Изграждането на ограда по сухопътната границя с Румъния е в ход

Изграждането на ограда по сухопътната границя с Румъния е в ход

© Министерство на земеделието и хранитеИзграждането на ограда по сухопътната граница с Румъния започна, съобщи в Силистра министърът на земеделието Румен Порожанов, цитиран от БНР.


Той участва в заседание на координационния щаб, на който се набелязват мерки за ограничаване на опасността от разпространение на болестта африканска чума по свинете през българо-румънската граница.


Изграждането на оградата започва едновременно в три участъка от трите регионални дирекции . "Първоначално смятахме да бъде електропастир, обаче не е сериозно препятствие за по-силните животни, които биха се засилили да го преминат", каза министърът. Затова решението е да се опънат четири реда бодлива тел. Министърът прогнозира, че ще бъдат постигнати разумни цени, защото цената на един линеен метър бодлива тел е 15 ст., или 60 ст. за четирите реда общо. Коловете ще са през 2.5 м.
Изграждането на ограда по сухопътната границя с Румъния е в ход

© Министерство на земеделието и храните


Министърът подчерта, цитиран от пресцентъра си, че ще предложи ограничение на груповия лов, особено в граничните райони, тъй като той крие много опасности. Тази позиция влиза в противоречие с промените в Закона за лова, внесени от депутати от "Обединените патриоти" и подкрепени от земеделското министерство, с които груповият лов на глигани се разрешава преди 1 октомври именно с цел намаляване на популацията на дивите прасета като част от мерките срещу африканската чума.


Министърът съобщи, че контролът върху движението на животни се докладва както от службите на МВР, така и от граничната полиция. "Препоръчахме да се наблюдава и движението на животни, защото непрекъснато се залавят такива, които са без документи. Българските стопани трябва да бъдат много отговорни", подчерта Порожанов. По думите му основна мярка за биосигурност е осигуряване на 10-километрова зона около големите свиневъдни обекти.


Експерти от Българската агенция по безопасност на храните са обиколили и идентифицирали всички задни дворове, като в момента има 620 обекта с 630 животни. Предстои да бъдат описани още около 120 обекта.


Други мерки, които са общи за ЕС, са дезинфекция, граничен контрол и срещи в големите свинекомплекси за разясняване на мерките за биосигурност.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK