Внезапната идея на ГЕРБ за по-висок акциз на "бездимните цигари" раздели управляващите

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова е основен вносител на изменението и казва, че действа съгласувано с Министерството на финансите.

© Анелия Николова

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова е основен вносител на изменението и казва, че действа съгласувано с Министерството на финансите.Внезапно внесеният от ГЕРБ законопроект, с който акцизът за бездимните тютюневи изделия се приравнява към този на цигарите, предизвика разделение в парламента.


ГЕРБ и НФСБ са за стъпката, която ще доведе до близо двойно поскъпване на бездимното изделие спрямо сегашната цена и традиционните цигари, но ще донесе в бюджета до края на годината около 15 млн. лв. повече приходи. Против са БСП и ВМРО, според които идеята се прокарва прибързано и лобистки. В групата на "Атака" нямат мнение като щели да го съставят след като прочетат достатъчно изследвания за вредата на новия тип тютюнев продукт. ДПС досега не си е изградило позиция, "Воля" също умува как да гласува.


Темата получи и широк обществен резонанс - непушачи и употребяващи новия продукт са против, защото смятат, че новото устройство не вреди или поне вреди по-малко от цигарите, а хората около пушача не вдишват дим. Други са на мнение, че и бездимният стик е цигара, вреден е, а по-слабата му опасност за здравето не е убедително доказана.
В казуса е важно и мнението на потребители на новия продукт, които твърдят, че веднъж свикнали със стика, вече изпитват отвращение към "добрата стара цигара". В същото време в съседни на България държави продуктът се продавал по около 2 евро, което означава, че ще има силен натиск за контрабанда.


Единствената компания, която е регистрирала и продава бездимни изделия – Philip Morris, е заложила в стратегията си до 2024 г. 30% от клиентите й да преминат към бездимната алтернатива.


ГЕРБ пресмята печалби и недовзети приходи


Депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова пресметна, че конвенционалните цигари се облагат с 4.47 лв. на кутия при средна цена от 5.50 лв., а нагреваемите - с 1.85 лв. при същата крайна цена. В изказване пред Нова телевизия тя приписа на компанията - производител по-висока печалба от този продукт, отколкото от обикновените цигари. Депутатът от управляващите допусна, че производителят би могъл да намали печалбата си и така да свали цената до около 8 лв.


Това е нов продукт и всички приходи се реинвестират в развитие на бизнеса, каза пред "Дневник" директорът "Корпоративни комуникации" на "Филип Морис" България Вержиния Джевелекова, помолена да коментира аргумента с печалбата. Тя подчерта, че досега компанията е смятала, че средата в България е предвидима и затова е инвестирала в развитието на този сегмент.


Самите вносители в мотивите към законопроекта изтъкват, че десет държави от ЕС, включително България, облагат стиковете, както насипния тютюн. Различни ставки на национална база прилагат три държави. Много държави не са взели решение как да ги облагат, защото продуктът не се продава в тях. Преглед на европейското законодателство, направен от "Капитал", показва обаче друго. Според проучване на изданието бездимни изделия се продават в 23 страни членки. В две от тях – Чехия и Полша, те все още не се облагат, това ще стане от януари 2019 г. В останалите акцизът се определя на базата на количеството тютюн в продукта, включително и в България и акцизът е като при този на рязания тютюн. В тази група влизат 16 държави, между които Великобритания, Холандия, Словакия, Гърция, Румъния, Италия и др. Има няколко държави, в които освен тютюна, като акциз се плаща и процент от продажната цена на една кутия – те са Испания, Франция, Унгария и Германия. Във всяка от тях обаче акцизът е като при този на рязания тютюн за свиване на цигари, а не като при класическите цигари.


Според Еврокомисията, цитирана в мотивите, под половин милион души в целия ЕС са потребителите (по данни към януари 2018 г.).


Цигара или не


Според ГЕРБ бездимният продукт е "цигара" според определението в българския закон, писано преди той да се появи на пазара. Според "Филип Морис" това са две отделни категории тютюневи изделия и именно това ключът към различното данъчно третиране.


Акцизната тежест върху кутия цигари и кутия нагреваеми изделия е 3.8 към 1 в Румъния, 2.9 към 1 в Гърция, 8.2 към 1 в Сърбия. В България сега е 3.8 към 1, а предложението е то да стане 1 към 1 – такова чудо в Европа няма, написа в профила си във "Фейсбук" старши икономистът в Института за пазарна икономика Петър Ганев.


"С новия акциз преминаването към бездимни изделия ще означава сериозно покачване на разходите за пушачите спрямо алтернативата – класическите цигари, което в местните условия би било непреодолима пречка. Разбира се тези, които вече имат устройството, ще си търсят евтини "хийтс" от Сърбия (тъй като разликата в цената би била двойна) и потенциално от Украйна (разликата в цената ще е 4-5 пъти)", коментира икономистът.


Лобистки към бюджета или към кой


Основен аргумент на управляващите е, че за петмесечието заради по-ниския акциз на новото изделие и неочакваната му (за съставителите на бюджета) популярност сред българските потребители, бюджетът е загубил 15 млн. лв. като сумата до края на годината се очаква да достигне 30 млн. лв.


Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова заяви вчера, че законът е лобистки към бюджета.


Справка в сайта на Министерството на финансите сочи, че приходите от акцизи към края на май са 1.982 млрд. лв. или 37.4% от годишния план. По същото време на миналата година са били събрани 1.845 млрд. лв. или 36.6% от годишния план, тоест сега и събираемостта и приходите вървят по-добре, отколкото преди година, когато нагреваеми тютюневи изделия не се предлагаха.


До уеднаквяване на позицията сред "Патриотите" не се достигна и след среща с Менда Стоянова и тя излезе от стаята и в парламента видимо в лошо настроение, обяснявайки в крачка, че е обидена, че я обвиняват в лобизъм.


"Ние сме за въвеждане на контрол върху тютюневи изделия във всичките му форми, каза Борис Ячев (НФСБ). Според него дори проектозаконът на партията за връщане на стария режи на тютюнопушенето в заведенията бил грешно разбран и всъщност дори въвеждал по-строги глоби за нарушаване на забраната. "Като част от управляващото мнозинство смятаме, че трябва да има повече приходи в бюджета. Искаме да им пари за армията, за социалните, за здравеопазване...Тези пари трябва да дойдат от някъде", каза Ячев. Той добави, че въвеждането на акциза може да е с отложено действие и да влезе в сила през януари.


Алекандър Сиди от ВМРО каза, че няма категорични доказателства, че бездимното изделие е еднакво вредно. Не виждаме смисъл да бъдат извадени от пазара, каза Сиди. "Ясно е, че цигарите са вредни и водят до белодробни заболявания, които се лекуват много по-трудно и много по-скъпо. Като говорим за ползите в бюджета, нека да видим вредата, като върнем тези хора към конвенционалните цигари", иронизира Сиди. От личен опит като пушач той добави, че се чувства по-добре от новото изделие.


Неговият колега Александър Сабанов беше по-конкретен пред Би Ти Ви. "Той е толкова пролобистки към бюджета, колкото и нейното (на Менда Стоянова - бел. ред.) предложение миналата година за намаляване на кешовите плащания – всички знаем кой защитава този закон. Хората не са толкова неосведомени, че да не знаят чии интереси защитава – мисля че "Кой" е достатъчно да се каже в този случай", каза депутатът от ВМРО.


Георги Търновалийски от БСП смята, че по малкото 15 млн. са недостатъчен мотив и по-важно е здравето на хората. Той подчерта, че Законът за устройството на държавния бюджет не позволява да се правят промени в структурата на данъците при приет бюджет. Колегата му Румен Гечев допълни пред Би Ти Ви, че ЕС в момента прави проучване, на база на което ще променя директиви и е странно, че се бърза с акцизите.


Депутатите от "Воля" също нямат още решение за това как ще гласуват. Дора Христова каза, че в сегашната европейска директива се препоръчва новите тютюневи изделия да се облагат, като насипен тютюн. Тя смята, че трябва да се изчака следващата директива.


"Нашето мнение е, че една цялостна държавна стратегия, която си поставя за цел да ограничи тютюнопушенето, не бива да стимулира настоящите потребители на новите по-добри продукти да се върнат към цигарите, като ги направи недостъпни", коментира пред "Дневник" Вергиния Джевелекова от компанията - производител.


Утре текстът ще се обсъжда в бюджетната комисия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  Корупцията иска още пари !!! И си има лица !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Весело

  "В групата на "Атака" нямат мнение като щели да го съставят след като прочетат достатъчно изследвания за вредата на новия тип тютюнев продукт..."  Не за вредата, а прочетете за ползите от новия тип тютюнев продукт...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Парите не миришат за всички във властта.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  оф, не знам... усещам, че скоро ще направят пушенето задължително...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 5. 5 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  иначе на съд че не си плащаш...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 6. 6 Профил на niksun
  niksun
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да ги беше заличила направо! Тази коалиция е повече от пагубна за България!

 7. 7 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  тезата че бекапетата се чудят с какво да попълнят контрабандните си канали е най-смислена... останалото е преразказ на една стара английска комедия :)

 8. 8 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Шенгенска му табота от седмицата:
  акциза за шиши в/у бездимките
  медийния закон за шиши
  Иракли за Ибердрола
  Пирин за Цеко
  гражданство за световни престъпници
  проверки по слънчака за малките и средни търговци
  повишение на ток парно газ по ясен механизъм
  психотеста за армията искали да махат
  черешите ги изкупуват на 70 ст. продават на 4-5 лв.

  И на всичко това Боцко им каза на европата - Шенген ме гони, Шенген!!!

 9. 9 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ааа и делото за директора на бнт било отложено за октомври...

  Пардон, ммного са нещата, сигурно още съм изпуснал...

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  ГЕР се чудят, откъде да изкарат пари за крадене и как да угодят на Пеевски.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  ГЕР се чудят, откъде да изкарат пари за крадене и как да угодят на Пеевски.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално
 13. 13 Профил на nspassov2007
  nspassov2007
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Менда Мангалката вече не върти свирки на Цар Киро, а на Шиши Сюнета.

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Идеята е тъпа. Няма да я бъде.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Който не го е гледал е добре да го гледа, а който го е гледал не е лошо да го изгледа пак. Става дума за филма на режисьора Майкъл Ман "Вътрешен човек" с участието на Ал Пачино и Ръсел Кроу.

 16. 16 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Безумна е наглостта на тия!От 3 месеца минах на бездимни цигари и спрях да кашлям.
  Ако повишат акциза, правителството пада!

 17. 17 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 289 Неутрално

  (актуализирано)
  Шенгенска му работа от седмицата:

  некадърникът на спец съда става зам. прокурор;
  малолетни в плен на търкането на талончета за Божков;
  укрито замърсяване на морето до Варна;
  еко-министър дето се грижи за 'поминъка';
  бнт пияницата му отложили делото по схемата със здравето;
  акциза за шиши в/у бездимките;
  медийния закон за шиши;
  Иракли за Ибердрола;
  Пирин за Цеко;
  гражданство за световни престъпници;
  проверки по слънчака за малките и средни търговци;
  повишение на ток парно газ по ясен механизъм;
  психотеста за армията искали да махат;
  черешите ги изкупуват на 70 ст. продават на 4-5 лв.;

  И на всичко това Боцко им каза на европата - Шенген ме гони, Шенген!!!

 18. 18 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Герпедерасти, сър.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  Тук ли някой предложи да сложат акциз и на безалкохолните напитки, защото от тях държавата имала още по-голяма загуба?
  Така хората щели пият повече алкохол и ще плащат повече акциз.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Някой няма ли да въведе закон за отчет на приходите от акциз. Акциз върху бензина - обосновка защо се налага. Къде отиват парите и как се употребяват всяка година. Налог върху цигарите - фонд в който отива и как се употребява. Минетките утре ще заминат за самолети и "куче влачи - диря няма"... Де ги ДСБ и другата сбирщина по този въпрос?

 21. 21 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Слугите на Пеевски в действие!

 22. 22 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Боку е обещал на златев да предостави на лукойл пълно господство в търговията с горива, съответно 10 трябва да бъде компенсиран за загубите си с нещо друго акцизно и съизмеримо..

 23. 23 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тук ли някой предложи да сложат акциз и на безалкохолните напитки, защото от тях държавата имала още по-голяма загуба? Така хората щели пият повече алкохол и ще плащат повече акциз.
  —цитат от коментар 19 на Храбър


  И чешмяната вода трябва да се включи към безалкохолните напитки!

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  #Кой е абониран едновременно за бюджета и за Булгартабак. #Той печели винаги, благодарение на оловни войничета като Менда Стоянова.
  Неговите лобистки, свързани с цигарите закони край нямат. Да си спомни "Юрий Гагарин"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  "Като част от управляващото мнозинство смятаме, че трябва да има повече приходи в бюджета. Искаме да им пари за армията, за социалните, за здравеопазване...Тези пари трябва да дойдат от някъде"
  Е от нас ще дойдат, откъде другаде? Но нека дойдат от всички по равно. Сега всеки пушач плаща по 5 лева на ден "за армията и за социалните". Аргумента е, че уж после с тези пари плащат за лечението им като хванат рак на белия дроб (което е абсурдно, недай боже да хванеш рак и ще видиш тогава колко пари ще ти отпуснат за лечение).
  Тези новите цигари като не тровят толкова, защо трябва всеки който ги ползва пак да плаща по 5 лева на ден за това удоволствие, за да има "за армията и за социалните", и да не забравяме, за депутатски мерцедеси, за охрана на Пеевски и Цацата, за хеликоптери и Спартани дето не летят, и за хиляда други глупости.

 26. 26 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  Това предложение е абсолютно ясно какво цели:
  1. Появата на този тип продукт е намалил силно консумацията на цигари от частната пловдивска фирма "Кингс Тобако "
  2. Това води до спад на печалбите на чорбаджийте
  3. Привика ли са стрина Менда и са я инструктирали

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 458 Неутрално

  На държавната администрация не можеш и насмогна, все не и стигат парите, то поне да отиваха за нещо полезно, а не за премии и скъпи командировки.

 29. 29 Профил на hill875
  hill875
  Рейтинг: 738 Гневно

  Менда (ебаси името), ако може и на наркотиците ще сложи акциз, ама пустите му са незаконни та няма как. Въобще не е и пука, че бездимните са по-малко вредни, важно е пари да се събират... и да се премахне конкуренцията на прасето.

 30. 30 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#29] от "hill875":

  С това ББ се оправя, Менда няма как да бръкне в паницата на старото

 31. 31 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Но пък тъпухи като плебса, жената-кучка,непукистката, янето и 50-те клонинга се кефят на Глупенда.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 32. 32 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Чудно как "внезапната идея на ГЕРБ за по-висок акциз" странно съвпада с ожесточена атака на въпросните нагреваеми е-цигари и на производителя им Филип Морис в Пеевските медии.

 33. 33 Профил на bobinews
  bobinews
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Интересно как ще закърпят бюджета ако пушачите решат да спрат да пушат? 10% от всички приходи са от акцизи.. И да не говорим, че сме на едно от първите места в Европа по процент на акциза спрямо средната продажна стойност.. Вместо да си оптимизират разходите, да намалят администрация и други излишни харчове, само вдигат данъци и акцизи.

 34. 34 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Интересно как ще закърпят бюджета ако пушачите решат да спрат да пушат? 10% от всички приходи са от акцизи.. И да не говорим, че сме на едно от първите места в Европа по процент на акциза спрямо средната продажна стойност.. Вместо да си оптимизират разходите, да намалят администрация и други излишни харчове, само вдигат данъци и акцизи.
  —цитат от коментар 33 на bobinews


  Акциза от тютюневи изделия е по-голям от бюджета на здравната каса. Ако всички пушачи в 1 прекрасен ден решим да спрем да пушим жална и майка на държавата.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 35. 35 Профил на Kras Zareg
  Kras Zareg
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не съм пушач, но знам колко е трудно да се откажеш от вреден навик (моят вреден навик е неконтролируемо ядене на шоколад :) ). Само си представете следната утопия: масово спиране на пушенето/купуване на тютюневи изделия, затваряне на търговски обекти, повече безработни и т.н. Мендата се заинатила за 30 милиона, които не може сега да си прибере. А ако посочената от мен утопия се случи, колко пари няма да влезнат в държавата?!
  Относно изречението :"Тези пари трябва да се вземат отнякъде", ми да си ги вземат от държавните служители, които не плащат нито социални, нито здравни осигуровки. 1 милион администрация х 50 лв средно - това са 50 милиона лева. Даже ще е на далавера бюджета.
  Има масова дезинформация. Както колегата по-горе е посочил - екоминистерството си мълчи и си прибира парите, а морето ни се трови (и ние). Лукоил ежедневно си изпуска вредните шлаки от рафинерията, но отново няма никой глобен. Даже не ги проверяват - само отиват да си приберат комисионната.
  А иначе, веднъж правителството падна заради тока, сега може и заради цигарите.

  #НЯМАДАИМПУША

 36. 36 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Няма внезапна идея. Това е механично предложение на ГЕРБ без никой да се замисли дали да няма преходен период, дали не е все пак по-добре да е по-нисък акциза с цел насочване на пушачите към тази уж по-малко вредна за тях и околните опция.

  Типично поведение, въпреки че може и да си е лобиране от напи хора с интересни в бизнеса. Просто нямат нагласата усилията им да водят до качество, просто се цели да мине закона, да мине ремонта, да се усвоят фондовете, да излъжем ЕС и така си минава времето.

 37. 37 Профил на maxwell
  maxwell
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да си припомним:

  2015-та Мента се обяви за лобист на бедните пушачи -
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/11/12/2647807_menda_stoianova_se_obiavi_za_lobist_na_bednite/

  https://shash.bg/promeniha-zakona-za-akcizite-menda-stoyanova-delyan-peevski-monopoli/

  https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ns-prie-okonchatelno-po-goliamo-uvelichenie-na-skypite-cigari-ot-dogodina-205904/


  което пак беше от полза най-вече на Пеевски.


  Даже ползва същата дебилна лексика с надеждата да сме забравили?

 38. 38 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  До коментар [#24] от "penetrating":

  "Неговите лобистки, свързани с цигарите закони край нямат. Да си спомни "Юрий Гагарин"

  Започна се със забраната за производство на цигарени филтри, внесена в парламента от екс депутата Емо Фаса, не че той не е от същата гнила локва, в която е и Менда Стоянова, и още много знайни продажници, на хранилка при "10".
  Сериозен и точен анализ, според мене, е този на Любо Аламанов, публикуван и в "Капитал". Ако статията Ви е "избягала" от погледа:
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2018/07/03/3210567_mneniia_daily_-_falira_li_bjudjetut_na_durjavata/

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 39. 39 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 454 Неутрално

  НАЛИ ГИ БЕШЕ ГРИЖА ЗА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА ТИЕ ,АБЕЕ...........

 40. 40 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3110 Весело

  някакви изненади, поне да го правеха малко по- завоалирано, но така могат - така го правят, пък ако мине - супер. вече очаквам Борисов да се намеси соломоновски и цената да стане 7 лв. примерно и всички да се прегърнат и да го похвалят колко е мъдър. не знам да се смея ли....

 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Весело

  До коментар [#38] от "Bramasole":

  Помня случая. Беше позорна серия решения на парламента винаги с докладчик Данчо Ментата.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Весело

  До коментар [#38] от "Bramasole":

  Да, коментарът на Любомир Аламанов е много точен :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK