Претенция на Домусчиеви за промяна в приватизационен договор остана без последствия

Кирил Домусчиев, който е и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците, <a href="https://www.dnevnik.bg/biznes/2017/10/09/3056453_domuschiev_shte_sudi_valeri_simeonov_za_kleveta_i_obida/" target="_blank">беше казал преди време</a>, че ще съди Валери Симеонов заради клеветническата според него кампания, която вицепремиерът водел срещу корабната компания и срещу него лично.

© Надежда Чипева

Кирил Домусчиев, който е и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците, беше казал преди време, че ще съди Валери Симеонов заради клеветническата според него кампания, която вицепремиерът водел срещу корабната компания и срещу него лично.Арбитражният съд към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е прекратил производството по искането на компанията - собственик на Български морски флот за промяна на приватизационния договор, сключен през 2008 г. Това съобщиха от кабинета на вицепремиера Валери Симеонов на БТА.


Дружеството на братята Кирил и Георги Домусчиеви "Кей Джи Маритайм Шипинг" се беше обърнало към арбитража с искането да се отмени ангажиментът му да поддържа определен тонаж на корабите заради "стопанска непоносимост" по време на световната икономическа криза. През 2016 г. арбитражът към БТПП се произнесе в полза на Домусчиеви. Вицепремиерът Симеонов обаче настоя правителството да отдели 2.4 млн. лв. и да обжалва във Върховния касационен съд. Съдът отмени решението, удовлетворяващо корабособствениците, и го върна в арбитража, който сега вече преценява, че не е компетентен да се произнесе по този казус.


По този начин, исканията на "Кей Джи Маритайм Шипинг" за промяна на приватизационния договор с Български морски форт са оставени без уважение и делото приключва окончателно в полза на държавата, пише в съобщението от името на Симеонов.


На 21 декември 2018 г. се очаква Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да провери какво е изпълнението на приватизационния договор, напомня вицепремиерът. По негова оценка при установяване на неизпълнение, ще бъде начислена неустойка в размер на приблизително 58 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK