Кабинетът прави опит да въведе електронните обществени поръчки от есента

Кабинетът прави опит да въведе електронните обществени поръчки от есента

© Юлия ЛазароваПравителството е внесло за обсъждане в Народното събрание редица промени в Закона за обществените поръчки, с които се цели най-сетне целият процес по провеждането им да стане електронен. Проектът е внесен в деловодството на парламента на 1 август. В него е записано, че ангажиментът на България пред Европейската комисия е да изпълни това изискване до 18 октомври.


Електронният регистър за поръчките е разработен през 2004 г. и оттогава не е обновяван. Така всеки търг е съпроводен от дебели папки с документи, които се пренасят физически. Ако документите са електронни, не само ще се облекчи целият процес, но ще стане и по-прозрачен, тъй като идеята е оценяването и класирането да стават автоматично, а участниците в процеса да си разменят електронни фактури.


Електронната система трябваше да е факт още на 1 юли 2017 г., но изпълнител бе избран едва през януари тази година, припомня "Капитал". Изпълнителят обаче по договор има 36 месеца, които са далеч отвъд крайния срок на Брюксел.
Приетите сега от кабинета промени целят тъкмо въвеждането на изцяло електронен процес.


В мотивите към проекта изрично е посочено, че въпросната платформа трябва да работи към 18 октомври, за да осигури възможност на всички възложители в страната да провеждат и възлагат поръчки изцяло с електронни средства.


Посочва се, че провеждането на електронни обществени поръчки налага в закона да се въведат редица детайли, които регламентират целия процес - в реда за подписване, публикуване и връчване на електронни документи в хода на възлагане и изпълнение на поръчките, съответно в правилата за съхраняване на информацията, уреждане на отношенията, свързани с ползване на платформата от различни видове потребители и свързването ѝ с други регистри и системи.


Освен това с проекта се предвижда задължение за възложителите да публикуват на профила на купувача договорите за подизпълнение, а в Регистъра на обществените поръчки - информация за всички допълнителни споразумения към договорите.


Уточнява се и кръгът на лицата, които са задължени да декларират т.нар. лични обстоятелства при участие в поръчки. Той се свежда до законните и упълномощени представители на фирмите и до членовете на техните управителни и надзорни органи. Когато в тези органи членуват юридически лица, обстоятелствата се декларират само от физическите лица, които ги представляват по право и по пълномощие.


Посочва се, че не са създават нови регулаторни режими с промените, нито се засягат съществуващи.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Това от колко години го прави?

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5235 Неутрално

  "В него е записано, че ангажиментът на България пред Европейската комисия е да изпълни това изискване до 18 октомври."

  Коя година?

 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Правилно е да се напише "Кабинетът отказва и по никакъв начин не желае да въведе електронните обществени поръчки". Щот прърво трябва да се измисли как при въведени електронни обществени поръчки "наще" да се вредят най-отпреТ!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5227 Неутрално

  Ще бави до последно за да не губи контрол върху нагласените поръчки...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Как не им се иска и как не им стиска да въведат тези електронни обществени поръчки. Повечето от тях разчитат на тези поръчки за собственото си обогатяване и това на роднините и протежетата си. Така че ще протакат доколкото могат, но ЕС им дава зор и ги натиска, та не знам как ще се измъкнат от ситуацията, Навярно ще измислят начин, защото без тези почъчки те ще бъдат лишени от най-сигурния си доход.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK