Ръстът на пътниците на летищата в Бургас и Варна е близо два пъти по-голям от очаквания

Летище Варна

© Цветелина Белутова, Капитал

Летище ВарнаРъстът на пътниците на летищата в Бургас и Варна от началото на годината е почти двойно по-голям от очаквания. Това се разбира от отчета на компанията "Фрапорт". Тя има 60% участие във "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт", която е концесионер на двете черноморски летища, като неин местен партньор е компания от групата на "Химимпорт", съобщава "Капитал".


За първите 6 месеца от 2018 г. ръстът на пътниците на бургаското летище е 12.1% спрямо същия период преди година. Летището във Варна записва още по-добри резултати, като до юли включително ръстът е 25.6%.


Така средният ръст за двете летища е 17.3%. В началото на годината очакванията на концесионера на аерогарите бяха за ръст на пътниците от около 10%.
До края на юли през бургаското летище са преминали над 1.8 млн. пътници, а през варненското - 1.2 млн.


Заради ръста по морето "Фрапорт" планира някои разширения, които трябва да станат през 2019 и 2020 г. В Бургас трябва да се разшири зоната за регистрация в терминал 2 с 12 допълнителни гишета за чекиране. Предвидено е да бъде увеличен и паркингът, като са необходими и допълнителни рентгенови машини. Ще са необходими и някои разширения на капацитета на летателните полета и на двете летища.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK