"Филип Морис" предлага, ако има увеличение на акцизите, да е за всички изделия

"Филип Морис" предлага, ако има увеличение на акцизите, да е за всички изделия

© ReutersТютюневата компания "Филип Морис" предлага да има справедливо увеличение на акцизите на всички тютюневи изделия, продавани на пазара. Това се разбира от писмо на управителя на българското представителство на фирмата Георгиос Маргонис до две парламентарните комисии с искане за преразглеждане на идеята за вдигане на акциза на т. нар. бездимни цигари. Писмото е получено в Народното събрание на 4 юли и е адресирано до бюджетната и икономическата комисии. Точно на тази дата премиерът Бойко Борисов нареди на партията си ГЕРБ да оттегли проектозакона.


Решението на министър-председателя дойде, след като политици от по-малкия коалиционен партньор в управлението - "Обединени патриоти", заявиха, че текстовете са в услуга на депутата от ДПС Делян Пеевски, свързан с бившия тютюнев гигант "Булгартабак". В крайна сметка депутатите на двете политически сили се разбраха да бъде внесен нов законопроект, с който акцизът на новия тютюнев продукт ще бъде поетапно повишен - първоначално до 50% от този на стандартната кутия с цигари, а после до 70%. В момента той се облага със ставката за рязан тютюн, т.е. акцизната тежест е 26% от тази на класическите цигари.


От "Филип Морис" уточняват, че само малко увеличение на специфичния компонент на акциза върху цигарите може да генерира необходимите приходи за бюджета, които правителството търси в новия акциз за бездимните цигари. Компанията предлага и друг вариант - пропорционално увеличение на акцизите върху всички тютюневи изделия, което ще поддържа справедливостта на пазара.
"Планираното четирикратно увеличение на акциза на нагреваемите тютюневи изделия (НТИ) ще има значителни последици за потребителите и минимално въздействие върху държавния бюджет", твърдят от "Филип Морис".


Според ръководителя на българското представителство на компанията за данъчна основа трябва да се вземе теглото на тютюна, тъй като това е основният компонент. От "Филип Морис" твърдят, че всяка друга данъчна основа би нарушила равнопоставеността на различните видове НТИ и би довела до заобикаляне на данъчното облагане.


На база на тази фискалната рамка за облагане върху цената на килограм тютюн на пазара бил пуснат продукта iQOS и инвестициите на компанията били предвидени на тази основа. Продажбите на бездимни цигари пък все още били незначителен в сравнение с всички останали тютюневи изделия.


В писмото се припомня, че в междинен доклад на Еврокомисията от януари се препоръчва бездимните цигари да се облагат на същото ниво, както тютюна за пушене. "Прилагането на акцизното облагане за цигарите върху НТИ ще бъде безпрецедентно и ще доведе до тотално несъответствие с данъчното облагане на тези продукти в повечето от членките на ЕС", уточняват от "Филип Морис".


От компанията подчертават, че новият акциз на продукта може да доведе до незаконна търговия, защото потребителите ще търсят по-евтина алтернатива.


"Акцизните ставки за цигари, пури, пурети, тютюн за пушене или други тютюневи изделия с горене винаги трябва да са много по-високи от акцизните ставки на НТИ", пише още в писмото.


От компанията уточняват, че искат да проведат срещи с членове на двете комисии възможно най-скоро, за да постигнат компромис, който да е в полза на всички страни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK