Трудовата инспекция напомни правата и задълженията на работещите сезонно

Повече от 1.1 млрд. лв. са приходите от международен туризъм в България през първите четири месеца на тази година, като те са с близо 11% по-високи от периода януари-април година по-рано.

© Надежда Чипева, Капитал

Повече от 1.1 млрд. лв. са приходите от международен туризъм в България през първите четири месеца на тази година, като те са с близо 11% по-високи от периода януари-април година по-рано.Трайна практика е сезонни работници в туризма да се оплакват в Главната инспекция по труда (ГИТ) едва след края на активния сезон, че са работили без договор и че последната заплата не им е платена. Друго често оплакване е, че заплатата е договорена устно, а работодателят не си държи на думата, съобщи агенцията, която в тези случаи не може да се намеси.


Наблюденията на инспекторите сочат, че секторът е рисков и нарушенията при заплащането и отчитането на работното време са чести. Затова в навечерието на масовите проверки, които ГИТ започва в курортите, тя напомня какви са правилата за наемане и какви са правата и задълженията на работодателите и на работниците.


Трудов договор и договор със срок за изпитване


Наетите за сезонна работа не трябва да се съгласяват да работят без сключен трудов договор, тъй като при евентуално нарушаване на правата им те могат да претендират пред ГИТ само за условията на труд и възнаграждение, договорени писмено.
Работодателят няма право да допуска хора на работните места без да им е връчил подписан от двете страни

екземпляр на трудовия договор, копие от уведомлението за регистрацията му в Националната агенция за приходите и длъжностна характеристика.


При желание да провери уменията им, той може да сключи трудов договор със срок на изпитване. С такъв договор наетият може да бъде освободен по всяко време без предизвестие. Ако изрично не е уговорено в чия полза е срокът на изпитване, то той важи и за двете страни и работникът също може да напусне без предизвестие.


Наемане на непълнолетни

Наемането на непълнолетни става само след разрешение от Инспекцията по труда, което важи за конкретното работно място, за което е поискано, и за работодателя, с който е сключен договорът. Заявлението може да
бъде подадено и по електронен път. Срокът за произнасяне при представяне на пълен комплект документи е 7 работни дни. Документите, които се изискват, са същите, както и за пълнолетните. Разликата е, че при наемане на непълнолетен те се представят предварително в местната трудова инспекция, докато за пълнолетните - само при проверка. Процедурата за наемането на лица, ненавършили 18 г., е описана подробно на сайта на инспекцията.


Наемане на чужденци от страни извън ЕС


При наемане на граждани на трети държави работодателите следва да знаят, че наетите трябва да имат разрешение за работа от Агенцията по заетостта. Редът за това е уреден в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, както и в Правилника за прилагането му. Работодателите са длъжни да уведомят ГИТ в
седемдневен срок от действителното започване на работа на чужденеца. Целта е да може да се проследи при какви условия работят и че са напуснали, след като срокът на разрешението им е е изтекъл.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK