Борисов прати Порожанов да потушава протеста срещу унищожаването на овце и кози заради чума

Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко БорисовПо разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще посети всички населените места, където има открити огнища на чума, съобщи правителствената пресслужба.


Обиколката ще започне от село Шарково, област Ямбол, където се провежда протест срещу умъртвяването на овце и кози заради чумата. Хора от цялата страна настояват да се отложи изпълнението на заповедта за евтаназиране на животните до получаване на безспорни доказателства за вида на заболяването. В района полицейското присъствие е засилено, информира БНТ.

Премиерът разпореди на министър Порожанов да се срещне с всички засегнати стопани и фермери и лично да следи изпълнението на мерките срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни, се казва в съобщението.


На министър Румен Порожанов е разпоредено също да информира стопаните на евтаназирани животни за реда и условията за получаване на обезщетения.
От понеделник започва изплащането на обезщетенията на земеделските стопани за евтаназираните овце и кози в огнищата с констатирано заболяване чума по дребните преживни животни в Ямболска и Бургаска област. Фермерите ще получат парите по посочена от тях банкова сметка или в брой на касите на Областните дирекции по безопасност на храните - Ямбол и Бургас.


Засилени са мерките за биосигурност в засегнатите общини в Ямболска и Бургаска област. На входно-изходните пътища на населените места в 10-километровата зона за наблюдение около огнищата се въвеждат в експлоатация площадки за дезинфекция, на която подлежат всички преминаващи превозни средства и хора.


Все още не е категорично установен източникът на инфекцията, но най-вероятните причини според министър Порожанов са нелегална търговия или неспазени мерки. До вчера общо 1946 дребни преживни животни са унищожени в двете първи констатирани огнища - в селата Воден и Кости. По думите на министъра по време на парламентарния контрол средното обезщетение ще е около 225 лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK