За близо 20 години "Дънди прешъс" е платила 128 млн. лв. на държавата по концесионния договор

За близо 20 години "Дънди прешъс" е платила 128 млн. лв. на държавата по концесионния договор

© Надежда Чипева, КапиталКанадската компания "Дънди прешъс металс" е платила общо 128 млн. лв. на държавата по концесионния договор за обработването на мината в Челопеч, от която се добива злато. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова пред "Канал 3".


Повод за коментара ѝ стана искането на председателя на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров вицепремиерът Валери Симеонов да му отговори какви са параметрите по концесионната сделка и дали държавата не е на голяма загуба от нея. Концесионният договор с "Дънди прешъс металс" е сключен през 1999 г.


"Условията в рамките на този концесионен договор са такива, каквито тогава законодателството е предвиждало. Същото се отнася и по отношение на концесионните възнаграждения, които този концесионер трябва да плаща. Цените, по отношение на тези концесионни възнаграждения, са пряко свързани с цените на Лондонската метална борса", уточни Петкова.
Тя добави, че най-вероятно през есента ще бъдат внесени промени в Закона за подземните богатства, но не уточни какви са те.


Енергийният министър каза още, че при реализация на проекта АЕЦ "Белене" кадри за работа там ще се обучават в АЕЦ "Козлодуй".


"Има създадена една изключително добра школа по отношение на този тип кадри. Ние разполагаме с изключително добри специалисти. Козлодуй би могъл да бъде една такава база за обучаване", уточни Петкова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK