Проект предлага и лична отговорност от съхраняващите горива за резерва

Проект предлага и лична отговорност от съхраняващите горива за резерва

© Красимир ЮскеселиевЧастични промени в режима за съхранение на нефтопродукти, които са част от Държавния резерв, предлага законопроект, публикуван за обсъждане в портала за обществени консултации. От системата не се вижда кой е вносител, но в мотивите му се посочва, че част от тези промени са били предвидени да бъдат гласувани на второ четене от предишното Народно събрание, което така и не е стигнало до тях заради разпускането му.


Една от предлаганите промени въвежда лична отговорност за физическите лица, представляващи задължените и съхранителите на тези продукти, за спазването на поетите задължения. При бездействие от тяхна страна се предвижда административна отговорност. Според мотивите целта на тази мярка е да се ограничи порочната практика за използване на подставени лица с цел да се заобиколи законът. В същото време обаче се предлага да се намали санкцията, която в сега действащото законодателство е обвързана със стойността на съхраняваните продукти. Вносителите обясняват, че в това няма логика. През 2013 г. с промени в закона е въведена санкция в двоен размер на левовата равностойност на запасите по пазарни цени. Сега тази мярка се приема за несъразмерна и това се подкрепя и със съдебната практика, тъй като изчисляването създавало проблеми. Предлага се глобата да е 500 лв. на тон.


Въвежда се задължение за Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие да предоставя данни от националния класификатор на постоянните и настоящите адреси по искане на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" за хора, спрямо които агенцията извършва проверки.
Предложени са изменения и допълнения, с които да се постигне по-голяма яснота в прилагането на методите за изчисляване на среднодневния нетен внос и вътрешнообщностни пристигания, както и среднодневното потребление при определяне нивата на запасите.


Предвижда се още в бъдеще съхранителите на нефтопродукти, които са тяхна собственост, да удостоверяват количеството и наличността им не със складов запис, който е ценна книга, а със складов отчет. Записът се издава по договор за влог на чужди запаси.


Когато собственик на склад съхранява чужди продукти, а иска да се дерегистрира като съхранител, ще може да го направи само ако е налице доказано влошено техническо състояние на склада, водещо до невъзможност в него да се съхраняват запаси. Така се възпрепятства възможността за нелоялно поведение от страна на съхранителите, водещо до затруднения за задължените по изпълнение на задълженията им по закона.


Предвижда се уеднаквяване на отговорността на задължените и на съхранителите в случаите, когато има запаси, които не са създадени, или пък има неправомерно разпореждане с тях, водещо до намаляване на нивата им.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  Ха Ха Ха 500лв. за тон гориво?! Моля кажете, къде да си платя глобата за си взема няколко тона?

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Що за глупост директорите да отговарят за задълженията на дружествата!? Утре акционерите решават да те сменят като директор, какво става с отговорността ти!?

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  към Министерството на регионалното развитие да предоставя данни от националния класификатор на постоянните и настоящите адреси по искане на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси"
  _________________
  А едно време държавния резерв си е бил държавна работа или поне са криели къде го държат!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK