Винетките в България са най-евтините в Европа

Светослав Глосов.

© Надежда Чипева, Капитал

Светослав Глосов.С въвеждането на електронните винетки от 1 януари ще има и уикенд винетки, които ще улеснят пътуващите през почивните дни, каза пред Нова телевизия председателят на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов.


Цената на уикенд винетката ще бъде около 10 лева.


Глосов изтъкна, че винетките в България са най-евтините в Европа.
След въвеждането на електронна винетка за леките автомобили от 1-ви януари няма да се променя цената им, ще отпаднат стикерите, а при плащане на електронна винетка, номерът на автомобила ще бъде въведен в електронна система, която ще следи за нарушители, обясни Глосов.


С промените в закона за пътищата, се предвижда промяна в структурата на агенцията и създаване на специално звено, което ще поддържа тол системата и електроните винетки, и ще извършва контролни функции, каза шефът на пътната агенция. Трафик патрули по пътищата ще има от началото на следващата година.


Тол системата е справедлива система за таксуване на товарните автомобили, заплащането е за изминато разстояние. Очакват се значителни приходи от въвеждането на тол системата, те ще бъдат изцяло за изграждане на нова пътна инфраструктура, за ремонт на съществуващата и за поддръжка на самата система, подчерта Глосов. През лятото няма да има ремонти по магистрала "Тракия", които да затрудняват трафика, увери той. . Ремонти има основно по "Хемус", но те ще продължат минимум година и половина, тъй като не е добро състоянието на съоръженията, които не са ремонтирани повече от 35-40 години, откакто са построени.


Глосов призова шофьорите да спазват пътната сигнализация и въведените ограничения в участъците, на които се извършват ремонтни дейности и да не извършват неправилни изпреварвани в стеснените участъци, за да не се образуват тапи.

Готова е бетоновата конструкция на пешеходния надлез при с. Атия. Предстои
монтирането на пасарелката над пътя, то ще се извърши през тъмната част на
денонощието от 23 юли до 26 юли, когато трафикът не е много интензивен, каза инж.
Глосов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK