Разходите за култура и развлечения нарастват най-много

Разходите за култура и развлечения нарастват най-много

© Цветелина Николаева, КапиталРазходите за свободно време, културен отдих и образование не са най-голямото перо в семейните бюджети, но нарастват с най-голям процент - близо една трета, сочат данните на Националния статистически институт за второто тримесечие, сравнени със същия период на миналата година. Средно на човек се падат по 53 лв. при 40 лв. преди година.


Общият разход на член на домакинство между април и юни е 1331 лв. и се увеличава с 11.4% за година.


Структура на общия разход на домакинствата
Разходите за култура и развлечения нарастват най-много

© НСИ


За храна отива най-голям дял от семейния бюджет
В структурата на общия разход с най-голям дял продължава да е храната (31.5%), макар и да се свива с 1 процентен пункт. През тримесечието средно всеки е похарчил 419 лв. за храна и безалкохолни напитки при 388 лв. през същия период на миналата (+8%). Разходите за алкохолни напитки и цигари се увеличават от 53 на 59 лв. (с 11.0% ).


За жилище членовете на семействата отделят средно 15.9% от разходните си бюджети. За сметки за вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома всеки е отделил общо за трите месеца по 213 лв. при 196 лв. преди година (+ 8.6%).


Разходите за транспорт и съобщения нарастват от 135 на 161 лв. (с 18.7% ), а делът им е 12.1%.


Доходите са по-големи от разходите, но се увеличават с по-бавни темпове. Общият доход средно на член на домакинство през второто тримесечие на 2018 г. е 1 474 лв. , с 8.7% по-висок, отколкото година по-рано.


Структура на общия доход на домакинствата


Разходите за култура и развлечения нарастват най-много

© НСИ


В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата (56.7%), следван от доходите от пенсии (28.1%) и от самостоятелна заетост (6.6%). Спрямо година по-рано делът на дохода от заплата остава без промяна, доходът от пенсии се увеличава с 1.8 процентни пункта, а доходът от други източници намалява с 1.4 процентни пункта.


В парично изражение доходът от заплата нараства от 769 на 835 лв. (с 8.6%), доходът от пенсия - от 356 на 413 лв. (с 16.1%), а от самостоятелна заетост - от 93 на 97 лв. (с 4.8%).


Доходите от социални обезщетения и помощи намаляват от 46 на 35 лв. (с 24.4%).

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Ако е така, това е добър признак, човек като се е нахранил, облякъл и има къде да живее, редно е да помисли и за удоволствието си.,

 2. 2 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Явно хората с си надвили на масрафа и вече са готови да се грижат за душата, а не само за оцеляването си. Стига с това оцеляване, вече 30 години минаха под знака на тези примитивни изисквания. Нека и ние да се почустваме хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK