Депутатите отхвърлиха искането на БСП за спиране на концесията на "Летище София"

Депутатите отхвърлиха искането на БСП за спиране на концесията на "Летище София"

© Надежда Чипева, КапиталДепутатите отхвърлиха днес искането на БСП за спиране на процедурата за концесия на "Летище София". Срещу решението се обявиха 95 депутати, 59 го одобриха, а 7 се въздържаха.


Споровете около бъдещата концесия продължиха повече от два часа. Дебатите по темата започнаха с информацията, че Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения е отхвърлила искането на левицата с 8 гласа "за", 12 "против" и един "въздържал се" .


Мотивите на БСП за спиране на концесията са свързани с това, че се продава печелившо дружество, което всяка година подобрява финансовите си резултати. Освен това се посочва, че в него вече са инвестирани 900 млн. лева.
От левицата имат притеснения дали ще бъде запазен броят на работещите на летището, размерът на техните заплати и социалните им придобивки. От БСП се опасяват също, че концесионерът получава достъп до обект, свързан с националната сигурност. Като пълен абсурд от опозицията определиха идеята парите от концесията на "Летище София" да се дадат за финансиране на БДЖ.


По 15 млн. лева на година и 6.2 млрд. лева инвестиции


В подкрепа на концесията държавата в лицето на министъра на транспорта Ивайло Московски посочи, че това ще е най-голямата сделка, осъществявана в България. От нея страната ще получава годишно поне 15 млн. лв., както такса и 550 млн. лева при подписване на договора. Освен това за срока на концесията ще бъдат инвестирани 6.2 млрд. лева, като ще се изгради нов терминал, ще се ремонтират съществуващите, а при нужда ще се направи и нова писта.


Министърът уточни, че става въпрос за цивилно летище, а по всички военни въпроси за неговото ползване последната дума ще остане на Министерството на отбраната. Московски не вижда и нищо лошо парите от концесията да отидат за изплащане на дълговете на БДЖ и покупка на нови влакове.


Московски, като не може да управлява, да напусне


В рамките на дискусията депутатът от БСП Георги Свиленски се оплака, че депутатите така и нямат достъп до анализа на консултанта по концесията - Световната банка. В отговор Московски каза, че ще получат анализа, но без финансовата и икономическата част.


Анализирайки аргументите за стартиране на процедурата, Свиленски се спря специално на твърдението, че държавата не управлява добре своите дружества. "При това твърдение, ако днес не спрем концесията на "Летище София", единственото вярно решение на Ивайло Московски е да отиде в Министерския съвет и да си депозира оставката като министър", посочи Свиленски.


"Казах, че исторически държавата е доказала, че не е добър стопанин", репликира транспортният министър.


Георги Свиленски извади и данни, с които показа, че за летището в Белград е сключен по-добър договор за концесия като финансови показатели, въпреки че то е по-малко и по-малко натоварено. "Некоректно е да се сравняват финалните данни за Белград и стартовите за "Летище София", каза обаче Московски.


Депутатът от БСП направи и сложни сметки, от които направи извода, че ако летището не се даде на концесия, държавата ще получи 167 млн. лева повечe. "Не знам откъде и какво смятате, а съм завършил математическа гимназия и съм учил финанси. За последните 20 години от летището държавата е получила 173 млн. от дивиденти", каза в отговор Ивайло Московски.


Има ли лоши и добри концесии на летища


В свои изказвания депутатите от ГЕРБ изразиха учудване защо за БСП концесиите на летищата във Варна и Бургас, дадени от кабинета на Сергей Станишев, са добри, а тази за "Летище София" е лоша.


В рамките на дебата Данаил Кирилов от ГЕРБ припомни и как БСП си променя мнението към един или друг концесионен договор в зависимост от политическата ситуация, като визира скандала с идеята за концесия на магистрала "Тракия".


Хората го искали


В изказването си пред парламента министърът на транспорта Ивайло Масковски посочи, че след като ГЕРБ са заложили концесията на летището в своята предизборна програма и хората са ги избрали, значи те подкрепят този подход. Той обвини депутатите от БСП, че отричат една нормална икономическа практика.


"Ползваме този икономически инструмент, защото е правилен и разумен, и гарантира устойчиво развитие на летището за години напред, като е защитен и националният интерес", обобщи министърът преди гласуването.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Даването на нещо на концесия е - управленска НЕМОЩ в най-чист вид.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Дали комунетата могат да направят поне ЕДНО конструктивно предложение, което би имало позитивен обществен ефект???
  Добри са в скандалите, в инсинуациите, в интригите, в намеците, в исканията за спиране и с това се изчерпват талантите им.
  Петоколонни рубладжии, взривяващи църкви!!!!

 3. 3 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  "От нея страната ще получава годишно поне 15 млн. лв като такса и 550 млн лева при подписване на договора. Освен това за срока на концесията ще бъдат инвестира 6.2 млрд. лева, като ще се изгради нов терминал, ще се ремонтират съществуващите, а при нужда ще се направи и нова писта."

  _____________

  Първо обаче ще трябва да се намери навитак, който да плати & свърши всичкото това гореизброено нещо.

 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Глупости. Разумното даване на концесия на някой обект е рационално решение.

 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5337 Любопитно

  Без нито един разумен аргумент...БСП ще си останат само с крясъците и пошлата демагогия!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 6. 6 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 469 Неутрално

  ГЕРБ=ТУРЦИ

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4698 Неутрално

  На любителите на държавно контролираните икономики, препоръчвам опреснителни курсове по нова история и макроикономика. И екскурзия до Каракас.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Хвани ефните, удари другите. Че БСП се заяждат без аргументи - нищо ново; че концесията ще е е стил редни Кирил и БМФ - и при ГЕРБ нищо ново. Сега да видим Гела ли ще е инвеститорО

 9. 9 Профил на the социалиста
  the социалиста
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ГЕРБ=ТУРЦИ
  —цитат от коментар 6 на tamplierr


  А това харесва ли ти :

  БСП=БОГАТИ РУСНАЦИ, НА ХРАНИЛКА ПРИ ПУТИН

  Ако социализмът беше нещо хубаво, целия свят щеше да бъде социалистически. Не само една Северна Корея.
 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Гинка ли или друга поставена калинка.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4691 Неутрално

  "За последните 20 години от летището държавата е получила 173 млн. от дивиденти".


  Тук Московски не е прецизен. Трябва да се вземат предвид последните 5 години, през които Летището преживява бурен растеж, и няма никакви притеснения, че няма да продължи със същите темпове.

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 12. 12 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 976 Неутрално

  БАРЦЕЛОНСКИЯ ЧЕ СИ ИМА АЕРОПОРТ МНОГО СКОРО

 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Дали комунетата могат да направят поне ЕДНО конструктивно предложение, което би имало позитивен обществен ефект???Добри са в скандалите, в инсинуациите, в интригите, в намеците, в исканията за спиране и с това се изчерпват талантите им.Петоколонни рубладжии, взривяващи църкви!!!!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Не могат. Тяхната цел е да грабят, мачкат и потискат и това ги поставя в естествен и самоподдържащ се конфликт с народа, който няма как да спре, защото хората роби НЯМА да станат.
  Затова по умните българи ще си продават имотите и ще се изнасят от тук. И с парите ще започнат нов живот някъде другаде, забравили за "милата си родина".
  Тук нека останат патрЕотите.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 14. 14 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#5] от "Messerschmitt":


  Без нито един разумен аргумент...БСП ще си останат само с крясъците и пошлата демагогия!!
  —цитат от коментар 5 на Messerschmitt


  Така си е. Никога нищо няма да постигнат, освен разруха.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 15. 15 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  http://www.x3news.com/companies
  от тук можете да видите отчета за 2016.
  без парите откраднато от пеевски чрез ктб
  е на печалба.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9305 Неутрално
 17. 17 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  На някой германски комисионери може поне засега най-добре да се разчита ! !,.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK