"Топлофикация София" ще се издължава за газа с приходите от ток

"Топлофикация София" ще се издължава за газа с приходите от ток

© Надежда Чипева, КапиталПриходите на "Топлофикация София" от производството на ток ще постъпват директно в сметките на "Булгаргаз". Това съобщава Министерството на енергетиката, където е проведена среща заради високите задължения на столичната топлофикация към държавния газов доставчик.


В срещата са участвали представители на Столичната община и Столичния общински съвет като собственик на топлофикационната компания. Министър Теменужка Петкова отбелязала, че както "Булгаргаз" като доставчик на природен газ, така и "Топлофикация София" имат специфични задължения към обществото. Софийската топлофикация е най-големият клиент на "Булгаргаз" – с около 35% от общата консумация на природен газ в страната.


Финансовото състояния на "Топлофикация София" продължава да се влошава за поредна година. За 2017 г. дружеството отчита 34.8 млн. лв. загуба, с което натрупаният отрицателен финансов резултат достига почти 320 млн. Увеличават се и задълженията, като общият им размер вече е над 760 млн. лв.
Най-много пари - 500 млн. лв., "Топлофикация София" дължи на Българския енергиен холдинг. Те обаче са разсрочени за 20 години.


На "Булгаргаз" компанията дължи над 112 млн. лв. Преди дни изпълнителният директор на газовия доставчик Николай Павлов обяви, че просрочените задължения на "Топлофикация София" само от септември миналата година са се увеличили с 52 млн. лв. Тогава той обяви, че има опасност дружеството да си поиска парите от длъжника по съдебен ред.


През миналата година топлофикацията е направила рекордни за последните пет години инвестиции в размер на над 34 млн. лв. А ТЕЦ "София" и ТЕЦ "София-изток" не са произвеждали електроенергия заради ремонти, което е довело до 13% по-малко продаден ток, пише "Капитал".


Дългът на "Топлофикация София" ЕАД през годините се е движил в границите между 50-100 млн. лв. и размерът му в момента не е прецедент. Дружеството е предоставило на "Булгаргаз" още през април ясен график за погасяване на задълженията, който стриктно спазва. Това е заявила Десислава Билева, председател на СД на "Топлофикация София" ЕАД, пред Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към СОС, съобщава пресцентърът на Столичния общински съвет.


Според съобщението има няколко основни обективни причини, довели до натрупването на дълга. Сред тях се посочва решение на енергийния регулатор да изисква плащането на такса за капацитет и пренос на природен газ, която е над 9 млн.лв. допълнителни разходи. Това е в сила от есента на 2017 г. За първото полугодие на 2018 г. има двукратно увеличение на цената на природния газ, докато цената на топлинната енергия не е променена, посочва още Билева.


"Топлофикация София" е платила през април 2018 г. над 18 млн. лв. за купуване квоти за въглеродни емисии, които се отнасят за изразходвани през 2017 г. горива.


Дружеството предплаща прогнозните количества газ на "Булгаргаз" ЕАД в две прогнозни фактури и при непогасяването им след пет дни се начисляват лихви за просрочие. Те възлизат на над 7 млн. лв. за 2017 г, се посочва още в съобщението.


Освен това, единствено от всички топлофикационни дружества в страната, "Топлофикация София" не начислява лихви за просрочие върху месечните сметки на потребителите си, допълват от общинския съвет.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2649 Неутрално

  СофЕто е друга България. ПровинциАта дайте да дадете на софиянци.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Гепаджии сър! Това ли е стратегията на гепаджийте в енергетиката? Старата песен на нов глас. Ще се издължават от производство на скъпа ел. енергия, а скъпата ел. енергия се субсидира от така наречени фонд задължение към обществото - не е ясно за кое общество става въпрос защото самото общество плаща за тази енергия.

 4. 4 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 439 Неутрално

  За какво отиват парите от сметките при тази добра събирамеост? Някой държи ли сметка как са се натрупали тези дългове? Има ли виновен за загубените пари в КТБ? Каква трябва да е цената на услугата според Топлофикация, за да им излезе сметката?

 5. 5 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Нека да обясним с думи прости: твърде много потребители на Топлофикация София се отказаха от услугата по време на прехода, което доведе дружеството до големи загуби. За да компенсира тези загуби, дружеството продава електроенергия на изключително високи цени, като по този начин реално всички потребители на електроенергия субсидират Топлофикация София. Ако Топлофикация София фалира и всички потребители на услугите им започнат да се отопляват на електричество, електрическата мрежа няма да издържи и няма да има достатъчно електричество. Точно затова тези субсидии са донякъде оправдани. НО - крайно време е Топлофикация София да се опита да намали загубите и по друг начин, освен чрез субсидиите от потребителите на електроенергия, защото не е справедливо с десетилетия да не прави нищо. Нещо повече, средният потребител на Топлофикация София е далеч по-богат от средния потребител на електроенергия в България, така че е и социално несправедливо вторият да субсидира първия. Трябва плавно повишаване на цените на Топлофикация София, както и повече старание за възстановяване на изгубени клиенти.

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  "Бате к*ре, кфо решиха? Кфо, цкъп ток? Е да де, да! А тея 1 милион боклука у Цофия че ги пеците ли у г*зО сос ено инсенераторче? Колко беше там - 300-400 милиона ли беха? Е, шом остаа, че ме винкеш ъ пАрнем некой винкел, хъххъхъ! Ората ги иъме, фактурнико чека!"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 7. 7 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 578 Неутрално

  А аз се чудя що тея от Топлофекация София ми звънкат още преди да ми е излезнала сметката за месеца, за да ми напомнят, че им дължа прогнозни пари за прогнозно парно, а те го закъсали завалиите...

 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  юристите на тази енергийна кочина бяха "забравили" да заведат дело срещу вальо топлото за 20+ милиона!

  да фалират и да се разкарат от небосклона заедно с измислените си топлинни "счетоводители"!

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8274 Неутрално

  Ами увеличете цената на парното. Щом ТЕЦ-а дължи толкова за газ, значи цената е ниска.
  " 500 млн. лв., "Топлофикация София" дължи на Българския енергиен холдинг."
  Защо дължи и на БЕХ, къде отиват парите от тока, който продава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK