В кипърския застраховател "Олимпик" от днес е назначен ликвидатор

В кипърския застраховател "Олимпик" от днес е назначен ликвидатор

© Анелия НиколоваКакто се очакваше, в официалния вестник на Кипър днес е публикувано решението, с което в застрахователната компания "Олимпик" се назначава временен ликвидатор. С това от полунощ се прекратяват и сключените застраховки. Както вече предупреди Комисията за финансов надзор (КФН), това означава, че сключилите задължителната "Гражданска отговорност" в България трябва да се насочат към друга компания, за да имат валидна полица.


По данни на Гаранционния фонд към 17.08.2018 г. действащите полици по застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите са 197 551. От тях 96 658 полици, което е почти половината, са сключени на разсрочено плащане на 3-месечни вноски, а другите – на 6-месечни вноски.


Застрахователят служебно разполага с информация за това какви суми трябва да бъдат възстановени на клиентите му по прекратените полици за неизтеклата част от договорите и не е необходимо клиентите да подават искания за това, обяснява пред БНТ Ралица Агайн, зам.-председател на КФН.
Напомня, че ако шофьорите със застраховка в кипърската компания не сключат нова и предизвикат катастрофа, българският гаранционен фонд ще плати на потърпевшия, но след това ще предяви насрещен иск от виновния водач.


От Гаранционния фонд имаме уверение, че няма да предприемат за момента прекратяване на регистрацията на такива моторни превозни средства, тъй като е възможно през летния месец август много хора да не са разбрали, че трябва да си сключат нова гражданска отговорност с друг застраховател. Това разяснява Ралица Агайн и напомня, че застрахованите хора имат право да получат остатъка от внесените от тях премии, но това ще стане в рамките на общата процедура по ликвидация на застрахователя.


Шофьорите, които имат да получават обезщетения след пътни инциденти, също трябва да се съобразят с процедурата по ликвидация на кипърския застраховател. В комисията се чака допълнителна информация за това от надзора в Кипър.


"При всички положения хората ще бъдат обезщетени. Това е предвидено и според кипърското законодателство", уверява Агайн.


Обяснява, че не се налага застрахованите в тази компания да подават заявления в комисията, а това трябва да се направи в офисите на компанията, които са отворени въпреки прекратения лиценз.


Към офисите на компанията трябва да се предявяват и претенции за обезщетения при пътни инциденти, станали до днешна дата. По този начин търсещите обезщетение ще влязат в списъка на кредиторите на компанията. Как ще се изплащат обезщетенията чрез системата на гаранционните фондове също към момента не е известно, за него в комисията очакват повече информация до няколко дни.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Поредната мутренска схема със застраховките. Тъй като Булинс - СИК - Олимпик вече ги мързи да правят бизнес и да получават печалби, тъй като са продавали "евтини" застраховки, без идея да застраховат, са решили направо да сексвестират чрез фалит приходите от продажбите им. Сметнете далаверата - тотална сума на приходите от 200 хиляди по сумата на застраховката "Гражданска отговорност", която плащате - примерно 300 лева. Махнете от тази сума - разходи по администрация, плащания към трети страни, които не са повече от десет процента, както и сумите по изплатени обезщетения, като имате пред вид, че крайния срок на тези застраховки не е изтекъл. И .... получавате чисти пари, които трикът с фирмата в Кипър, която ги е прибрала и не плаща нищо, прекрасно допълва картината на мутренското застраховане, подкрепено от държавата. Разликата е, че сега дори не харчат пари за лепенки и не плащат на мутри. Няма защо, държавата е тяхна.
  Сега тези 250 хиляди излъгани отново ще трябва да платят вече по-скъпите застраховки - извънредно плащане във вид на данък "отсъстваща" държава.
  Пладнешки обир. И забележете - няма самосезиране или сезиране на прокуратура. То и да има какво от това - полза "йок" - разследване срещу "наши" не водим.
  Няма отговор от държавата - къде са парите които Олимпик е превеждала в гаранционния фонд - твърдят, че са 16 милиона лева и изобщо защо не се намесва гаранционния фонд?
  А версията на КФН, че нямало право да надзирава Олимпик, само говори за наглост и разпасаност.
  ТЕ просто пробват до къде ще издържите. Защото ги мързи вече и бизнес схеми за източване на средства да измислят, защото е сложно и времеемко. А така с пряк грабеж си е чиста работа.
  И си представете, каква част от излъганите 250 хиляди отново ще гласуват за да ги управляват същите. И каква част ще протестират.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ралица Агайн не беше ли "царско" протеже, от НДСВ?

  В сигурни ръце е надзора върху застрахователите.

 3. 3 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":

  Това е коментар от Фейсбук на Илиян Василев. Редно беше да го напишете, а не да си го пишете като свой. Отделно това е негово твърдение и на Атанасов.

 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Томислав Дончев така и не призна - сгрешихме- Изглежда не разбира, че не са проблем детайлите в разследването на случилото се в регистъра, а тоталната липса на комуникация и информация. Когато изобщо липсва информация, няма как да съществува опасност с прекаляване с нея. Не липсата на детайли, а липсата на каквато и официална информация от ръководството на Агенция и на който е друг държавен орган. Прокуратурата, която иначе е словохотлива до последните детайли /Иванчева/ мълчи, МВР също, правителството също. Ако дисковете са повредени и бакъпа също - каква е вероятността да няма загуба на данни? Нулева.
  Ако пренесем тревогата от този регистъра върху цялата мрежа от електронни услуги, колко гроша струва пиаренето на тема, че ще махаме хартията и пренасяме информацията в електронен вид?! Очевидно не много. С "ура" говорене не става.
  Това е като излючителния изказ на милиционера Цветанов, който обвинява президента във военен манталитет. Тези хора не си ли дават сметка, че не трябва да ни занимават с комплексите. То е ясно, че Цветанов и Борисов винаги са завиждали на военните, за това е армията беше натикана в ъгъла. Но този "военен манталитет" не е само на президента, а на цялата армия и това е достойнство.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5822 Неутрално

  "Регистратори" на събития ...
  За контрол не питайте ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5786 Гневно

  Мутрите отново забогатяха на гърба на раята !
  Гарантирано от ГЕРБ и обръчите им !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  Комисията за финансов надзор (КФН) Колко пари харчат тези С И И нека не го играят на сайт или новинарки Ясное че са разрешили на някой да застрахова ГЕРБ да не обяснява да съм ги проучвал Тези за по 4000 лева мин заплати за какво са

 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2318 Весело

  "С това от полунощ се прекратяват и сключените застраховки."

  Сиреч, отменя се Закона за застраховането? И всеки е свободен да си възстанови застраховките от застрахователите!?

 9. 9 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2318 Весело

  До коментар [#3] от "grayeagle":
  Освен ако не е самият Илиян Василев.

 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  "Обяснява, че не се налага застрахованите в тази компания да подават заявления в комисията, а това трябва да се направи в офисите на компанията"

  Най-сигурно е в съда да се заведат искове за нарушаване на застрахователния договор с забрана за разпореждане с авоарите на Олимпик. Има бърза процедура. Ако по сметките на Олимпик няма достатъчно средства, се изпраща съдия-изпълнител да обявява на публична продан активите на дружеството в целия ЕС.
  Исковете срещу КФН за претърпени щети поради злоупотреба със служебно положение, срещу Гаранционния фонд и НАП за възстановяване на направени отчисления и внесен данък-застраховка трябва да са отделно.

 11. 11 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  До коментар [#10] от "wanderer":

  Искове срещу КФН ++

 12. 12 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 872 Неутрално

  В профила си във Фейсбук Атанасов коментира, че компанията е регистрирана в Кипър, но "скритите собственици са хората на Бул инс". Той прави паралел и с охранителната фирма "Аркус", която стана популярна около задържането на Митьо Очите:

  Вчера Борисов между другото каза по повод измамата "Олимпик", че хората трябва да внимават, когато си избират застраховател.

  А бе, наглец!

  Ти /държавата/ си въвел ЗАДЪЛЖИТЕЛНА застраховка "Гражданска отговорност". Който кара без застраховка, го грози репресия от Органите. Пуснал си на пазара определени компании със законовото съдействие на държавата да събират пари за определени рискове. Народът, изпълнявайки закона, си плаща. И сега им казваш: платете пак! При условие, че всички в държавата са знаели, че компанията е регистрирана в Кипър, но скритите собственици са хората на Бул инс! Което още повече означава, че измамата е известна на служби, КФН, М–во на финансите и т.н. И... тишина. Това като с охранителната фирма на Митьо Очите. Тя има лиценз от МВР за охранителна дейност макар всички да знаят, че е собственост на осъден за наркотрафик.

  И сега 250 хил. измамени. От кого?! Защото очевидно тази измама е осъществена с мълчаливото съгласие на Държавата на Борисов.

  В една парламентарна република това би трябвало да приключи със СПЕЦИАЛЕН ЗАКОН за обезщетяване на увредените от бездействието на държавата и задължителна ОСТАВКА на министъра на финансите!!!

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8209 Неутрално

  Тия от КФН кога ще почнат да ги съдят. Че те проспиват всякакви нередности, че може и да участват.

 14. 14 Профил на vlpe
  vlpe
  Рейтинг: 229 Весело

  Измамените следва да потърсят съдействие от арменския прелат на Кипър архиепископ Нарег Алемезян. Може и от католикос Карекин II Нерсисян, върховен арменски патриарх, но се чака дълго за разглеждане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK