От 2019 г. данните на отсядащите в български хотели ще се вписват в единна система

От 2019 г. данните на отсядащите в български хотели ще се вписват в единна система

© Асен ТоневОт май 2019 г. данните на отсядащите в българските хотели туристи ще влизат в единна система, която ще ползва и Националната агенция за приходите. Това се разбра, след като министърът на туризма Николина Ангелкова подписа договор за създаването на системата с изпълнителя "Технологика".


В Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) хотелиерите сами ще въвеждат данните на туристите при пристигането им. Създадени са механизми и за проверки на място и за обратна връзка, обяви Ангелкова, цитирана от агенция "Фокус".


Собствениците на местата за настаняване ще бъдат обучени безплатно как да ползват системата. Няма да им се искат пари и за софтуера.
Според договора през март 2019 г. ще бъде изпробвана демо версията на системата, а през май трябва да бъде въведена навсякъде.


Системата ще свързва хотелите освен с приходната администрация и с Министерството на туризма, МВР, Националния статистически институт и общините.


Според директора на фирмата изпълнител Огнян Траянов системата защитава светлия бизнес и дава възможност бизнесът да планира инвестициите си. "Ще може да се разкриват злоупотреби, както и да се проследява настаняването на лица от трети страни. Информацията за личните данни ще бъде съхранявана, като се спазва новият регламент за защитата им", коментира Траянов.


Стойността на договора е 1.128 млн. лв. с ДДС, а срокът за изпълнение е 6 месеца. Прогнозата на министерството е до 3 г. след въвеждане на системата да се отчетат с 20% да нараснат приходите от нощувки.


Системата няма да е с публичен достъп и ще се администрира от Министерството на туризма.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK