Животновъди ще искат компенсации по Наредбата за директни плащания

Животновъди ще искат компенсации по Наредбата за директни плащания

© Надежда Чипева, КапиталБлизо 1 800 животновъди, които отглеждат овце и кози, ще претендират с колективни искове държавата да им изплати близо 30 милиона лева компенсации за пропуснати ползи по Наредбата за директните плащания за тази и миналата година. Това обявиха във Велико Търново ръководствата на асоциациите на овцевъдите и козевъдите, съобщи БНР.


Върховният административен съд отмени текстовете в наредбата, свързани с бранша. Отменената наредба за директните плащания е засегнала около 360 хиляди овце и кози, за които не са получени полагащите им се субсидии.


"Пряката финансова щета е, че те не са могли да кандидатстват, тъй като новата наредба не им е дала това право. Косвената е, че те са влезли в една зависимост от изкупвачите на мляко, които, възползвайки се от тази зависимост, с 40% овчето мляко е слязло надолу спрямо 2016 година, а цените в магазина са с 40% нагоре", коментира Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.


В отговор от Министерството на земеделието съобщиха, че няма основание за претенции за компенсации и пропуснати ползи от отменения чл. 23 на Наредба №3 за директните плащания. Решението на съда не е осъдително, а отменително и има действие само занапред. То по никакъв начин не засяга подпомагането на животновъдите за кампанията през 2017 г., казват от министерството.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK