Горанов в Брюксел: По-силна еврозона означава по-силна Европа

Горанов в Брюксел: По-силна еврозона означава по-силна Европа

© Министерство на финансите.Категорично вярвам, че по-силна еврозона означава по-силна Европа, заяви българският финансов министър Владислав Горанов пред членове на икономическата комисия на Европейския парламент, където представи резултатите от българското председателство на Съвета на ЕС, приключило в края на юни, съобщи БНТ.


"България в съответствие с договора е длъжна рано или късно да се присъедини (бел. ред. към еврозоната). Друг е въпросът, че липсват достатъчно ясни правила и процедури за установяване на близкото сътрудничество с единния надзорен механизъм, което се предлага като първа стъпка по пътя на България за членство в еврозоната, каза Горанов. По-късно днес се очаква финансовите министри на страните от валутния съюз да обсъдят искането на България за присъединяване към т. нар. чакалня на еврозоната и към банковия съюз.


Пред евродепутатите Горанов изрази надежда, че в този процес към България няма да бъдат отправяни "неформални и не по правилата аргументи, които да оставят в нас впечатлението, че сме третирани неадекватно и неравно с другите страни", както се случва с преговорите за включването в зоната "Шенген".


Българското председателство работеше при максимална откритост и прозрачност, със стремеж в максимална степен балансираме интересите на заинтересованите страни. В този контекст бяха проведени множество консултации на експертно и политическо ниво с екипите от всички държави членки, с европейските институции и европейските надзорни органи, с европейските асоциации на бизнеса, както и с потребителските организации, каза Горанов. Той отчете проведени 196 заседания на работни органи на Съвета в областта на ЕКОФИН, което прави около 15% от общо проведените заседания от българската администрация. Общият брой на досиетата в областта на икономическите и финансови въпроси беше 37, като по 18 от тях се постигна общ подход в Съвета или политическо споразумение с Европейския парламент, каза българският министър.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Горанката Еврозоната ще я гледа през Крив Макарон :)
  Докато не се оправи мафиотската банкова система в БГ няма да има никаква Еврозона.
  Европа още помни КТБ.

 2. 2 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Егати подлизурковците... Откъде се пръкват такива в тази страна? Това е отрова за нацията!

 3. 3 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 613 Неутрално
 4. 4 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Наще много прости! Непрекъснато реват, че пред България се поставяли допълнителни условия и не осъзнават, че щом за всички останали тези условия не важат, явно има нещо в нас, което ги отблъсква. Все едно ни се полага членство някъде, че имаме претенции. Все едно да ми дойдат гости и да настояват да влязат, а аз не искам да ги пусна. Естествено че ще извадя от 9 кладенеца вода за да отклоня посещението им, а пък те въпреки това ще настояват, че няма причина да не ги пусна. Въпросът е защо идват където са нежелани, а следващият е защо са нежелани, а не защо аз не искам да ги пусна в къщата си.

 5. 5 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  Брех...! Много се прехласнал Горанов по евро-зоната...! Защо не вземе да провери, какви ни ги говореха Борисов и Искров, преди време...? :)

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3979 Неутрално

  И сега, ако България влезе, по-силна ли ще стане или по-слаба. Ааа и такова..., 20-30 трлн дългове, ако ни си ги платят /а те няма да ги платят/, инфлацията и за наша сметка ли ще е, или нас ще ни пожалят? Само питам бе!

 7. 7 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#5] от "tww09306483":

  Това Горанов е прост, както се полага на всички от тази съмнителна организация ГЕРБ. Не бих я нарекъл и мафиотска, понеже в мафиотската има някаква мозъчна дейност. То си мисли, че като се изтъпани и издига лозунги, някой ще го приеме сериозно. Смешна работа и голям срам за нас.

 8. 8 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  България е гадна държава! Най-посредствените, неуки, некачествени и крадливи хора влизат отникъде в политиката, добиват самочувствие, захитряват и ПОЧВАТ ДА ДАВАТ АКЪЛ И ОЦЕНКИ НА ГЕОПОЛИТИЧЕСКО НИВО. Дали някой им обръща внимание там или цялото им хвалипръцкане е за вътрешна употреба - не знам. Но най ме е яд, че минали веднъж през политиката, тези посредственици, които в нормално общество няма да са повече от чиновник, стават уважавани фактори и капацитети доживот в Бантустан. Политиците ни в момента са най-посредствените откакто наблюдават политиката.

 9. 9 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Тия твърдения на Горанов са меко казано неверни и издават тарикатлък,да използваме инерцията от европредседателТвото и да минем пак между капките. И прави еврокомисията на глупаци.Били ни третирали неравно,все едно да твърдиш,че и другите страни имат нереформирано правосъдие, неработещи институции -прокуратура,банков надзор,служби за сигуност и какви ли още не.Европа вече и писна от номерата на мафията на власт у нас,и повече компромиси няма да има.И с право, иначе биха направили услуга на същата тая мафия.

 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Аз искам еврозона,но много повече искам едно международно разследване за КТБ.На тяхно място така и бих му отговорил на министърчето Боково Доганово Цацарово.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9176 Неутрално

  Горанов това сега ли го разбра. Преди 2-3
  години говореше друго.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9176 Неутрално

  Горанов това сега ли го разбра. Преди 2-3
  години говореше друго.

 13. 13 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 909 Разстроено

  Не знам кое е по-наивно: очакването на Горанов да ни приемат в Еврозоната, или твърдението, че еврото прави ЕС по-силен?

  Защо влизането в Еврозоната е лоша идея? Всеки може да прочете "Еврото" на Джоузеф Стиглиц (има я на български) или "Euro Tragedy" на Ашока Моди. Не само няма какво да спечелим от този ход, но вероятно ще загубим много.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 14. 14 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Еврозоната не помогна на Гърция да си намали дълговете, нито на Италия да си прочисти банките, нито на Люксембург и Латвия попречи да перат руски пари. И не само те.

  Но за България е ЕС е важен и нужен, както СССР преди това :)

 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  От германия да ви го кажат- слаба икономика, неподготвена за € зоната, ще бъде още по-зле в нея! Дава пример с Италия Има и видео http://news.bnt.bg/bg/a/ikonomisti

  Ще оцелее ли икономиката на България, ако влезем в еврозоната
  07.07.2018 • от Цвета Младенова У нас / Икономика •
  Дори България да влезе в еврозоната - това дали ще оцелее там, съвсем не е сигурно. Мнението е на двама водещи икономически експерти от Германия, които съветват европейските лидери, а вчера изнесоха лекция и пред български икономисти.

  Според Хайнер Фласбек и Пол Щейнхард бъдещето на еврото е несигурно и главна заслуга за това има поддържането на ниски заплати в Германия спрямо производителността там. А в България е обратното - високи заплати на фона на малкото, което страната произвежда.

  Ако използваме футболната метафора, положението изглежда като в стария виц - в Европа играят няколко отбора и накрая печели Германия. Икономическият шампион на Евросъюза обаче в дългосрочен план може да провали цялото първенство, защото поддържа ниски заплати на фона на голяма производителност, твърдят експертите.

  Това дава възможност на Германия да забогатява като търгува на външните пазари, но никоя друга страна-членка не е способна да прави същото. На футболен език това означава, че играта е нечестна, а на икономически - предвещава възможен срив на еврото, ако не се вземат мерки.

  Хайнер Фласбек - професор по икономика: България е заплашена от еврокризата по принцип, защото имаме забавяне на европейската икономика в момента. Освен това България е изправена пред загуба на конкурентноспособност, защото заплатите растат за сметка на това, което се произвежда. В бъдеще това може да доведе до драстична загуба на конкурентноспособност.


  Борисов в Талин: България заслужава да бъде в "чакалнята" за еврозоната
  Борисов в Талин: България заслужава да бъде в "чакалнята" за еврозоната

  България ще работи за постигане на градивни компромиси по всички важни теми за Европейския съюз и ще разчита на партньорски диалог с всички държави-чл...

  Изходът от подобна криза експертите виждат в плавното повишаване на заплатите в Германия, не без натиск отвън. А за страните от периферия е нужно да повишат своята производителност, но в задачата се пита как. И така уравнението става сложно, а решението му е необходимо за поддържане на икономическия баланс в Европа.

  Пол Щтейнхард - изп. директор на списание "Макроскоп": Докато Германия не промени своята политика, ще ви трябват други инструменти, за да станете конкурентноспособни. Един от тези инструменти е да обезцените валутата си. Това не е съвършен инструмент, защото капиталовите пазари са в постоянно движение, но това е едно решение, което да поддържа вашата конкурентноспособност.

  Хайнер Фласбек - професор по икономика: Погледнете държави като Италия - тя е в рецесия от 6 години и има висока безработица. Италия не може да създаде растеж и политическия резултат са антиевропейски настроения. Италианците искат да се изтеглят от еврозоната. Подобни тенденции съществуват и във Франция и в северните страни. Така че ако еврозоната не функционира и не осигури ниска безработица и висок растеж, тогава може и да се разпадне.

  На футболен жаргон това би ни лишило от първенство, а на икономически - не искаме и да си помилсим. Но експертите са категорични за едно - ако България иска да влезе в Еврозоната, ще й трябва работеща икономика. Защото надеждите, че капиталовият пазар ще нагласи нещата от само себе си, най-вероятно ще се окажат напразни.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  До коментар [#4] от "zlo38528262":

  И за Шенген и за еврото първото условие е Върховенство на закона. Докато има мониторинг Горанов и бай Х може да си говорят всичко , ама няма да стане.

 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3979 Неутрално

  "Дори България да влезе в еврозоната - това дали ще оцелее там, съвсем не е сигурно."
  До коментар [#15] от "Пеевски вярва в демокрацията И вие ли":

  Боко ще оцелее. А за България на кого му пука?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK