Промените в закона за горивата ще влязат в сила след 6 месеца

Търговци на горива от малки бензиностанции и дистрибутори протестираха неколкократно пред парламента и пред Министерския съвет. Те смята, че измененията са в полза на големите компании в бранша.

© Юлия Лазарова

Търговци на горива от малки бензиностанции и дистрибутори протестираха неколкократно пред парламента и пред Министерския съвет. Те смята, че измененията са в полза на големите компании в бранша.Промените в Закон за административното регулирани на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, срещу които протестират дребните търговци, ще влязат в сила след шест месеца. Това записаха днес депутатите след като приеха окончателно проекта.


Един месец след обнародването на закона в "Държавен вестник" министърът на икономиката трябва да издаде наредба, по която търговците на едро и дребно трябва да се регистрират. След това те ще имат три месеца да го направят.


Лице, което осъществява търговия с нефт и нефтени продукти без регистрация, извън нейния обхват, или в нарушение на законовите условия, ще се наказва с глоба, съответно с имуществена санкция в размер от 25 000 до 250 000 лв. За повторно нарушение санкцията е в двоен размер, реши парламентът днес, предаде БТА.
Превозваните нефт и/или продукти от нефтен произход, превозните средства и други съоръжения, използвани за транспорт на нефтени продукти без регистрация, ще се отнемат в полза на държавата, независимо от това чия собственост са.


Забранява се зареждането с нефт и продукти от нефтен произход на пътни превозни средства или извънпътна техника или механизация от мобилни бензиностанции, други пътни превозни средства, преместваеми обекти или подвижни съоръжения, с изключение на зареждането от вътрешен обект за собствени нужди и обект, от който се извършва земеделска дейност, както и зареждането за собствено потребление до 80 литра. При нарушение на забраната се налага глоба или имуществена санкция от 20 000 до 200 000 лв.


Водачите са длъжни да зареждат с гориво управляваните от тях пътни превозни средства и/или самоходни машини само на бензиностанции, които разполагат с резервоари, които са трайно прикрепени към недвижим имот, записаха депутатите в Закона за движение по пътищата чрез преходните и заключителни разпоредби на закона за горивата.


Срещу този текст възрази Георги Колев ("Обединени патриоти"). Представете си, всички ние ще станем престъпници, ако закъсаме на пътя и отиваме с една пластмасова бутилка да си налеем гориво, за да може да си подкараме автомобила, коментира той. В отговор председателят на ресорната парламентарна комисия Емил Димитров разясни, че никъде в този закон не се прави каквото и да е ограничение да се зарежда от бензиностанция било земеделска техника, било резервоар до 1000 литра или туба за лека кола. Той отбеляза, че за земеделските производители е разрешено до 80 литра, заредени от вътрешен обект, да не се брои за престъпление, защото наистина може по пътя да е свършило горивото на трактор или земеделска техника.


Вчера депутатите приеха основните промени, според които всеки търговец на горива трябва да обезпечи с пари или с банкова гаранция бъдещи задължения по някой от законите, регулиращи дейността им. 500 000 лв. е обезпечението за търговия на едро с нефтени продукти и газ. Същият размер на обезпечения е за съхранение на горива извън данъчни складове.


За търговия на дребно обезпечението е 20 000 лв. за всеки обект, както и за пълнене на бутилки с втечнен газ. За дистрибуцията на газ в бутилки обезпечението е 100 000 лв. Обезпечението може да е чрез депозит в пари в брой в Министерството на финансите или с банкова гаранция.


Уставният капитал на фирма, искаща да търгува с горива на едро, трябва да е 1 млн. лв. и 20 000 за фирма, която ще търгува на дребно. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 000 бутилки за съхранение.


Законопроектът, внесен от депутата Емил Димитров - Ревизоро (ВМРО), създаде сътресения в малкия коалиционен партньор - Обединените патриоти. Срещу текстовете застана вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Вчера той заяви, а днес потвърди намерението си да сезира Европейската комисия, тъй като с приетите изменения според него се нарушават европейски директиви и конкурентни права. "За нас там има нарушения на директиви, на конкурентна среда, до известна степен дискриминация спрямо малките", каза днес Симеонов, цитиран от "Фокус".


Днес не беше прието предложението на Христиан Митев от НФСБ законът да влезе в сила след нотификация от Европейската комисия.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Има някаква човещина у депутатите. Дават цели 6 месеца за дребните играчи да си продадат бизнеса на когото трябва, стига да не се пазарят за цена. И да целуват ръка, че след 6 мееца ще целуват задник!

  Mутри, вън!
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Шест месеца е доста време - разгара на зимата а и баце може да е хвърлил пешкира до тогава.

 3. 3 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 592 Любопитно

  Ревизоро:
  "Нито един няма основание да се сърди или стачкува за това,че му искаме документи. Издава му се удостоверение и не му струва нищо. Но ако някога той бъде заловен, че кара контрабандно гориво, че е заявил едно количество, а кара друго, ако прави някакви измами - изобщо - всичките криминални проявления на нелегален превоз на горива, това удостоверение ще му бъде отнето. Това удостоверение им го подаряват на практика в момента. Но когато те извършатнарушения, то ще им бъде отнето. Ето затова ги боли! Там ги боли", заяви политикът.
  Той отново отбеляза, че 20 000 лева е изискването за получаване на това удостоверение, тъй като това е необходима банкова гаранция. "

 4. 4 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ревизоро:" Но ако някога той бъде заловен, че кара контрабандно гориво, че е заявил едно количество, а кара друго, ако прави някакви измами - изобщо - всичките криминални проявления на нелегален превоз на горива, това удостоверение ще му бъде отнето.
  —цитат от коментар 3 на Минувач

  Ех да можеше да проверят и Лукойл, ама на!
  И те "изнасят" - за Лесото, Бряг на Слоновата Кост, Алжир.

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Ревизоро:"Нито един няма основание да се сърди или стачкува за това,че му искаме документи. Издава му се удостоверение и не му струва нищо. Но ако някога той бъде заловен, че кара контрабандно гориво, че е заявил едно количество, а кара друго, ако прави някакви измами - изобщо - всичките криминални проявления на нелегален превоз на горива, това удостоверение ще му бъде отнето. "
  —цитат от коментар 3 на Минувач


  И на 10 000 газови бутилки му викат "документ"? В празно състояние този "документ" тежи таман 300 тона.

  Mутри, вън!
 6. 6 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Кой каза, че в тая държава нямало закони?
  Правят се закони. Ся верно, че са по поръчка, ама здраве да е :)

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Държавата яко мачка дребния бизнес.

  Законът сам по себе си не е лош, но поставя малките търговци в неравностойно положение и разчиства пътя за веригити, които не са по-малки мошеници.

 9. 9 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Блокирайте държавата! Стачки и блокаж веднага! Стига лобизъм!

 10. 10 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Преди месец удариха по дребните и средните фирми в транспорта а сега удрят по търговците на гориво. Матряла матряла отива на терминала, а тук остават само крадците и мошениците в НС и МС и техните кръгове които простъо да предадат ключовете в ръцете на турците които им дърпат конците. Боко Тиква тази седмица беше ли на инструкции в Анкара?

 11. 11 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#9] от "Aldi Mitov":

  Бе какъв лобизъм - това са крадкливи изроди на които бг матряла е подарил страната. Тези крадат и мамят по цял ден - това са професионални измамници които разсипват цялата държава.

 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Създал ли си частен монопол, ще му се подчиняваш! Аз глсувах за Иван Йорданов Костов! Но в програмата му не пишеше-щепродам Нефтохим на Лукойл и на руснаците! Не съм го упълномощавал да прави това от МОЕ име!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 772 Неутрално

  този пор „ревизоро“ за какво беше прогонен от царистите?

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Може и да не влезе. Симеонов ще пита Брюксел, дали не нарушава европейски директиви.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK