КЗК одобри медийния законопроект на Пеевски, не е компетентна за свободата на словото

КЗК подчертава, че гарантирането на свободата на словото и медийния плурализъм като основни ценности на демократичното общество, излизат извън обхвата на нейните правомощия.

© Юлия Лазарова

КЗК подчертава, че гарантирането на свободата на словото и медийния плурализъм като основни ценности на демократичното общество, излизат извън обхвата на нейните правомощия.Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че подкрепя приетия на първо четене от Народното събрание проект за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, внесен от депутати от ДПС, между които е и издателят Делян Пеевски.


Сезирана от Народното събрание, комисията "съгласува без забележки" закона, който ДПС с процедурна хватка успя да прокара ( с помощта на ГЕРБ и "Обединените патриоти") през одобрение направо от пленарната зала, без да минава предварително обсъждане в комисии.


КЗК е на мнение, че предложението за разширяване на обхвата на данните за действителния собственик и финансирането на доставчиците на медийни услуги в публичен регистър, както и за създаването от Министерството на културата на публичен регистър на лицата, разпространяващи и/или продаващи печатни издания, би подпомогнало работата на КЗК при проучвания по производства пред Комисията с оглед изясняване на всички релевантни данни и информация, свързани с дейността на предприятията от медийния сектор, се казва в становището.
Регулаторът държи да подчертае, че икономическите анализи по конкретни производства пред КЗК отчитат и други фактори, освен пазарния дял и данните за собствеността и финансирането на медиите и разпространителите/собствениците на печатни издания, които е предвидено да бъдат направени публични, съгласно разпоредбите на законопроекта.


Едновременно с това КЗК подчертава, че гарантирането на свободата на словото и медийния плурализъм като основни ценности на демократичното общество излизат извън обхвата на нейните правомощия. Тя предлага на Народното събрание "да прецени дали и кой специализиран орган би могъл да следи за спазването на принципите на свободата на словото и да гарантира плурализма в медиите, както и с какви инструменти би разполагал този медиен регулатор".


Публичен регистър за собствеността на печатните медии съществува към Министерството на културата от 2011 г. и собствениците на медии са задължени всяка година да декларират актуални данни в него. Съветът за електронни медии пък поддържа регистър за собствеността на радио- и телевизионните оператори. Липсва единствено списък за онлайн изданията. Държавните органи са отговорни за спазването на сроковете и попълването на необходимата информация.


Становищата


В КЗК са постъпили становища по темата от Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ), търговско.-промишлената палата (БТПП), Съюза на журналистите и от професора по медийно право Нели Огнянова.


Съюзът на журналистите, който през юли обяви, че е омерзен от приемането на проектозакона, смята, че е нужен цялостен единен закон за прозрачността и собствеността на медиите в България, докато сегашната редакция е ограничено временно решение.


От КРИБ са на мнение, че законопроектът "има потенциала да утвърди международната практика за публично изразяване на мнение за личните виждания и убеждения на съответния редакционен колектив при спазване на най-високите утвърдени журналистически стандарти за посочване на поне два източника на информация и коментари".


БТПП отбелязва, че проектът не предвижда санкции за лицата, които нарушават ограниченията върху монопола в разпространението на печатни издания.


Проф. Нели Огнянова е на мнение, че предлаганите мерки имат ограничена конюнктурна цел. Според нея разделянето на финансирането на "пазарно" и "непазарно" от авторите на законопроекта има за цел да води не просто до частично осветяване, а до селективно осветяване - подход, който законодателят според нея не трябва да толерира, защото превръща законодателството в инструмент за постигане на конюнктурни цели.


Проверка на антикорупционната комисия не откри конфликт на интереси у депутата - издател като вносител на законопроекта, тъй като законът има за цел оповестяване на публична информация - каква е собствеността на медиите, а депутатът нямал лична цел за облага. След разрива с банкера Цветан Василев и фалита на КТБ, Делян Пеевски постепенно разкри собствеността си в няколко медии (преди това част от тях бяха собственост на майка му и бяха придобити със заеми от КТБ) - "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач", "Борба".

Как беше приет законопроектът - четете тук.


Какви промени обещаха вносителите преди второто четене - тук.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Пеевските медии са ясни, другите дали им стиска да осветлят кой им плаща и поръчва... статиите.

 2. 2 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 367 Весело

  Пламен Киров от асистентче по конституционно право в СУ, през КС, а сега спец по право на конкуренцията в КЗК. Дялан камък - държавна работа, сладка работа. Айде сега пляскайте, да ви видя!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  *Проверка на антикорупционната комисия не откри конфликт на интереси у депутата - издател като вносител на законопроекта, тъй като законът има за цел оповестяване на публична информация - каква е собствеността на медиите, а депутатът нямал лична цел за облага.*
  - Това е би трябвало да е виц, а не институционално окьоравяване.

 4. 4 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Да одобряват бе, да одобряват. Ще дойде време да дават сметка.

 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3780 Весело

  Ха така, одобрявате, после що сме били Зимбабве на Балканите?!

  klimentm
 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3441 Любопитно

  Пеевските медии са ясни, другите дали им стиска да осветлят кой им плаща и поръчва... статиите.
  —цитат от коментар 1 на Deaddark


  Какво ти е ясно за "Пеевските медии"?
  Кой ги финансира?
  Кой поръчва статиите в тези.....парцали?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 522 Неутрално
 8. 8 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2064 Разстроено
 9. 9 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 374 Неутрално

  КЗК и всички останали правителствени организации биха били много по-качествени, и с много повече обществено доверие ако хората в същите тези организации се избират пряко от хората чрез гласуване. Тогава със сигурност щяха да имат повече доверение, вмомента нямат никакво.

  Отностно медиите.. този закон не решава проблема с медиите. Проблема се състои във финансирането на медиите от страна на правителсвото, което ги прави заависими от тях, както и в закона за обществената информация и други подобен тип закони които правят журналистите зависими от хора работещи за държавата, също така, закона за свободата на словото.. Преди няколко месеца във Варна или Бургас журналист беше осъден от човек който е разследван за корупция за това че журналистите му били накарнили достойнството. Този закон просто дава оръжие на хората да съдят журналистите които не са им удобни.

  Тези 3 закона само ако се махнат, БГ ще скочи в класацията по свобода на словото с поне 10/20 пункта най-малко.

 10. 10 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 829 Неутрално

  КЗК одобри медийния законопроект на Пеевски, не е компетентна за свободата на словото

  Заглавието би трябвало да бъде:
  КЗК одобри медийния законопроект на Пеевски, не е компетентна за нещо повече.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  ГЕРБ ,ДПС и обединените идиоти са вкарали закона директно в пл.зала за гласуване , без комисии и после го дават на КЗК за замазване на очи. Всички като един за Шиши

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  "Сезирана от Народното събрание, комисията "съгласува без забележки" закона, който ДПС с процедурна хватка успя да прокара ( с помощта на ГЕРБ и "Обединените патриоти") през одобрение направо от пленарната зала, без да минава предварително обсъждане в комисии."

  И после ми играят театъра колко се мразят помежду си и за да са по - убедителни от време на време се ритат по кокалчетата. Стане ли въпрос обаче да се крепи престъпната олигархична прослойка, ще използват какви ли не хватки тозчас да угодят на " успелите млади хора " !

  Патриоти - мислят за " родния бизнес" и го защитават от лошите ! Всички вкупом - нали от там е (не)обяснимото забогатяване . Някой ако надигне глас - олигархът бил Прокопиев, те платените " соросоиди" клатят стабилността.....
  Отврат !

 13. 13 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Весело

  Сега верно ли ще трябва на платените "анализи" да пишат КОЙ плаща за тях? Козяшкия рев за свобода на словото да не е зарад това малко камъче дето ще покаже на всички че са фалшиви анализатори и откровени пропагандисти. Честито :)

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7412 Неутрално

  "КЗК подчертава, че гарантирането на свободата на словото и медийния плурализъм като основни ценности на демократичното общество излизат извън обхвата на нейните правомощия."
  Като е така, от какъв зор са одобрили закона на Пеевски.

 15. 15 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#6] от "Храбър":

  ГЕРБ. Други елементарни въпроси да имаш?

  Сега да питам знаеш ли кои са медиите на БСП?

 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3441 Неутрално

  До коментар [#15] от "Deaddark":

  Нищо не казваш!
  Кой конкретно дава поръчките.
  И не е ГЕРБ само ГЕРБ.
  Изобщо този разговор изобщо не е толкова елементарен, колкото се опитваш да го направиш. ГЕРБ, ДПС и БСП са така овързани помежду се, че дори не може да се говори за партии с различни виждания за общественото развитие и управление.
  Ето човекът в пост № 12 е казал, че се ритат по кокалчетата само за пред обществото.
  А иначе жалкия ти опит да отбиеш разговоря извън Пеевски и олигархическата му позиция в парламента не върши работа.
  Дори само защото Пеевски е крупен собственик на медии в България този закон трябваше най-щателно да бъде огледан и обсъждан и сред обществото, а не да го пускат без подробно обсъждане направо в парламента.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#16] от "Храбър":

  Ти правиш заключения от раз, иначе не харесваш други да правят. Странна птица си - хем питаш, хем не искаш да знаеш нищо повече от шаблона в главата ти.

  Да, ГЕРБ е. БСП в сегашния си вид е плашило, създадено от ГЕРБ, да сочат с пръст и да казват - нали не искате БСП отново на власт и да спрат субсидиите. ДПС са същите маскари - пак контролирани от ГЕРБ. ОП, Воля - същата история. И колкото и да мижите някои форумни колеги - ДСБ също е проект на ГЕРБ.

  И други неща мога да кажа, но не му е тук мястото - че на някои такава пяна им избива да си заработят тролските, че ще ме преследват и псуват с месеци наред - не е като да не е било. Тук свобода на словото няма. А ако толкова държиш, мога да ти го покажа на мой гръб че не е така - ти най-вероятно си от избраните, от другите коментари ти личи. Не винаги нещата се свеждат до два избора, от които ако знаеш грешния, значи другия е правилен - достатъчно подсказах, другото ще ми коства отново месечен БАН.

 18. 18 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не сме се съмнявали в това.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Видяхме по телевизията пламенната защитна реч на мустакатия Рашидов. Интереса клати феса - на всички тях в парламента. А мисията на комисията(КЗК) явно е повече да слушка отколкото да защитава някаква си конкуренция. Особено по липса на свобода на словото!

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Не мога да разбера, дали проявите на Пеевски и Цонев са резултата от естествена тъпота и огромно безочие. Може човек да се обогатява по всякакви начини докато някой не го хване, че не е баш по закона. Но да се обогатяваш безмерно и в същото време да се правиш на законотворец, при това с тяхното килийно образование е толкова излишно, че все пак случая природно тъп ми се вижда по-вероятния.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK