Общинските съветници ще разменят имоти с бащата на областния управител на София

Общинските съветници ще разменят имоти с бащата на областния управител на София

© Юлия ЛазароваСтоличната община да дари имот от 2.5 дка в "Младост" 4, непосредствено до "Бизнес парк София" и метростанцията, като в замяна получи от дружеството "Експо истейт пропърти" терен в "Младост" 1 от 1.7 дка и доплащане. Това предложение ще гласуват в четвъртък общинските съветници в опит да решат поредния проблем със застрояване на междублоково пространство в квартала.


Сделката е за замяна на имоти, но забраната за това в Закона за общинската собственост се заобикаля чрез взаимни дарения от двете страни. По тази причина, за да се приеме, са нужни 3/4 от гласовете на общинските съветници.


Краен собственик на "Експо истейт пропърти" е Янко Пехливанов - баща на областния управител на София и бивш общински съветник в този мандат Николай Пехливанов. След парламентарните избори през март Пехливанов беше издигнат за областен управител на столицата от партия "Атака", от чиято квота беше избран за общинския съвет, а преди това и за депутат в 41-то Народно събрание. Потърсен от "Дневник", Пехливанов не отговори на мобилния си телефон, като от областната управа казаха, че е в отпуск.
Вносители на предложението са съветниците Карлос Контрера от групата "Патритоти за София", в чийто състав влизат "Атака" и ВМРО, независимият Симеон Славчев, част от "Политическа група 5" и Йордан Господинов (ГЕРБ)През миналата година Контрера беше съвносител на доклада, с който общината и собственикът на в. "Труд" Петьо П. Блъсков взаимно си дариха имоти.


Едно за четири


Теренът на "Експо истейт пропърти" се намира до булевард "Цариградско шосе" между блоковете 11 и 1 в "Младост" 1. Още през миналата година живеещите в близките сгради протестираха срещу възможността пространството да бъде застроено. "Експо истейт пропърти" е собственик на имота от 2016 г. и не е започвало процедури по издаване на разрешения за строеж, се казва в доклада на Контрера и Славчев. Повод за предложението им е жалба от гражданите, внесена в общината.


Според подробния устройствен план теренът е отреден за 20-етажно застрояване, като зоната е без ограничение за височината и максималните допустими параметри на застрояване. Така общата разгъната застроена площ, която може да се изгради в терена, е близо 6000 кв. метра.


Цената, която му е поставена, е 1.115 млн. лева, или по 347 евро за кв./метър., като оценител е Любомир Цеков - автор на оценката за имота на ул. "Саша Попов" в квартал "Бояна", купен от адвокат Теодора Борисова на цена два пъти по-ниска от пазарната.


Общинският терен, който ще бъде дарен, е на бул. "Александър Малинов", в непосредствена близост до метространция и "Бизнес парк София". Той е с площ 2.417 кв.м и е оценен на 1.36 млн. лева, или по 287 евро на кв.м. Той също е в зона, в която са допустими максималните параметри на застрояване, като с устройствения план е определен за жилищна и офис сграда на седем етажа с подземни гаражи.


Според първоначалното предложение "Експо истейт пропърти" е трябвало да доплати 203 хил. лева, но сумата е удвоена в комисията по финанси.


Пети опит


В четвъртък общинските съветници ще направят пети опит да дарят два имота в "Оборище" и "Лозенец", готови за застрояване, в замяна на един - междублоково пространство в "Слатина", за който има издадено разрешение за строеж.


Предложението не се приема на 4 поредни заседания, като не достигаха по 1 или 2 гласа. Всеки път точката бе местена по-напред в дневния ред, за да има кворум, но вносителят - Андрей Иванов (ГЕБР), не успя да убеди повече от 44 съветници да го подкрепят. На последното заседание в средата на юли точката беше внесена като допълнителна в последния момент, но и това не даде различен резултат. Собственикът на имота - Венцислав Дучев, присъства на всяко от заседанията.


Сега точката се внася от председателите на всички политически групи без БСП - Малина Едрева (ГЕРБ), Борислав Бориславов ("Реформаторски блок"), Карлос Контрера ("Патриоти за София"), Симеон Славчев и Светослав Витков (като представители на "Политическа група 5").


Карлос Контрера (в ляво)

© Юлия Лазарова

Карлос Контрера (в ляво)


Пред "Дневник" общински съветници казаха неофициално, че уговорката е предложението да се внесе от всички, но подкрепата не е задължителна. Причината да се внася отново е, че Дучев заплашва със съдебно дело за пропуснати ползи и от общината се опасяват, че ще го спечели.


Критиките към доклада бяха, че оценките са направени от Юлия Димитрова-Цекова, оценител на"Царските конюшни", за което е и подсъдима в делото в Софийския градски съд, и автор на редица спорни оценки на общински терени в последната година, включително и на сделката в Петьо Блъсков.


Терените, които общината предлага, са на ул. "Русалийски проход" 21 в район "Лозенец" (1059 кв. метра, оценен на 2.226 млн. лева) и на ъгъла на булевардите "Мадрид" и "Ситняково" (620 кв. метра с оценка и 1.886 млн. лева). В първия може да се построи жилищна сграда, а във втория - офиси.


Имотът на Дучев е в квартал "Гео Милев" – пространство между блокове, на което има трафопост и детска площадка, но с цена 3.743 млн. лева. През 2007 г. със заповед на кмета на района се разрешава в имота да се построи сграда с 5 и 8 етажа.Разрешението за строеж е издадено през 2011 г. от главния архитект на София Петър Диков.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Поредната мазна пица и осребряване на постове.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на bellami
  bellami
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И сега пак ще има - всичко е чисто и прозрачно, няма конфликт на интереси, пазарната цена е изгодна ... Както стана ясно, тия неща в СО се гласуват набързо, на тъмно и без възражения...

 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами кметице, другия вариант, е да не се прави размяна и да се строи в първоначални терен в непосредствена близост до блоковете, като забележи, това ще е абсолютно законно по сегашния градоустройствен план. Ама ти ли ще ходиш да успокояваш после жителите на Младост?

  Идеално решение с върнатите имоти няма за съжаление. Белята вече е свършена и е узаконена. Трябва да се търсят някакви компромиси.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  До коментар [#3] от "niakoi_si":

  Общината няма правно и морално право да дарява. А за кметицата кажи мерси на модератора.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 851 Гневно

  Нищо ново по тия земи...

  Патриот е - душа дава
  за наука, за свобода;
  но не свойта душа, братя,
  а душата на народа!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек - що да прави?
  продава си и душата.
  ...
  Ботев, 1873 г.

 6. 6 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Два парцела в “Оборище” и “Лозенец” в замяна за междублокова градинка в Слатина? Саундс лайк с гууд диъл. Аз имам декар гора край Стара Загора, дайте да ги заменим за имотите в центъра на София? Ще доплатя 100-200 лв. ако трябва.

 7. 7 Профил на bellami
  bellami
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#3] от "niakoi_si":

  Е то така върви във всичко, бре :))))) Емииии, източиха КТБ ... аре търси компромисно решение там ... То интелигентни решения има, стига някой да иска да ги потърси ...

 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Всъщност съм съгласен, според мен правилното е вдигане на данъците на имотите с много пъти в София. Примерно от сегашните 35лв за пане;лка трябва да стане 1000лв. И така за 10'тина години ще съберем пари и ще изкупим всички реституирани градинки и имоти и ще може да ги направим на паркове, градинки, паркин ги и т.н.. Обаче целокупния избирател не е съгласен и затова общината се прави на имотен брокер и с клизми заменя най-конфликтните парцели.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  СО е мазало. Данчето Дондукова е за съд. А ..патриотите " бързат да осребрят преди да се разпадне коалицията.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  До коментар [#8] от "m17":

  Само не забравяй, че понякога и след половин век идва Видов ден. Документите остават. И за имотните измами и за тези незаконни дарения и за всичко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Абсолютно съм съгласен с вас, СОС не трябва да се опитва да придобие имотите в Младост, а просто да остави собствениците им да си ги застрояват според плановете!

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  До коментар [#11] от "svoboden":

  Нали омазахте Иванчева - какви са ви проблемите в Младост ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  НЕпатриотично ми стана някак...
  От 2007-ма нестихваци врътки, удобни оценки и най-случайни обдарени.
  София, моя красавице чудна.... - беше!

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5178 Весело

  Как беше?
  " Продажби на регулиран пазар" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Johnnie G
  Johnnie G
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Умните и красивите в действие :) този път в комбина с отстранения за корупция бивш председател на ОС...

  По едно време се бях притиснил как ще изхраним венци мицов, ама сега съм по-спокоен...

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Защо всички се правят, че няма пазар на имоти?
  Пехливанов да си го продаде, като не иска имот между два блока.
  Ако СО не знае какво да прави с някой имот сега или следващите 100 години, да го продаде на търг.

 18. 18 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3888 Неутрално

  Интересно как Янко Пехливанов се е сдобил с този имот през 2016 година в Младост, оценен за над милион лева? Доста пари трябва да е дал — как ги е спечелил, платил ли е данъци? А и само с пари, без връзки на високо ниво, е ясно, че не става.

 19. 19 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Спомням си за скулптора от Чехия, който бе направил и изложил инсталация за БГ, в Брюксел.

  https://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2009/01/12/613306_bulgariia_predstavena_v_izlojba_v_brjuksel_kato_kenef/

 20. 20 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 920 Весело

  няма корупция в софийската община и ареста на иванчева го доказва,смешници

 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#17] от "PisnaMi":

  Пехливанов няма да го продаде. Само ще осъди общината дебело. Защото има надлежните документи, просто не може да строи защото околните не ги кефи и си искат градинката.

  Така, че избора е строеж в градинката (законен), замяна и строеж другаде или дело за пропуснати ползи срещу СО, което ще му плати неосъществения строеж.

 22. 22 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Корупцията няма цвят и мирис, сами си я отглеждаме и пспорим коя е най–хубавата.

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  До коментар [#21] от "niakoi_si":

  И на какво основание ще осъди общината въпросният ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  и кво толкова, то ако не е с бащата, ще е с майката... а Контрера хич не е корумпенце, ма изобщо даже... тва за прокурор Гешев, да нсе притеснява излишно

 25. 25 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1044 Любопитно

  Какво е демокрацията без заменки? Можете ли да си я представите?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 26. 26 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 522 Неутрално

  За какво по-точно ще ги съди тоя Дучев? Че не му правят дарение? Това откога е подсъдно? Заобикалянето на закона обаче е.

 27. 27 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Докато търпим разплулата се от корупция Фандъкова и нейния патрон ББ, така ще е. В СО моделът Софиянски си действа безотказно. Улиците в кварталите заприличаха на селски сокаци, но Фънди прави ремонт на центъра за 16-ти път.

 28. 28 Профил на today
  today
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Все едни и същи предлагат заменки и правят заменки, които винаги ощетяват народа и облагодетелстват лични интереси!
  Докога бе, докога???

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 29. 29 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Ще разменят... идиоти.

 30. 30 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Тотална корупция, крадене до дупка и пълни терминали...

 31. 31 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#28] от "today":

  В тази система е така - корумпетата и реститутките смениха комунистите. Това е самата истиина само дето повечето матрял още не е зацепил как го измамиха...

 32. 32 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Много услужлив тоя Контрера, бе . Май е момче за всичко при нечистоплътни заменки. Някак не се връзва с образа му на борец за морална чистота . Ооооо, забравих , той е само против джендъри и паради на нетрадиционно ориентираните в секса. Иначе явно е готов да лапа ...комисионни, вие какво си помислихте.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8025 Неутрално

  И все патриоти замесени.

 34. 34 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1042 Весело

  Интересно, що за патриот би могъл да е някой на име Карлос Контрера? Какъв ли ще е следващия патриот - Хасан Азис?

 35. 35 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  До коментар [#17] от "PisnaMi":Пехливанов няма да го продаде. Само ще осъди общината дебело. Защото има надлежните документи, просто не може да строи защото околните не ги кефи и си искат градинката.Така, че избора е строеж в градинката (законен), замяна и строеж другаде или дело за пропуснати ползи срещу СО, което ще му плати неосъществения строеж.
  —цитат от коментар 21 на niakoi_si


  Aбе, "градинка с надлежни документи" в Младост-1 винаги е звучало съмнително. Може направо да попитаме към коя от двете групи спада - към заменените от предишния общински съвет срещу две боксониери в тролейбусното общежитие или към ресититуираните 20 години след края на реституцията?

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 36. 36 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Коалицията за ограбване на София работи в пълна сила. Единствената "корумпирана" кметица е в затвора и пътя към всички далавери, заменки, строежи и грабежи е чист. Честито!

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  До коментар [#16] от "Matematiks":

  Е това е свободата на словото и плурализмът на мненията според болшевиките-умнкорасивци - "млъквай и си ходи". Ама хубавото е че мнението ви няма никакво значение и съдейки колко сте про*ти, няма и да има значение скоро.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK