България се изкачи с 22 места в индекса на правото на собственост, но остава зад Оман и Ботсвана

България се изкачи с 22 места в индекса на правото на собственост, но остава зад Оман и Ботсвана

© Надежда Чипева, КапиталБългария се изкачи с 22 позиции в международния индекс "Право на собственост", разработван от Алианс "Право на собственост", чийто партньор в България е Институтът за пазарна икономика (ИПИ). Индексът оценява защитата на правото на собственост по света, а в изданието за 2018 г. попаднаха 125 държави, в които живее 93% от населението на света и които произвеждат 98% от световния брутен вътрешен продукт. Страните са оценявани в три области - правна и политическа среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост.


Въпреки отбелязания слаб ръст България все още е далеч от първенците Финландия, Нова Зеландия, Швейцария, Норвегия и Сингапур. Страната получава резултат от 5.4 точки (от 10 възможни) и се нарежда на 63-о място.


Спрямо миналата година резултатът нараства с 0.6 т., с което се изпреварват 22 държави. Основната причина за увеличението всъщност е тазгодишното включване на индикатора "регистрация на собственост" (в категорията, измерваща защитата на правото на физическа собственост), при който България получава най-високия си резултат.
Въпреки слабото покачване в резултата страната запазва изключително незадоволителното си ниво на защитата на правото на собственост, отбелязват икономистите. България е изпреварена от държави като Гана, Тринидад и Тобаго, Оман и Ботсвана. Румъния също е пред България, като заема 54-о място.


България се изкачи с 22 места в индекса на правото на собственост, но остава зад Оман и Ботсвана

© Институт за пазарна икономика


Индексът "Право на собственост" още веднъж показва изключително притеснителните проблеми в правната среда в България, както и липсата на значително подобрение. Това води до по-малки доходи, повече корупция, по-високо неравенство, по-ниска предприемаческа активност и по-слаба защита на индивидуалната и икономическата свобода.


Резултатите на страната продължават да са най-ниски в областта на правната и политическа среда, доказвайки за пореден път, че в България липсват независимост на съдебната власт, върховенство на закона, политическа стабилност и контрол над корупцията, отбелязва ИПИ.


В областта на правото на физическа собственост нараства индикаторът за достъп до заеми. Това подобрение обаче следва възстановяването на кредитната активност, а не е следствие от някакви усилия на управляващите, поясняват авторите на изследването. Именно тук са и новите данни за регистрацията на собственост, при които България получава най-високия си резултат – 9.3 т.


Защитата на правото на интелектуална собственост отново показва, че слабата защита на интелектуалната собственост и широкоразпространеното пиратство продължават да са сред големите проблеми в страната. В тази категория е и индикаторът с най-висок ръст, а именно патентната защита, което вероятно отразява промените в Закона за патентите и Закона за марките през 2017 година.


Средният резултат на индекса за света леко се повишава до 5.7 т. Най-добре защитено е правото на собственост във Финландия с 8.7 т., следвана от Нова Зеландия, Швейцария, Норвегия и Сингапур.


Докладът измерва и как защитата на правото на собственост влияе върху благосъстоянието. Първите 20% от включените държави имат 20 пъти по-висок доход на човек от населението (в паритет на покупателната способност) в сравнение със страните на дъното. В групата страни, в която се намира България, разликата с водещите държави е 8 пъти.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Дневник, ставате царе в манипулациите. "Работническо дело" и "ТАСС" пасти да ядат. По същата логика можехте да напишете: "България с видим напредък в защитата на правото на собственост" (както са направили Медияпул: https://www.mediapool.bg/bulgaria-s-vidim-napredak-v-zashtitata-pravoto-na-sobstvenost-news282488.html ) или "България изпреварва всички свои съседи без Румъния в защитата на правото на собственост", както е видно от самия доклад, достъпен тук: https://www.internationalpropertyrightsindex.org/

  Изобщо, цялата информация по-горе е поднесена много манипулативно, особено щом докладът дава България за пример като държава с голям ръст. Също така, важно е да се отбележи, че оценката на "правната и политическа среда" е правена на национално ниво и самата тя е дълбоко субективна, което прави и целия индекс субективен.

 2. 2 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1082 Весело

  До коментар [#1] от "J.J.":

  И на Дневник скоро ще им спрат фейсбук акаунта, като на Алекс Джоунс.😂

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  До коментар [#1] от "J.J.":И на Дневник скоро ще им спрат фейсбук акаунта, като на Алекс Джоунс.😂
  —цитат от коментар 2 на Darulio


  Едва ли.
  "Дневник" се съобразяват с линията на НПО-тата.

 4. 4 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#1] от "J.J.":


  Имам натрпчивото чувство, че "сенчестия" им оформя редакционната политика.
  Така "оптимистични" са.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 5. 5 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Право на собственост? Прочетох статията и честно не схванах точно за какво иде реч. Имам собственост, както и повечето хора, които познавам и... не се страхувам, че някой
  ще ми я вземе.

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#1] от "J.J.":

  И прави ли Ви впечатление, че ВИНАГИ, когато сме след страни като Гана, Тринидад и Тобаго, Оман и Ботсвана това се отбелязва.
  Когато сме преди савецкия саюз това НИКОГА не се отбелязва!!!

 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#1] от "J.J.":
  Гледай числата, к'во четеш измислени анализи
  2009 - 5.6
  2018 - 5.4
  Даже и това е много за "европейска" страна

  Абе мутри "охраняват" митниците. Та нема к'во да се учудваме

 8. 8 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Всечи чете данните и статистиката както му е поръчано/платено..

  Нема да се чудите.. Това се нарична "съвременна журналистика"...

  Ама нема и да се чудите защо читателите и статиите на Дневник намаляват в геометрична ...регресия.

 9. 9 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1476 Весело

  Както се вижда в "ИПИ" -"институт за пазарна икономика" :
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Институт_за_пазарна_икономика
  съществуват, участват и се развиват знакови личности за българския "демократичен преход"!
  Най знаковата от тях е лицето Ричард Ран
  -председател на консултативния съвет!
  Останалите, също са много интересни "персони"!

 10. 10 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Посоката е правилна, но скоростта на промените е отчайващо ниска.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  Самото заглавие е достатъчно говори само по себе си!

 12. 12 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 381 Весело

  Не мога да повярвам, че толкова ляво издание се е ''загрижило'' за правото на собственост, а не за колективизация, приобщаване и апроприация на 'сичко частно... :)

 13. 13 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Преди 30 години имаше една комедия "Боговете сигурно са полудели". Във филма един туземец с препаска обикаляше тундрата, за да върне едно празно шише безалкохолно на боговете. Туземецът беше от Ботсвана. И всички много сме се смели на този филм и на туземеца. Но ето, че днес България е зад Ботсвана по индекса на правото на собственост. Вече не ми е смешно. Да си слагаме препаските и да отиваме в пустошта, защото явно сме се запътили към Ботсвана. Или сме я подминали?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 14. 14 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#1] от "J.J.":
  И прави ли Ви впечатление, че ВИНАГИ, когато сме след страни като Гана, Тринидад и Тобаго, Оман и Ботсвана това се отбелязва.
  Когато сме преди савецкия саюз това НИКОГА не се отбелязва!!!
  —цитат от коментар 6 на 4ort


  Да, винаги отбелязват африканските страни, все едно пък 99,99% от българите изобщо знаят какви са тия старани или пък могат да ги посочат на картата.

  "Ааа ууу, по-назад сме от Габон, ужасссс"

 15. 15 Профил на Angel Stoichèv Dimitrov
  Angel Stoichèv Dimitrov
  Рейтинг: 221 Весело

  Определено няма да се хареса на БСП-тата това.

  https://iconomicabg.blogspot.com
 16. 16 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Току-що погледнах целият доклад. Много ме съмнява тази класация на каква база се прави. Според тях, Китай имат повече защита на частната собственост отколкото България, Румъния и Латвия? Верно ли? Бая ме съмнява това да е така имайки в предвид факта че Китайците даже нямат право да притежават частна собственост, имат право да я наемат за 10 години, и там човешки права няма.

  Също някои много съмнителни страни като Бахреин, ЮАР, Малаизия, Саудитска Арабия и други страни където почти няма човешки права се нареждат по високо от Италия. Много съмнителна работа. Да не говорим за факта че са категоризирали Финландия в Западна Европа.

 17. 17 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  До коментар [#12] от "imaligoogle_hr":

  Ами щом е ляво , посети някое дясно като Блиц! Не разбирам , как ортодоксални позитанци бързо станахте десни.

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Весело

  право на частна собственост или какво можеш да си купиш и то да остане твое ... сравнението с боствана е добро, тъй като доходите на калпак от населението в ботсвана и БГ са едни и същи и в рамките на двете територии почти нищо не можеш да си купиш. сравнението с оман е несправедливо - там доходите на калпак са 9 пъти по-високи от тези в БГ.

 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Да, винаги отбелязват африканските страни, все едно пък 99,99% от българите изобщо знаят какви са тия старани или пък могат да ги посочат на картата.

  "Ааа ууу, по-назад сме от Габон, ужасссс"
  —цитат от коментар 14 на Yard

  За поколението което се е мерило по производство на електроника с Тайван и Южна Корея наистина е УЖАС да се нареди до Ботсвана в каквато и да е класация

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#19] от "dark'star":

  За поколението което се е мерило по производство на електроника с Тайван и Южна Корея
  --------------

  бедняко, ти пак си се натряскал с гъби

 21. 21 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За право на собственост в Барселона ли става дума?!?

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 22. 22 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#21] от "Суджук Герберите":

  защо не - там апартаментите са по-евтини от тези в софия

 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2949 Разстроено

  От цялата работа става ясно, че през 2009 г. когато ГЕРБ идва на власт оценката е била 5,6. През 2018 г. след три мандата на Бойко Борисов и "главоломно" покачване спрямо предходната година оценката е успяла да додрапа до 5,4. Т.е. за 9 години е спаднала с 0,2. Нищо лично, просто цифри.

 24. 24 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Тая тъпа стъкмистика, малоумна, която приравнява правото на собственост с достъп до заеми..
  "Бързия кредит с огромна лихва право на собственост при капитализма!"
  Еба си несериозния майтап.
  Да не говорим че и редовните лихви при банките са в пъти над тези в европа, и че маржа между лихви по депозит и кредит е огромен у нас.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4433 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lou":

  Ботсуана е много сигурна страна (за африканските разбирания) и много красива! А "туземецът" от филма бе бушмен (което в превод от английски всеки знае какво означава)!

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#19] от "dark'star":

  Кое поколение "се е мерило по производство на електроника с Тайван и Ю. Корея"? Каква електроника е произвеждало това "поколение"? Къде е изнасяна тази електроника?

 27. 27 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 425 Весело

  Ако някой е ходил в Ботсвана, предполагам е отседнал в супер охраняван хотел или затворен комплекс. Първото което е научил, предполагам е било че 99% от града е no-go зона. А в останалия 1% само в компания, и желателно с гид. И сигурно и други неща може да каже, та как си представяте Ботсвана която живота ти едва опазва, да е преди България по право на собственост, че даже и право на интелектуална собственост. На тея хора съставили класацията, честно, не им разбирам хумора, направо на хейт ми прилича... Oh, wait

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 28. 28 Профил на galleen
  galleen
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#1] от "J.J.":

  Браво, за коментара. А това е едно от нещата заради които харесвам Икономедиа, дори и като напишат някоя небивал глупост ще получат градивен коментар, който няма да бъде изтрит. Съгласен съм изцяло с него, вярно държавата има за какво да е критикувана, но пък някаква неясна стъкмистика ни е най-малкия проблем

  El pueblo unido, jamás será vencido.
 29. 29 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 522 Весело

  Като се има предвид, че в по-малките градове или села се падат 5 къщи на един човек а в София 5 души на една къща..сме се изкачили.
  Или пък на всяка мутра 10 къщи, също...

 30. 30 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2949 Весело

  До коментар [#19] от "dark'star":

  "За поколението което се е мерило по производство на електроника с Тайван и Южна Корея....."

  Слънце, въздух, онанизъм - здрав и бодър организъм!

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4433 Неутрално

  До коментар [#27] от "ndb":

  Аз съм ходил в Ботсуана 3 пъти за по седмица от 2013-та насам. Никога не съм имал никакъв проблем. Винаги съм бил с местен гид, но това е само от полза, за да не се загубиш на непознато място, например. No-go zones има и в Лондон, Париж, Ню Йорк. Май само в Сингапур няма, защото камерите са по пет на кв. м.

 32. 32 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 274 Неутрално

  След Ботсвана забележете и отбележете.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  " България е изпреварена от държави като Гана, Тринидад и Тобаго, Оман и Ботсвана. "
  "Индексът "Право на собственост" още веднъж показва изключително притеснителните проблеми в правната среда в България, както и липсата на значително подобрение."

  При ГЕРБ, точно там ни е мястото, защото той не само, че не прави нищо по въпроса, но даже влошава положението. Как да искаме Данаил Кирилов да подобрява правната среда, като един закон , внесен от него не е минал без вето на президента или последващи поправки.

 34. 34 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  За поколението което се е мерило по производство на електроника с Тайван и Южна Корея наистина е УЖАС да се нареди до Ботсвана в каквато и да е класация
  —цитат от коментар 19 на dark'star


  По производство на тоалетна хартия къде бяхме бе, комуне?

 35. 35 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#1] от "J.J.":
  ++++++++
  Така е то в средствата за масова манипулация.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 36. 36 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#22] от "Brother Felonious":

  Не са. Не ме взимай за канарче, не живея в Дружба 99.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 37. 37 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Весело

  Е за тва Бай.Х купува къщи на любовниците в Испания през кипърски офшорки.

 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5543 Неутрално

  Чували ли са по-горе коментиращите нещо за имотната мафия и ли пък за кражбите на фирми и бизнес в България или пък за защитата на собствеността от принудително отчуждаване и дали тази трагична действителност има нищо общо с класацията ?
  Какво реално направи ГЕРБ за защитата на собствеността на гражданите и фирмите в България.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK