София ще замени дизеловите автобуси с електрически с 10-годишен кредит

София ще замени дизеловите автобуси с електрически с 10-годишен кредит

© Анелия НиколоваС кредит за 14.7 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие общинското дружество "Столичен електротранпорт" ще купи 30 електрически автобуса, с които до 2-3 години да замени дизеловите превозни средства по 6 линии на градския транспорт. Срокът на заема ще е 10 години с една година гратисен период. Планът на общинското дружество е да купи общо 30 електробуса с 12 зарядни станции на два етапа.


Финансовото състояние на общинското дружество не е достатъчно добро, за да обезпечи кандидатстването по заема. По тази причина в четвъртък общинските съветници ще гласуват дали Столичната община да отпусне гаранция от 3.6 млн. евро, които са 50% от очаквания първи транш на парите.


Според финансовите резултати на "Столичен електротранспорт" наличните средства на дружеството в края на май са били 1.23 млн. лева. За сравнение - парите, с които е разполагал "Столичен автотранспорт", са 12 млн. лева, "Метрополитен" - с 14 млн. лева, а Центърът за градска мобилност - с 13.6 млн. лева налични.
Дружеството вече има един кредит към ЕБВР - за закупуване на 30 тролейбуса, като задължението в края на 2017 г. е почти 13 млн. лева. Освен това в края на миналата година дружеството избра компания "Шкода транспортейшън", която да достави и 13 нови трамвая от "Шкода" за 46.3 млн. лв. Тези пари се отпускат по оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020".


През 2017 г. "Столичен електротранспорт" е генерирал 69 млн. лева приходи, което с 5% по-малко спрямо 2016 г., когато сумата е 73 млн. лева, се вижда от финансовия отчет на дружеството. Разходите за миналата година пък са за 75 млн. лева, което е намаление с 1.46% спрямо 2016 г. Общият дълг е почти 39 млн. лева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK