ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Внезапната идея на ГЕРБ за по-висок акциз на "бездимните цигари" раздели управляващите

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова е основен вносител на изменението и казва, че действа съгласувано с Министерството на финансите.

© Анелия Николова

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова е основен вносител на изменението и казва, че действа съгласувано с Министерството на финансите.Внезапно внесеният от ГЕРБ законопроект, с който акцизът за бездимните тютюневи изделия се приравнява към този на цигарите, предизвика разделение в парламента.


ГЕРБ и НФСБ са за стъпката, която ще доведе до близо двойно поскъпване на бездимното изделие спрямо сегашната цена и традиционните цигари, но ще донесе в бюджета до края на годината около 15 млн. лв. повече приходи. Против са БСП и ВМРО, според които идеята се прокарва прибързано и лобистки. В групата на "Атака" нямат мнение като щели да го съставят след като прочетат достатъчно изследвания за вредата на новия тип тютюнев продукт. ДПС досега не си е изградило позиция, "Воля" също умува как да гласува.


Темата получи и широк обществен резонанс - непушачи и употребяващи новия продукт са против, защото смятат, че новото устройство не вреди или поне вреди по-малко от цигарите, а хората около пушача не вдишват дим. Други са на мнение, че и бездимният стик е цигара, вреден е, а по-слабата му опасност за здравето не е убедително доказана.
В казуса е важно и мнението на потребители на новия продукт, които твърдят, че веднъж свикнали със стика, вече изпитват отвращение към "добрата стара цигара". В същото време в съседни на България държави продуктът се продавал по около 2 евро, което означава, че ще има силен натиск за контрабанда.


Единствената компания, която е регистрирала и продава бездимни изделия – Philip Morris, е заложила в стратегията си до 2024 г. 30% от клиентите й да преминат към бездимната алтернатива.


ГЕРБ пресмята печалби и недовзети приходи


Депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова пресметна, че конвенционалните цигари се облагат с 4.47 лв. на кутия при средна цена от 5.50 лв., а нагреваемите - с 1.85 лв. при същата крайна цена. В изказване пред Нова телевизия тя приписа на компанията - производител по-висока печалба от този продукт, отколкото от обикновените цигари. Депутатът от управляващите допусна, че производителят би могъл да намали печалбата си и така да свали цената до около 8 лв.


Това е нов продукт и всички приходи се реинвестират в развитие на бизнеса, каза пред "Дневник" директорът "Корпоративни комуникации" на "Филип Морис" България Вержиния Джевелекова, помолена да коментира аргумента с печалбата. Тя подчерта, че досега компанията е смятала, че средата в България е предвидима и затова е инвестирала в развитието на този сегмент.


Самите вносители в мотивите към законопроекта изтъкват, че десет държави от ЕС, включително България, облагат стиковете, както насипния тютюн. Различни ставки на национална база прилагат три държави. Много държави не са взели решение как да ги облагат, защото продуктът не се продава в тях. Преглед на европейското законодателство, направен от "Капитал", показва обаче друго. Според проучване на изданието бездимни изделия се продават в 23 страни членки. В две от тях – Чехия и Полша, те все още не се облагат, това ще стане от януари 2019 г. В останалите акцизът се определя на базата на количеството тютюн в продукта, включително и в България и акцизът е като при този на рязания тютюн. В тази група влизат 16 държави, между които Великобритания, Холандия, Словакия, Гърция, Румъния, Италия и др. Има няколко държави, в които освен тютюна, като акциз се плаща и процент от продажната цена на една кутия – те са Испания, Франция, Унгария и Германия. Във всяка от тях обаче акцизът е като при този на рязания тютюн за свиване на цигари, а не като при класическите цигари.


Според Еврокомисията, цитирана в мотивите, под половин милион души в целия ЕС са потребителите (по данни към януари 2018 г.).


Цигара или не


Според ГЕРБ бездимният продукт е "цигара" според определението в българския закон, писано преди той да се появи на пазара. Според "Филип Морис" това са две отделни категории тютюневи изделия и именно това ключът към различното данъчно третиране.


Акцизната тежест върху кутия цигари и кутия нагреваеми изделия е 3.8 към 1 в Румъния, 2.9 към 1 в Гърция, 8.2 към 1 в Сърбия. В България сега е 3.8 към 1, а предложението е то да стане 1 към 1 – такова чудо в Европа няма, написа в профила си във "Фейсбук" старши икономистът в Института за пазарна икономика Петър Ганев.


"С новия акциз преминаването към бездимни изделия ще означава сериозно покачване на разходите за пушачите спрямо алтернативата – класическите цигари, което в местните условия би било непреодолима пречка. Разбира се тези, които вече имат устройството, ще си търсят евтини "хийтс" от Сърбия (тъй като разликата в цената би била двойна) и потенциално от Украйна (разликата в цената ще е 4-5 пъти)", коментира икономистът.


Лобистки към бюджета или към кой


Основен аргумент на управляващите е, че за петмесечието заради по-ниския акциз на новото изделие и неочакваната му (за съставителите на бюджета) популярност сред българските потребители, бюджетът е загубил 15 млн. лв. като сумата до края на годината се очаква да достигне 30 млн. лв.


Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова заяви вчера, че законът е лобистки към бюджета.


Справка в сайта на Министерството на финансите сочи, че приходите от акцизи към края на май са 1.982 млрд. лв. или 37.4% от годишния план. По същото време на миналата година са били събрани 1.845 млрд. лв. или 36.6% от годишния план, тоест сега и събираемостта и приходите вървят по-добре, отколкото преди година, когато нагреваеми тютюневи изделия не се предлагаха.


До уеднаквяване на позицията сред "Патриотите" не се достигна и след среща с Менда Стоянова и тя излезе от стаята и в парламента видимо в лошо настроение, обяснявайки в крачка, че е обидена, че я обвиняват в лобизъм.


"Ние сме за въвеждане на контрол върху тютюневи изделия във всичките му форми, каза Борис Ячев (НФСБ). Според него дори проектозаконът на партията за връщане на стария режи на тютюнопушенето в заведенията бил грешно разбран и всъщност дори въвеждал по-строги глоби за нарушаване на забраната. "Като част от управляващото мнозинство смятаме, че трябва да има повече приходи в бюджета. Искаме да им пари за армията, за социалните, за здравеопазване...Тези пари трябва да дойдат от някъде", каза Ячев. Той добави, че въвеждането на акциза може да е с отложено действие и да влезе в сила през януари.


Алекандър Сиди от ВМРО каза, че няма категорични доказателства, че бездимното изделие е еднакво вредно. Не виждаме смисъл да бъдат извадени от пазара, каза Сиди. "Ясно е, че цигарите са вредни и водят до белодробни заболявания, които се лекуват много по-трудно и много по-скъпо. Като говорим за ползите в бюджета, нека да видим вредата, като върнем тези хора към конвенционалните цигари", иронизира Сиди. От личен опит като пушач той добави, че се чувства по-добре от новото изделие.


Неговият колега Александър Сабанов беше по-конкретен пред Би Ти Ви. "Той е толкова пролобистки към бюджета, колкото и нейното (на Менда Стоянова - бел. ред.) предложение миналата година за намаляване на кешовите плащания – всички знаем кой защитава този закон. Хората не са толкова неосведомени, че да не знаят чии интереси защитава – мисля че "Кой" е достатъчно да се каже в този случай", каза депутатът от ВМРО.


Георги Търновалийски от БСП смята, че по малкото 15 млн. са недостатъчен мотив и по-важно е здравето на хората. Той подчерта, че Законът за устройството на държавния бюджет не позволява да се правят промени в структурата на данъците при приет бюджет. Колегата му Румен Гечев допълни пред Би Ти Ви, че ЕС в момента прави проучване, на база на което ще променя директиви и е странно, че се бърза с акцизите.


Депутатите от "Воля" също нямат още решение за това как ще гласуват. Дора Христова каза, че в сегашната европейска директива се препоръчва новите тютюневи изделия да се облагат, като насипен тютюн. Тя смята, че трябва да се изчака следващата директива.


"Нашето мнение е, че една цялостна държавна стратегия, която си поставя за цел да ограничи тютюнопушенето, не бива да стимулира настоящите потребители на новите по-добри продукти да се върнат към цигарите, като ги направи недостъпни", коментира пред "Дневник" Вергиния Джевелекова от компанията - производител.


Утре текстът ще се обсъжда в бюджетната комисия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK