Община Пловдив иска собствеността върху летището край града

Община Пловдив иска собствеността върху летището край града

© Анелия НиколоваОбщина Пловдив да поиска от държавата собствеността върху летището край града, решиха днес общинските съветници, съобщи радио "Фокус" - Пловдив. За целта общинският съвет трябва да направи предложение към министерството на транспорта и да поиска летището заедно с активите и пасивите му, след като китайската компания, която спечели конкурса за концесията му, се отказа от договора.


До момента дружеството е 100% държавна собственост. Част от активите са собственост на "Гражданска въздухоплавателна администрация".


Според кмета на Пловдив Иван Тотев и сега общината е основен фактор във фонда за развитие на летището и благодарение нейната финансова подкрепа вече девет години то работи. "На общината вече ѝ писна да поддържа летището на изкуствено дишане и някой друг да ни обяснява какво трябва да стане с него", каза Тотев. Кметът посочи, че всяка година от общинския бюджет се отделят по около 100 000 - 200 000 лева за фонда.
"Ние смятаме, че оттук нататък община Пловдив е тази, на която се полага да се разпорежда с летището. Това не е прецедент, държавата си прехвърли дяловете в свободна зона, и това не е невъзможно", каза още кметът.


Той обясни, че общината няма никакво намерение да строи карго терминали и други, а по-скоро ще търси желаещи да изпълнят тези задачи. "Досега министерството назначава процедури за две концесии, но не се стига до избор, което означава, че има някакъв проблем", каза още Иван Тотев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK