсия.
  Но виждам защо някои се правят на "ударени (с мокър парцал) - тоя ниска пенсия се получава 33% по-дълго време в сравнение с мъжете. Отделно, че в 80% от случаите "ниската пенсия" получава още една пенсия (вдовишка или наследствена), които "умниците" от НСИ не са включили в маниполационното си сравнение.

 56. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2319 Весело

  До коментар [#50] от "Един препатил":

  "Пенсията е резултат от направените вноски и от трудовия стаж"

  Такава пенсия в България не се плаща. Всички пенсии са в резултат от изчислен трудов стаж (в зависимост от превилегиите и търговията), от подбрани осигурителни вноски (най-добрите три последователни години се приравняват на 15 до 40 години или 55 преизчислен трудов стаж) и преходната политическа (за благозвучие й викат "законна") конюктура (надбавки, добавки, индексации, "швейцарско правило" и "социален минимум).
  И полът има значение, ама тия дето не "раждате" няма да го разберете.

 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2319 Любопитно

  До коментар [#45] от "султана глаушева":

  "И помагат на мъжете си,"
  Къде им помагат? В гроба ли?
  Нали, ако беше жив, тоз тъмен ориенталски субект, българският мъж, нямаше да пусне жена си в чужбина. Тъй де, върху кого щеше да упражнява "домашното насилие"!? И да лиши от грантове правоверните НПОшки!.

 58. 58 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  [quote#29:"Yard"][/quote]

  в никоя държава тия хора не са към общата пенсионна система , както у нас

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 59. 59 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#48] от "pamela":

  Това всъщност подкрепя неговото мнение бе Памела. Дори и да е най високият процент в ЕС , все пак разликата е 4 пъти в полза на мъжете . Има и друг важен момент , масово момичета работят в кол центрове , те пак се водят ИТ , но изискванията за знания и умения и заплата са по различни от обобщеното -програмистите , както и във всяка ИТ фирма има длъжности , които не са свързани по никакъв начин с основната дейност , чистене , сейретарска работа , бумащина , зареждане на кафе машината , а тези длъжности са заети предимно от жени , не знам до колко ги е изчистила статистиката или ги е сложила всички в кюпа щом са щат в ИТ фирма значи са програмисти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK