Как данъчно облекчение намали даряването на храна

Как данъчно облекчение намали даряването на храна

© Цветелина Белутова, КапиталОткакто е въведен ДДС в България, няма и година, в която някой бранш да не поиска по-ниска ставка върху стоките си или дори премахването му, като например за лекарства, книги и др. Опитът показва, че никой финансов министър в най-новата история на България не е бил склонен дори на малки отстъпки по темата. Затова има много малко изключения, като особен пример е този за липсата на данъка върху хазарта.


В края на декември 2016 г. с благословията на финансовото министерство все пак бе направена важна отстъпка от облагането. Според нея дарената храна освобождава компаниите от плащането на данъка върху нея. Очакваното беше, че рязко ще се увеличат количествата, които разпределя хранителната банка. След цяла година действие на това реално облекчение картината е съвсем друга, показват данните.


През 2017 г. дарената храна е намаляла с цели 30% вместо очаквания ръст. В това време в България годишно се изхвърлят 670 хил. т храни, сочат данни на хранителната банка.


Защо се случва това
Отпадането на ДДС върху дарените храни бе въведено с препращане към Закона за храните. В него бе записан текст, който посочва как трябва да се означават те. А именно задължително се маркират от производители или търговци на храни с маркировка "дарение, не подлежи на продажба". Маркировката се поставя върху потребителската опаковка на храните по начин, непозволяващ нейното отстраняване, без да се наруши целостта на опаковката и без да прикрива каквато и да е част от информацията, съдържаща се на етикета. За безвъзмездно предоставените храни, които не са опаковани в потребителска опаковка, маркировката се поставя върху транспортната опаковка.


Целта е ясна - да се контролира дали дарената храна наистина е дарена, а не препродадена например, макар в момента да има само една лицензирана организация за разпределяне на такава храна - Българска хранителна банка.


Така на търговските вериги, които са основните дарители, се налага да отделят специален екип, който при това бързо да се ангажира с поставянето на етикетите, като това понякога означава да се положи извънреден труд. Тази процедура означава за търговците и по-големи разходи. Така на практика се обезмисля приетото облекчение, обяснява Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, в което членуват основните търговски вериги. Затова според него повечето компании продължават да си плащат дължимия данък и въпреки това да даряват храни, на които предстои да изтече срокът на годност. Някои обаче решават все пак да се лишат от допълнителни разходи и организация и просто изхвърлят храната. Това е и вероятната причина за година даренията да спаднат с една трета по данни на хранителната банка.


Имаше твърде високи очаквания и от нашата страна, и от бизнеса. Очакване за лавина от храни, които да ни залеят, коментира Цанка Миланов, директор на хранителната банка.


Допълва, че за година са изгубени над 40 редовни и потенциални нови дарители на храни, които желаят да оползотворят излишната храна, като я дарят, но се отказват при перспективата да понесат допълнителни разходи на пари, време и труд, за да поставят маркировка, и то върху храни, които вече са етикетирани, опаковани в уедрени опаковки и подготвени за експедиция. Някои фирми пък ограничават даренията си. За периода 01.01.2017 г. - 30.06.2018 г. нито едно дарение не е постъпило в склада на банката с маркирани потребителски опаковки.


Какъв е проблемът с етикетите


Етикетите, които означават, че продуктът не е за продажба, трябва да отговарят на описаните вече изисквания. Сред тях е и това да бъдат устойчиви. Представете си обаче кисело мляко, което стои в хладилника. Ако надписът е с печат, от конденза той ще се разтече. Ако е стикер, ще се отлепи, обяснява Матеев.


Допълва и че за някои малки продукти е невъзможно такъв надпис хем да е устойчив, хем да не покрива никаква част от описанието на съдържанието.


Компаниите не могат да планират кога ще възникне възможност за даряване. Често става дума за големи количества в палети, в които отделно храните са в картонени опаковки и всяка от тях трябва да се разопакова и маркира, обяснява на свой ред Матеев причината за разходите, които възникват за веригите.


Тези проблеми споделя и Цанка Миланова, директор на хранителната банка. Това маркиране е почти невъзможно, посочва тя. Допълва, че при разговори с Българската агенция по храните се е установило, че за нейния контрол тези стикери нямат никакво значение. Същото споделили в разговор и представители на Националната агенция за приходите. Те правят последващ контрол и в този смисъл не се занимават с етикетите, обяснява Миланова.


Какво да се прави


За да се премахне това недоразумение, представители на хранителната банка и на Сдружението за модерна търговия са провели разговори с представители както на контролните органи, така и на депутати от ГЕРБ и БСП, за да се има предвид при разглеждането на проекта за промени в Закона за храните, където присъства ограничаващият текст. Той бе приет на първо четене през есента на 2017 г. Пред водещата земеделска комисия всички засегнати от случая са представили своите становища. Депутатът Георги Станков е автор на едно от предложенията за промени между първо и второ четене, с което предлага ограничаващият текст да отпадне.


Тук не става дума за пробойна и несъбиране на пари в бюджета. Хранителната банка е лицензирана, няма как да има пробойна и политиците явно се убедиха в това, обяснява Йордан Матеев. Смята, че аргументите са приети както от депутати от БСП, така и от такива от ГЕРБ, с които са водени разговори по темата. Дали е така обаче скоро няма да се разбере. Причината за това е, че след приемането на проекта през есента на миналата година той вече е "на трупчета" заради спорни текстове, несвързани с даряването на храни.


Препъникамък се явява проблем, свързан с означаването на бутилираната вода. Проблемът е толкова голям, че не е сигурно дали депутатите ще започнат да разглеждат отново наесен, обяснява пред "Дневник" Светла Бъчварова, зам.-председател на парламентарната комисия по земеделие. В същото време проектът препраща към закон за управление на хранителната верига, който също не е готов, допълва тя. Според Бъчварова по тези две причини не е известно кога отново ще се стигне до проекта за храните.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Доста неадекватен анализ и странни “данни”. При условие, че старият режим може да се прилга и сега, но е въведен възможен избор и за по-облекчен, да твърдиш, че състоянието се е влошило заради дадената допълнителна възможност е нелепо.

 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Царе сме с обясненията как нещо НЕ може да стане и ни няма никакви, когато трябва работата да се свърши. И разбира се, друг ни е виновен - закон, депутати, контрольори и всичко и всички, само не и ние.
  За какъв чеп са ни въпросните директори на "хранителна банка" и всякакви измишльотини, след като уж са хората най-близко до проблема, а не могат да предложат просто и работещо решение?

 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2513 Гневно

  "Опитът показва, че никой финансов министър в най-новата история на България не е бил склонен дори на малки отстъпки по темата. Затова има много малко изключения, като особен пример е този за липсата на данъка върху хазарта."

  - Що за глупава опорка е това с данъка върху хазарта? 15% е данъка му, но не върху добавената стойност, а върху оборота, върху брутните приходи. Тези 15% са като правило ПОВЕЧЕ от 20% данък върху ДОБАВЕНАТА стойност.

  Тъпото на всички "алтернативи" е, че изхождат от презумцията за 80% дебили.

 4. 4 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Горанов да вдига данъка върху хазарта на 50% и да намали ДДС на основни храни. Поне да компенсира отчасти бавното повишаване на заплати и пенсии.

 5. 5 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Препъни камъка са овчите мозъци на чиновниците.Свръхконтрол- без да спре дейността-е възможен само за отлично работещи институции.Другото е видно.Накрая ще имаме чиновници от всякакъв вид, полицаи, но няма да има поданици.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  Ние сме дефиниция за "АБСУРД"!!!

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11426 Неутрално

  Когато процедурата убива идеята...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "За периода 01.01.2017 г. - 30.06.2018 г. нито едно дарение не е постъпило в склада на банката с маркирани потребителски опаковки."

  Т.е. изцяло неработещ закон 1,5 години?

  Моля депутатите да върнат заплатите.

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  Горанов да вдига данъка върху хазарта на 50% и да намали ДДС на основни храни. Поне да компенсира отчасти бавното повишаване на заплати и пенсии.
  —цитат от коментар 4 на truly  До коментар [#4] от "truly":

  Въвеждането на диференцирани ставки, както за ДДС, така и за подоходно облагане, предполага наличието на авторитет /господ/, който да ги определя. Такъв "господ" беше Партията и се видя докъде ни докара. За такъв "авторитет" беше гласен и пРезидента, и президентската република на Гоце. За такъв "авторитет" Корни гласи фракцията си от монархо - сталинисти.

 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3764 Неутрално

  Т.нар. "процедури", за каквото и да било, имат за цел да увеличат администрацията и натоварят бизнеса.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 11. 11 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 305 Разстроено

  Пропуснали сте в статията да спонете опита на другите европейски страни - там НЕ СЕ изисква специално етикиране на даренията, а лицензираните хранителни банки са десетки. Пилеенето на храна е огромен проблем - от една страна, свръхзапасяване и изхвърляне на 1/3 от годните продукти; от друга- стотици социални организации, на които това ще помогне в грижите за възрастни, деца с увреждания и т.н....

 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  мен по-скоро ме вълнува темата "как да ограмотим журналистите и да ги предпазим от глупави статии"

  хазартът има данък - 15% върху оборота.

  хранителната банка не може ли да отдели ресурси за етикиране (човек с принтер за етикети) ?

  все пак желанието за дарение не е изчезнало, не виждам защо трябва да се прехвърля върху дарителя цялата отговорност!

  не знам как мислят другите хора, но ако аз искам да даря нещо и отсреща почнат да шикалкавят с думите "ама то сега законът така е написан, че трябва да си етикирате всичко САМ с нам-си-какви-си-етикетчета", направо затварям телефона и дарението приключва.

 13. 13 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  "Как данъчно облекчение намали даряването на храна" Глупости.
  Заглавието трябва да е: "Как поредната малоумна регулация пречи на бизнеса да дарява храни"

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 14. 14 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1856 Весело

  До коментар [#12] от "хм":

  "хранителната банка не може ли да отдели ресурси за етикиране (човек с принтер за етикети) ?"
  И тоя човек ще обикаля по хипермаркетите из цялата страна, когато му се обадят, че имат 10 палети с храна с малък оставащ срок на годност? Не може? Ами дай да ги направим направо 530 - по двама за всяка община? И да им ударим по 1000 лв. заплата. И хоп - половин милион месечно отиват за лепене на етикетчетата на бкп-1 и бкп-2.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 15. 15 Профил на Оливия
  Оливия
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":Въвеждането на диференцирани ставки, както за ДДС, така и за подоходно облагане, предполага наличието на авторитет /господ/, който да ги определя.

  Една от причините за по-евтините храни на запад се крие е в ДДС, с който ги облагат. Например във Франция храните се облагат с 5,5% ДДС, в Германия с 6%, а в Швейцария с 6,5%.
  Единствена България облага храните с цели 20% ДДС, което го няма никъде в Европа. С най-висок ДДС за храните са Словакия, Австрия и Италия, където е 10%.
  Как стоят нещата при съседите ни?
  В Румъния ДДС за хранителните продукти е 9%, както и в Гърция, а в Турция е 8%.

 16. 17 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  ...Въвеждането на диференцирани ставки, както за ДДС, така и за подоходно облагане, предполага наличието на авторитет /господ/, който да ги определя. Такъв "господ" беше Партията и се видя докъде ни докара.
  —цитат от коментар 9 на plebs


  А после се питаме защо едни и същи храни и лекарства в Западна Европа са по-евтини там. Направо са за оплакване с тези високи доходи. Тук обаче ни спасяват титаните на пазарната икономика! Все бивши милицьонери, рабфакаджии, деца и внуци на всякаква партийна номенклатура. Ха-ха-ха!

 17. 18 Профил на Кой се страхува от Иван Гешев
  Кой се страхува от Иван Гешев
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Доста неадекватен анализ и странни “данни”. При условие, че старият режим може да се прилга и сега, но е въведен възможен избор и за по-облекчен, да твърдиш, че състоянието се е влошило заради дадената допълнителна възможност е нелепо.
  —цитат от коментар 1 на svoboden


  Точно същото си мислех и аз докато четох статията. Причината за намалението е някъде другаде. Може би, големите търговски вериги са подобрили управлението на складовите си наличности.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 18. 19 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Ами да се наложат/приемат еднакви етики на стоките със съответните атрибути а там да се предвиди и кога продукта може или вече е дарение.Така се дава решение и за онзи проблем с различните съставки ,като на етикета се отбелязва и има цветови код ,че продукта е с друга рецепта за страната или търговеца.Може ,може но най-вече дали се иска да се направи???

 19. 20 Профил на Кой се страхува от Иван Гешев
  Кой се страхува от Иван Гешев
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Различните ставки са жив популизъм. Държавата има за цел да събере Х лв от тази част от вашите доходите и спестявания която сте похарчили. Дали ще ги събере през сиренето и кашкавала или през обувките и новите ви гуми на колата, няма никакво значение. Ако си мислите че ще платите по-малко ДДС отколкото държавата си е планирала че ще ви вземе, сте абсолютни наивници.

  Единствения смисъл от различните ставки е

  Конкуренция между държавите за по изгодно потребяване на някоя стока или услуга на нейна територия.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 20. 21 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1856 Разстроено

  До коментар [#4] от "truly":

  2016 година България е събрала от ДДС 8.552 млрд. лв.
  Преди няколко дни главната мутра на републиката се похвали с 2 млрд. излишък към средата на годината, т.е. има мегдан за намаляване на данъци с поне 2 млрд. лв. Ерго бюджетът спокойно може да си позволи намаляване на ДДС до 15%. Някой да е чул за нещо такова?
  Разбира се, това са хамалски сметки, но показват, че никой от управляващите в България не мисли за намаляване на данъци, ами за това къде да бъдат наместени откраднатите от хората пари.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 21. 22 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Най-вредния данък ДДС, наложен ни насила от глобалистите от ЕС, трябва да се премахне веднага! Тогава много от тези извращения ще отпаднат!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 22. 23 Профил на Кой се страхува от Иван Гешев
  Кой се страхува от Иван Гешев
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#21] от "Darulio":

  Не искам да ми намаляват ДДС-то. Искам тези пари да бъдат вложени в нещо смислено. Примерно в по-бързо увеличаване на заплатите на учителите.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 23. 24 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#23] от "Обществен деятел":

  Защо не си подариш направо цялата заплата на държавата, в полза на каквото си искаш?

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 24. 25 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Стига сте ровичкали.
  Достатъчно е, че сме непоклатимо стабилни.

 25. 26 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  ...махнете им се от главите на хората!

 26. 27 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Благодаря ви Дневник, че споменахте за хазарта!
  Това е един от признаците за абсурдността на държавата ни! Малко медии се осмеляват да го правят, така че благодарност.

  А за даряването на храна - закон/разпоредба за хуманност и съпричастност трябва да се прави от подобни хора! Ако се направи от такива хора ще има и парички за дарители и храна за хората и стандарти за качество за бабх. Дарителя трябва да се освободи от всякакви задължения освен да предоставя годна храна, всичко друго от получателя.

  За сега е видно, че закона е правен от алчни и коръмпирани хора дето са вменили отговорности там където не трябва. Но нищо, и те клетниците се учат да се грижат за друго живо същество. Успех им желая!

 27. 28 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#15] от "Оливия":

  До коментар [#20] от "Обществен деятел":

  Давал съм пример ако ДДС върху храните се премахне - който консумира аржентиско телешко ще си спести от кило около 8 лв. примерно /цена 48лв./, а който консумира пилешко - около 0.80 лв. пак от кило. Истинската лява политика не е да се премахне ДДС. Истинската лява политика е с 8-те лева от аржентинското да се подпомогнат 5-10 социално слаби да си купят пилешко с висок ДДС. Обяснете го на Корни, но съм сигурен, че тя няма да приеме аргументите. Щото е от консумиращите аржентинско телешко...

 28. 29 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#20] от "Обществен деятел":

  Айде сега излез от собственото си его дето са пръска и си представи че голям ороцент от хората дават пари само за храна и нямат възможност за обувки и гуми!

 29. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  До коментар [#3] от "plebs":

  Май леко пропускаш, че хазартът не плаща и корпоративен данък, освен, че не му се начислява ДДС. Та...прав си за дебилите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  До коментар [#18] от "Обществен деятел":

  Мхм...това ще да е...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 32 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":Въвеждането на диференцирани ставки, както за ДДС, така и за подоходно облагане, предполага наличието на авторитет /господ/, който да ги определя. Една от причините за по-евтините храни на запад се крие е в ДДС, с който ги облагат. Например във Франция храните се облагат с 5,5% ДДС, в Германия с 6%, а в Швейцария с 6,5%.Единствена България облага храните с цели 20% ДДС, което го няма никъде в Европа. С най-висок ДДС за храните са Словакия, Австрия и Италия, където е 10%.Как стоят нещата при съседите ни?В Румъния ДДС за хранителните продукти е 9%, както и в Гърция, а в Турция е 8%.
  —цитат от коментар 15 на Оливия


  Дали ще ги събере през сиренето и кашкавала или през обувките и новите ви гуми на колата, няма никакво значение. Ако си мислите че ще платите по-малко ДДС отколкото държавата си е планирала че ще ви вземе, сте абсолютни наивници.
  —цитат от коментар 20 на Обществен деятел


  Едва ли е все едно от къде ще се събира търсеният обем ДДС. Ясно е, че семейства със скромни доходи ще харчат голям дял от тях за храна и никакъв дял от тях за луксозен автомобил или прочута марка рояли. Въпрос на политика е откъде ще съ(Д)(Б)ереш търсената сума за бюджета. Въпрос на политика е нисък процент корпоративен данък и висок процент на ДДС, въпрос на политика е и еднаквата ставка на ДДС за храната, лекарствата и пианата.
  Може това да е гнусна политика, може и да е прекрасна, зависи за какво отива основната част от доходите ти. Но нито е случайно, нито е все тая.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 32. 33 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  Доколкото разбрах, пичовете и мацките от т.нар. "Хранителна банка" се възмущават, че не могат да зареждат стока без ДДС, защото тя трябвало да има етикетчета. Иначе бизнесът бил продължавал да дарява, като едновременно с това продължава да си плаща данъка както преди. И се пита защо те плащат за това данък, когато даряват не на Хранителната банка, а за министър Горанов е табу да се сложи ДДС върху хазарта.
  Не ви ли изглежда идиотска статията или се пробваме да уредим бизнеса на едни лицензирани таковата, на които бизнесмоделът нещо не се получава?

  Бог да благослови Америка за България!
 33. 34 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#14] от "Darulio":

  какви са тези позиции в хуманитарна организация НА ЗАПЛАТА?

  съвсем спокойно и ученици на доброволни начала биха се справили със задачата "етикиране"

  ако ли пък на никой не му се занимава на доброволни начала - слагат един голям Х на тази хранителна банка и почват да се занимават с нещо друго.

  човек като иска - намира начин, като не иска - намира оправдание.

  преди беше ДДС-то, сега етикетите, направо драма след драма.

 34. 35 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  За някои хора, които са се поддали на приказките на Каролев - хазартът се облага с 10% плосък данък на база резултат - приходи минус разходи като всяка една нормална фирма. С 15% данък върху оборота се облагат много малко хазартни дейности като залози по импулсен телефон при някое от изчезналите вече телевизионни игри

  Бог да благослови Америка за България!
 35. 36 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1856 Разстроено

  До коментар [#34] от "хм":

  Проблемът е, че шайката я е страх да не се препродават обявени за дарение продукти. След като това е великият проблем на Мента и ко., да си изпратят импотентните контролни органи да следят подготовката на храната и да избегнат напълно цялото това преетикетиране. Виж колко е лесно.
  Но е много по-лесно да стовариш отговорности и задължения на хората, които искат да помогнат (че и лично ти това правиш - щедро се разполагаш с чуждото време и чуждите пари, даже учениците командориш ангария да бачкат на бирниците), вместо да пратиш на терен хрантутниците, които така или иначе нищо друго не правят, освен да рекетират бизнеса. Да, за НАП и общинските данъчни дирекции говоря.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 36. 37 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#36] от "Darulio":

  контролните органи са импотентни, но разкарването им насам-натам води до разходи. не разбирам защо бюджетът трябва да се натоварва, понеже на някой не му се занимава да залепи едни етикети.

  доколкото познавам психологията на бай ганьо-търгашина, опасенията за препродажба са напълно логични.

  това, което ми се струва нелогично е, че има там една хранителна банка, дето намира драма при всяка ситуация и освен това нямат никакво намерение да подпомогнат ЖЕЛАЕЩИТЕ да даряват!

 37. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9134 Неутрално

  Ами да накарат държавните чиновници да лепят етикети. И без това са прекалено много.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK