ГЕРБ изтегля проекта за автомобилната камара, превозвачите спират протеста (видео)

ГЕРБ изтегля проекта за автомобилната камара, превозвачите спират протеста (видео)

© Велко АнгеловПарламентарната група на ГЕРБ ще изтегли от парламента законопроекта, който предвижда създаването на автомобилна камара и предизвика протести на превозвачи и блокиране на пътища с автобуси. Това се разбра след срещата на премиера Бойко Борисов и представители на протестиращи браншови организации.


Борисов каза, че целта и мотивите на този проектозакон е била само една - браншът на превозвачите да се самоконтролира по примера на строителния.


След срещата с превозвачите Борисов разбрал, че има детайли, които притесняват бранша, а и самият той най-малко би ги приел. Проектозаконът предвиждаше новата автомобилна камара да издава лицензи за превозвачи и да ги отнема, ако министърът на транспорта е съгласен. "Изключително съм недоволен, че с прокарваната линия Министерството на транспорта трябва да има съвещателен глас, не бих го допуснал. Принципалът и отговорникът за този сектор е министърът на транспорта. Лицензите се издават там", обяви Бойко Борисов.

"Изтегляте законопроекта, всички заинтересовани страни сядате в спокойна обстановка и го довеждате дотам, че секторът да бъде успокоен и дисциплиниран", каза след срещата Борисов към председателят на транспортната комисия в парламента Станислав Иванов (ГЕРБ). Борисов добави, че контролът на сектора от ДАИ (Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация") не е ефективен и той трябва да отиде в КАТ. "Направете така, че контролът да е на 100% ефективен, без да има лобистка линия, по която да ни упрекват", коментира премиерът. "Не бих нарушил доверието, взимайки една или друга страна в спора", каза още той. Борисов заръча и да се извади на светло сивият бизнес.


"Прекратяваме протестните си действия. Ще изтеглим автобусите и камионите от цялата страна, без да пречим на държавата и гражданите", каза след срещата превозвачът Петко Ангелов. Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, благодари на Борисов. "Г-н Борисов разбра позицията ни по най-правилния начин и подкрепи искането ни законопроектът да се изтегли. Ние ще продължим да работим в посока спиране на нерегламентирания превоз", каза Милтенова. "От години настояваме той да бъде криминализиран", добави тя.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK