До края на 2018 г. ще са достъпни парите за градско развитие и за старт в бизнеса

С пари от Фонда за градско развитие пред предишния програмен период беше създаден най-новият софийски парк - "Възраждане".

© Юлия Лазарова

С пари от Фонда за градско развитие пред предишния програмен период беше създаден най-новият софийски парк - "Възраждане".Преди края на годината компании, общини, сдружения и граждани ще могат да кандидатстват за финансиране с проекти за градско развитие, а предприемачи - за развитие на дейността си. Фондът на фондовете съобщи днес, че вече са избрани финансовите посредници за Фонд за градско развитие и Фонд за ускоряване и начално финансиране с общ ресурс, надхвърлящ 417 млн. лв.


По-голямата част от сумата - 353.3 млн. лв., е на Фонда за градско развитие, а посредниците имат задължението да осигурят допълнително над 40% от сумата, така че крайните получатели ще разполагат с близо 600 млн. лв.


Посредниците, които ще управляват средствата за Фонда за градско развитие са:
* За регионите Юг и София - Обединение "Фонд за устойчиви градове", което включва ОББ, Фонд ФЛАГ, Фонд за устойчиво градско развитие и Българска консултантска организация.


* За регион Север - "Регионален фонд за градско развитие", собственост на "Сосиете Женерал" (мажоритарен акционер), "Елана Инвестмънт", "Елана холдинг" и "Болкан Адвайзърс".


Средствата по ФГР ще представляват заеми с вградени гаранции, насочени към общини и общински предприятия, частни фирми, публично-частни партньорства, физически лица. Средствата ще подкрепят проекти, подобряващи градската среда, стимулиращи икономически растеж в регионите и допринасящи за повишаване на енергийната ефективност. Подобни проекти от предходния програмен период са обновяването на парк "Възраждане" (София), ремонтът на Централния градски пазар (Стара Загора), реконструкцията на "Юнашки салон" (Варна).


През новия програмен период финансирането ще обхваща 39 общини при едва 7 през миналия. Освен това част от инвестициите са насочени в подкрепа на културното наследство и туризма в цялата страна.


Определени са и мениджърите на Фонд за ускоряване и начално финансиране (ФУНФ) на стойност 64.7 млн. лв.


* Ресурсът от 27 млн. лв. на фонда, който ще финансира предприемачи в най-ранен етап на развитие на своя бизнес, ще се управлява от обединение "АД-Венчърс". Участници в обединението са "Клийнтех България", "Мета Венчърс" (Италия), Франческа Натали, Анна Амати, Марияна Хамънова – Рондини и Христо Балинов.


* Ресурсът от 37 млн. лв. на фонда за стартиращи компании, които вече са постигнали известен напредък в своето развитие, ще се управлява от обединение "Некст Тех Венчърс", с участници Константин Петров, Златолина Мукова, Йордан Зарев и Александър Терзийски.


Подборът за управлението на останалия предвиден ресурс на фонда на стойност от 35.7 млн. лв., за който има само един кандидат, отговарящ на условията в процедурата, ще продължи през есента. Целта е осигуряване на достатъчно конкуренция и възможност за постигане на по-благоприятни оферти.


ФУНФ ще подкрепя предприемачеството и ще стимулира развитието на стартъп екосистемата в България. Чрез избраните фонд мениджъри ще бъдат финансирани над 200 предприятия, като инвестициите във всяко варират между 25 хил. евро и 1 млн. евро. Със създаването на двата фонда на ФУНФ, Фонд на фондовете осигурява нови средства за дялови инвестиции в стартъпи достигащи стойността на изчерпания вече публичен ресурс в тази област за последните 5 години.


С избора на финансовите посредници Фондът на фондовете отчита, че вече над 35% от средствата му за сегашния програмен период са на разположение на потенциалните получатели.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 637 Любопитно

  "С избора на финансовите посредници Фондът на фондовете отчита, че вече над 35% от средствата му за сегашния програмен период са на разположение на потенциалните получатели."

  Лекинка лъжа, да?

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK