Комисията за конкуренция забрани на "Инерком" да придобие бизнеса на ЧЕЗ в България (допълнена)

Гинка Върбакова, собственик на "Инерком България", при изслушването й пред няколко комисии на Народното събрание.

© Георги Кожухаров

Гинка Върбакова, собственик на "Инерком България", при изслушването й пред няколко комисии на Народното събрание.Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не разрешава на фирмата "Инерком България" ЕАД на Гинка Върбакова да придобие българските дружества на ЧЕЗ. Това се вижда от решение на регулатора от днес.


Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок, който започва да тече от съобщаването на компанията.


Защо е такова решението


Документите за сделката, за която се разбра в края на миналата година, но предизвика горещи политически страсти през февруари 2018 г., бяха подадени до комисията през март, а тя се зае да ги разглежда едва в края на юни. По закон регулаторът има 25 работни дни, за да излезе с решение по сделката, като срокът може да се удължава при искане на допълнителни документи или по желание на самите компании.
От публикуваното днес решение се разбира, че според комисията при евентуална такава сделка ще бъде налице концентрация, която ще окаже влияние на пазара на електроенергия. Причината за това заключение е произвежданата енергия от фотоволтаици от дружество от групата на "Инерком" в съчетание с дружества за експлоатация на фотоволтаици и търговия със "зелен" ток, собственост на ЧЕЗ а.с.


Комисията за защита на конкуренцията приема, че концентрацията ще окаже въздействие върху пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия (фотоволтаици), на които е налице припокриване на дейността на участниците в концентрацията.


"При анализа на нотифицираната сделка КЗК установи, че е налице хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи. Също така концентрацията поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата, а именно: пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване/доставка на електрическа енергия и на търговията с електрическа енергия", се казва в решението.


Преференции за купувача


В конкретния случай комисията приема, че с осъществяването на планираната сделка "Инерком" в качеството си на производител на електрическа енергия от фотоволтаици, ще има съществено предимство пред останалите производители на електрическа енергия.


В решението на регулатора се посочват две дружества, контролирани от ЧЕЗ, (през нейна компания, регистрирана в Холандия) в сферата на фотоволтаиците. Едното е "Фри енерджи проджект Орешец" ЕАД (ФЕПО) за производство, изграждане, експлоатация и търговия, свързани с възобновяеми енергийни източници. Второто е "Бара груп" ЕООД ("Бара") - изграждане, поддръжка и експлоатация на енергийни обекти за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници и алтернативни енергийни източници


От своя страна Върбакова пряко контролира "Солар грийн енерджи" АД, което е собственик на още 7 дружества, чиито предмет на дейност не се посочва.


Регулаторът се позовава на промените в Закона за енергетиката от последната година, според които централите с мощност над 4 мегавата ще трябва да продават енергията си на енергийната борса след изтичането на договорите им за продажба на преференциални цени. Посочва се, че това няма да важи за малките централи.


"Предвид ниската себестойност на произведената от фотоволтаични електроцентрали електрическа енергия, същата се очаква да бъде реализирана и при по-изгодни търговски условия. Допълнително, обединената група ще засили своето пазарно присъствие и предвид намаления инвеститорски интерес, свързан с отпадането на задължението за изкупуване на електрическа енергия от възобновяеми източници по преференциални цени, считано от 1 януари 2016 г.", мотивира решението си тя.


Търговците на ЧЕЗ с едни гърди напред


Антимонополната комисия смята, че след приключване на договорите за изкупуване на ток на преференциални цени на участниците в концентрацията същите количества биха се изкупували от търговците на ЧЕЗ и поради това те биха имали предимство пред останалите търговци, използвайки достъпа до мрежата на ЧЕЗ да доставят ток на клиентите в София, София-област, Благоевград, Перник, Кюстендил, Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен.


Така комисията стига до извода, че с поисканата концентрация, ще се стигне до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група. Освен това тази концентрация е от стратегическо значение за страната, като потенциалните ефекти от нея биха имали пряко отражения на националната сигурност. "Наличието на съществени вертикални ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари", заключава регулаторът.


Обектът на желанието


Обект на сделката, за която Върбакова има подписан предварителен договор на 23 февруари и срок да плати седем месеца, са "ЧЕЗ Разпределение България" АД (67%), съответно в дъщерното му дружество "ЧЕЗ ИКТ" ЕАД (100%), "ЧЕЗ Електро България" АД (67%), "ЧЕЗ България" ЕАД (100%), "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД (100%), "ФЕПО" ЕАД (100 %) и "Бара груп" ООД (100%).


В края на февруари 2018 г. компанията ЧЕЗ реши да продаде българските си активи на неизвестната допреди два месеца фирма "Инерком България" и така предизвика сериозен политически трус в страната.


Една от причините е, че в ключовия отрасъл "Енергетика" се задава най-голямата сделка от 2011 г. насам - на прогнозна стойност 320 млн. евро. Второ, обект на продажба е компанията, която осигурява електроснабдяването на цяла Западна България, има бизнес за близо 2 млрд. лв. и почти 3 млн. клиенти. Става дума чувствителен за политиката сектор, проблемите в който веднъж вече доведоха до сваляне на правителство на премиера Бойко Борисов. Не без значение е и фактът, че продавачът води от юли 2016 г. арбитражно дело срещу България с иск за няколко стотици милиони лева заради интервенции на българските институции, които вредят на дейността му.


Сделката роди скандал, от една страна, защото фирма с капитал от 50 хил. лв. се оказа на финалната права да придобие бизнес, оценяван на 2 млрд.лв., и от друга заради разнопосочни, на моменти нелогични, реакции: от поисканата, но неприета оставка на енергийния министър Теменужка Петкова, през първоначалното решение на държавата да влезе в сделката, последвано от отричане изобщо да е ставало дума за държавно участие, до подозренията на премиера Бойко Борисов, че крайната цел е свалянето му от власт и до обтягане на отношенията му с президента Румен Радев.


След като БСП направи всичко възможно да вдигне голям шум около сделката правителството покани на разговор Върбакова, след който бе обявено, че държавата ще участва с дял в сделката, като имаше различни хипотези за това. По-късно темата сякаш от себе си отшумя.


Продажбата на най-голямото електроразпределително дружество в България стана повод за създаването и на анкетна комисия в Народното събрание, чиято работа завърши без отговор на съществените въпроси, а председателят й се оплака, че институции не съдействат - основно банки.


Междувременно Народното събрание прие промени в Закона за енергетиката, които дават право на енергийния регулатор да се намесва в подобни сделки.


По-късно през деня КЗК забрани и сделката за Нова телевизия.


Коментара на кандидат - купувача "Инерком" четете тук.
Коментарите на политиците четете тук.
Всичко по темата четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 644 Любопитно

  Теменужка Гинкина кво праим сега? Ще викаме ли китайците?

 2. 2 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  До коментар [#1] от "SaveBG":

  Мамка му и прасе ще помогнат.

 3. 3 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Регулаторните органи служат като индулгенциите на папата. И са на повикване, за да прикриват осрани гащи.

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Любопитно

  А ще обжалват ли?
  Знаем кой седи зад Гинка! Ако не ЧЕЗ, какво друго ще купи с парите си?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Боко ще им резреши. Спокойно.

 6. 6 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Боко ще им резреши. Спокойно.

 7. 7 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не се коси Гинке, ВАС ще реши в твоя полза, след намесата на Борисов!!!

 8. 8 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1347 Любопитно

  Много интересно как се нарушава конкуренцията точно със тая сделка ?
  Явно разтропаната Гинка притежава и останалите ЕРП-та. Аз друго обяснение нямам.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  Т.е театъра продължава след известно затишие .....
  Ами ако ВАС отмени акта на КЗК и разреши сделката ?

 10. 10 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Ми ... дори да им бяха разрешили, пак нямаше да могат.

  Това решение е индулгенция към Гинка.
  Сега тя ще води дело, ще го спечели и после по ЗОДОВ за няколко милиона обезщетение за причинени вреди и пропуснати ползи.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 11. 11 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ся Гинка става стратегическия инвеститор в Беляне

  харпун
 12. 12 Профил на cosmo
  cosmo
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Гинке мама, забравила си да се отчетеш ли ?

 13. 13 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Регулаторните органи служат като индулгенциите на папата. И са на повикване, за да прикриват осрани гащи.
  —цитат от коментар 3 на hammurabi

  +++
  Точно такъв е театърът: Интерком обжалва, печели и взема ЧЕЗ на бял кон. "Всички възможни проверки" са направени, фирмата и собствениците й са "света вода ненапита".
  Както се получава при проверките на Шиши...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 14. 14 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Подляха й вода на Гинчето. Кокалът ще бъде разпределен по друг начин.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 15. 15 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар [#7] от "chinaski":

  Нали трябва да си приберат подкупа, опс - комисионната...

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  Интересно какви ли са били мотивите?

  Обаче тук цирка е пълен. Съдът най-вероятно ще отхвърли решението им. Ама колко време ще се проточи дотогава не е ясно.

 17. 17 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Хайде пак Гинка на дневен ред. След като има забрана за закупуване, оти ни караха да ручаме жабетата и да се вълнуваме за тази продажба? Или само да си чешат езиците и да настройват хората в своя вреда?

 18. 18 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Много прозират руските пари...и кухата фирма на Гинка!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 19. 19 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 412 Весело

  "И прасето цяло, и суджука изяден" - нова българска поговорка относно задкулисните машинации в годините на "прехода".

 20. 20 Профил на legaltk
  legaltk
  Рейтинг: 388 Неутрално

  То пък една конкуренция при ЕРП.....

 21. 21 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Борисов мачка частния бизнес. Иска да си купи блок у Барселона.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 22. 22 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 870 Любопитно

  До коментар [#5] от "theduloclan":

  Вчера стана ясно че Боко гледа кози, днес ще стане ясно че си има и едно мъъъничко ЕРП!
  И от ток разбира!(удрял го е)

  Да разлая троловете!!
 23. 23 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Това не е новина. След изтичане на 14-дневния срок, ще разерете /я разберете, я не разберете /, че "Гинкьо" все пак е лапнал БГ ЧЕЗ. Тогава ще има новина, ама няма да има медии, които да ви я съобщят.

 24. 24 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  Пресолиха от КЗК - просто трябваше да кажат ще стане, ако продадете волтаиците, за да няма вертикална интеграция.

 25. 25 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Този отказ е напълно проформа и пада във всеки съд....Просто ни играят един етюд.
  Помислете само: КЗК има необорими причини ако сделката създава условия за липса на конкуренция. Това не е верно защото ЧЕЗ Електро не държи цяла България, а освен това се води че у нас пазара на електро енергия е либерален....

 26. 26 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#19] от "theduloclan":

  И вълкът сит, и агнето в хладилника Му.

 27. 27 Профил на the социалиста
  the социалиста
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ако вместо Гинка, купувач беше Гергов, от БСП нямаше да имат нищо против.

  Даааа, в последните 10 години, потока на капитали към червените фирми драстично намаля.

  Огладняха, така да се каже и станаха кресливи като гладни гарджета.

  Ако социализмът беше нещо хубаво, целия свят щеше да бъде социалистически. Не само една Северна Корея.
 28. 28 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 837 Неутрално

  То така или иначе всяко ЕРП си е монополист в съответния район и това е неизбежно. В този смисул решението изглежда неадекватно.

 29. 29 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Чез ще бъде продадена. Дали на Гинка, Борка или друга личност е въпрос на време да се разбере.
  А тази Смешна комисия винаги е била параван на големите

 30. 30 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 585 Неутрално

  КЗК директно казва, че купувачът на ЧЕЗ притежава толкова други бизнеси и фирми, че да купи и ЧЕЗ би довело до господстващо положение в България, заради което забранява сделката. Очевидно това не е Гинка, което означава и че КЗК са вникнали в случая и са разбрали кой е реалният купувач. От тях толкова може да се очаква, сега са на ред другите институции.

 31. 31 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 505 Весело

  До коментар [#4] от "Пеевски вярва в демокрацията И вие ли":

  Нова.

 32. 32 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 945 Весело

  Т.е. Боко & Со. няма да може да купи ЧЕЗ? Или беше Ковачки/Пеевски? Вече се обърках, да ви кажа. То това е хубава новина - разните му там оШфорни #Гинки да си гледат работата, а не да служат за паравани на #КОЙ и #СВОЙ. Направо ми иде да кажа 'браво' на КЗК - ама съм сигурен, че тука пак има някаква схема, за която не знаем. Амин.

 33. 33 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 642 Неутрално

  ДНЕВНИК !?
  КЗК са спрели и сделката за придобиване на НОВА ?!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 34. 34 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Ми ... дори да им бяха разрешили, пак нямаше да могат.Това решение е индулгенция към Гинка.Сега тя ще води дело, ще го спечели и после по ЗОДОВ за няколко милиона обезщетение за причинени вреди и пропуснати ползи.
  —цитат от коментар 10 на ironhorse
  Топло, много топло!

 35. 35 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#33] от "ironhorse":

  Един и същи чешки Келнер стои и зад двете сделки.

 36. 36 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Защо ли нещо не вярвам на послушната фамилия ненкови

 37. 37 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Стана голяма каша ! КЗК е обвинявана като маша на Борисов . Гинка е обвинявана като подставено лице на Борисов . Сега остава ВАС да реши . ВАС е обвиняван като маша на комундета . Отивам за пуканки , и жена ми ще ме обвнява , че нищо не върша вкъщи ! Някой има ли личен контакт с Джон Гришам - сагата ЧЕЗ си е готов бестселър !?

 38. 38 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Интересно. Сега ако откажат продажбата и на Нова ТВ...ще стане интересно КОЙ има желание да ги купи

 39. 39 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Забраняват й по клауза, която директно може да се обори. А има сто други аргументи с тежест - няма ноу-хау, няма капацитета, няма опит в такъв тип дейност, няма име, в досегашните й дейности, съвместно със съпруга има спорни моменти, няма нужните средства за инвсетиции в поддръжка и модернизиране на мрежата в отрасъл от такова стратегическо значение за страната, касаещ пряко сигурността. А те го спират по клауза за “защита на конкуренцията”! Да не би тя да е собственик и на другите две ерп-та, че да заплашва конкуренцията? Е, това не го разбирам! Да забраниш по клауза, която всеки съд ще обори!

  Мърфи е оптимист!
 40. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4370 Весело

  На една от най-странните и комична "сделка", с огромно нежелание, беше сложен край...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 41. 41 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Интересно ми е ако не се казваше Гинка, а Джина и имаше чужд паспорт дали пак така щяха да постъпят.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 42. 42 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Хи-хи, очаквано. Поне кака Гина стана звезда.

 43. 43 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Мамицата ви да Ева. Защо е толкова скъп тока!?
  Хората се топлят на дърва и замърсяват въздуха и изсичат дърветата а тия боклуци са сложили акциз върху тока!?!?

  If you are going through hell... Keep going!
 44. 44 Профил на georgim
  georgim
  Рейтинг: 295 Неутрално

  А материал за КЗК срешу сделката за НОВА няма ли да видим?

 45. 45 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Някой ще изреве май
  'Бокооо, помагай!'
  аах ха ха

 46. 46 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 696 Неутрално

  А сега леля Корни да предложи ЧЕЗ за обезщетение на баба Дора , за козичките !

 47. 47 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  Аз не съм сигурен, че това е добра новина. А някой от колегите знае ли с какъв бизнес се захвана Зелю Бойчев? Не знам защо се сетих за него, любопитно ми е.

 48. 48 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#4] от "Пеевски вярва в демокрацията И вие ли":

  Гарантирам ти, че НЕзнаеш кой стои зад Гинка. И дали изобщо НЯКОЙ стои.

  А решението на комисията е повече от абсурдно.
  Когато след година ЧЕЗ я купи прасето или Ковачки, което си е същото, ще видим дали пак ще си доволен или не.

 49. 49 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#8] от "Индиана":

  Много интересно как се нарушава конкуренцията точно със тая сделка ?Явно разтропаната Гинка притежава и останалите ЕРП-та. Аз друго обяснение нямам.
  —цитат от коментар 8 на Индиана

  Нарушава европейската директива за либерализация на енергийния пазар. Разпределително дружество не може да произвежда енергия. По-подробно е описано в статията. Между другото, енергия може да продава всеки регистриран по закона търговец, но той плаща за пренос и разпределение на ЕРП-то.

 50. 50 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Прави впечатление една негласна уговорка между политиците и медиите от целия обществен спектър ! Никой не споменава другия акционер в ЧЕЗ , и собственик на дялове в Енерго про - варненския триумвират ! А посредник при сделките в енергийния бизнес на варненци е един безработен кипърски скиор ! Добре че го има биволчето !

 51. 51 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#41] от "Euronymous":

  Разбира се, че НЕ!

  Решението на комисията е изключително политическо, непрофесионално и пристрастно.

  Но...матряла има своето зрелище.

 52. 52 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3244 Неутрално


  Много ми е интересно ако ЧЕЗ беше изкупила фотоволтаиците на "Инерком" дали КЗК щеше да вземе същото решение?

 53. 53 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3244 Неутрално


  Добре, съгласихме се - сделка няма. ЧЕЗ-България си остава на чехите. Които не я искат. И кво прайм сяа?

 54. 54 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Точно такъв е театърът: Интерком обжалва, печели и взема ЧЕЗ на бял кон. "Всички възможни проверки" са направени, фирмата и собствениците й са "света вода ненапита".
  Както се получава при проверките на Шиши...
  —цитат от коментар 13 на PisnaMi


  Както се получава открай време. Преди десетина години Софиянски точно така се хвалеше: Аз съм единственият доказано некорумпиран политик.
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2008/02/19/460794_/

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Може пък Пеевски да я поиска.

 56. 56 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 798 Неутрално

  "От публикуваното днес решение се разбира, че според комисията при евентуална такава сделка ще бъде налице концентрация, която ще окаже влияние на пазара на електроенергия. Причината за това заключение е произвежданата енергия от фотоволтаици от дружество от групата на "Инерком" в съчетание с дружества за експлоатация на фотоволтаици и търговия със "зелен" ток, собственост на ЧЕЗ а.с."
  Конгениално "заключение" изсмукано от пръстите на краката. ЧЕЗ оперира на 1/3 от българския пазар на ел. енергия, вкл. и на този със "зелен" ток. Конгениално "заключение" А тази "концентрация" ще доведе ли до господстващо положение на пазара. Няма да доведе. Добър опит. По важно е какво ще каже ВАС, ако г-жа Върбакова обжалва. А след ВАС, евентуално ЕК. Последното се отнася и за НОВА и за телекома.

 57. 57 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  А ще обжалват ли? Знаем кой седи зад Гинка! Ако не ЧЕЗ, какво друго ще купи с парите си?
  —цитат от коментар 4 на Пеевски вярва в демокрацията И вие ли


  Типично българско мислене! Бизнес не се прави със собствени пари!
  Домусчиев има кредити от банки от 5 континента.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 58. 58 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#50] от "Dankol":

  Нещо сте се объркали биволетата! Варненскят триумвират ди има собствена банка и сбвтвени кипърци. При това много.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 59. 59 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  КЗК са избрали най-елементарния повод, за да спрат сделката. Гинка регулирала 7 предприятия за слънчева енергия. Ами ако Гинка прехвърли контрола си формално върху тези фирма на мъжа си, какво правим? Гинка не е политическо лице и не може да бъде спряна заради конфликт на интереси.

  Не знам защо никой от регулаторните органи не се заинтересува как ще се отрази покупката на ЧЕЗ с кредити /официално/ върху бъдещите разходи на Гинка, инвестициите в мрежата е, бюджетът за ремонти и заплати на служителите. И най-важното - как това ще се отрази върху цената на тока. Защото КЕВР обикновено разрешава увеличение на цената само след представяне на възникнали разходи на ЕРП-то. Гинка винаги ще може да си плаща кредитите с оборота, а после да иска увеличение на тока, защото не й достига бюджет за ремонтни дейности. Реално ще излезе, че кредитите по придобиването на ЧЕЗ ще ги пратят потребителите, а не Гинка.

  Но явно властите са решили да не се задълбочават, затова избрали най-лесния повод за отказ. Очакваше се подобен ход след внезапния отказ на Борисов държавата да придобива дял, а след това и промените в законодателството.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 60. 60 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Весело

  Много интересно как се нарушава конкуренцията точно със тая сделка ?Явно разтропаната Гинка притежава и останалите ЕРП-та. Аз друго обяснение нямам.
  —цитат от коментар 8 на Индиана


  Чети де! Разтропаната Гинка има 16 МВт волтаици, чийто ток ще продава през собствената мрежа и така ще добие монополно положение в електропроизводството.

 61. 61 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#60] от "usero":

  Между другото, тука все пак има макар и 16 МВт, щото Келнер няма никакви медии, ама може да стане монополист, ако купи Нова, която има и дъщерни медии.

 62. 62 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 692 Неутрално

  А БОКО ПОПСКОТО СА КО ШЕ ГО ПРАЙ , ПАТРИАРХО..........................

 63. 63 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#58] от "tribiri":

  Седни на някоя пейка в Докторската градинка , срещу Шипка 14 , и освен Корни и Решетников , може да видиш и едни бронирани варненски лимузини , да стоят често пред хотела Кристъл Палас , на безработния кипърски потник . А иначе държавата си продаде акциите от Е.ОН чрез Първа Финансова Брокерска Къща , собственост на Цеко - героят от Алеко !

 64. 64 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  А има сто други аргументи с тежест - няма ноу-хау, няма капацитета, няма опит в такъв тип дейност, няма име, няма нужните средства за инвсетиции в поддръжка и модернизиране на мрежата
  —цитат от коментар 39 на султана глаушева


  Мне

  - няма ноу-хау, няма капацитета, няма опит в такъв тип дейност
  Туй важи само еко е ЕТ и ще управлява еднолично фирмата след уволняване на сегашните управители. В случая има смяна на собственост, а не конкурс за управител

  - няма нужните средства за инвсетиции в поддръжка и модернизиране на мрежата
  Не знам да има банка да откаже кредит на фирма с 16% държавногарантирана печалба (включително и върху "инвестициите")  Разпределително дружество не може да произвежда енергия.
  —цитат от коментар 49 на marker


  ЧЕЗ построи собствена фотоволтаична централа

  https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/05/10/1824968_chez_postroi_sobstvena_fotovoltaichna_centrala/

 65. 65 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 878 Весело

  това ако е държава :)

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 66. 66 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Ако имахме свестен закон,трябваше да не разрешава на производител на електроенергия да бъде и разпределител на същата. Много ясно,че Инерком ще изкупува първо своята ел.енергия и ще налага на другите производители ниски цени,за да има по-голяма печалба.

 67. 67 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  неадекватни решения , които ще изхвърчат веднага в съда, явно се търси временен ефект

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 68. 68 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#40] от "hamiltonf":

  Ами въобще не е край, защото ВАС е наш...

 69. 69 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 953 Неутрално

  А сега на обжалването т.нар. "държава" (всъщност мафията превзела нашата държава) ще се постарае да изгуби и Гинка (и Борисов и Пеевски, които са зад нея най-вероятно) на бял кон и с новоизграден имидж на репресирана ще влезе във владение. И след 3 години следва повторение на съдбата на КТБ/БТК, само че във енергиен вариант.
  Не ни писна да ни ограбват по една и съща схема.

 70. 70 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Нагласена работа. Административния съд ще свърши мръсната работа, т.е. ще отмени решението на КЗК. КЗК не видя картел за горивата, сега видяла проблем - пълни глупости.

 71. 71 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Купувачът реши да инвестира в още по-големи маржове, пък няма да плащаме неустойки все пак. Пазим реномето. Пазим и парите я за някой гигантски проект на брега на Дунава, я за национална телевизия, я за евтино купуване на българска системна банка пред нов AQR от ЕЦБ.

 72. 72 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Бай Ганьо и кака Гинка Балкански ще се рАзберат

 73. 73 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 819 Неутрално

  След обжалването тези смешни основания ще паднат, но тогава съща ще е виновен, а Бойко - целият в бяло

 74. 74 Профил на Попов
  Попов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пеевски и Келнер са се разпърдяли, то е ясно. Вижте и другото решение от днес. Не можеш да бъдеш за дълго ортак с Грухчо.

  Попов
 75. 75 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3066 Весело

  До коментар [#21] от "О, ко ма напрай!":

  ,,Борисов мачка частния бизнес. Иска да си купи блок у Барселона.,,

  Не вее, цел картал сака да си купи

 76. 76 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3066 Весело

  До коментар [#21] от "О, ко ма напрай!":

  ,,Борисов мачка частния бизнес. Иска да си купи блок у Барселона.,,

  Не вее, цел картал сака да си купи

 77. 77 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3066 Весело

  До коментар [#53] от "Един препатил":

  Е ами ша са появи Драгинка, която ша е от ОФ-то. Тогава ша си мълчите защото от Позитано заповедта ша е да мълчите и сделата ша стане. Ся заповедта от Позитано беше, вой до небесата, нарушаване сигурнуста на страната и други такива лъжи, че и прЕзидента са нареди в защита на сигурността. Ма при драгинка и президент,и орките ша мълчите защото заповедта ша е да мълчите

 78. 78 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 991 Любопитно

  Началниците от Брюксел ли не дават?

 79. 79 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Комисията за конкуренция забрани на "Инерком" да придобие бизнеса на ЧЕЗ в Българи

  Явно Простия и простите , дето са се изтъпанчили до него , вече са се справили с гадовете , които щяха да разнищват до вътъка . Остава само да се самообявят и да се изсулят от властта . За което имат трениран подход . А дъртото седесарче от КЕФР да не се гъне като дъждовен червей , , а да си направи извода и избора сам да се омете или да чака да го "ометат ".

 80. 80 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#4] от "Пеевски вярва в демокрацията И вие ли":

  Ми памперси за герберите по високите етажи , че ожълтиха и умирисаха държавата .

 81. 81 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#75] от "сидер":Не вее, цел картал сака да си купи

  Няма да се харчи . Осигурена му е самостоятелна килия .

 82. 82 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#5] от "theduloclan":
  Боко ще им резреши. Спокойно.

  Спокойно , ама кораба потъва Плъховете патриотари вече се разшаваха около спасителните лодки .

 83. 83 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#9] от "samoedin":Ами ако ВАС отмени акта на КЗК и разреши сделката ?

  Няма да го отмени . Ще трябва да представи мотиви . Ама няма откъде да ги намери . Още повече , че това е операция правителствена - опит да се измъкне от клоаката , в която сам о се набита . С помощта на КЕВР и КФН .

 84. 84 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Нищо, ще ги изрекетират и тогава ще им позволят да го купят. Тъкмо и ЧЕЗ ще са по-сговорчиви от др. страна ;)

 85. 85 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Най накрая и намериха цаката...сега Нинова ще спи щастлива...

 86. 86 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#60] от "usero":

  16MW...монопол...мухаха! То бива да си гербер ама това е върхът!
  Знаете ли колйо MW инсталирана мощност във вид на централи притежава Енергопро? По Вашата логика тях трябва да ги опандизят...

 87. 87 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Търговците на ЧЕЗ с едни гърди напред
  ----------------

  Абе не е голяма преднина, ако се гледа по г-жа Върбакова...

 88. 88 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#27] от "the социалиста":

  нищо не е намаляло , само Гергов ,само в Слънчев ден на Св Константин ,си строи 2 нови хотелски апартамент комплекса с поне 100 апартамента по 200-300000 еврака .

 89. 89 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#82] от "papуre":

  интересното е ,че всеки от патриотите ще играе в нови коалиции .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK