С промени в социалния кодекс щяла да се гарантира реална втора пенсия

С промени в социалния кодекс щяла да се гарантира реална втора пенсия

© Георги КожухаровПенсионноосигурителните дружества ще гарантират на хората, че вторите пенсии ще бъдат изчислявани на реално внесени осигуровки. Това предвиждат предложения за промени на Кодекса за социално осигуряване, изработени със съгласието на дружествата, работодатели, синдикати и експерти. Промените бяха представени от социалния министър Бисер Петков и представители на работната група, която е работила по тях, съобщи БТА.


При пенсиониране ще се подписва пенсионен договор с фонда, като в договора ще има записан гарантиран размер на допълнителната пожизнената пенсия за старост, като той ще бъде изчислен на базата на сумата на брутния размер на преведените от Националната агенция за приходите осигурителни вноски за осигурения човек. Това е вид гаранция, която на практика пенсионните дружества плащат с формирането на резерв за гарантиране на брутния размер на осигурителните вноски, обясни министърът.


Първите пенсионери, които ще имат право на втора пенсия, ще се появят в края на 2021 година, това ще са жените, родени през 1960 година. Във втория стълб се осигуряват всички работещи в масовата трета категория, родени след 1959 година. През 2024 година пенсионерите с втора пенсия ще станат повече с придобиването на правото на втора пенсия и за мъжете.
Повечето от натрупаните средства по партидите през 2021 година ще са недостатъчни за пожизнена пенсия, сочат сметките на експертите. Това е при осигуряване на средни доходи. През 2024 година вече ще има право на повече гарантирани пожизнени пенсии.


Правото на допълнителна пожизнена пенсия за старост се придобива при навършване на пенсионната възраст, като това е единственото условие. При условие, че осигуреният има достатъчно натрупване по партидата, изчислена му е пенсия не по-малка от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, при желание пенсията може да се отпусне една година преди навършване на възрастта, предвиждат промените.


Допълнителната пожизнена пенсия е месечно плащане, като размерът й се определя в пенсионния договор и не може да е по-малък от 20 процента от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст към датата на определяне на размера на пожизнената пенсия. При сегашния размер на минималната пенсия това е малко повече от 40 лева. На практика с това се въвежда гарантиран минимум на тази втора пенсия, която ще допълва получаваната от НОИ.


На практика с предлаганите промени пенсионерите ще получават задължително пожизнена пенсия, ако по партидите им има натрупани достатъчно средства, а в противен случай ще могат да получат сумата разсрочено или еднократно.


Законодателството регламентира допълнителна пожизнена пенсия за старост с права на наследници - с гарантиран период на изплащане от 5, 10 и 15 години, колкото бъде записано в пенсионния договор, през който период, независимо от това дали пенсионерът е жив или не, пенсията ще се изплаща, включително и на неговите наследници до изтичане на този период. Може да бъде и без такива права на наследяване, ако човекът няма наследници. Тоест предвижда се възможност хората сами да избират дали тази втора пенсия да бъде с права на наследници или без.


Тази допълнителна пожизнена пенсия може да бъде своеобразен комбиниран продукт - да се започне с разсрочено плащане за определен период и след това да се премине към пожизнена пенсия. Този вариант е възможен, когато има достатъчно натрупвания по партидата.


При пожизнената пенсия се гарантира инвестиционният риск "дълголетие" и това става със специален резерв.
Когато човек е придобил право на пенсия и натрупванията му по партидата позволяват пенсия по-висока от 20 процента от минималната пенсия, тогава се закрива партидата и натрупаните средства с прехвърлят във фонд за изплащане на пожизнени пенсии. Този фонд се формира като обособена сметка в рамките на универсалния пенсионен фонд. Фондът се създава при определяне на първата пожизнена пенсия от дружеството, формира се основно от прехвърлени средства от индивидуалните партиди на пенсионерите, на които е отпусната пожизнена пенсия, но може и да се захранва от прехвърлени средства от резерва за гарантирани изплащания на пожизнени пенсии. Тук постъпва и доходът от инвестирани средства от активите на този фонд.


Предвидено е в този фонд да се извършват и поемат разходите за изплащане на пенсионерите.


Втората опция - за хората, за които средствата по партидата няма да са достатъчни за пожизнена пенсия, която да е не по-малко от 20 процента на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, е предвидено разсрочено плащане или като последна възможност - еднократно плащане. Разсроченото или програмирано теглене е за срок, който лицето избира, и зависи от натрупванията по партидата, които ще са недостатъчни за пожизнена пенсия. Размерът на това еднократно плащане е в интервала не по-малко от 20 процента от минималната пенсия и не повече от 100 процента от нея - при сегашния размер на минималната пенсия - от 40 до 200 лева. В зависимост от това какво ще избере човек ще зависи срокът на това плащане, който обаче няма да покрива оставащия живот. Ако размерът на средствата по индивидуалната партида е по-малък от три минимални пенсии, тогава човек може да получи еднократно тази сума или разсрочено, но в рамките на една година.


Правата на наследниците в зависимост от избрания продукт са различни. Когато пенсионерът е избрал пожизнена пенсия с гарантиран период на изплащане и ако в рамките на този период настъпи неговата смърт, наследниците продължават да получават пенсията до изтичане на гарантирания период. Ако смъртта е настъпила след изтичане на този гарантиран период на получаване, плащането приключва след смъртта на пенсионера. Ако се изплаща разсрочено, при смъртта на пенсионера наследниците получават остатъка от партидата.


Бисер Петков даде пример за жена, която се е осигурявала от 2002 до 2021 година и ще придобие право на втора пенсия през 2021 година. Брутният размер от осигурителни вноски при осигуряване на среден осигурителен доход трябва да е 6632 лева, което е гарантираната сума. Ако в партидата има по-малка сума - около 6 хил. лв., пенсионното дружество със средства от резерва за гарантирания размер допълва тази сума, като на база на нея се изчислява гарантиран месечен размер на пожизнената пенсия, като в случая това е малко над 36 лева. Ако се приеме, че по тази партидата натрупванията към 2021 са 7874 лева, върху тази сума изчисленият размер на първата пожизнена пенсия е 43.72 лева. В случая месечният размер ще е по-малък от 20 процента от минималната пенсия при прогнозните й размери за 2021 година и тази жена трябва да премине към вариант разсрочено плащане.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  С промени в закон нищо не може да се гарантира, още по-малко па пари :)

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5555 Неутрално

  Дълголетието за тях е РИСК !!! Поредната законоустановена кражба от хората.
  Къде е сега оня смешен министър на Костов дето лъжеше на поразия с втория стълб !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5555 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Иван Нейков.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4869 Неутрално

  "Пенсионноосигурителните дружества ще гарантират на хората, че вторите пенсии ще бъдат изчислявани на реално внесени осигуровки. "

  Изчислявани на реално внесени осигуровки, но изплащани ...

 5. 5 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Пак накакви смешни суми чета тука

 6. 6 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2314 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Костов не е лъгал за стълбчетата, второ, трето или пожизнена пенсия за активен борец. Това правеха Иван Нейков , Кръстьо Петков и в последствие Йордан Христозов.
  Г-н Костов беше изпълнен с вяра, че един фонд (в случая пенсионни-професионален, универсален или допълнителен) щял бил да печели повече от една “смотана банка”. Жалко, че беше лишен да изпълни вярата си с реалност (роден е преди 31.12.1959 г.) и трябваше с “омерзение да гласува” за една “смотана” банка (Смотана, смотана, ама четвърта година вече и още не могат да я разграбят).

 7. 7 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  До коментар [#4] от "pet_fire":

  Изчислявани на реално внесени осигуровки след приспадане на таксите, но изплащани ...негарантирано, според надеждата на фонда за преждевременна смърт на осигуряващия се балък.
  Сиреч, имаме опит за покриване на отрицателната доходност с отрицание на правото на осигурявания да си вземи парите, това което е останало де, при достигане на новата по-висока възраст за пенсиониране.

 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2314 Весело

  До коментар [#5] от "uhl23528019":
  Как смешни суми!? Това е цяла премиерска заплата, натрупана в продължение на 19 години, въпреки реформите, въпреки раздаването на коледни надбавки, великденски добавки и други благотворителни кампании “как да вземем парите на другите”.

 9. 9 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":Костов не е лъгал за стълбчетата, второ, трето или пожизнена пенсия за активен борец. Това правеха Иван Нейков , Кръстьо Петков и в последствие Йордан Христозов.Г-н Костов беше изпълнен с вяра, че един фонд (в случая пенсионни-професионален, универсален или допълнителен) щял бил да печели повече от една “смотана банка”. Жалко, че беше лишен да изпълни вярата си с реалност (роден е преди 31.12.1959 г.) и трябваше с “омерзение да гласува” за една “смотана” банка (Смотана, смотана, ама четвърта година вече и още не могат да я разграбят).
  —цитат от коментар 6 на wanderer


  Г-н Костов гласувал за банка? Откога банките ги избират, че и с гласуване?

 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 909 Неутрално


  "Първите пенсионери, които ще имат право на втора пенсия, ще се появят в края на 2021 година, това ще са жените, родени през 1960 година."
  Тогава ще видим дали тези пенсионни дружества не са били най-обикновени пирамиди. Ако реално отпуснат втора пенсия, значи са били истински, но не ми се вярва.

 11. 11 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#4] от "pet_fire":Изчислявани на реално внесени осигуровки след приспадане на таксите, но изплащани ...негарантирано, според надеждата на фонда за преждевременна смърт на осигуряващия се балък.Сиреч, имаме опит за покриване на отрицателната доходност с отрицание на правото на осигурявания да си вземи парите, това което е останало де, при достигане на новата по-висока възраст за пенсиониране.
  —цитат от коментар 7 на wanderer


  Доходността не е отрицателна, дори и след смешните опити да се изчислява реална доходност като се включва инфлацията. Интересно ми е каква е реалната доходност на банков депозит ако и там включим инфлацията? Капиталовата схема е едиственото спасение за бъдещите пенсионери в България. Който си мисли, че след десетилетия тук ще има достатъчно работещи да му плащат пенсията от НОИ, да си прехвърля партидата там още утре и да си живее спокойно.

 12. 12 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4494 Неутрално

  ,,Законодателството регламентира допълнителна пожизнена пенсия за старост с права на наследници,,

  А бе какви са тези комунистически глупости, държавата да ми определя колко да внасям за втора пенсия, децата ми да я наследяват. Никъде го няма такова дживотно, деца да наследяват пенсията на умрелия си баща. Там в простите държави ЧПД имат таблици с тарифи, при каква вноска, да вноска която ти се удържа от заплатата, каква пенсия ти се полага, повече не обяснявам, а има за обяснение

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8675 Весело

  Да са ни честити гарантираните пенсии между 36 и 43 лева месечно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Началото за получаване на втора пенсия започна от управлението на Костов. Правителствата след Костов до голяма степен опорочиха изпълнението на тази идея, от която можеха да се възползват много повече хора.

 15. 15 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#13] от "penetrating":

  Средните натрупвания към края на 2017 г. в партидите на лицата, родени между 1960 и 1965 г., са в размер на нищожните 3637 лв. При това положение 40 лв. пожизнена пенсия мисля, че е справедлива сделка.

 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#12] от "сидер":

  Айййййййй….

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  Тия, дето се опитаха, и почти убиха втория стълб, сега щели да го правят работещ. Ми той си работи бе, образчета… Вече третият стълб трябваше да е факт.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 348 Неутрално

  поредната ;законова; врътка за присвояване на чужд труд , що ли не се изненадвам ? мутро милиционерите са вечно гладни и жадни за присвоявания

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  "Две пенсии са по-малко от една"!
  Мислете, а ако не можете, слушайте специалистите. С парите от ДЗПО-то работят олигарсите само в тяхна полза. Ковачки - Топлина, Донев-Доверие, ... схващате ли?

 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#19] от "plebs": - допълнение

  "I. И все пак: Две пенсии СА ПО-МАЛКО от една" - https://lchristoff.wordpress.com/2015/03/19/i-и-все-пак-две-пенсии-са-по-малко-от-една/

 21. 21 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Миии затова нормално мислещите българи се блъскат из Т1 и Т2.
  На Запад може данъците да са високи, ама и заплатите са високи, та хем живееш по-добре, хем живот и здраве ако се пенсионираш, взимаш прилична пенсийка.
  В Австрия най-високата ставка е 40% (а ако си самонает може и да е над 50%) - съгласен съм да ми взимат такива данъци, ама после да не отиват в разни мургави и разни Шишита...

 22. 22 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#15] от "dc_ken":
  Това е нагла лъжа, аз имам около 10000, а към пенсионирането ще имам 20000! И сега ми казват, че реално няма да разполагам с парите си!

 23. 23 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Всички чакат държавата да ги защити.

 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#19] от "plebs":

  А тъй, я да си имаме само първия стълб, то туй съвсем дясно ша доди…

  Странно, че когато ги писахте същите идиотщини преди години, леко пропуснахте, че баш Ковачки ви подкрепи дебилизмите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#22] от "ban":

  Коментарът ми е от две изречения. Може ли да прецизирате в кое е лъжата за да мога да ви отговоря, ако държите, разбира се.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8572 Неутрално

  С тия вноски, не знам какви допълнителни пенсии ще си гарантират повечето хора.

 27. 27 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 776 Неутрално

  "Две пенсии са по-малко от една"! Мислете, а ако не можете, слушайте специалистите. С парите от ДЗПО-то работят олигарсите само в тяхна полза. Ковачки - Топлина, Донев-Доверие, ... схващате ли?
  —цитат от коментар 19 на plebs


  Това че Огнян Донев има холдинг който също се казва Доверие не означава, че има нещо общо с пенсионния фонд. Сметки сме тръгнали да гледаме, а още с имента не можем да се оправим...

 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#27] от "Locke":

  Така е с опорките...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 890 Любопитно

  Ами в първото, аз съм от тези набори и имам много повече от посочената сума, въпреки, че заплатата ми съвсем не е висока! Второто, сделка казваш. Няма сделка, партидата си е моя и бих искал да си я използвам както искам! Представи си, че един ден отидеш в банката, поискаш да изтеглиш всичките си пари, но от там ти предложат да ти ги изплащат всеки месец!

 30. 30 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 890 Любопитно

  Ами в първото, аз съм от тези набори и имам много повече от посочената сума, въпреки, че заплатата ми съвсем не е висока! Второто, сделка казваш. Няма сделка, партидата си е моя и бих искал да си я използвам както искам! Представи си, че един ден отидеш в банката, поискаш да изтеглиш всичките си пари, но от там ти предложат да ти ги изплащат всеки месец!

 31. 31 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 890 Весело

  За повторението благодарете на сайта!

 32. 32 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1443 Любопитно

  До коментар [#22] от "ban":

  ми опцията да ги получиш на куп още не са я отменили,
  Въпроса е ако живееш повече от 15 години т.е. минеш 80 какво става

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5555 Весело

  До коментар [#32] от "1001":

  Пращат ти покана за доброволна смърт.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#32] от "1001":

  Доколкото разбирам, ако имаш повече, този вариант отпада! Второ това е само част от пенсията, около 20%. При пенсия 500 това са около 100 лева. Ако имаш 20000 по сто лева са към 15 години, при средна продължителност към 70!

 35. 35 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Ами в първото, аз съм от тези набори и имам много повече от посочената сума, въпреки, че заплатата ми съвсем не е висока! Второто, сделка казваш. Няма сделка, партидата си е моя и бих искал да си я използвам както искам! Представи си, че един ден отидеш в банката, поискаш да изтеглиш всичките си пари, но от там ти предложат да ти ги изплащат всеки месец!
  —цитат от коментар 29 на ban


  Изрично съм написал "средната", т.е. допускат се и изключения. Партидата е ваша, но ако сумата е малка, съгласете се, че няма как да ви се изплаща пожизнена пенсия, защото ДЗПО е изградено на капиталов принцип (както отбелязахте, парите са си ваши и никой няма да ви даде повече). Именно за да се избегнат комични, но тъжни ситуации, при които хората с малки партиди да получават 5-10 лв пожизнена пенсия, правителството се опитва да измисли начин да уреди въпроса с някакъв минумум. Друг е въпросът дали това би било ефективно и справедливо при сегашната законова рамка...

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  До коментар [#22] от "ban":

  “аз имам около 10000, а към пенсионирането ще имам 20000! ”

  Къде имате 10000 лв. - в професионален пенсионен фонд, в универсален, в доброволен или застраховка живот с пожизнена рента?
  Защото в универсалния пенсионен фонд, задължителния, наречен “втори стълб”, нямате опция да внасяте произволна сума пари - само 2% (от шест години е 5%) от максималния осигурителен доход, 760 лв. ( от две години е 2600 лв.). Та, за 16 години (192 месеца по 15 лв. до 115 лв. от последните две години) дава максимална сума от около 8000 лв.
  А следващите 10000 лв. ще ги съберете след 7 години (МОД от 2600 лв. и 5% осигурителна вноска), ако не Ви съкратят или не се разболеете.
  Дори и да се допусне, че ще съберете 20 хил. лв, даже 24 хил. лв. (ако фондовете върнат 6% такси и постигнат доходност, равна на инфлацията), тези пари ще Ви стигнат за не повече от десет години на минимална пенсия (от 200 лв.) при средно-статистически пенсионен живот от 25 години (за мъжете, за жените е 28 години).
  След 17 години с 200 лева ще можете да купите това, което преди 17 г. (Минимална работна заплата от 110 лв и обещана 1000 лв в следващия мандат) е струвало два лева - кутия цигари или четири хляба за цял месец.

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8675 Неутрално

  До коментар [#15] от "dc_ken":

  Зависи :)
  Иначе да, прав сте, че натрупаните суми са смешно малки...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#30] от "ban":

  Твоите пари ги няма.
  Те, заедно с на всички останали, отиват за плащане на текущите пенсии.
  За твоята пенсия имаш ангажимент от държавата, че на база внесяното от теб (да речем 20к лева), ще ти се плсща пенсия.
  Ако когато стане време да ти плащат пенсия, тогавашните осигуряващи се не внасят достатъчно пари (очаквано, като се има предвид намаляващото население), пенсионния фонд ще го дотират от държавния бюджет.
  Това и в момента се случва.

  Нарича се разходопокривна система и работи при увеличаващо се население.
  Иначе в общи линии не може да работи
  Хората които управляват парите във фонда в общи линии не им пука, миже и да са некадърни, и трудно реализират няксква доходност, за да увеличават парите.

  Като се има предвид и постоянната инфлация, заради непрестанното емитиране на дълг....
  Банкерчетата си печатат несъшествуващи пари, коити раздават и прибират лихви за тях.
  В резултат на това имаме постоянна инфлация
  Фонда, който ти управлява пенсионните вноски, трябва да компенсира тази инфлация ;).
  Да увеличава парите ти, за да вземеш свястна пенсия - забрави..  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 39. 39 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#38] от "Емил Емил":

  Във валутен борд сме все още, за какво печатане на пари бълнуваш?

 40. 40 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Хубаво е да знаем, че добруването ни на старини е функция на усилията и на натрупванията, които сами сме създали през активния ни трудов живот. Заблуда е, че съществува начин хем да сме безхаберни, хем да си осигурим голям доход за времено след края на периода за натрупване. Че и гарантиран на туй отгоре!? Държавата няма как да ни осигури нищо, а камо ли пенсия. Доходите ни на старини можем да осигурим само ние или децата ни. Всеки може да прецени за себе си, кое е по-достойно и по-морално. И не, никой не е казал, че като заделяш 5% от дохода си през половината от трудовия си живот, това трябва да ти гарантира втора пенсия, с която да си купиш Порше. "Каквото посееш, това ще пожънеш."

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 41. 41 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#36] от "wanderer":
  Написали сте сума ти глупости! Тази пенсия е допълнителна, и ако е двеста лева от около хиляда, няма да е зле, естествено зависи и от инфлацията. А за пенсионен живот от 25 години при мъжете, не знам от къде сте го чули.

 42. 42 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#36] от "wanderer":

  Аз също имам над 10К в моята партида към момента, а има да внасям още доста. Имам електронен акаунт в Доверие. Изчислих, като извадих от сумата всички вноски (вкл таксите), че почти 2000 от тях са доходност.

 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  До коментар [#9] от "Боби Бобев":

  “Откога банките ги избират”

  Всеки път като се депозират пари, Еле пък когато са партийните пари... или държавни пари (за КТБ специално).

 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  До коментар [#41] от "ban":

  “А за пенсионен живот от 25 години при мъжете, не знам от къде сте го чули.”
  Пише го годишните отчети на НОИ - www.noi.bg статистическите данни, заради които правителството (не само българското) повишава възрастта за пенсиониране.

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  До коментар [#38] от "Емил Емил":

  “Твоите пари ги няма.”

  Предлаганите промени в Кодекса за социално осигуряване касаят капиталовата система и то само единият от трите капиталови начини на натрупване - задължителното допълнително пенсионно осигуряване в Универсален пенсионен фонд.
  За непосветените, има едни Професиолни пенсионни фондове, където са осигурявани работещите първа и втора категория труд за сметка на работодателя. Там осигурителния процент е по-висок (различен за двете категории) и имат за цел да осигурят пенсията на ранно пенсиониращия до навършване на пенсионна възраст. След което получава пенсия от НОИ.
  Има и доброволни пенсионни фондове, където осигуряващият се е свободен да договори размера на осигуровката и времето за осигуряване. Ако осигуровката надхвърля 10% от данъчния облагаем доход, за разликата плаща и данък върху дохода. Ако изтегли натрупаната сума преди пенсионна възраст (или преди изтичане на договора), плаща пак 10% данък върху изтеглената сума.

 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  До коментар [#39] от "lalleen":

  “за какво печатане на пари бълнуваш?“

  Марио Драги (ЕЦБ) “напечата” по 360 млрд. евро годишно“финансови облекчения” през 2013-2016 г. От последните две години “печатът” е редуциран до 160 млрд. евро годишно.
  Вторият начин на “печатане на пари” е емитирането на държавен дълг.
  Третият, “традиционен”, е раздаването на банкови кредити при занижена (под 100%) капиталова адекватност на банките. Сиреч дават пари назаем без да са налични в трезора.

 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  До коментар [#40] от "russian78":

  “И не, никой не е казал, че като заделяш 5% от дохода си през половината от трудовия си живот,”

  Да де, ама ти казват точно 5% нито повече, нито по-малко. На всичко отгоре го променят, променят го при вече “сключен договор”.
  По миналата година ти казаха, че тия пари ще бъдат “извадени” от НОИ. Сиреч държавната субсидия (4.5 млрд. лв. годишно), която си осигурил с данъците, няма да я получаваш.
  А сега се опитват да ти кажат, че няма да разполагаш с тия пари. При това го правят нагло - “втората пенсия”, натрупвана повече от 20 години (при първите пенсионери след 2021 г.), щяла била да бъде по-ниска от една Великденска добавка. Грам мисъл няма, например че тия 5% биха могли да са “равнопоставени” на процентите на НОИ, примерно 10% на 10%, за да не се стига до нова “национализация” както се случи през 2011 г. с Професионалните пенсионни фондове.

 48. 48 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#44] от "wanderer":
  Искаш да кажеш, че средно мъжете в България живеят до 90 години, и понеже средната продлжителност на живота за мъжете е 72 години, доста го докарват и до 100!

 49. 49 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#44] от "wanderer":
  евентуално 25 години с военните, полицаите и миньорите. говорим за 3 категория.

 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  До коментар [#48] от "ban":

  Средно се пенсионират на 55 г. (Главен принос са инвалидните пенсии- 30 хил. души годишно мъже и жени, а първа и втора участват от осем до 12 хил. души в зависимост от текущата “реформа” от общо 88-92 хил. ново-пенсионери) със среден (изчислен) трудов стаж 37 г. (реалния е 33 г.) и получават пенсия средно 25 г.
  В тази статистика, за разлика от статистиката за очакваната средна продължителност на живот, не влизат починалите преди отпускане на пенсия. Сиреч починалите в детска възраст до 65 г. (с трета категория труд и които не са инвалиди) не участват в пенсионната статистика.
  За съжаление, не мога да кажа как се отнасят наследствените пенсии, получавани от не пенсионери, както и социалните пенсии (отпускани на нямащите поне 15 години трудов стаж и навършили 75 г. възраст). Нейде общо 150 хил. пенсии от общо 2.8 млн. пенсии може би не се вписват адекватно в статистиката, обхващаща само пенсионерите - 2.2 млн. души. Сиреч грешката е под 10% въпреки високия брой пенсионери по инвалидност, 480 хил. души.
  Средната продължителност на живот е доста спекулативен параметър. Затова се въведе преди пет години “очаквана” (сиреч не реалната продължителност) продължителност. Силно зависи от детската смъртност (неонаталната смъртност, преди навършване на едногодишна възраст, не влиза в статистиката), особено при “специфични” етноси с висока “битова” смъртност (като нашите “римляни”). Също се влияе от емиграцията - няма данни каква е преживяемостта на напусналите България един милион емигранти (15% от населението). Дори до момента, 20 години след здравната реформа, на НЗОК се “губят” 800 хил. души.

 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  До коментар [#49] от "ban":


  Бихме могли да говорим само за трета категория труд и родените след 31.12.1959 г., ако ги нямаше едновременно държавната субсидия за пенсиите (54% от фонд пенсии на НОИ), пенсионирането по инвалидност и спекулацията “гробарска”, че пенсията от НОИ трябвало да бъде редуцирана с 28% за родените след 31.12.1959 г. (5% осигуровка към УПФ се явява 28% от някогашната 16.8% пенсионна осигуровка).
  “Умните” герберски “калинки” не щат да вденат, че няма нищо общо между капиталовия пенсионен модел и разходно-покривния модел. Разменната монета беше: възприемане на простсъюзната глупост три години с най-висок доход да се броят до 40 години трудов стаж (за родените преди 31.12.1959 г.) срещу разделяне на две “равнопоставени” вноски, към НОИ и към УПФ, за родените след 31.12.1959 г. Още не се е случила “равнопоставеността”, а ГЕРБ вече прие “свободния избор” или НОИ, или НОИ (без 28%) и мижав дял в УПФ.

 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  “е доста спекулативен параметър. ”

  От тая обща статистика излиза, че броя на жените е с 10% повече от броя на мъжете въпреки че се раждат 10% повече момчета. Леко се пропуска факта, че броят на “бабичките” е с 30% повече от броя на “дядовците”. Докато в “детеродна възраст”, до 35 г. ( сега се приема 40 г. за да върви “ин-витро” бизнеса), броят мъжете надвишава с около 5% броя на жените. Не че е голям избор за последните, но твърдението, че мъжете не стигат за да се омъжат, е невярно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK