"Инерком" очаквано обжалва забраната да купи ЧЕЗ в България

"Инерком" очаквано обжалва забраната да купи ЧЕЗ в България

© Георги КожухаровИнерком България" обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което бе забранено на компанията да придобие българския бизнес на ЧЕЗ, съобщава кандидат-купувачът.


Жалбата е депозирана днес във Върховния административен съд срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията от 19 юли.


"Запознахме се внимателно с документа и детайлно анализирахме мотивите за негативното решение на антимонополния орган. Очакваме бързо и справедливо решение от страна на ВАС", коментира, цитирана от компанията, Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на "Инерком България".
Според комисията при евентуална такава сделка ще бъде налице концентрация, която ще окаже влияние на пазара на електроенергия. Причината за това заключение е произвежданата енергия от фотоволтаици от дружество от групата на "Инерком" в съчетание с дружества за експлоатация на фотоволтаици и търговия със "зелен" ток, собственост на "ЧЕЗ а.с.".


За сделката е подписан предварителен договор, а "Инерком" има срок от няколко месеца да плати цялата цена, за да не загубиш депозита си от 5 млн. евро.


Документите за сделката, за която се разбра в края на миналата година, но предизвика горещи политически страсти през февруари 2018 г., бяха подадени до Комисията за защита на конкуренцията през март, а тя се зае да ги разглежда едва в края на юни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK