Съоръжение за плазмено изгаряне на радиоактивни отпадъци работи в АЕЦ "Козлодуй"

Плазмената технология позволява значително да се намали обемът на отпадъците с ниска и средна радиоактивност от спрените блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй", както и от работещите блокове 5 и 6.

© Анелия Николова

Плазмената технология позволява значително да се намали обемът на отпадъците с ниска и средна радиоактивност от спрените блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй", както и от работещите блокове 5 и 6.Съоръжение за плазмено изгаряне на радиоактивни отпадъци работи вече в АЕЦ "Козлодуй". То позволява да се третират ниско- и средноактивните материали до безопасна форма, а освен това значително намалява и обема им преди депониране, съобщи "Капитал".


Съоръжението е изградено от консорциум между испанската Iberdrola и белгийската Belgoprocess. Проектът е на стойност 31 млн. евро, като 70% от средствата са осигурени от Международен фонд "Козлодуй" (МФК), а останалите са държавно финансиране.


До три години се очаква да влезе в експлоатация и хранилището, в което ще се погребват отпадъците. То също се финансира от фонда и е разположено близо до централата.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3352 Гневно

  Ето нагледно какво ни чака ако червените и други кхмери реализират Беляне!Освен това хранилище ще трябва да има и такова за съхранение на отработено ядрено гориво!Опасен източник на радиоактивно замърсяване за милиони левове!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Много ме притеснява съхранението.
  Има подпочвени води, има селища наблизо, има често и недостиг на средства.
  Дано да не стане беля!

 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Гори ниско- и средноактивните материали. А високорадиоактивните?

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Любопитно

  Какъв им е произхода на тези средно и ниско радиоактивни отпадъци? Козлодуй това пламенно изгаряне като услуга ли го предлага?

 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3352 Разстроено

  До коментар [#3] от "EU defender":

  Все още ги взема Расия!?На база на вехтия договор от 1982 година.Но при спазване на правилата на ЕС....сме длъжни да имаме технология и хранилище за утилизиране на отработеното ядрено гориво!След което да го предадем (или загробим) на трета страна с която имаме договор!Расия е готова да взема това утилизирано(10-15 години престой ) гориво с/у неизвестна за сега сума.Раделите за ядрена енергия отсега знаят че ни обвързат ЗАВИНАГИ с изнудвача Расия.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  Гори ниско- и средноактивните материали. А високорадиоактивните?
  —цитат от коментар 3 на EU defender

  Ако науката е намерила начин да се справи с нискоактивните, ще намери начин да се справи и с високоактивните. Всъщност количеството на тези материали е невъобразимо малко. Лесно може без всякакъв риск да се намери място, където да се загроби за 5-6 хиляди години. Проблем е, че полуразпадът е за 50-60 хиляди години, през което време природни катаклизми могат да го изкарат на повърхността или да повредят опаковката. Само че такъв риск е хиляди пъти по-малък от риска да се отровим, задушим или да изгорим в ядрена катастрофа. Даже за толкова време е вероятно и метеорит да ни удари.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#6] от "Judjuk":

  Лесно лесно, колко да е лесно. Ако си огромна страна като Русия, Сащ и Китай, определено имаш места, които са по-малко рискови.
  Но европейските правила предвиждат съхранение в Европа, т.е. в твоята собствена страна.
  Ето тук е огромният проблем...

 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  "Лесно лесно, колко да е лесно. Ако си огромна страна като Русия, Сащ и Китай, определено имаш места, които са по-малко рискови."
  До коментар [#7] от "НеКой":

  Могат да ползват стари шахти, галерии или да направят нова специално за случая. В места където скалата е суха и много здрава, липсват тектонски пукнатини и земетръсния риск е малък. Или правят специална, много здрава бетонна конструкция, много добре защитена. Има места в които тектонски явления не е имало не от стотина хиляди години, а от десетки милиони. А по света има зони без земетръсна опасност. Даже и в България има такива.

 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":

  А за водата нещо да кажеш? За подпочвената също.
  За живеещите наблизо хора, животни...

 10. 10 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 483 Весело

  За жалост не могат да се третират най-опасните отпадъци с това съоръжение - комуно-болшевишките петиколонни отпадъци /спадащи към най-високо радиоактивните/.
  Ако има измислена технология за утилизация на тези отпадъци, лично ще участвам във финансирането на закупуването и въвеждането и в експлоатация /сериозно/. Комай обаче още не е изобретена такава дето да функционира из нашенско?!

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  "о три години се очаква да влезе в експлоатация и хранилището, в което ще се погребват отпадъците. То също се финансира от фонда и е разположено близо до централата."
  Както каза един поет, България е като една човешка длан. Искаме ли да я напълним с хранилища за ядрени отпадъци?

 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  Все е нещо !

  А като се намали многократно обема на отпадъка остатъка да се съхранява в близост до централата е най доброто решение !!!

 13. 13 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#6] от "Judjuk":Лесно лесно, колко да е лесно. Ако си огромна страна като Русия, Сащ и Китай, определено имаш места, които са по-малко рискови.Но европейските правила предвиждат съхранение в Европа, т.е. в твоята собствена страна. Ето тук е огромният проблем...
  —цитат от коментар 7 на НеКой


  То цяла Европа е две педи земя и 30 държави, държавки и държавчици са наблъскани.... А у Раша поне има много земя, там да ги фъргат боклуците.

 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  "То цяла Европа е две педи земя и 30 държави, държавки и държавчици са наблъскани.... А у Раша поне има много земя, там да ги фъргат боклуците."
  До коментар [#13] от "theduloclan":

  ЕС не разрешава.

 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":А за водата нещо да кажеш? За подпочвената също.За живеещите наблизо хора, животни...
  —цитат от коментар 9 на НеКой


  ........ здрави, плътни, сухи скални участъци, без наличие на тектонски разрушения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK