Липсата на онлайн продажби срива бизнеса на компанията за бижута "Пандора"

Липсата на онлайн продажби срива бизнеса на компанията за бижута "Пандора"

© Max Rossi, ReutersИзпълнителният директор на датския производител на бижута "Пандора" (Pandora AS) Андерс Колдинг Фрис подаде оставка днес - няколко дни след като обяви, че продажбите на компанията и печалбата й тази година ще са по-ниски от очакванията, съобщава "Ройтерс".


Компанията развива бизнес и в България, като оперира чрез дружеството "Лин трейдинг", припомня "Капитал".


Фирмата предлага модни бижута от качествено сребро и злато, инкрустирани със скъпоценни и полускъпоценни камъни. Сред най-разпознаваемите продукти са сребърните гривни.
След обявяването на новината за очакваните слаби резултати и плановете за съкращаване на 400 работни места акциите на компанията се сринаха с близо 20% във вторник.


Продажбите през второто тримесечие на годината са спаднали с 1% спрямо същия период на 2017, а през първото тримесечие вече бе отчетен спад от 5%. Причината за това е все по-малката посещаемост на моловете в САЩ и британските пазари, както и на липсата на нови продукти и по-ниските цени, които предлага в Китай.


"Пандора" има около 2600 магазина по целия свят, но продажбите са спаднали в повече от 600 магазина във Великобритания и САЩ, защото потребителите предпочитат да пазаруват онлайн. В понеделник компанията обяви, че ще създаде още 250 концептуални магазина тази година, докато плановете ѝ бяха за 200.


Последните данни са под очакванията частично заради слабото развитие на тази категория стоки като цяло, се посочва в съобщение на компанията.


Допълва се и че обявената в началото на годината стратегия, която е целяла да компенсира липсата на иновации и слабия растеж на ключови пазари, не е проработила толкова бързо, колкото се е очаквало.
"Все още вярваме в тази стратегия, която обхваща периода до 2022 г., но осъзнахме, че сме били твърде оптимистични за бързината, с която ще се прояви ефектът от нея върху новите продукти", обяснява Фрис.


През януари "Пандора" обяви, че очаква продажбите ще се увеличат със 7-10% в периода 2018 - 2022 г. Този понеделник обаче тези очаквания бяха коригирани надолу до 4-7%.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK