Приложението, което превръща смартфона в портфейл

Приложението, което превръща смартфона в портфейл

© Пепи Димитрова, "Файър"Днес светът е по-отворен от всякога към улеснения, които отървават потребителите от хартията и пластмасовите карти, независимо дали става дума за банкова карта или такава за лоялност от магазина за храни. Такова решение предлага първият дигитален портфейл в България, каквото представлява мобилното приложение phyre, което засега е достъпно само за телефоните с операционна система "Андроид" с версия над 4.4.


От началото на май, когато вече може да се изтегли, то е получило 10 хил. потребители, 7 хил. от които са в България, а заредените в електронната карта пари вече са достигнали 300 хил. лв., показват данните на създателите му.


Акционери във "Файър" са Иво Георгиев с опит в технологичния свят с 45.29% във "Файър" през "Иннимо инвестмънтс", Валери Вълчев със същия дял чрез "Пейлкрест България". Константин Джелебов (автор на проекта за приложението) притежава 8.41% в компанията, а останалият 1% е в "Линту".


Какво може да се прави с него
На практика приложението дава възможност банкови карти да бъдат дигитализирани в смартфона, с които да се прави разплащане на безконтактни ПОС терминали. По данни на компанията "Файър" такива вече са 90% от всички. Това означава, че сметката може да бъде платена с доближаване на смартфона при активирано приложение до терминала - както това се случва и с безконтактните банкови карти. За да работи Phyre, е необходимо телефонът да поддържа функцията NFC (near field communication).


В момента приложението дава възможност да се плати през всеки безконтактен терминал не само в България. В списъка с абонати на потребителя се вижда кой друг го е инсталирал - това са и хората, между които могат да се правят преводи - парите пристигат за секунди. Така например колега може да ти купи обяд и вместо да му даваш точна сума в брой, да му я изпратиш през приложението.


Възможно е всеки чрез сканиране на баркода да въведе всичките си карти за отстъпки в различни търговски вериги, бензиностанции и други и да не ги носи със себе си, когато пазарува там, а да показва баркода, който се сканира от търговеца.


Колко е сигурно


Приложението е разработено от българската fintech компания Paynetics в сътрудничество с картовия оператор Mastercard. То използва услугата Mastercard Digital Enablement Service, с която се защитава номерът на картата и се гарантира сигурност на транзакциите. Необходимо е също наличната пластика към съответната банкова сметка да е с 3D secure код.


Собствениците на компанията обясняват, че на практика почти никакви данни не се съхраняват на техен сървър, а данните от виртуалната карта, която е със сменящи се при всяка транзакция номера, отиват до сървъра на "Мастеркард".


За разлика от банковите депозити, които по закон са гарантирани до 100 хил. евро при фалит на банка, то тези, заредени в електронната карта, не могат да бъдат засегнати в подобни случаи, обяснява Константин Джелебов.


Потребителите на приложението подлежат на същите проверки както при банковите услуги - проверка на личните данни и това дали не заемат политически пост - последното от които е важно заради регулациите срещу пране на пари. Това е причината в момента, в който потребител достигне зареждане на електронната карта с 500 лв., да се налага да се идентифицира със селфи с личен документ. След успешно премината проверка, от която може да се установи и това дали потребителят не е под 18 г., което не му разрешава ползване на приложението, могат да се харчат до 15 хил. лв.


За разлика от физическите банкови карти, на които са изписани номер, имената на притежателя и секретен код отзад, при електронната карта никакви данни не са видими дори от съответния телефон.


Всичко изглежда забавно, но контролът е много строг, обяснява Константин Джелебов.


Освен това от ползващите се изисква да имат пин код, както и заключване на екрана, което да не е лесно разгадаемо. От това се оплаквали вече някои потребители. Джелебов обаче посочва, че към телефон, с който плащаш, трябва да се отнасяш като към портфейл. С въведените защити според него, ако си загубиш телефона, губиш само него, но не и парите си, заредени в електронната карта.


Колко струва


В момента собствениците на приложението не събират никакви такси от потребителите и така ще бъде до 12 месеца след като те са го свалили. След това ще се плащат по 1 евро на месец. Възможно е обаче съответната банка, издател на картата, да начислява някакви такси според тарифата си. По данни на създателите това до момента се е случвало много рядко с някои кредитни карти - информация, която те са получили от свои потребители.


Освен това при превалутиране - ако например се плаща в румънски леи, а регистрираната карта е в лева или евро също е възможно потребителят на приложението да бъде обложен с такса от банката, издател на физическата карта. Тези ефекти в бъдеще се очаква да се намалят, като се регистрират в приложението електронни карти в различни валути.


Такса след година ще се начислява и ако приложението не се ползва, а ако това е дългосрочно, потребителят получава съобщение, че акаунтът му ще бъде закрит.


Какви са плановете


Освен че очакват голям ръст на потребителите, създателите на приложението имат вече и доста планове за развитието му. От около година се водят разговори с "Епъл", за да може то да стане достъпно и за притежателите на "Айфон", но признават, че разговорите вървят трудно.


Предвижда се, когато столичният градски транспорт завърши електронната си система, да може картата за също да бъде инсталирана в приложението и да не се налага да се носи физически. В плановете на създателите е и да може по този начин да се плаща за паркиране, а също и за абонаменти за различни електронни услуги. Сред плановете е и това да може да се теглят пари от банкомат, като се ползва наличността в електронната карта.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK