"Юнион Ивкони" ще получи 5 млн. лева от Столичната община заради 150 съдебни дела

"Юнион Ивкони" ще получи 5 млн. лева от Столичната община заради 150 съдебни дела

© Надежда Чипева, КапиталЮнион Ивкони", акционер в която е доскорошният депутат от ГЕРБ Ивайло Константинов, ще получи от Столичната община 5.2 млн. лева по инзвънсъдебно споразумение за 150 дела, които фирмата е завела. От тях общината вече е загубила 25 с решение на последна инстанция, по 50 текат производства, като юридически анализ е показал, че фирмата ще спечели всички дела.


Причината е, че фирмата е имала договор с общината за линии от градския транспорт от 2007 до 2015 г. През целия период Столичната община обаче не е плащала индексациите по договора. "Юнион Ивкони" е завеждала дело за всяко неполучено месечно плащане.


Договорът между общината и фирмата е сключен от тогавашния зам.-кмет по транспорта Велизар Стоилов. Той беше уволнен от поста, след като изтече запис на разговор между него и транспортни предприемачи ("Юнион ивкони" на Константинов, "Карат С" на Миролюб Столарски" и "МТК" на Росен Илиев), на която се обсъжда разпределянето на автобусните линии в столицата. След него на поста беше назначен Любомир Христов, който също беше освободен през 2016 г., заради съмнения за корупция.
През 2016 г. в общината се създава работна група, в която влизат общинските съветници Андрей Иванов (ГЕРБ), Прошко Прошков (независим) и Иван Таков (БСП). Възложените от групата юридически и икономически анализи са показали, че общината няма шанс срещу фирмата и ще бъде осъдена по всички дела, като освен това се е очаквало "Юнион Ивкони" да заведе и още.


При представянето на предложението за споразумение в комисията по транспорт днес Прошков каза, че пълният размер на задължението с лихвите е 7.2 млн. лева. След преговори и приспадане на задължения от 422 хил. лева, които фирмата е имала към общината, страните са се споразумели за 5.2 млн. лв.


През октомври 2017 г. автобус на фирмата се обърна на автомагистрала "Тракия" през нощна в района на Стралджа. При инцидента пострадаха 17 пътници. През април тази година, отново на същата магистрала, автобус на "Юнион Ивкони" катастрофира в посока София в района на Вакарел. При инцидента загинаха шестима души, а 26 бяха ранени.


Ивайло Константинов управлява фирмата от 1992 г., се вижда от сайта на партия ГЕРБ. През март той излиза от управлението й, но запази собствеността си, заради влизането си в парламента, който напусна през декември. Преди това е председател на общинския съвет в Дупница, а сега е координатор на партия ГЕРБ в града.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK