Кой и как може да си купи евтино имот в "Бояна"

Кой и как може да си купи евтино имот в "Бояна"

© Надежда Чипева, КапиталПри средна цена за парцелите в квартал "Бояна" и вилната му зона от 234 евро за кв/м, Столичната община продава свой терен там от 1377 кв. м за 258 лв. за кв/м. Цената е описана като "пазарна", формирана от лицензиран оценител. Купувач е дружество на адвоката, направил всички вписвания в Търговския регистър на фирмите на депутата от ДПС Делян Пеевски.


Върху имота има сграда, за което преди 1989 г. е дадено право на строеж, но теренът е останал общински. Днес Законът за общинската собственост дава право на собствениците на изградените къщи да купят земите под тях.


По този начин на заседанията си в края на юни и началото на юли, по предложение на кмета на район "Витоша" Теодор Петков, Столичният общински съвет продаде три терена в "Бояна" на различни купувачи. Те обаче са придобили сградите в общинските имоти и отстъпеното право на строеж от оригиналните собственици, а не са ги построили.


Купи си къщата, а после двора
Общински съветници коментираха неофициално пред "Дневник", че от години български бизнесмени придобиват чрез трети лица къщи върху общински земи, които след това да купят евтино от общината.


Такъв е случаят и сега - адвокат Теодора Борисова купува къщата само два месеца преди сделката за терена с общината. Друга подобна сделка, одобрена на едно от последните заседания на Общинския съвет, е за терен от 728 кв. м срещу 184.44 лева на квадратен м. Негов собственик (руснак с френски паспорт, постоянно живеещ в Брюксел) става притежателят на къща от 80 кв. м върху терена.


Оценител на втория имот е Юлия Димитрова-Цекова - автор на спорни оценки за сделки с имоти на Столичната община от последната година и подсъдима за цената, която постави при продажбата на "Царските конюшни". Оценител на имота, купен от адвокат Теодора Борисова, е Любомир Цеков - съпруг на Юлия Цекова, който работи за общинската фирма "Софинвест".


"Почти не съм виждал истинска, професионална оценка за общински терен", коментира пред "Дневник" Иван Велков - бивш генерален мениджър на "Колиърс България" и настоящ общински съветник. "Оценките изглеждат шаблонно, писани "на коляно", като по задание, а не безпристрастно. Това често са едни и същи "независими оценители", непознати за широката общественост, но добре известни на хора, които защитават нечии интереси, но не и обществените такива ", казва той.


По думите му създаването на подобен тип документи е една от функциите на администрацията, за процедури, които няма да преминават през по-сериозен контрол. "Администрация може да снабди с необходимите документи всяка идея, когато се налага тя да отговори на изискването за "законосъобразност".


"Хиляди такива имота"


Сградите в София, които преди 1989 г. са построени върху общински или държавни земи с отстъпено право на строеж, са хиляди, по думите на кмета на район "Витоша" Теодор Петков пред "Дневник".


Подобни казуси има както във вилните зони, така и в жилищните комплекси, където на места блоковете са построени върху държавни земи. В тези случаи Законът за общинската собственост предвижда собствениците на сградите да могат да купят земята под тях без търг или конкурс. Редът за продажбата се урежда с наредба за общинското имущество, каквато има всяка община.


Така в София е решено сделките от този вид да минават през общинския съвет, ако правото на строеж допуска още застрояване. В тези случаи цената за възможния нов строеж се добавя към общата стойност на терена. Цената обаче трябва да е пазарна и определена от лицензиран оценител.


В сделките от последните две заседания на общинския съвет крайните цени на двата имота са най-ниските възможни, далеч под пазарните. Кметът Петков обясни, че не се съмнява в цените, защото са изготвени от експерти.


От Столичната община не отговориха на "Дневник" имат ли информация колко са тези терени на територията на София и каква е политиката й при решаването на подобни казуси. Общински съветници казаха, че се решава на парче за всеки парцел, а процедурата зависи от районните кметове - както е по закон.


При гласуването на трите сделки за продажба на имоти в район "Витоша" на сесията нямаше дискусия или въпроси. По думите на Велков това се дължи на "наложената стандартна практика" районните кметове да внасят подобни предложения за сделки с продажба на имоти преди предстоящи ваканции или в края на годината. "Тогава дневният ред се натоварва двойно повече, което практически намалява времето да се вземе информирано решение и за консултации с експерти. Така се обезсмисля и дискусията в зала", казва Велков. "Да задаваш чак тогава тривиални или театрални въпроси по такива теми с нищо не променя положението".


Адвокат да си в днешно време


До май триетажната къща в "Бояна", за чиито терен сега е одобрена сделката, е била собственост на семейството на бизнесмена Мартин Макариев. Къщата е с обща застроена площ от 498 кв. м. В тях влизат 9 стаи, 2 зимника, сауна, две сервизни помещения и гараж от 50 кв. метра. Имотът се намира на улица "Саша Попов" 16, съседна на "Секвоя", на която са разположени резиденциите на президента и премиера,


Къщата е купена от създаденото два месеца (март) по-рано дружество "Теа пропъртис". То е собственост на Теодора Борисова, която прави всички вписвания в Търговския регистър на дружествата, собственост на Делян Славчев Пеевски - "Био уотър", "НСН инвестмънт", "Интръст", се вижда от справка в Агенцията по вписванията. Борисова представляваше и майката на Пеевски - Ирена Кръстева, през 2006 г., когато тя водеше дело срещу Иван Славков за управлението на Българския олимпийски комитет."Теа пропъртис" купува къщата за 1.25 млн. евро., а терена - за 416 хил. лева или за 6 пъти по-малко пари. Крайната цена е най-ниската, формирана от оценителя, за терена при използваните три метода за изчисление - 544 хил. лв. 460 хил. лв. и 502 хил. лв.


Оценителят Любомир Цеков е ползвал като сравнение два терена в "Бояна" от сайт за обяви за имоти. Така определя цената от 258 лв. за кв/м. Справка в същия сайт - imot.bg, показа, че средната цена за парцели в тази зона е двойно по-висока - между 222 и 234 евро за кв. м. Пред "Дневник" Младен Митов от агенция "Явлена" каза, че е възможно в "Бояна" цените на имотите да започват от 100-150 евро за кв./м, но по-скоро във вилната зона и ако сградите в тях са в лошо състояние. Сградите и в трите продадени имота обаче са в отлично състояние.


Теодора Борисова не отговаря на мобилния си телефон, а дружеството "Теа пропъртис" няма посочена връзка за контакт.


Добрите брокери


Управител на "Теа пропъртис" е 76-годишната Христина Недковска. За сделката с общината обаче тя е издала пълномощно на Борисова. Справка показва, че Недковска е управител на още две дружества, занимаващи се с покупка на имоти - "Криста пропъртис" и "Грийн маг". И двете са собственост на трета жена - Христина Димитрова, като първото е регистрирано на адреса на "Теа пропърстис" в "Красно село".


Христина Димитрова е съдружник със съсобственика на свързваната с Делян Пеевски телевизия "Канал 3" Огнян Димов в "Дриймкетчър" ООД, което се занимава с "покупко-продажба на всякакви стоки". През март тази година тъкмо адвокат Теодора Борисова качва финансовия отчет на дружеството в Търговския регистър.


Вилата на архитект Баров


Друга одобрена сделка от последните заседания на общинския съвет е за терен от 1223 кв. м на ул."Стар Беловодски път" отново в "Бояна". В терена е построена сграда - някогашната вила на известния български архитект и проектант на сградите на НДК, българското посолство в Москва, резиденция Бояна Александър Баров.


Цената, на която общината продава имота е 246 580 лева или по 201 лева на кв. метър. Купувач е Надежда Хаджова, която в края на 2016 г. купува сградата от дъщерята на Баров за 190 хил. евро. Оценител на общинския терен отново е Юлия Димитрова-Цекова, като отново предлага най-ниската възможна цена.


Христина Димитрова е собственик и на регистрираното в апартамент в столичния квартал "Лев Толстой" дружество "България ленд инвестмънт лимитид". От финансовия му отчет за 2017 г. се вижда, че то ползва три дългосрочни заема за общо 3.64 млн. лева.


Един милион евро е отпуснал китайският бизнесмен Кит Синг Стиван Ло, а свързаното с него дружеството "България дивелопмънт холдинг лимитид" дава общо 1.6 млн. лева с два кредита. Стиван Ло стана известен в България с плановете си да доведе инвеститори, с които да изгради "мега град" край община "Елин Пелин". Целта на заемите са купуване на земеделски земи от местната община, както и от дружеството "Голф клуб" ЕООД, което беше собственик на голф комплекса, преди да бъде купено от свързани с Ло дружества.

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  Къщетата са хубави, малко караулкте и триметровите зидове ги загрозяват де. Но на подобни и по-ниски цени може да си купиш подобен имот на място което да ме прилича на циганска махала.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Да купиш имот там не е невъзможно особено за ора дето Европрограмите им вървят ЯКО, ама си трЕбват и ора, които могат да им продадат.

 3. 3 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Ми те къщите са си супер,но пуста инфраструктура никъде я няма!На много места съм забелязал че още преди да почнат да се строят къщите се асфалтират пътищата.По лесно и удобно е за самия строеж!

 4. 4 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#2] от "442":Само европрограмите ли да вървят,на някои ОРА и по ДДС им върви доста)))))

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Имат си пари някои типове и типки, менкат си дворците. Ние, "санкюлотите", както казва Драган Тенев, мир на душата му, само ще хълцаме и ще наблюдаваме.

 6. 6 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Сещам се з един успял млад мъж, който 2013 беше на 33

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Смайващо е, че някой дрогари тук мислят, че съществува "пазарна" цена за парцел с преотстъпено право на строеж, построена сграда, която е частна собственост. За какъв пазар става дума тук? Да не би автентичните дебили да очакват собственикът да си изнесе къщата и да пуснат парцела на търг? Естествено че няма пазарна цена. То е защото собственикът има ексклузивно право да купи земята. А общината е отсъдила разбираемо не най-високата, но справедлива цена. Излишни ридания.

 8. 8 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 887 Неутрално

  СОС е организирана престъпна група с други думи мафия.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 9. 9 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2316 Весело

  Обява:"Купувам парцел, с "прилежащ оценител"!"😎

 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1683 Весело
 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Весело

  Нещо не ми звучат добре " оригиналните собственици".
  Напомнят ми за "оригинални километри" и " автомобилът е репатриран" /върнат в родината/.

  Еретик
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Както винаги :"Само правилните хора"!!!

 13. 13 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 550 Неутрално

  И "Кой" и "как" е ясно, само не и на органите, дето трябва да ги предотвратяват тия неща...

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 696 Неутрално

  А някои верваха, че раят ще настъпи след като изгоним Костов.
  Все още има умници, които се считат за лично засегнати след приватизацията на Балкан. И нехаят за това, което се случи с БМФ.

 15. 15 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Едната страна е приближена на Пеевски, а другата подчинена на Бойко. И вижда се - добре се разбират.
  Иначе, в НС са непримирими врагове.
  Ха. Ха. 80%

 16. 16 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Интересно ми е каква е пазарната цена на земя, в която вече има построена къща? Колко струва според г-н Николов един гол двор, в който не можеш да построиш нищо и вече има къща, която е собственост на друг?

 17. 17 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  Браво на Дневник за журналистическото разследване!

 18. 18 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Анализът на Дневник е меко казано странен. Не става веднъж да продадеш правото на строеж и после да продадеш земята на цена като за незастроен терен :) ако ставаше всички щяхме да го правим. За терени които са застроени се чудя как купувачите се навиват да платят и тези пари.

 19. 19 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Адвоката на Пеевски щом е, работата е ясна.

 20. 20 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  Интересно ми е каква е пазарната цена на земя, в която вече има построена къща?
  —цитат от коментар 16 на Petak


  Минимумът е (истински) пазарната цена на земята минус цената за разрушаване на къщата.

 21. 21 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Това ни връща години назад - когат' ходихме на село. Дуварите беха по-ниски, пътят почти го немаше, тротоарите май беха по-добри. Не знайме как стои въпроса с канализацията.... Абе с две думи - т'ва на снимката е съвременна селяндурщина, която се доближава до циганията...

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  С просто око се вижда è това е схема, ама новообразъваната ККОНПИ или както там се буквкува, не работи с прости а с широко затворени оì и няма ка да види, è става нещо нередно.

 23. 23 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#18] от "svoboden":

  Логиката говори, че в тоя случай собственикът на сградата и кандидат-купувачът са свързани лица. На такъв защо да му продаваш евтино парцела?

 24. 24 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#23] от "tos_buratino":

  С уточнението, че никой не може да накара собственика на къщата да я събори или продаде. Т.е. ако друг си купи парцела, то ще си има негов парцел с чужда къща, в която няма право да влиза :)

 25. 25 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Шматки, тази прогимназия на снимката не е имота, а съседния 68134.1940.1241
  Да ви имам разследванията като не можете дори адреса да намерите.

 26. 26 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#24] от "niakoi_si":

  В моя край парцелите в регулация са по 500 м2. Тоест парцелът от статията се дели на поне два по-малки. Общината разделя, продава незастроения на двойна цена и пак си взима тия пари, но и остава и още един парцел, за който чака собственика на сградата да ѝ кацне.

 27. 27 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Чудна държава, всеки ден схеми, за всичко. Като почнеш от това, че си “пазиш” паркомясто със схема, регистрирал си апартамента като градоред, за да ти е по-тънък данъка и стигнеш до тия схеми описани по-горе. Заболява ме главата само като им чета фирмичките, прекупуването, апортирането...

 28. 28 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Разстроено

  От наши хора за ваши хора.
  Както се вижда, в Европа сме само по документи. Манталитетът ни си е балкански - на дребно, някоя тарикатщинка, държавен пост, нещо под сурдинка, като за приятели.
  Прогрес - 0.

 29. 29 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#26] от "tos_buratino":

  Абе как се разделя застроен парцел бе, вие акъл имате ли? Нали къщата е в средата, кой ще купи някакъв отрязък? Нали къщата има прилежаща инфраструктура, нея ли ще нарежеш и разпродадеш?

  Проблема е станал при първата продажба, грешката е била, че е продадено право за строеж без земята. Масово в София парцелите също са така, което е малоумие от страна на комунистическия режим. След това едиствения вариант е собственика на имота да купи земята. Или да си седи така вовеки. Тъп казус съвторен навремето от тъпи хора.

 30. 30 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Мафията си има държава (и община).

 31. 31 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Добре дошли в една правова държава! :D

 32. 32 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 593 Весело

  Ето, така се защитават обществени интереси!

  Вие какво разбирате?!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  Когато интересите се свържат с готови на всичко посредници...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Пазарната оценка може да бъде получена единствено чрез открит ТЪРГ.
  Това което прави общината има за цел е да придаде на измамата и ДАЛАВЕРАТА законно изглеждащ вид. Още един пример за псевдо-пазарни правила правени от неграмотни и корумпирани нефелници.

 35. 35 Профил на petyo_yonchev
  petyo_yonchev
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Така се случва когато няма справедливост в съдебната система, справка, другаря оценител от УНСС, Олег Димов. ЧовекА за 20 милиона разлика в пазарната оценка е осъден на 2 години да не упражнява професията си на оценител.. Добре дошли в Територията!

 36. 36 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Те това са реалните цени. Това че раята е готова да дава 2-3 пъти повече си е неин проблем.

 37. 37 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Само да попитам. От горното не следва ли ,че апартаментите в блоковете построени върху общинска земя трябва да се продават на съвсем други, занижени цени,ако собствениците не са си закупили терена под блока ?

 38. 38 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Само че това с парцела, върху който е учредено право на строеж се нарича "гола собственост". Че е собственост е вярно, но че собственикът нищо не може да прави с нея също е вярно. На свободния пазар това нещо е непродаваемо защото няма стойност.

 39. 39 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ако земята не е купена плаща ли се лизнинг на общината (собственика)?
  Щото така се прави обикновено.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 40. 40 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 929 Весело

  И "Кой" и "как" е ясно, само не и на органите, дето трябва да ги предотвратяват тия неща...
  —цитат от коментар 13 на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!


  Ааа и на тях им е ясно,даже повече от на нас!

 41. 41 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#37] от "log_on":

  И нещо друго. Ако някой си закупи околоблоковото пространство на пазарни цени и си построи нещо не трябва ли да гледа на тези обитатели в блоковете като на натрапници тип циганско гето след като ползват нещо си във въздуха без собственост на земята под въздушните им апартаменти.

 42. 42 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 935 Неутрално

  КОЙ може,това е ясно.как също.

 43. 43 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 286 Любопитно

  Да си припомним кой е кметът на "Витоша" Теодор Петков, направил предложението за имота до СОС - "Новият кмет на района, член на СДС и избран от листата на Реформаторския блок, вярва, че ще работи успешно и ефективно както и досега с кмета на Столична община г-жа Фандъкова и нейния екип." :)

 44. 44 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Богатите хора, вместо да се занимават с уж велики адвокати и брокери и разни услужливи общински чиновници, нека си наемат истински адвокат. Тогава, няма защо да плащат тая земя изобщо. Имаш над десет години , давностно владение в тия граници, доказваш го пред Нотариус и си изваждаш нотариален акт за собственост на земята по необезспокоявано давностно владение. Нека Общината пие една вода, щом не е прекъсвала тия давностни срокове с покани или съдебни дела. Ама нали и богатите копират модели на поведение, вместо да си наемат истински специалист.

 45. 45 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Дневник търси сензацията, ама тука няма

 46. 46 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Да не си помисли някой, че става въпрос за корупция?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 47. 47 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 537 Неутрално

  С тия съседи - мерси. Да си врат там в собствен сос :)

 48. 48 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 450 Весело

  сега да не намеквате за корупция в столичната община????не може да бъде,нали все пак избираме на първи тур другарката фъндъкова,значи много си я харесваме а и знаем че корупция в герп няма

 49. 49 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#44] от "grayeagle":

  Това просто не е вярно. В случая владението е по отношение на правото на строеж, т. е. на постройката, но не и спрямо терена, който няма как да се държи като свой. Да не говорим, че от десетки години има законов мораториум върху придобиването по давност на имоти - частна държавна или общинска собственост, като за последно мораториумът беше удължен съвсем наскоро.

 50. 50 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 395 Неутрално

  През тези 30 години преход се нагледахме на какви ли не врътки, шашми и далавери, благословени от политическата класа. То не бяха заменки на ливади с терени на първа линия на морето, то не бяха предприятия, продадени за 1 лев, то не беше разруха и разграбване. Сега пак са измислили някакви шашми, за да се снабдят с евтини терени на желани места. И няма край този грабежм, няма граници алчността на властимащите и техните протежета.

 51. 51 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#49] от "tko42434569":

  Взе ми думите от устата, но и колегата е прав, че няма нужда теренът да се купува.
  Не става да се продаде на търг, защото по закон трябва да се предложи на собственика на постройката.
  Тоест общината или го продава на някаква цена или нищо никога на взема.
  Явно някой иска да продава и затова иска всичко да му е точно, защото не си ходи да пуснеш за милион евра палат със право на строеж върху общински терен.
  Друго си е да имаш терен и палат и да ги продаваш.

 52. 52 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#49] от "tko42434569":

  ААА, ако е така, сте прав. Действително тогава няма да стане така.

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Всеки ли може да си купи имот или само избрани.

 54. 54 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Навсякъде по белия свят общинска собственост се предлага на търг, открит. Така цената си идва на мястото. Независимо дали става дума за старо офис обурудване, за земя или сграда.

 55. 55 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 621 Весело

  До коментар [#10] от "Lemmy":

  Там не е убуу, щото не можеш да си паркираш пред на комшията гаража! :)

 56. 56 Профил на Krum Traykov
  Krum Traykov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "log_on":

  Не е зле да научиш какво означава ограниченото вещно "право на строеж" и след това да задаваш уместни въпроси.

 57. 57 Профил на Krum Traykov
  Krum Traykov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "charlesdegaulle":

  Но и никъде в белия свят общината не учредява право на строеж, вместо да прехвърли на купувача правото на собственост върху парцела (както в случая е сторено преди повече от половин век). В днешно време всеки собственик на имот, построен на общинска земя (с учредено право на строеж върху нея) има право да поиска от общината да му прехвърля и правото на собственост върху парцела или идеална част от него. В това число и собственикът на жилище в някоя от софийскияте панелки.

 58. 58 Профил на frankfurtski
  frankfurtski
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Има и по евтини имоти подарени от кмета тогава и сега миналата година 18 лева квадратен метър до спирката на метрото КСПУТА БОРИСОВ И ШАЙКАТА В АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ЗАЕДНО С ПРОКУРАТУРАТА ....

 59. 59 Профил на frankfurtski
  frankfurtski
  Рейтинг: 276 Неутрално

  На толкова след три независими съдийски решения от независимия съд определиха незаконно взетия ни имот от частна фирма и в нейна полза обезщетението.....

 60. 60 Профил на frankfurtski
  frankfurtski
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Как се смях и на трите делегирани и от съда избрани имотни експерти имотите у София на центъра 18 лева на кв, метър

 61. 61 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Пазарът решава...

  По-добре, не купувайте и не продавайте такава земя,
  понеже ще (си) отворите кутия на Пандора ;)

  Територията е, така или иначе, територия на Република България.
  Не бихте искали да се окаже, че сте продали парцел на враждебна сила,
  нали?

  До коментар [#37] от "log_on":

  Само да попитам. От горното не следва ли ,че апартаментите в блоковете построени върху общинска земя трябва да се продават на съвсем други, занижени цени,ако собствениците не са си закупили терена под блока ?

 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Общината е служба, чиято работа е да служи под действащия Закон.

  Под действащия Закон:
  Жилището е Неприкосновено ;
  Частната собственост е Неприкосновена ;
  ...
  В частност: Апартамент в многоетажна многофамилна жилищна сграда.

  Община да продаде "своя земя" под чужди за общината Конституционно Неприкосновени Жилища Частни собствености би било неетично деяние, в противоречие с установените добри нрави, както и с действащия Велик Закон Конституция. Грубо нарушение.

  Многофамилна Жилищна Сграда Не е мобилно ремарке.

  До коментар [#57] от "krum_at":
  До коментар [#54] от "charlesdegaulle":

  Но и никъде в белия свят общината не учредява право на строеж, вместо да прехвърли на купувача правото на собственост върху парцела (както в случая е сторено преди повече от половин век).

  В днешно време всеки собственик на имот, построен на общинска земя (с учредено право на строеж върху нея) има право да поиска от общината да му прехвърля и правото на собственост върху парцела или идеална част от него.

  В това число и собственикът на жилище в някоя от софийскияте панелки.

 63. 63 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#62] от "dnevnikar":

  и за какъв дявол ти е да си собственик на земята под панелката като имаш правото си на строеж е чичка... тука май нещо не правите разлика между къща и блок, м... или кво, на мястото на панелката някой ден може да вдигнете и небостъргач пък хахах

 64. 64 Профил на Johnnie G
  Johnnie G
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Kaкто се купуваше Каолин навремето... Нищо ново под слънцето.

 65. 65 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Анализът на Дневник е меко казано странен. Не става веднъж да продадеш правото на строеж и после да продадеш земята на цена като за незастроен терен :) ако ставаше всички щяхме да го правим. За терени които са застроени се чудя как купувачите се навиват да платят и тези пари.
  —цитат от коментар 18 на svoboden


  Брех, ти да видиш как било. Я пробвай да си купиш така по намалени цени терен в Лондон, където имаш право на строеж. И как Дюкът на Уестминстър ще ти се изсмее, защото с "такива намалени продажби" някак е станал най-богатият човек във Великобритания...
  Цялата схема е особено нагла кражба от всички нас и всякакво оправдаване е доста жалко...

 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Странни ми са суперимотите в Бояна. Винаги ми е било чудно зимата как хората от този район се придвижват? Защото това ще е трудно даже и за супер паркетните джипове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK