Строителното министерство обмисля как да насели необитаемите жилища

Строителното министерство обмисля как да насели необитаемите жилища

© Надежда Чипева, КапиталБроят на необитаемите жилища в България расте. Те са 1 220 416 или над 31% от всички жилища в страната. В същото време все повече хора нямат шанс да се сдобият със собствен жилищен имот или имат нужда от подкрепа, за да вземат под наем. Затова една от основните задачи при управление на жилищния фонд в България е да се намери начин броят на необитаемите жилища да бъде намален и да се повиши тяхната използваемост.


Това е една от целите, заложени в Националната жилищна стратегия, която е качена на сайта на МРРБ за обществено обсъждане. Стратегията се очакваше да бъде готова миналата есен.


"В този контекст е наложително е да се реализират изменения в сферата на данъчното облагане за необитаеми/неизползваеми жилища и при голям брой собствени жилища. В същата посока е необходимо да бъдат създадени стимули за предоставяне на необитавано жилище за социални цели", е записано в документа. Посочва се, че този жилищен фонд може да бъде даван под наем или чрез дялово изкупуване на млади квалифицирани кадри, да бъдат настанявани бездомни хора или да се превърнат в защитени жилища. За целта се разчита на съдействие и от местните власти.


Напълни този фонд
Авторите на стратегията посочват, че ключов момент в изпълнението й е осигуряване на стимули за повишаване на жилищния стандарт чрез мобилизация на целенасочен публичен финансов ресурс и осигуряване на прозрачност и отчетност при неговото разходване.


Затова се предлага да бъде обособен фонд, който ще акумулира средства от всички възможни източници (държавен бюджет, оперативни програми, международни донори, капиталов пазар и др.) и ще ги насочва за поддържане и енергийна ефективност на жилищния фонд, чиито собственици нямат средства за това. и за осигуряване на жилища за социално слаби.


Предвижда се от държавния бюджет да бъде осигурено годишно финансиране в размер на 50 млн. лв. Очаква се същата сума годишно да се осигурява по линия на задължените по текстовете от Закона за енергийната ефективност. - от доставчици и снабдители с енергия.


Предлага се и Фондът да кандидатства по европейски донорски програми и инструменти на ЕС за повишаване на енергийната ефективност.


Строителният бум надскача себе си


В стратегията се посочва, че жилищното строителство непрекъснато расте и се прави прогноза, че в периода до 2020 г. ще бъде надминат строителният бум от 2007-2009 г. с изграждане на около 20 хил. жилища на година. Тези прогнози са направени на база очаквания икономически растеж в страната и нарастващия инвестиционен интерес, който се изразява в търсене на терени и големия брой издадени строителни разрешения.


Броят на жилищата надхвърля броя на домакинствата, а жилищното потребление е сравнимо с това в ЕС (550 жилища/1000 обитатели). Но проблемът е, че финансовата достъпност до жилище се влошава. Отношението цена/доход нараства.


В същото време жилищното кредитиране непрекъснато нараства, показват данните на БНБ и даже централната банка обяви, че се налага този голям ръст да бъде внимателно наблюдаван.


През 2015 г., по данни на Националния статистически институт, цената на жилищата надхвърля над 6.6 пъти доходите. За сравнение през 2013 г. това съотношение е 6.3 или се увеличава делът на хората, нуждаещи се от подкрепа за придобиване или наемане на жилище, се посочва в анализа на министерството.


Друг идентифициран в стратегията проблем е, че общественият жилищен фонд е сведен до символичен дял от 2.4%. Той трудно се управлява, поради разпръснатостта му сред частни жилища в етажна собственост, а общините разполагат с ограничени ресурси за неговото поддържане, посочва министерството.


Празни жилища - високи данъци


Авторите на стратегията посочват, че тази ситуация налага да се намерят механизми за адаптиране на съществуващия жилищен фонд и рационалното му използване. Една от идеите е да се направят промени в сферата на данъчното облагане, като се предвидят стимули за предоставяне на необитавано жилище за социални цели. Целта на общественото обсъждане на Стратегията е именно да се съберат идеи и да се изработи най-добрия механизъм, който да е в полза на всички заинтересовани страни. Не се посочва как да се промени данъчното облагане.


Здрави, но неподдържани сгради


В стратегията се посочва още, че над 91% от фонда е с надеждна конструкция – масивна стоманобетонна, панелна или масивна. Повече от три четвърти от апартаментите в страната обаче са в сгради, които са на възраст над 30 години. Липсата на поддръжка на тези сгради води до бързото влошаване на състоянието им, затова съществува остра потребност от масово обновяване на съществуващия жилищен фонд и повишаване на неговата използваемост.


Друг извод в нея е, че делът на собствениците на жилища, които се затрудняват да издържат собствеността си в сегашните пазарни условия, се увеличава. Но поради факта, че много хора са затруднени да отделят средства за поддържане на жилищата си, се предлага възможността те да ползват нисколихвени кредити или други финансови инструменти, които да се комбинират с безвъзмездна помощ.


Размерът на помощта ще зависи и от мерките, които се финансират. Предлага се подкрепата за подобряване на конструктивна устойчивост и енергийната ефективност да се осъществяват единствено в случай, че обновяването не ангажира повече от 50% от стойността при ново строителство.


В масовия случай, обновяване чрез изпълнение на всички предписания на техническия паспорт би покрило по-малко от 30% от стойността на ново строителство.


Един център на управление


За да се провежда активна и системна жилищна политика, е необходимо ясно да се определят отговорностите на централно и местно ниво, посочват авторите на стратегията. На централно ниво е необходим орган, администриращ цялостна система за жилищно субсидиране и провеждащ на практика националната жилищна политика.


На местно ниво е необходим капацитет за създаване и изпълнение на общинските жилищни програми. Това не освобождава държавата от отговорности към социалното жилище и обновяването на съществуващия фонд, с които ще се изпълнят поетите ангажименти, се посочва в стратегията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (430)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  Поредната доза глупости, гарантирана от ГЕРБ...!

  Бивш tww09306483.
 2. 2 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Така е заради народопсихологията на българина-смята жилището за най-ценният актив и като спести някой лев купува жилище,а като наследи не продава.И се получава парадокс-населението намалява,броят жилища се увеличава,а цените на жилищата растат с бързи темпове.Това е така,защото много жилища нито се обитават,нито се предлагат за продажба.

 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Гневно

  "Затова се предлага да бъде обособен фонд, който ще акумулира средства от всички възможни източници (държавен бюджет, оперативни програми, международни донори, капиталов пазар и др.) и ще ги насочва за поддържане и енергийна ефективност на жилищния фонд, чиито собственици нямат средства за това. и за осигуряване на жилища за социално слаби"

  Мале какво ново крадене се очертава - това сегашното саниране ще е било само за ордьовър преди същинското папане.

 4. 4 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Поредната доза глупости, гарантирана от ГЕРБ...!
  —цитат от коментар 1 на tww09306483


  В Париж,Ванкувър и Хонгконг имат високи данъци за необитаеми жилища,защото имат същият проблем-много необитаеми жилища,които не са на пазара и цените растат.Което пречи на младите хора да се сдобият с жилище.

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Ами празни са след като голяма част от собствениците са в чужбина !

  Другата голяма група необитаеми сгради (ако могат да се нарекат сгради) са рушащите и обезкостени от ромските набези къщя в обезлюдените села !!!

  Та не знам как с данъчна политика ще се реши проблема - по скоро втория тип постройки са подходящи за оградени с бодлива тел "индиански" резервати ...

 6. 6 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Ако за тристаен апартамент който струва по моментни цени 130-150 000 лв плащам данък сгради и такса смет - 255лв. МОГА ДА ГО ДЪРЖА И ЗАТВОРЕН. Ако обаче трябва да плащам както в другите страни(синът ми живее в САЩ и плаща общо 1.2% данък сгради и такса смет) всяка година 1000 лв много ще се замисля дали да не го давам под наем.
  А го държа затворен щото го дадох под наем и наемателите за 6 месеца му видяха сметката и трябваше да вложа двойно пари на това което взех като наеми да го възстановя до състоянието което беше.
  Някой ще попитат - А защо го държа? А ми илизията, че синът ми като се върне да има къде да живее.

  ЗНАЧИ ИЗВОДЪТ Е ПРАВиЛеН. Само вдигането на данъците могат да ме накарат да се замисля и да го продам. НЯкой беше писал че в България половината имоти не се ползват постоянно

 7. 7 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Явно подготвят почвата за рязко увеличаване на данъка за повече от 1 жилище. Познавам доста хора с 2, 3 или 4 жилища в различни градове. Останали от наследство, купени в курортни селища или купени за да не стоят парите в банка при нулева лихва и да се печели от наем. Народът се стопи с повече от 2 млн. - това е също една от причините. Общините захитряха и вместо да строят общиски блокове взимат по 1-2 апартамента във вход за да има собственици да поддържат инфраструктурата.

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#4] от "musashii":

  Иди го кажи на Цветан Цветанов...! Ха-ха-ха-ха-а-а-а-а-а...!

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3996 Весело

  "Строителното министерство обмисля как да насели необитаемите жилища"

  Много лесно. Като внесем 3-4 милиона китайски работници със семействата си.

 10. 10 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#4] от "musashii":Иди го кажи на Цветан Цветанов...! Ха-ха-ха-ха-а-а-а-а-а...!
  —цитат от коментар 8 на tww09306483


  Що пък мислиш,че ми пука за ЦЦ?Не си от вчера във форума и знаеш,че не съм им поддръжник.

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#6] от "ЙЕИ":

  Проблема е, че не се мисли, как хората да се върнат и да се спре емиграцията...! Вдигането на данъци, в запустяващи градчета и села, какви проблеми ще реши?

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#1] от "tww09306483":

  Тук ,другарю,не си прав ! С политиката ,която се обсъжда , ГЕРБ се опитва да гарантира собствеността на гражданите ! Най- лесно би било да се върне "изключително успешната " жилищна политика" от преди 1989 г. 1 семейство - 1 жилище /с ограничена квадратура според броя на жителите - останалото на "нормиран наем ", ако някой все още се досеща какво е това / , 1 "вила " обезателно в Национален курорт и на не повече от 40 кв.метра застроена площ ! Всичко останало се конфискува по Закона за едрата недвижима градска собственост и се разпределя " справедливо " между НЯКОИ "НУЖДАЕЩИ СЕ " ДРУГАРИ !Така беше и така ще бъде ако позволим партията на др.Нинова - най-демократичната да "дойде на власт "! И моля , който пише / - / да се опита да се обоснове ЛОГИЧНО !

 13. 13 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#6] от "ЙЕИ":Проблема е, че не се мисли, как хората да се върнат и да се спре емиграцията...! Вдигането на данъци, в запустяващи градчета и села, какви проблеми ще реши?
  —цитат от коментар 11 на tww09306483


  Става въпрос за големите градове.Не за с.Левуново.По данни на Световната банка 24 процента от жилищата в София са необитаеми.А пък по данни на Евростат 41 процента от българските граждани живеят в пренаселени жилища.Хем много необитаеми жилища,хем много пренаселени.

 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  Държавата отваря голямо устище, за да налапа жилищата на хората. Ще увеличи данъка за второ жилище. Вероятно ще премахне и намаления данък-смет. Данъкът за второ, трето и т. н. и без това е по-голям в момента. Ще сложи и подходящи данъци и такси за изоставените безперспективни и непродаваеми имоти. Гербавите ще докажат, че може икономика да не могат да правят, но умението им да крадат е перфектно. Случайно ли точно в този момент се сещат за уж защитената от конституцията частна собственост? Едва ли, те отдавна са хвърлили око на белите пари за черни дни и жалките спестявания на гражданите. Само че, трябва да внимават, може би това ще е капката, от която ще прелее чашата.

 15. 15 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 867 Любопитно

  Бившата строителна (и настояща европредседателска) министърка казва: "Никой не може да бъде накаран насила да приема мигранти"
  https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/30/3209021_nikoi_ne_moje_da_bude_nakaran_nasila_da_priema/

  Сегашният строителен министър казва (ама с малко по-други думи): "Всеки трябва да бъде накаран да приема наематели".

  Как ви се струва, няма ли някакво логическо противоречие? Дали е само сред министрите или е черта на сегашното управление?

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  Една голяма част от тези имоти са на хората, които работят в чужбина и мислят да се върнат. Други се пазят за подрастващи деца и внуци. Малка част са си просто спестявания и инвестиции. Възниква кардиналния въпрос: Как във време оно хората можеха да си построят или купят жилище, а сега вече не могат и да мечтаят? И дали това има връзка с вноса на евроатлантическите демократични ценности. Защото точно на запад явлението е разпространено и утвърдено.

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8889 Любопитно

  ВСЕ ПАК има ли някой капацитет да сметне как при доход да речем - мъж и жена чисто от 1500 лева на месец - се изплаща жилище , да речем за 20 години - около 200 000 лева с лихви, такси и т.н.?

  [email protected]
 18. 18 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#11] от "tww09306483":

  Какво да се мисли? Това да не е комунизма, където всеки беше затворник в собствената си страна?
  На малкият син му е хубаво тук живее в България.
  На големият му е хубаво на другия край на светът - живее там.
  И двамат изкарват приблизително едни и същи пари. Баткото живее по-зле(нищо че има докторска титла по икономика и финанси), но не иска да се връща

 19. 19 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  До коментар [#6] от "ЙЕИ":Проблема е, че не се мисли, как хората да се върнат и да се спре емиграцията...! Вдигането на данъци, в запустяващи градчета и села, какви проблеми ще реши?
  —цитат от коментар 11 на tww09306483


  Моля някой да обясни защо трябва някой да се връща.
  Младите да остават тук .
  И какво е лошо че населението намалява и българите изчезват.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 20. 20 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  1000 лв на месец.
  за тристаен апартамент струващ 130 000 лв и лихва 7.5%(има и по-ниски) годишно

  Като имаш напредвид че МРЗ е 560 лв. Т.е. жената работи на МРЗ, а мъжът на малко повече

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#13] от "musashii":

  Да де...! След зверската централизация през социализма, така успешно продължена от ГЕРБ, България се оказа разделена на две. София и всичко останало. В момента имаме една задъхваща се и претоварена столица и няколко града, които концентрират в себе си почти всичкото останало население. Другото е циганизирана полупустиня...
  И сега, какво? Пак ще се действа на парче, че да решали проблема с празните жилища в няколко града, че да можели тия дето нямат, да се уредят с евтин наем. Извинявай, ама това е пълна глупост...!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#21] от "tww09306483":

  А по останалия свят да не мислиш че е по-различно?
  Този родово-общинен строй в който са живели българите свърши. По цял свят за да си земеделец и имаш ферма ти трябват 500-800 дка за малко стопанство, 5000 за средно и 50000 за едро. Толкова много села никъде няма.

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#18] от "ЙЕИ":

  Вярно... Забравих, че мисленето не е силната страна на управляващите милиционери.

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#13] от "musashii":Да де...! След зверската централизация през социализма, така успешно продължена от ГЕРБ, България се оказа разделена на две. София и всичко останало. В момента имаме една задъхваща се и претоварена столица и няколко града, които концентрират в себе си почти всичкото останало население. Другото е циганизирана полупустиня...И сега, какво? Пак ще се действа на парче, че да решали проблема с празните жилища в няколко града, че да можели тия дето нямат, да се уредят с евтин наем. Извинявай, ама това е пълна глупост...!
  —цитат от коментар 21 на tww09306483


  Хич не е глупост щото младите хора масово емигрират.Ако могат да си позволят жилище в София, Пловдив или Варна биха предпочели да живеят там.
  А София изобщо не е пренаселена-тази година останаха незаети 1300 места за първолаци в софийските училища.И смъртност та е по-висока от раждаемостта.

 25. 25 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  Жилище с такава цена е само в София, където заплатите са двойни в сравнение с провинцията. На това семейство бих се чудил на акъла за смелото и необмисляно заробване към банка с 7% лихва годишно. Да идат на село, да си купят къща за 20 000лв. При теглени 150 000лв. и лихвен процент 7% за 25 години по 1072лв. месечно(без таксите). Върнати общо на банката около 322 000лв. Ако софийското семейство изкарва по 3000лв. чисто ще трябва да живее с 1900 лв. и да плаща по 1100лв.

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#22] от "ЙЕИ":

  Лъжльо...! Иди се разходи малко из Европа, да видиш малки и подредени селца... Някъде са и по-нагъсто от нашите.
  Последно, обикалях из Словения. Ами, да ти е драго да гледаш подредените им къщички и дворчета, окосените полянки, пасящите крави... Нямаше празна или неподдържана къща, нямаше неоправена улица. Селцата им накацали по баирите и изглеждащи, като на картинка... Ами Австрия, ами Италия, ами Франция...? Нямало? Няма нищо в главата ти...!

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8889 Любопитно

  До коментар [#25] от "Пламен Данаилов":

  Ми анджак - ама и във Варна са такива цените, обаче даже не знам кое младо семейство взима чист 3000 лева месечно!

  [email protected]
 28. 28 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  ПП. Понеже таблицата е пред мен ще ти отговоря точно: 200 000лв. за 20г. при лихва 7% е 1573,22лв. на месец без таксите, които са неизвестни и зависят от конкретната банка.

 29. 29 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално


  Става въпрос за големите градове.Не за с.Левуново.
  —цитат от коментар 13 на musashii


  И ще има един закон за София и друг за България ли?

 30. 30 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Окрадаха цялата индустрия, пенсионни фондове, здравни фондове, земята на българина, еврофондовете сега търсят начин да откраднат и последното, което е останало на народа - жилищата им. Честито!

 31. 31 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#29:"usero"][/quote]

  Не само за София Ами за всички градове с население над 50 хиляди.Щото и в областните градове е същата история-много празни жилища,ама цените не падат .И младите живеят при родителите си.

 32. 32 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 284 Неутрално

  За София и големите градове си мисля , че драстично вдигане на данъците за второ жилище е наложително , за малките градчета и селата да си остане сегашният статут, защото нямат проблемите на големите градове.

 33. 33 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Данъци трябва да се въведат само за градовете в които има бурно строителство - тоест има голямо търсене, а няма предлагане. Това е начина да се накарат тези които държат жилищата заключени или да ги продадат или да ги отдадат под наем.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 34. 34 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Вдигай данъците! Или ще ставаме държава, или не. Как може всеки гъз да плаща 500-1000 лв.каско за тенекето, а пък 100 лв за имота да му се виждат много.

 35. 35 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#27] от "karabastun":

  Едно младо семейство във Варна ще прояви голяма наивност да тегли 200 000лв. при доход 1500лв. Ако са на около 25г. може би имат работещи родители на 50г. и следващите 15г. да се надяват на парична и за отглеждане на деца помощ. През лятото да дават на летовници под наем - също е някакво решение(донякъде).

 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#35] от "Пламен Данаилов":

  Даже си мисля, че няма банка, която да отпусне 200 хиляди лева на младо семейство, че да си купи жилище...

  Бивш tww09306483.
 37. 37 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  идеята е повече от малоумна! Едва ли някой ще пусне цигани или пришълци в жилището си за без пари! Могат да му го потрошат! Могат и ЩЕ натрупат многохилядни сметики за ток, софийска концесионрана вода, топлофикация на първо място.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 38. 38 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8889 Любопитно

  До коментар [#36] от "tww09306483":

  И аз така си мисля, ама па няма логика и да отпускат 200 000 лева и на старо семейство....Обаче на един мой познат и жена му на 50+ им отпуснаха даже и по-голям кредит за 25 години !!!
  А ти кажи к'во става всъщност - че аз се опетлах с всички тия строежи и купуване на зелено във Варна....????

  [email protected]
 39. 39 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#36] от "tww09306483":

  Ако заемът е ипотечен и декларират някакви допълнителни доходи ще им отпуснат. Ипотечната оценка обаче трябва да е за повече от отпуснатия заем.

 40. 40 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#2] от "musashii":

  голяма част от необитаемите жилища по селата не са лесни за живеене, защото нямат канализация и трябва да се отопляват на твърдо гориво.

  През лятото са супер и имаш чувството, че си на къмпинг. Събуждаш се заранта, сипваш кафето, излизаш на пътя и се дотътрят съседите и те с чаша кафе в ръка и цигарка в другата.
  Към обяд може да мине някой с шише ракия и да се заформи по-сериозна седянка.

 41. 41 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Дори сега в много случаи пораженията, причинени от наематели не покриват разходите по ремонта.
  Затова напълно логично много хора не виждат смисъл от отдаване под наем.
  След въвеждане на споменатите мерки цената на наема ще падне драстично.
  Това ще направи отдаването под наем още по-нерентабилно и собствениците ще се принудят да продават на безценица.
  Ето тук вече идват на ход нашите фирми и брокери.

 42. 42 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Имах предвид, че разходите по ремонт не покриват събраната наемна сума.

 43. 43 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1674 Любопитно

  ъх, да не би да свърши държавната собственост за крадене, та за празната частна собственост са се закъхарили гербавите комуненца

 44. 44 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#20] от "ЙЕИ":

  Къде ги тези цени за тристайни? Може би в Сливен, ама там доходите трудно позволяват месечна вноска по кредита в размер на 1000 лева.

 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Държавата да пусне заводите които идиотски закри Костов и хората сами ще се върнат от чужбина или от София в собствените си жилища. Доказано само "частна инициатива" за никакъв чеп не става

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Весело

  Данъци трябва да се въведат само за градовете в които има бурно строителство - тоест има голямо търсене, а няма предлагане. Това е начина да се накарат тези които държат жилищата заключени или да ги продадат или да ги отдадат под наем.
  —цитат от коментар 33 на kokoto2


  И пре комунизма беше така - където има голямо търсене, а няма предлагане, задължаваха всеки, който живее в голям апартамент (повече от един беше невъзможна мисия), да дава една стая под наем.

 47. 47 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#11] от "tww09306483":

  То си пише,ама кой да чете!Щв принуди собствениците на повече жилища или да ги дават под наем или да ги продават.За да се включат тези имоти в имотния пазар.Което ще озапти безумните цени на имотите.А,че са безумни няма да спориш,предполагам.

 48. 48 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  Тези искат и панелите да ни вземат! Истински Тодорживковци!

 49. 49 Профил на today
  today
  Рейтинг: 796 Неутрално

  А решението е изключително просто, вдигат се данъците за всеки имот освен основния, като за основен се счита този с най-ниска данъчна оценка.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 50. 50 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 544 Весело
 51. 51 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#24] от "musashii":

  София Е пренаселена.В смисъл,че средната квадратура е малка, а има една четвърт празни жилища в които никой не живее.Което е абсурдно.Трябва тези жилища да излязат на пазара .

 52. 52 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  ВСЕ ПАК има ли някой капацитет да сметне как при доход да речем - мъж и жена чисто от 1500 лева на месец - се изплаща жилище , да речем за 20 години - около 200 000 лева с лихви, такси и т.н.?
  —цитат от коментар 17 на karabastun
  Сметката не излиза. Без да сме стигнали британските заплати успяхме да създадем британския жилищен проблем - едно британско семейство със средни доходи вече не може да си позволи двустайно жилище в Лондон. В случая едно българско семейство със средни доходи вече не може да си позволи двустаен апартамент в София.

  Но, уви, вече не е само София. На Запад дефиницията за имотен балон е цена на средно жилище надхвърлящо 5 средни годишни заплати. В БГ това съответства на цена от около 60 хиляди лева. По тази дефинция имотен балон има не само в София, но и в още поне 5-6 областни центра.

  Ако притежаваш повече от едно жилище в тези зони, то всяко допълнително жилище би следвало да се облага доста сериозно. Иначе проблемът ще продължи да се изостря.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 53. 53 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  И ще има един закон за София и друг за България ли?
  —цитат от коментар 29 на usero


  Законът трябва да възприеме западната дефиниция за "имотен балон" - средна цена на двустайно жилище надхвърляща 5 средни годишни заплати. Така законът няма да е за София, а за цялата страна. А на това условие отговарят София и още поне 5-6 областни центра.

  Село Левуново това изобщо няма да го касае.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 54. 54 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#47] от "yanne":

  Виж сега... То и в момента, банките са задръстени с жилища и имоти. Но, не продават на ниски цени. Тях, как ще ги принудят...?
  Отдаването под наем е много спорно и несигурно. Освен всичко друго, може да се окажеш с по-големи разходи, отколкото приходи.
  Че цените на имотите са високи, няма как да се спори. Особено, като за най-бедната държава в ЕС.
  Като се има в предвид, че ГЕРБ са много страхливи и първо пресмятат, колко гласове ще загубят, едва ли ще се предприемат, някакви мерки в правилна посока. Нещо, като с автомобилите. България се напълни с всякакви димящи и течащи трошки, паркирани по тротоари и зелени площи... Ама, да си чул за някакви мерки, за ограничаване на тази напаст? Ами, няма и да чуеш....! :)

  Бивш tww09306483.
 55. 55 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Данъци трябва да се въведат само за градовете в които има бурно строителство - тоест има голямо търсене, а няма предлагане. Това е начина да се накарат тези които държат жилищата заключени или да ги продадат или да ги отдадат под наем.
  —цитат от коментар 33 на kokoto2


  Нека оставят пазара да говори. Щом средната пазарна цена на едно двустайно жилище в един областен център е над 5 средни годишни заплати (сега това са около 60 хиляди лева) то съответният областен център би следвало да попадне под действието на по-висока данъчна ставка за всяко допълнително жилище.

  Ако след време в, да речем, областен център Х средната цена на двустайното жилище падне под тази граница по-тежкият данъчен режим не трябва да се прилага.

  Идеята не трябва да е автоматично да се товарят собствениците с данъци, а да се раздвижи пазара на жилища и цената на средното жилище да падне до разумни граници.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 56. 56 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 389 Неутрално

  [quote#19:"dedoliben"][/quote]

  Моля някой да обясни защо трябва някой да се връща.
  Младите да остават тук .
  И какво е лошо че населението намалява и българите изчезват.
  ---------------------------

  Местане, ти ли си бе?


 57. 57 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#45] от "dark'star":

  И..., какво ще произвеждат тия заводи? Черно-бели телевизори и чушкопеци...?
  Забравяш, че СИВ отдавна го няма и няма на кого да продаваме калпава машиностроителна продукция и евтина конфекция...!

  Бивш tww09306483.
 58. 58 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#24] от "musashii":София Е пренаселена.В смисъл,че средната квадратура е малка, а има една четвърт празни жилища в които никой не живее.Което е абсурдно.Трябва тези жилища да излязат на пазара .
  —цитат от коментар 51 на yanne


  Точно така.Около 100 хиляди жилища в София са необитаеми и малко от тях са на пазара.Ако излязат на пазара цените ще се сринат,защото няма толкова много хора без нито едно жилище.

 59. 59 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1612 Любопитно

  Баси, най-обикновен комунизъм плюс планова икономика!!!
  Сега остава да възстановят Плановия комитет!
  Засега явно строителното министерство ще играе ролята на пилотен проект за министерство на Планирането.
  Следва въвеждането на жителство....
  След това настаняване на циганите.
  Накрая 99.98% на "изборите" за ГЕРБ.
  БАСИ!
  !

 60. 60 Профил на mitkoik
  mitkoik
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Вече е на обществено обсъждане тази идиотщина - http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=3607


  връщаме се към дивия комънизъм май, щом вече почват да посягат на частната собственост

 61. 61 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#22] от "ЙЕИ":

  За размера на фермата,АБСОЛЮТНО НЕВЯРНО,дано ,не е манипулативно!

 62. 62 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  Да живее комунизма :)

  Дайте си жилищата доброволно на държавата, ако не ще им дигнем данъците. :)

 63. 63 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 740 Неутрално

  В десния уж дневник са против мерки които ги има в канада. Америка. Германия. В комунистическия уж герб искат да въведат тези мерки :D

 64. 64 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 869 Неутрално

  След като ни изгониха от България, сега остава да ни конфискуват и жилищата, натам върви. Нищо няма да ме очуди в тази страна, която се отнася с гражданите си като мащеха. Сега ще ни ударят с данъци, защото сме имали неблагоразумието да напуснем страната, която ни отхвърли. Имаме по един апартамент и него ще ни вземат. Мислят, умуват и все се въртят около това, да ни прецакат и да ни лишат от собствеността. Жалки нищожества, които са осигурили дечицата си до девето коляно, а ще държат сметка на другите за собствеността, която притежават и то напълно законно.

 65. 65 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  Между другото те празните жилища са главно там където няма хора :)

  И нищо не струват ако решиш да ги продаваш. По малко населените села е пълно с празни къщи.

 66. 66 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 740 Неутрално

  И на хора вземащи трпйно на средната заплата за софия и пак им се виждат нереално скъпи жилищата. Трябва да се вземат някакви мерки

 67. 67 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1612 Весело

  Тримката хубостници дето са ми сложили минусчето явно са яростни привърженици на експроприацията, тоталното планиране на живота на всеки и комунистическото разбиране на икономиката чрез лозунга "Икономиката икономична, дело на всеки!"
  :)
  !

 68. 68 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Между другото те празните жилища са главно там където няма хора :)И нищо не струват ако решиш да ги продаваш. По малко населените села е пълно с празни къщи.
  —цитат от коментар 65 на realguru


  По данни на Световната банка 24 процента от жилищата в София са необитаеми.Това прави около 140 хиляди жилища.Изобщо не е малко.

 69. 69 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 293 Весело

  Крайно време беше да се появят такива идеи !Като разправяхме на някои другаре, че се задава пукане на имотния балон, те ни убеждаваха,че пазарът ще расте нагоре и само нагоре. Сега пак като ви разправяме драги другаре, че реалната цена на квадратен метър в България е 1000 лева/500Е/ , на замазка и шпакловка, вие пак ни разправяйте убедително приказки за локации / пълен виц е понятието широк център в България!!!/. Да не говорим за старите суперамортизирани жилища, които не струват повече от 200 Е , защото докато добият вид годен за живеене им трябва инвестиция от 500Е, което си е цената на новото строителство!
  Та , да се върнем на приказката , данъците неминуемо ще растат яко, защото просто държавата няма никакъв друг демократичен механизъм да регулира имотния пазар. Нормален данък за имот е 1 % от банковата оценка :) Имот за 100 000 лв - 1000 лева данък. Тогава и общините ще имат достатъчно средства за инфраструктура и няма някой другаре из разни долини,ливади, вади, бари и други елитни селски локации да реват ,че субпродуктите им текат по улиците.
  Да не говорим и за скорошната "задължителна" застраховка за имотите. Няма да се учудя дори да бъде общоевропейска законодателна инициатива. Хайде сега брокерчетата да се юрнат да ми чаткат минуси, щото съм им бръкнал някъде...;)

  O sancta simplicita!
 70. 70 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Комунистическо-болшевишко-селташкото мислене не може да се избие от главите на управляващия "елит".

  "Една от идеите е да се направят промени в сферата на данъчното облагане, като се предвидят стимули за предоставяне на необитавано жилище за социални цели. "

  Социални цели,а?Ще борим социалната несправедливост с чужди средства.Кое тук е новото?Вместо да решат един проблем,все по-задълбочаващото се социално неравенство,умниците ще сътворят друг.Партизанска им работа.Що ли не съм изненадан?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 71. 71 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Тия са феноменални дебили. Същевременно са против аирбнб, вместо самите те да промотират нещо подобно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 72. 72 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 449 Неутрално

  http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=3607 - Това е пълна идиотщина. И аз ако не искам да го изкарам под наем, а искам да стои празен какво правим? Нали частната собственост е неприкосновена, как така държавата ще се разпорежда с имота ми? Еиий.., тоя социализъм не им излиза от дебелите кратуни. 73. 73 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Така е заради народопсихологията на българина-смята жилището за най-ценният актив и като спести някой лев купува жилище
  —цитат от коментар 2 на musashii


  Има такъв момент. Някъде бях чел, че ако се види с пари, българинът се юрва да гради къща, а турчинът си взема още една жена.

 74. 74 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#69] от "Велизарий":

  Теоретически си прав... Обаче, как си представяш банките, които са пълни с имоти, да ги разпродават на безценица? Нали ти е ясно, че няма как да се случи, дори и само поради факта, че имат много силно лоби. Кредитния балон е стабилно раздут, а пукне ли се той, всичко се срива за дни и часове. Просто, няма да го допуснат. Все пак, овцете за стригане доста намаляха и тежестта, трябва да се разпредели върху останалите.
  Също така, трябва да си наясно, че който вдихне рязко данъците, губи автоматически всякакви бъдещи избори. А партиите са доста страхливи в това отношение...

  Бивш tww09306483.
 75. 75 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#69] от "Велизарий":

  "Та , да се върнем на приказката , данъците неминуемо ще растат яко, защото просто държавата няма никакъв друг демократичен механизъм да регулира имотния пазар. Нормален данък за имот е 1 % от банковата оценка :) "

  Нормалния данък за имот може да е такъв в нормалните държави.Айде вземи на някой 1000-2000данък за имот,като заплатата чисто му е под 1000.БГ не е държава на работещите бедни.Това е територията на работещите мизерници.Тук там и някой позамогнал се.В БГ средна класа няма.То вече на запад я унищожават,камо ли в БГ.
  И на всичко това отгоре този балон с имототе и цените им ми е напълно непонятен.Как успяват да вдигат цените в свиващ се и обедняващ пазар,за мен остава отвъд разбираемото.Този път балона няма да све спука.Ще се взриви.
  Инакрая,в територията никга не са изшползвани демократични механизми за каквото и да е било.Просто демокрация в истинския и смисъл не съществува,още повече на изток от "рая".

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 76. 76 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#69] от "Велизарий":

  "Та , да се върнем на приказката , данъците неминуемо ще растат яко, защото просто държавата няма никакъв друг демократичен механизъм да регулира имотния пазар. Нормален данък за имот е 1 % от банковата оценка :) "

  Нормалния данък за имот може да е такъв в нормалните държави.Айде вземи на някой 1000-2000данък за имот,като заплатата чисто му е под 1000.БГ не е държава на работещите бедни.Това е територията на работещите мизерници.Тук там и някой позамогнал се.В БГ средна класа няма.То вече на запад я унищожават,камо ли в БГ.
  И на всичко това отгоре този балон с имототе и цените им ми е напълно непонятен.Как успяват да вдигат цените в свиващ се и обедняващ пазар,за мен остава отвъд разбираемото.Този път балона няма да све спука.Ще се взриви.
  Инакрая,в територията никга не са изшползвани демократични механизми за каквото и да е било.Просто демокрация в истинския и смисъл не съществува,още повече на изток от "рая".

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 77. 77 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Айде пак бъгяса "дневниковия"сайт.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 78. 78 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Бедните, гладни българи ... с по 2-3 апартамента, с по 2-3 коли в семейство, с почивки в чужбина, пенсионерите хвърлят хилядарки през балконите ...
  Червени кремълски мухоморки сте вие, хленчещи копейкаджии ;)

 79. 79 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Бедните, гладни българи ... с по 2-3 апартамента, с по 2-3 коли в семейство, с почивки в чужбина, пенсионерите хвърлят хилядарки през балконите ...
  Червени кремълски мухоморки сте вие, хленчещи копейкаджии ;)

 80. 80 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Какво ще решават?
  Да не върнат национализацията тея комунисти?
  За всеки ром - жилище от пустеещите
  Иначе и аз имам два допълнителни имота, които обаче отдавам под наем, иначе да седи празен не носи доходност, освен някаква сигурност от угрозата за фалит КТБ2

 81. 81 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 522 Неутрално

  пълни глупости хем жилищата били недостъпни като цена, хем пък темповете на строителството на нови било сравнимо с европейското.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 82. 82 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#79] от "mop36557620":

  Я го напиши още два-три пъти и ще пребориш световната конспирация, според която сме на дъното на ЕС по всичко.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 83. 83 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#75] от "sandman":

  Няма нищо непонятно в жилищният балон-на пазара се предлагат малко жилища,лихвите в банките са ниски и хората предпочитат да си влагат парите в жилища заради ниските данъци,работещите в чужбина си влагат парите в жилища в България.Всеки го надува този балон с надеждата,че винаги ще расте.Да ама не.Демографският срив дотам докара,че няма да има достатъчно хора,които да търсят жилища за живеене ,а не като инвестиция.И пак ще има спукване и този път много по-сериозно,защото населението е намаляло с 1 милион от 2008г насам.В големите градове не е намаляло,ама те вече не могат да привличат толкова хора от провинцията по простата причина ,че там много намаляха младежите,а и голяма част емигрират.

 84. 84 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1612 Весело

  Абе Аз викам като са ни подкарали по пътя на планираното жителство през данъци, да им поискаме и едно цялостно данъчно реформиране. Прогресивно.
  Направо си е наложително едно подоходно данъчно облагане със стръмна скала. Стигащо до 85% най-малко.
  Освен това е задължително данък лукс за доста нещица.
  Изобщо както беше по социализма давайте да разделим собствеността на лична и частна. Личната се свежда до дрехите на гърба ти и четката за зъби.:) За тях ниски данъци. Всичко останало прогресивно....:)
  За смартфон десеторно над!:)
  Поне ноу-хауто си го имаме. Е, поне тези дето сме били над 18г. през 1989. Здраво научено.:)
  Тия нови Гербо-хипстъро-плановици и те да усетят какво готвят на другите. Много собственост имат те, много...
  :)
  !

 85. 85 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 933 Неутрално

  И на хора вземащи трпйно на средната заплата за софия и пак им се виждат нереално скъпи жилищата. Трябва да се вземат някакви мерки
  —цитат от коментар 66 на rdb41527334


  Трябва, ама да вземат мерки да си повишат доходите или да отидат да живеят там, където е по възможностите им. Идеята, че сега цените на жилищата е надута, но утре те ще поевтинеят и тогава ще си купим, е напълно безпочвена. С леки промени трендът е един, нагоре. След известно време ще си казвате за сега, брей защо тогава не си купих, беше евтино.

 86. 86 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#83] от "musashii":

  Те точно причините които сте описал,правят надуването непонятно за мен.А аз едва ли съм някякъв гений.Проблема е очевАден,а продължава да се неглижира.Глупост?Алчност?Или и двете.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 87. 87 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  След като ни изгониха от България, сега остава да ни конфискуват и жилищата, натам върви. Нищо няма да ме очуди в тази страна, която се отнася с гражданите си като мащеха. Сега ще ни ударят с данъци, защото сме имали неблагоразумието да напуснем страната, която ни отхвърли. Имаме по един апартамент и него ще ни вземат.
  —цитат от коментар 64 на proza


  На чужд гроб се вайкате. Данъкът би касаел тези, които притежават множество апартаменти, а не само един. Имайки предвид, че ще настъпи масово прехвърляне на апартаменти, то, на практика, дори и едно семейства да има общо 2 апартамента пак не би плащало такъв утежнен данък. Виж, шесто-апартаментниците ще се озорят.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 88. 88 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  Между другото дестетки милиарди по влогове стоят в банките, ГЕРП и БСП отдавна са им метнали око.
  Тябва да се обложат с акциз, незабавно и със стара дата, както и необитаемите жилища.

 89. 89 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Подготовка за вдигане на данък второ жилище, както е в гърция. Еми мислете му, ако имате.

 90. 90 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#83] от "musashii":Те точно причините които сте описал,правят надуването непонятно за мен.А аз едва ли съм някякъв гений.Проблема е очевАден,а продължава да се неглижира.Глупост?Алчност?Или и двете.
  —цитат от коментар 86 на sandman


  Народопсихология.По времето на комунизма жилищата в големите градове не бяха толкова много и за хората жилището беше най-ценното нещо.Ама тогава населението беше с 2 милиона и половина повече и нямаше толкова построени жилища.Сега има демографски срив,ама хората си продължават да вярват в ценността на имотите.И именно тази вяра държи цените високи.Дори в градове с драстично намаляло население цените на имотите не падат.
  Обаче като се сменят поколенията за младите имотът няма да е толкова ценен,а ще предпочитат пари в кеш и ще почнат да ги продават.Не знам кога ще настъпи този момент,ама ще настъпи.Слава Богу аз съм далеч от тези игри-нито съм купувач,нито продавач.

 91. 91 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Трябва, ама да вземат мерки да си повишат доходите или да отидат да живеят там, където е по възможностите им. Идеята, че сега цените на жилищата е надута, но утре те ще поевтинеят и тогава ще си купим, е напълно безпочвена. С леки промени трендът е един, нагоре. След известно време ще си казвате за сега, брей защо тогава не си купих, беше евтино.
  —цитат от коментар 85 на gianni
  Това е доста наивно схващане. Цената на имотите може да върви и надолу. Тези дето купиха жилища във Варна през 2007/2008-ма още са набутани. В Япония цената на жилищата в продължение на много години беше с 20-30% по-ниска от най-високите си стойности.

  От данъчния режим зависи дали балонът ще продължи да се надува или ще се спихне.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 92. 92 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#7] от "Пламен Данаилов":

  То и сега ако жилището ти се води основно (тоест живееш е него) данъка ти е наполовина. По данъчна оценка данъка на апартамента ми е 500 лева, но тъй като съм го декларирал като основно плащам 250 лева.

 93. 93 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Основната причина в БГ да е пълно със необитаеми жилища е липсата на нормален закон за отдаване на жилищата под наем. Много хора са се опарили и от некоректни наематели и от откачени хазаи и затова не им се занимава със наеми....

 94. 94 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#7] от "Пламен Данаилов":То и сега ако жилището ти се води основно (тоест живееш е него) данъка ти е наполовина. По данъчна оценка данъка на апартамента ми е 500 лева, но тъй като съм го декларирал като основно плащам 250 лева.
  —цитат от коментар 92 на bpcorp
  Идеята е за другото да плащаш по 1000 лв, а не по 500. Просто данъците трябва да са съразмерни на пазарната цена. На запад данък имот на места минава 1% от пазарната стойност. У нас реално е под 0.25%.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 95. 95 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1612 Весело

  До коментар [#88] от "Ще върнем България в Европа":

  Е, що така грубо?:) Къде по елегантно е една обмяна на парите. Плюс пълна забрана на разплащания в наличност, плюс забрана на притежанието и разплащането с чужда валута, плюс забрана на спестявания в злато, сребро и платина....
  А обмяната лесно може да се обясни примерно с едни естетически обосновки - не са ни достатъчно красиви сегашните банкноти и разплащателни карти, като за европейци и т.н.:)
  :)
  !

 96. 96 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 458 Весело

  ТОВА ЩЕ ВАЖИ ЛИ ЗА АПАРТАМЕНТИТЕ НА цвъ цвъ:)))

 97. 97 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Основната причина в БГ да е пълно със необитаеми жилища е липсата на нормален закон за отдаване на жилищата под наем. Много хора са се опарили и от некоректни наематели и от откачени хазаи и затова не им се занимава със наеми....
  —цитат от коментар 93 на tvr18355030


  Честно казано, това е бъгавия момент в закона. Трябва да облагат всички допълнителни апартаменти без значение дали се дават под наем. Щото още от сега виждам как ще се сключват символични наеми за да се отчете, че апартаментът не е празен.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 98. 98 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Кога ще спрат най-после с контролираната икономика? Не е работа на правителсвото да мисли как да заселва каквото и да е било, не разбрахте ли вече контролирана икономика НЕ РАБОТИ. Работата на правитеслвото е да създаде работеща съдебна система, и НИЩО ПОВЕЧЕ. Колкото по малко неща ''обмисля'' правитеслвото, толкова по добре ще сме всички.

 99. 99 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1612 Весело

  До коментар [#96] от "спас от кочериново(тръмпко капут:)":

  Стига бе, на него това му е единственото основно жилище. То е едно обаче дислоцирано на няколко места. Човекът не е имал пари да си купи един голям парцел. А на него като велик партиен строител му е необходимо у дома да има и приемна и кабинет и стая за почивка, пък и стаи за сътрудници. Пък и няколко входа и изхода са му необходими. Тежко му е.
  :)
  !

 100. 100 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 293 Весело

  В Европа започва един процес на нахлузване на банкстерите. Идеята е да се намалят лошите кредити и да се ограничат имотните активи до 5% , защото масово ипотеките са прикритие за фалшиви печалби на банките. Как изглеждат нещата от дъното на ямата , банката майка налага на местните си банки ограничението и разгонва фамилията на разни Гампарцумянчета, дето рахатно си живуркаха в местната действителност. Банките на разни Георгиусовци , понеже си нямат майчици/имат си само бащици/ ги очаква един красив момент на европейско съответсвие, популярните думички са банков надзор, ЕРМ , чакални и разни други модерни думички напоследък.
  Това е част от започващия цирк наречен освобождаване на банките от много рушащи се жилища, съответно се задава едно яко изпускане на въздух и аромати от имотния балон и понеже злото никога не идва само е дошло и крайното време за вдигане на данъците. Някой писа ,че който го направи е политически труп, абе приятелю, ти от 1989 година кой си мислиш ,че те управлява ? Един субект с няколко лица или множество самостоятелни и незавизими партии ? Фактите в развитието на България дават достатъчно ясен отговор. И на тебе пука ли ти дали ще пълниш джоба с лявата ръка или с дясната ? Та много скоро започва цирка . Лошото е че бая народ ще се измята от високото , щото всяко такова сътресение се плаща от крайните...

  O sancta simplicita!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK