Фирма със 100 лв. капитал за втори път спира търга за линейките

Фирма със 100 лв. капитал за втори път спира търга за линейките

© Анелия НиколоваЕдна и съща фирма, създадена през април със 100 лв. капитал, за втори път спира търга за покупката на 400 нови линейки. Това се разбира от съобщение на Министерството на здравеопазването.


Със свое определение от 14 юни Комисията за защита на конкуренцията остави без уважение направеното искане за спиране на обществената поръчка, обявена от Министерството на здравеопазването.


Осем дни по-късно срещу определението на Комисията за защита на конкуренцията е подадена частна жалба от "Вайнман технолоджи" ЕООД до Върховния административен съд. Подадената жалба препятства възобновяването на поръчката за купуване на линейките до произнасянето на Върховния административен съд. Очаква се Върховният административен съд да се произнесе по частната жалба най-късно до средата на юли.
Фирмата е същата, която обжалва и пред Комисията за защита на конкуренцията през май. В петък здравното министерство обяви, че възобновява поръчката, но сега тя пак е спряна заради новата жалба.


Основният предмет на дейност е търговия на едро с други машини, едноличен собственик на капитала е Илия Петров Станиславов, а фирмата е регистрирана в жилищен блок в кв. "Борово".

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Вече е ясно, закона за обществените поръчки е писан от някой малоумен братчет с основно образование мозък колкото аспиринче

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  ЗАКОНЪТ Е ПРАВЕН ЗА ТАКИВА!!

  Няма ли да се намери някоя фирма с 30 лева капитал да спре Белене?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Всичко това е работа на БСП. Не могат да се примирят, че държавата върви добре и се опитват да саботират.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 4. 4 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Какво се опитват от Дневник да ни кажат с този материал? Защо няма изнесено инфо кой е предложил и кой е приел закон, в който някаква си ф-ма със/без капитал/, може да спира такава важна поръчка?! нека нужадаещите се от спешна помощ се возят в продънени линейки...за ВИП изродите си има специалтен транспорт, нали??

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 5. 5 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Всъщност, тези саботажи може и да са работа на Да, България. Те не са по-малки комунисти от комунистите.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 6. 6 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Малоумна държава с малоумни законотворци.

 7. 7 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Време да се поправи закона, за да не може собственик на баничарница
  да играе за държавни поръчки !!!

 8. 8 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Пишещите тук май не са особено наясно нито със закона, нито какво точно става тук в момента. Преди въвеждането на този закон, процедурите по ЗОП бяха твърде непрозрачни и поръчките можеха да се дават лесно на свързани фирми, без особен страх от обжалване. След препоръка от ЕС законът се промени, така че право на обжалване да имат много повече страни и да го имат по време на повече различни процедурни стъпки. Това е направено с цел да е по-прозрачен изборът на фирма и да може фирмите, които са ощетени от евентуална корупционна схема да могат да обжалват по-лесно.

  Проблемът идва, когато фирмите започнат да злоупотребяват с тази концепция и обжалват нон стоп за всичко, просто така, дори да не е имало корупционна схема. Наказания за "мними" жалби не съществуват. Тоест, ако върнат закона както беше преди, ще има повече възможност за обществени поръчки, които се печелят от свързани фирми. Не, че и сега това не става, но е по-трудно и поне може лесно да се обжалва. Ако обаче остане така законът ще продължат да се бавят всякакви важни инфраструктурни проекти, пък било то и спечелени от Пеевски и ко. или конкурентните им босове. Нещата са свързани и в държава с повсеместна корупция е трудно да напишеш закон, който да уцелва правилно всичко, дори и да искаш, а не е особено ясно дали депутатите въобще искат да го направят.

  Имайте предвид, че изменения в ЗОП се правят постоянно, той е един от най-изменяните закони. Последните изменения в чл. 199, който се отнася до правото на обжалване на обществени поръчки, е от 2018 г.

 9. 9 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Това би могло и да се класифицира като саботаж. Явно е, че този закон дори и с добри намерения е за ремонт. Не е сериозно Сульо енд Пульо да правят каквото си искат.

 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2973 Неутрално

  До коментар [#4] от "Реми":

  ..... Защо няма изнесено инфо кой е предложил и кой е приел закон, в който някаква си ф-ма със/без капитал/, може да спира такава важна поръчка?!
  —цитат от коментар 4 на Реми


  Ето точната информация. ГЕРБ, скъпа приятелко, ГЕРБ.

  ЗАКОН ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ

  В сила от 15.04.2016 г.
  Обн. ДВ. бр.13 от 16 Февруари 2016г., доп. ДВ. бр.34 от 3 Май 2016г., изм. и доп. ДВ. бр.63 от 4 Август 2017г., изм. ДВ. бр.85 от 24 Октомври 2017г., доп. ДВ. бр.96 от 1 Декември 2017г., изм. и доп. ДВ. бр.102 от 22 Декември 2017г., изм. ДВ. бр.7 от 19 Януари 2018г., изм. и доп. ДВ. бр.15 от 16 Февруари 2018г., доп. ДВ. бр.17 от 23 Февруари 2018г., доп. ДВ. бр.24 от 16 Март 2018г., доп. ДВ. бр.30 от 3 Април 2018г., изм. и доп. ДВ. бр.49 от 12 Юни 2018г.

 11. 11 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 472 Неутрално

  "едноличен собственик на капитала е Илия Петров Станиславов"

  Тоя е участвал и в обществена поръчка за патрулки, обаче е отстранен, защото е свързан и с друг участник. Ето го другия:

  https://www.24chasa.bg/Article/159979

  I shave with Occam's razor
 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2973 Неутрално

  До коментар [#8] от "Адекватно мислещ":

  ...... Последните изменения в чл. 199, който се отнася до правото на обжалване на обществени поръчки, е от 2018 г.
  —цитат от коментар 8 на Адекватно мислещ


  И тези последни изменения се свеждат до следното:

  Подаване на жалба

  Чл. 199. (1) Жалбата се подава до Комисията за защита на конкуренцията с копие и до възложителя, чието решение, действие или бездействие се обжалва.
  (2) Жалбата трябва да е написана на български език и да съдържа:
  ..................
  5. (изм. - ДВ, бр. 49 от 2018 г.) обстоятелствата, на които жалбоподателят основава качеството си на заинтересовано лице, когато е приложимо;

  А съгласно Допълнителните разпоредби:

  § 2. По смисъла на този закон:
  ...................
  14. "Заинтересовано лице" е всяко лице, което има или е имало интерес от получаването на определена обществена поръчка и на което е нанесена или може да бъде нанесена вреда от твърдяното нарушение.

  Очевидно е, че при такива обтекаеми формулировки обжалванията бодро ще продължават.

 13. 13 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 739 Весело

  Фирма със 100 лева спира търг за 400 линейки.

  По 25 с'тинки на линейка. :-)))

 14. 14 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Какво значение има колко е регистрирания капитал на дадена фирма!? Фирма с 2 лв регистриран капитал може да има милиарди евро оборот, но и това няма нищо общо със жалбите.

 15. 15 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Елементарно е да се поправи закона. Примерно се слага "гаранция" за обжалването в размер на 10% от началната цена на поръчката. Ако жалбодателят успее, си взима парите и търгът се провежда отново. Ако не успее, парите му остават за държавата, за да се научи да не я съботира.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6471 Неутрално

  "Една и съща фирма, създадена през април със 100 лв. капитал, за втори път спира търга за покупката на 400 нови линейки. Това се разбира от съобщение на Министерството на здравеопазването"

  Управляващите не се сещат да поправят закона и така да прекъснат тази нелепост

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  ЗОП е приет от 43-то Народно събрание на 2 февруари 2016 г. и влезе в сила на 15 април 2016 г. ГЕРБ толкова могат, но и цели две години не си мръднаха пръстта да го поправят.

 18. 18 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Тук би трябвало да можеш да обжалваш ако вбсеш в съда сума на стойност 10% ит поръчката! Ако не си прав ги губиш! Дали този прастъпник щеше да е толкова нагъл тогава? Според мен тези идиотски обжалвания са за да се върне стария закон!

 19. 19 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар [#15] от "Viva la Evolution":

  Тук ми взе думите от устата! Но би трябвало ако фирма със поне един собственик обжалвал неправомерно да е длъжна да внесе поне 30%

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  И законите ни нефелат като комунистите.

 21. 21 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#10] от "Един препатил":

  Благодаря ти скъпи приятелю, моля за линк...ако може. Не ми се търси сега.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 22. 22 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 763 Неутрално

  ЗОП е приет от 43-то Народно събрание на 2 февруари 2016 г. и влезе в сила на 15 април 2016 г. ГЕРБ толкова могат, но и цели две години не си мръднаха пръстта да го поправят.
  —цитат от коментар 17 на Роси


  Айде стига де...до 2016 не е имало Закон за ОП ли?!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2973 Неутрално

  До коментар [#21] от "Реми":

  Скъпа приятелко, винаги на Вашите услуги!

  https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2136735703

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK