Китайските туристи ще нарастват с по 5.1% всяка година до 2023 г., изчисли Ангелкова

Китайските туристи ще нарастват с по 5.1% всяка година до 2023 г., изчисли Ангелкова

© Министерство на туризмаКитайските туристи ще нарастват с по 5.1% всяка година до 2023 г. Това показва колко сериозен е потенциалът на този пазар и колко трябва да сме активни в промотирането в Китай на възможностите за туризъм у нас. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на дискусионен панел за възможностите за сътрудничеството в сферата туризма, цитирана от пресцентъра на министерството.


Дискусията е част от международния бизнес форум, който се провежда в София в рамките на срещата "16+1". Събитието е под егидата на министър- председателя Бойко Борисов и председателя на държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян.


Около 10 млн. посетители от Китай са пътували в Европа през 2016 г. Миналата година китайските туристи в България са над 26 хил., като се отчита нарастване от 41.2 на сто в сравнение с година по-рано, каза Ангелкова. За периода януари – май 2018 г. китайските туристи са 8234 и се наблюдава увеличение от 4.1% спрямо същия период на предходната година.
"Туризмът е водещ фактор за развитието на световната икономика и сред водещите сектори, допринасящи за увеличаването на брутния вътрешен продукт. През миналата година около 500 млн. туристически посещения са реализирани в Европа, с което туризмът съставя около 10% от европейското БВП", каза министър Ангелкова. Тя поясни, че отрасълът създава 12% от работните места.


Отрасълът създава 13% от брутния вътрешен продукт на България, което го нарежда сред водещите 5 икономически сектора, отбеляза Ангелкова.


Миналата година в Шанхай бе открит първия български туристически информационен център, припомни министърът на туризма и информира, че в момента се работи по подготовката за откриване на център в Пекин както и в други райони като Хенан, Съчуан и Юнан.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK