Енергийният регулатор не е разглеждал подписката на БСП за сделката за ЧЕЗ

Енергийният регулатор не е разглеждал подписката на БСП за сделката за ЧЕЗ

© Цветелина Белутова, КапиталКомисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не може да взима решение възоснова на подписка. Това се разбра от думите на Иван Иванов, председател на регулатора, пред Народното събрание. Отговорът му е на въпрос на председателя на БСП Корнелия Нинова дали подписката, събрана от партията за това да не се продава българският бизнес на ЧЕЗ на "Инерком", е била разгледана от комисията.


"Реши ли комисията казуса, изпълнихте ли новите си задължения? Ще спрете ли активите или ще дадете зелена светлина?", попита Корнелия Нинова, цитирана от агенция "Фокус", след като неотдавна бяха приети промени в Закона за енергетиката, с които се дадоха правомощия на енергийния регулатор да се произнася по подобни сделки.


"Позовахте се на събрана подписка, в която няма мотиви, а само едно изречение", обясни Иванов и допълни, че подписките трябва да се взимат предвид, когато се свикват референдуми. "Ако желаете подписката да бъде взета предвид, моля ви да внесете предложение към текста", призова той. "Никога не сме имали подобни правомощия, нямаме такъв административен потенциал. Това беше причината да поискаме да се потърси външна юридическа консултация за това как комисията може да се произнесе", каза още Иван Иванов.
Парламентът одобри доклада за дейността на КЕВР за изминалата година.


Комисията показа, че е национално отговорен орган, който се стреми да защити обществения интерес. Това каза от парламентарната трибуна председателят на КЕВР Иван Иванов преди гласуването на годишния доклад. "С устойчивия характер на цените създаваме добра среда за инвеститорите", заяви той.


Посочи, че комисията всяка година извършва проверки, за да установи дали са извършени необходимите ремонти и инвестиции от ВиК операторите.


Ангажира се, че ще бъде сложен край на договорите с така наречените американски централи за изкупуване на ток на преференциални цени. "Те или ще бъдат променени, или ще бъдат прекратени", коментира той.


Оценката му е, че има съществено подобрение на комуникацията на регулатора с потребителите.


За миналата година са постъпили и разгледани 970 жалби в енергийния сектор, 275 - в топлоенергията, а 571 във ВиК услугите.


Парламентът прие годишния доклад на комисията със 102 гласа, 48 против, а четирима депутати се въздържаха. Докладът е представен и приет от Комисията по енергетика. От КЕВР обявяват, че през 2017 година е продължена дейността по изграждане на подзаконова нормативна уредба, която да създаде устойчива регулаторна рамка за енергетиката. В доклада си от КЕВР изтъкват, че през миналата година не са допуснати резки ценови изменения. За последните 3 години цените на електроенергията за регулирания пазар са увеличени с 2.5%.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  И двете БСП далече от властта. Само така България ще започне да се оправя ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":

  +
  Ни чул, ни видял !
  Само пицата изял !!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Ако започне да се обръща внимание на всяка глупост на БСП, дъравата съвсем ще блокира. Каманезите са като ония чистачи които блокират сделки за милиони с измислени жалби.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Весело

  До коментар [#3] от "Jumbo Jet":

  Доказателства ? Ами ако го правят ГЕРБ ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  ""Реши ли комисията казуса, изпълнихте ли новите си задължения? Ще спрете ли активите или ще дадете зелена светлина?", попита Корнелия Нинова......"

  Нека поясним. Новите задължения на комисията са й вменени с т. 22а и т. 23а от чл. 21 на Закона за енергетиката. Ето какво гласят тези точки:

  22а. (нова - ДВ, бр. 38 от 2018 г., в сила от 08.05.2018 г.) изисква от собствениците на енергийни предприятия по този закон в рамките на ежегодните отчети по изпълнение на лицензиите да декларират наличието на намерения за разделяне, отделяне, сливане, разпореждане с дялове или акции, представляващи повече от 20 на сто от капитала или продажби на части или всички активи на енергийното дружество;
  .....................................................
  23а. (нова - ДВ, бр. 38 от 2018 г., в сила от 08.05.2018 г.) разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20 на сто от капитала на търговски дружества, които осъществяват лицензионна дейност по пренос и разпределение на електрическа, топлинна енергия или газ, с оглед гарантиране сигурността на доставките, защитата на националната сигурност и обществения ред;

  Какво виждаме в тези текстове? Пълни глупости! Като например всяка година енергийните дружества да декларират дали имат намерения! И като декларират какво следва от това? Ей така, да си го знаем! И да разрешава разпореждане с дялове и акции по безкрайно обтекаемата формулировка "с оглед гарантиране сигурността на доставките, защитата на националната сигурност и обществения ред". Без никакви конкретни критерии и параметри, които да определят що е това сигурност на доставките, защита на националната сигурност и най-паче - обществен ред. И какво прави комисията? Рашрешава. Защо? Така е решила. Или не разрешава. Сега пък защо? Ами пак защото така е решила.
  Чете човек и не може да проумее как е възможно да се приемат такива малоумни текстове. А пък Корнелия Нинова задава още по-малоумния въпрос дали комисията ги е изпълнила? Е, как да ги изпълни? Хеле пък в конкретния случай за ЧЕЗ, когато сделката вече е сключена преди приемането на тези текстове.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7659 Неутрално

  "Никога не сме имали подобни правомощия, нямаме такъв административен потенциал. Това беше причината да поискаме да се потърси външна юридическа консултация за това как комисията може да се произнесе"
  На комунистите трябва повече да се обяснява. Нинова не е намерила човека, с когото ще се държи така иронично. Иван Иванов е експерт и се държи, като такъв.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK