Бизнес климатът се влошава в строителството и услугите

Недостигът на работна сила е най-големият проблем на строителните предприемачи.

© Цветелина Белутова

Недостигът на работна сила е най-големият проблем на строителните предприемачи.През юни 2018 г. общият показател на бизнес климата намалява с 0.9 пункта в сравнение с предходния месец заради влошаване в строителството и услугите. Като цяло мениджърите не планират да вдигат цените с изключение на търговците, които имат такава нагласа.

В промишлеността увеличението на показателя е с 1.5 пункта - мениджърите в сектора са оптимисти за състоянието на компаниите, които ръководят. По тяхно мнение настоящата производствена активност се подобрява, а прогнозите им за следващите три месеца са благоприятни.
Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила са най-значимите проблеми за развитието на бизнеса, посочени съответно от 36.8 и 32.5% от шефовете на компании.
В строителството бизнес климатът се понижава с 3.4 пункта. Предприемачите се опасяват, че през следващите шест месеца състоянието на компаниите им ще се влоши, а прогнозите за строителната активност до края на лятото са неблагоприятни.


През последния месец анкетата регистрира засилване на негативното въздействие на фактора "недостиг на работна сила", който измества на второ и трето място затрудненията, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.


Подобрението в търговията на дребно е с 0.8 пункта заради по-оптимистичните оценки за сегашното състояние на предприятията. Търговците обаче са скептични за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца. Най-много ги затруднява конкуренцията в бранша, а на второ място е недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.


В услугите спадът на показателя е с 4.5 пункта главно поради по-неблагоприятните оценки на мениджърите за сегашното бизнес състояние на предприятията. Търсенето на услуги намалява, но мениджърите се надяват, че това ще се промени към по-добро през следващите три месеца. Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда продължават да са факторите, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на The Island
    The Island
    Рейтинг: 306 Неутрално

    Не може да бъде, всичко в даржавицата ми е у ред.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK