Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Розопроизводителите получиха обещаната през май държавна помощ "де минимис"

Розопроизводителите получиха обещаната през май държавна помощ "де минимис"

© Надежда ЧипеваДържавен фонд "Земеделие" изплати на розопроизводителите близо 2 млн. лева (1 921 520 лв.) по схемата на минималната държавна помощ "де минимис", съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието.


Субсидиите са преведени на 852 земеделски стопани. Подпомагането се предоставя на площ за покриване на част от разходите по отглеждане на културата маслодайна роза. То беше обещано от земеделския министър Румен Порожанов през май, когато розопроизводителите излязоха на протести срещу ниската изкупна цена - 1.3 лв. при 4-6 лв. в предишни години.


Ставката в размер на 515 лв. на хектар е определена от министерството след подаване на всички заявления за участие по схемата. Общият размер на помощите "де минимис", които един земеделски стопанин или предприятие може да получи, е до левовата равностойност на 15 хил. евро ( 29 337.45 лв.) за три последователни години.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK