В кипърския застраховател "Олимпик" от днес е назначен ликвидатор

В кипърския застраховател "Олимпик" от днес е назначен ликвидатор

© Анелия НиколоваКакто се очакваше, в официалния вестник на Кипър днес е публикувано решението, с което в застрахователната компания "Олимпик" се назначава временен ликвидатор. С това от полунощ се прекратяват и сключените застраховки. Както вече предупреди Комисията за финансов надзор (КФН), това означава, че сключилите задължителната "Гражданска отговорност" в България трябва да се насочат към друга компания, за да имат валидна полица.


По данни на Гаранционния фонд към 17.08.2018 г. действащите полици по застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите са 197 551. От тях 96 658 полици, което е почти половината, са сключени на разсрочено плащане на 3-месечни вноски, а другите – на 6-месечни вноски.


Застрахователят служебно разполага с информация за това какви суми трябва да бъдат възстановени на клиентите му по прекратените полици за неизтеклата част от договорите и не е необходимо клиентите да подават искания за това, обяснява пред БНТ Ралица Агайн, зам.-председател на КФН.
Напомня, че ако шофьорите със застраховка в кипърската компания не сключат нова и предизвикат катастрофа, българският гаранционен фонд ще плати на потърпевшия, но след това ще предяви насрещен иск от виновния водач.


От Гаранционния фонд имаме уверение, че няма да предприемат за момента прекратяване на регистрацията на такива моторни превозни средства, тъй като е възможно през летния месец август много хора да не са разбрали, че трябва да си сключат нова гражданска отговорност с друг застраховател. Това разяснява Ралица Агайн и напомня, че застрахованите хора имат право да получат остатъка от внесените от тях премии, но това ще стане в рамките на общата процедура по ликвидация на застрахователя.


Шофьорите, които имат да получават обезщетения след пътни инциденти, също трябва да се съобразят с процедурата по ликвидация на кипърския застраховател. В комисията се чака допълнителна информация за това от надзора в Кипър.


"При всички положения хората ще бъдат обезщетени. Това е предвидено и според кипърското законодателство", уверява Агайн.


Обяснява, че не се налага застрахованите в тази компания да подават заявления в комисията, а това трябва да се направи в офисите на компанията, които са отворени въпреки прекратения лиценз.


Към офисите на компанията трябва да се предявяват и претенции за обезщетения при пътни инциденти, станали до днешна дата. По този начин търсещите обезщетение ще влязат в списъка на кредиторите на компанията. Как ще се изплащат обезщетенията чрез системата на гаранционните фондове също към момента не е известно, за него в комисията очакват повече информация до няколко дни.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK