"Булконс Първомай" иска европейска защита за лютеницата си

"Лютеница Първомай" се произвежда в град Първомай по традиционна технология от 1939 г., а през 1990 г. е разработен специален държавен стандарт за нея.

© „Булконс Първомай“

"Лютеница Първомай" се произвежда в град Първомай по традиционна технология от 1939 г., а през 1990 г. е разработен специален държавен стандарт за нея.



Булконс Първомай" ООД подаде пред Министерство на земеделието заявление за вписване на "Лютеница Първомай" като географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания, съобщи компанията.


"Лютеница Първомай" се отличава от другите индустриално произвеждани лютеници с традиционния метод на производство - пресни домати и чушки, отгледани в Горнотракийската низина, се пасират до пюрета с концентрация не повече от 12%, а впоследствие се сгъстяват чрез изваряване, информира производителят.


"Булконс Първомай" ООД претендира, че е единственият производител на лютеница в страната по тази традиционна технология. Управителят на дружеството Георги Банялиев очаква съдействието на българската държава да бъде защитен този и другите традиционни български продукти, за които се очаква да загубят националната си защита след приемането на измененията в Закона за марките и географските указания, които се разглеждат в момента от Народното събрание.




Компанията производител изтъква, че отглежданите край Първомай чушки и домати са от съществено значение за качествата и известността на местната лютеница. Уверява, че не използва готови пюрета с неясен произход. Рецептата включва още рафинирано слънчогледово масло, зрял кромид лук, готварска сол, захар, пресен чесън или чесново брашно, кимион, черен пипер.


"Лютеница Първомай" се произвежда в град Първомай по традиционна технология от 1939 г., а през 1990 г. е разработен специален държавен стандарт за нея.


Българската компания "Булконс Първомай" ООД инвестира 5 млн. лв. в модернизиране на производствения процес за лютеница в предприятието си в град Първомай. Средствата са собствени и европейско съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони.

Коментари (29)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 1967 Неутрално

    Брава за инициативата! Време е паразитите от НС да си размърдат седалищата и да защитят и Ракията!!

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  2. 2 Профил на IE B
    IE B
    Рейтинг: 423 Неутрално

    Еми, ако им мине номера...

  3. 3 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9825 Неутрално

    Защитавайте я по-бързо!

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  4. 4 Профил на Дедо Либен
    Дедо Либен
    Рейтинг: 1384 Любопитно

    Навремето ГДР-манците бяха така свикнали с "Хорцето" на етикета, че за друга лютеница (дори и българска) не щяха и да чуят! Затова, когато нещо се наложи на пазара, не му променяйте визията, понеже тя продава. Поради това, повече от 100 години, нито Кока кола, нито Мерцедес, нито Ролс Ройс са си сменили символите!!!

  5. 5 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 1967 Неутрално

    До коментар [#4] от "Дедо Либен":

    Чувал съм че колкото повече хора има на хорцето на етикета, толкова е по добра, ама може и да са слухове. Помня, че имаше етикети с по трима навремето.

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  6. 6 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2910 Неутрално

    Поред мен всяка българска лютеница може да си слага лого с хорце стига да не слага нишесте и незнайно какво още в лютеницата а да е по традиционна рецепта за да се нарича Лютеница!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 4646 Неутрално

    В лютениците на другите производители има картофено нишесте за сгъстител, както и доматено пюре от Китай. Ако "хорцето" е само с местни продукти, по оригинална рецепта, без допълнителни сгъстяващи съставки, трябва да си я защитят, като географски регионален продукт.

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  8. 8 Профил на Мерудия
    Мерудия
    Рейтинг: 306 Неутрално

    Подкрепям ! Като свърши домашната лютеница, направих мое проучване на пазара - с много внимателно четене на етикети и опитване. Харесват ни "Лютеничко" на Булконс, давам и на детето от нея, както и една марка"Пинджур", май на Мисота.

  9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 4646 Неутрално

    До коментар [#6] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    "Лютеница" - да. Но не и "Първомай".

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  10. 10 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 1967 Неутрално

    Само на "филикон" не пипайте боклуците. И циганите не ги ядат.

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  11. 11 Профил на Georgi Beorgi
    Georgi Beorgi
    Рейтинг: 249 Любопитно

    и няма вътре пюре от тиква, айде бе!

  12. 12 Профил на D
    D
    Рейтинг: 447 Неутрално

    Глупости, само лютеницата по изложения и за износ е такава. За 1,40 лв буркан какви патладжани и домати... Пък и ръчно приготвени ;)

  13. 13 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 2240 Неутрално

    Може би преди да поискат европейска "защита" е добре да престанат да мушкат в лютеницата "пълнеж", като тиква и морков, например...

  14. 14 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1272 Неутрално

    Ако българинът вземе, че употреби времето си, което прекарва пред телевизора, ще установи с изненада, че свободното му време е много.
    Хайде не го карайте да чете, че може да го заболи глава, но защо да не си направиш домашна лютеница по твой вкус?
    Цялата процедура отнема под половин час - измиваш продуктите, почистваш ги, смилаш ги на блендер и сгъстяваш пюрето на котлона. Подправки, зехтин (не и олиото им!).
    Прибираш в хладилника в стъклен или порцеланов съд и ядеш нещо твое.
    Тогава ще разбереш, колко си лъган и мамен дотогава. "О, неразумний юроде ...!"
    Слагаш си една точка на самоуважение в повече!
    Гордо подаряваш хубаво, надписано от теб "авторско" бурканче на приятели - "виж какво мога"!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  15. 15 Профил на ralita68
    ralita68
    Рейтинг: 947 Неутрално

    От това „хорце” ми е останал само спомена на пясък или пръст, или незнам какво скърцащо по зъбите. Съжалявам, няма да ме спечелят.Ако купувам лютеница, само едросмляна.

  16. 16 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8227 Неутрално

    Само тази, дето си я приготвяме в къщи е по стандарт и не съдържа боклуци.

  17. 17 Профил на korc
    korc
    Рейтинг: 2094 Неутрално

    свикнали с "Хорцето" на етикета
    —цитат от коментар 4 на Дедо Либен

    Лютеницата с хорцето бе популярна не само в ГДР, но първите Дизайнери наложиха утвърждаване на всеки модел или етикет с института за промишлен дизайн. И така лютеницата загуби огромният си пазар. Подобна грешка направиха и Кока кола, но всенародните протести в САЩ върнаха старата кола. В България прости нямаше.

  18. 18 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2910 Неутрално

    До коментар [#6] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":"Лютеница" - да. Но не и "Първомай".
    —цитат от коментар 9 на Незнайко в Слънчевия град

    Е то всяко мазе в Първомай е завод за лютеница!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  19. 19 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1450 Неутрално

    Разбира се, че ще искат защита! Аз искам да има и БДС за лютеницата, а не вътре да има картофено пюре, нишесте и други сгъстители.

  20. 20 Профил на fase
    fase
    Рейтинг: 217 Неутрално

    До коментар [#14] от "Торбеш":

    Това да не ти е зеленчукова манджа! Като не разбираш не коментирай!!!

  21. 21 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1272 Неутрално

    До коментар [#14] от "Торбеш":Това да не ти е зеленчукова манджа! Като не разбираш не коментирай!!!
    —цитат от коментар 20 на fase

    Аз не се срамувам от определението "манджа", което Вие използвахте в пейоративен смисъл.
    Нека да е "манджа" - Зеленчуково ястие без химия и измама в него!
    Оценено от интелигентни хора с взискателен вкус и внимателни към своето здраве. Те не купуват вашите продукти. Никога. Защото са лоши, да не кажа пълни боклуци.
    Концентрирайте се върху градивните критики.
    Хората ви критикуват за:
    = Химия, бои, нишестета и нездравословни добавки, да не кажа отрови;
    = Хигиена. Работил съм по студентски бригади и оттогава не купувам тези продукти. Бай Мехмед си беше изпуснал джапанката в цистерната с доматите, които отиваха за пюре. Клиентите са я изяли.
    = Дразнещото със своята дебилност комунистическо именце "първомай". То напомня за гадния соц с цялото му високомерие към крайния потребител и същевременно мизерност във всичко до степен на боклук.
    = Не е вкусно! Вкусът на лютениците ви е за непретенциозни хора, никога невкусвали нещо вън от соца. Зехтин, трюфели, манатарки, подбран билков букет, сирена, ядки? ...

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  22. 22 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1272 Неутрално

    До коментар [#14] от "Торбеш":Това да не ти е зеленчукова манджа! Като не разбираш не коментирай!!!
    —цитат от коментар 20 на fase


    И една назидателна добавка:
    Говоренето на "ти" на непознати Ви слага в графата "невъзпитани, простаци, долнопробни селяндури".
    Понеже изобщо не допускам да сте такъв, недейте Вие сам се слага в тази графа.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  23. 23 Профил на Kamen Iliev
    Kamen Iliev
    Рейтинг: 81 Неутрално

    Има доста лютеници с хорца на етикета всъщност, защото продуктът на фирмата от статията е емблематичен, затова искат и евро регистрация.

  24. 24 Профил на pepcheto66
    pepcheto66
    Рейтинг: 32 Неутрално

    Пазете парите си от COFACE, защото ще ви ги вземат и после нищо няма да чуете за тях!

  25. 25 Профил на cvetoslavaiv
    cvetoslavaiv
    Рейтинг: 37 Неутрално

    Пазете парите си от COFACE, защото ще ви ги вземат и после нищо няма да чуете за тях!
    —цитат от коментар 24 на pepcheto66


    Просто нямам думи да опиша колко долни същества са!

  26. 26 Профил на fase
    fase
    Рейтинг: 217 Неутрално

    До коментар [#22] от "Торбеш":

    Някога задавали ли сте си въпроса как се прави лютеница? Истинска? Не очевидно!
    Истинската лютеница не се прави като се пържат смлени на блендер зеленчуци . Не!
    И за такива като вас, обяснявам, че заготовката се прави от печени, обелени и смляни патладжани, печени, обелени и смляни чушки, изпържено доматено пюре от пресни домати. Всичко това се пържи отново за да се получи необходимата консистенция, овкусена с подправки. И това не отнема половин час. Може би в любимия ви запад правят по този начин нескопосани лютеници, но тук не е така.

  27. 27 Профил на osuald
    osuald
    Рейтинг: 329 Неутрално

    До коментар [#21] от "Торбеш":
    критики.
    Хората ви критикуват за:
    = Химия, бои, нишестета и нездравословни добавки, да не кажа отрови;
    Сертификат за регион означава и контрол
    = Хигиена. Работил съм по студентски бригади и оттогава не купувам тези продукти. Бай Мехмед си беше изпуснал джапанката в цистерната с доматите, които отиваха за пюре. Клиентите са я изяли.
    Всички сме били по подобни бригади. Но стм убеден , че консумирате чери доматчета, аспержи или маслини... технологията на събиране е не по различна от времето когато ние правехме това на бригадите.
    Важно е какъв е контрола, и това е основна част от сертификата за произход.

    = Дразнещото със своята дебилност комунистическо именце "първомай". То напомня за гадния соц с цялото му високомерие към крайния потребител и същевременно мизерност във всичко до степен на боклук.
    Името “Първомай” не идва от комунизма.
    Относно качеството на продукта, по онова време наистина се спазваше стандарт за определени храни. Няма нужда да зачеркваме всичко.
    = Не е вкусно! Вкусът на лютениците ви е за непретенциозни хора, никога невкусвали нещо вън от соца. Зехтин, трюфели, манатарки, подбран билков букет, сирена, ядки? ...
    “Не е вкусно” , това определение идва от човек, който си прави лютеница като смила всичко с пасатора и вари на котлона...
    Вкустът идва от продуктите , затова се иска сертификат за регион, защото добрата лютеница се прави от домати и чушки расли на полето под слънцето. Не в оранжериите.
    Вкусът идва и начина на приготвяне, наистина си има технология и смилането в пасатор и варене на котлона в апартамента не я прави вкусна :)
    И относно непретнциозните соц хора,
    Ядки имаше и по време на соц строя.
    Зехтин- ако по нашите земи беше същия климат както в Гърция , Италия или Испания, тогава и тук щеше да има толкова полета със маслини. Но явно е било възможно отглеждането на слънчоглед.
    И употребата на зехтин не се свежда до соц невежество, дори сега когато можеш да си купиш всякакъв зехтин , слънчогледовото олио е предпочитано... въпрос на вкус и традиции
    Трюфели- пак въпрос на вкус и традиции. По нашите земи са намирани страхотни екземпляри, дори по соц време :)
    Просто тартуфът не присъства в нашата кухня, което е съвсем нормално и не е въпрос на невежество.
    Букети от билки... имаме цял празник на билките- Еньовден, билките не са открити след падането на сица :)
    Манатарките също присъстват в нашата кухня от преди соца.
    За сирената - също е въпрос на вкус и традиции, датиращи от преди соца.

    Невежество е да не знаеш разликите в националните кухни и традиции и да го определяш като соц невежество!

  28. 28 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1272 Неутрално

    До коментар [#22] от "Торбеш":Някога задавали ли сте си въпроса как се прави лютеница? Истинска? Не очевидно!Истинската лютеница не се прави като се пържат смлени на блендер зеленчуци . Не!И за такива като вас, обяснявам, че заготовката се прави от печени, обелени и смляни патладжани, печени, обелени и смляни чушки, изпържено доматено пюре от пресни домати. Всичко това се пържи отново за да се получи необходимата консистенция, овкусена с подправки. И това не отнема половин час. Може би в любимия ви запад правят по този начин нескопосани лютеници, но тук не е така.
    —цитат от коментар 26 на fase


    Уважаеми колега по форум!
    Продуктът "лютеница" не е измислен от индустрията, а само приспособен от нея. Иначе този продукт е познат на нашия народ от столетия.
    Да не забравяме, че нашите градинари са учили Средна Европа на градинарство, Цариград и Солун са хранени от нашите градинари и съответно продуктът "истинска лютеница" е правен във всеки дом и следователно "патентът" за "истинска лютеница" не е на Вашето предприятие.
    Не поместих рецепта за домашна лютеница, защото поначало беше вън от темата, която се обсъжда.
    А ето една рецепта за домашна лютеница (за около 1кг):
    = 3-4печени и почистени червени пиперки;
    = 5-6 домата, които се пускат за 2мин. във вряща вода, за да се обелят лесно.;
    = 3-4 печени и почистени люти чушки;
    = 1/2 глава лук;
    = 3-4 скилидки чесън;
    = 1 ч.л. сол;
    = 1ч.л. млян кимион;
    = 1ч.л. захар, а по-добре мед;
    = млян чер пипер на вкус;
    = 1 с.л. зехтин, екстра върджин;
    Зеленчуците се смилат на блендер;
    Този сос се вари/пече (избягвам пържене с мазнина) в тиган с покритие до сгъстяване, но не много, за 1/2час. Не повече! Защото многото готвене отнема не само витамините, но и вкуса на продукта;
    Прибавят се подправките и зехтина и...готово;
    Най-вкусно е на другия ден. Съхранява се в хладилник в стъклен или порцеланов съд, но не дълго - около седмица максимум.
    Ето точно това произведение на домашната кухня е отказало немалко хора да си купуват лютеница от магазина.
    Ще ви трябват много усилия да върнете към купуване тези хора.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  29. 29 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1272 Неутрално

    [/quote]

    Уважаеми колеги по форум. Разбирам, че сте впрегнати в усилия за кризисен ПиаР, т.е. имате задача от ръководството за "кръгова отбрана" и я изпълнявате. Разбирам! Вашето предприятие и всички отломки от соц-индустрията в бранша имат сериозен репутационен проблем.
    Хората без стилови задръжки в езика наричат, без да се замислят, рафтовете с лютеници и консерви в супермаркетите "боклуци", "химия" в негативна конотация. Това е факт, напълно сериозно предизвикателство пред всеки, заел се с вашия бизнес.
    ...
    Моля да ме причислите към вашата "кръгова отбрана" на българската индустрия, за да създадем условията да преминем в настъпление.
    Моя милост съм архитект от 35години. В момента съм зает с това да пробивам на френския и белгийски пазари с български къщи от най-съвременен вид. Не - това не са дървени, нито метални бараки. Това са солидни домове, високотехнологични, иновативни, нулевоенергийни и произвеждащи собствена енергия къщи, моя разработка с патентна защита.
    Пазарът на 7 милионна България е малък и неплатежоспособен и затова се насочих към 550 милионния доста по-платежоспособен европейски пазар.
    Това разбиране е възприето от много български производители и бих се радвал да споделя с вас някои мисли.
    Схващането, че "тука е така" е пагубно. Соц-изостаналостта не бива да минава за "местна особеност", че и защитена с документи за идентичност.
    Дори вашият "запазен знак" - картинката с хорцето е карикатура и неестетичен анахронизъм. "Носталгията" на старите хора по младостта им сте я впрегнали като рекламен мотив. Глупаво е, разберете го!
    Нашата България е уникална със своите ритми, танци и носии.
    Цветовете, звуците и ароматите на България са абсолютно прекрасни.
    Това се цени и харесва на хората по света.
    Ето един начин да се отличите от "западните боклуци". Като покажете уникалната България! Покажете я, разкрийте я! Сменете опаковката, вкарайте картон и просто място за картинки и текст, в който учите потребителя да цени продукта ви, защото е плод на вековна традиция и умения, на уникален климат и почви, на култура и български талант! Махнете глупавото хорце с карикатурни картинки, това е наивно и несъвременно.
    Първомай - този симпатичен градец в Тракия, с първоначално име Хаджи Елес, после Борисовград, е място на наистина прекрасни хора, много от тях потомци на бежанци от Одринска Тракия, а много и от Македония - Костурско, истински крепости на българското. "Първомай" е комунистическо название, свързано с деня на труда, което другарите, които мразят да се трудят, ни натрапиха най-безочливо. Не мисля, че името "Първомай" е изобщо българско и свързано с България. Това е съветско и болшевишко изобретение, т.е. всъщност нещо позорящо, свързано с репресии и терор, геноцид и войни.
    Бих желал да направите серии от разнообразни продукти с несъмнено българско звучене.
    Вкарайте повече зеленчуци, вкарайте ядки, зехтин, сирена, билки.
    Направете истински български разпознаваем бранд - цяла отделна ваша витрина с много видове сосове, лютеници, разядки и хапванцета от 50г. до 1кг например.
    Точно това се опитвам и аз да правя с моите къщи във Франция - да направя безкомпромисно съвременни, адекватни по образ къщи отначало с леко, но после и по-силно разпознаваем български стил. Българската традиционна къща културно и стилово превъзхожда традиционната френска къща. Колосална интелектуална задача е да наложим това превъзходство в интерес на клиента.
    Пожелавам ви успешна борба в налагането на качествените български продукти, но най-напред ги създайте! Следвайте култа към качеството във всичко и то ще ви се отблагодари.
    ...
    За зехтина.
    В квартала "Керамейкос" на Атина, от северозападната страна на Акропола, се намира старото гробище на атиняни. Там са открити хиляди погребални делви и амфори с праха на умрелите. Днес те се намират в музеите и са ценен източник на сведения за живота по ония времена - 8-5-3век преди Христа.
    Става ясно, че нашите предци-траките, са разменяли вино за зехтин, едно към едно. И днес литър качествено вино струва колкото литър качествен зехтин.
    Тази търговия е била постоянна, още повече, че реката с името Ибър/Еврос/Марица е била плавателна. Зехтин в България е имало винаги, макар да не се е произвеждал. Винаги! Моите баби го наричаха "дървено масло" и високо го ценяха.
    Олиото, по-точно слънчогледът се появява през 20-ти век при правителството на Стамболийски. Старите шарланджийници и по-модерните маслобойни започват да го произвеждат все по-масово и то се налага, без обаче да измести зехтина.
    Олиото е изобретено в Украйна, където най-напред е засят слънчоглед за производство на олио. Химикът Бутлеров намира начин за рафиниране и ето как започва триумфалният поход на олиото.
    През соца зехтинът секна и почти се забрави, защото се доставяше с валута по второ направление, а олиото все пак бе "съветско изобретение" и предпочитано най-вече заради своята ниска цена.
    Днес зехтинът отново идва, всъщност той никога не си е тръгвл от нормалния свят.
    Ценен продукт, много здравословен и вкусен, той е древната традиция за българите!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK