Рисковете в застраховането са заради цената на "Гражданска отговорност", обяви Агайн

Рисковете в застраховането са заради цената на "Гражданска отговорност", обяви Агайн

© Велко АнгеловРисковете в застраховането са свързани с цената на застраховката "Гражданска отговорност", която не генерира достатъчно приходи, с които да се покриват щетите. Това обяви в сутрешния блок на Би Ти Ви подалата вчера оставка като зам.-председател на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. Така тя отговори на репликата на премиера Бойко Борисов в парламента, че службите му докладвали за рискове в сектора. Заради казуса с фалита на кипърския застраховател "Олимпик" вчера депутатите заседаваха извънредно.


Агайн посочи, че за 2017 г. приходите на застрахователите от тази застраховка не са достатъчни да покрият изплащането на обезпечения. Това наскоро бе посочено и в анализ на комисията. За него четете тук. В допълнение тя добави и тълкувателното решение на Върховния касационен съд, според което се разширява кръгът на хората, които трябва да бъдат обезщетени при смърт на техен близък при катастрофа. Има рискове в сектора, особено при "Гражданска отговорност", които трябва да бъдат адекватно адресирани, обясни тя.


В отговор на въпрос Агайн не назова конкретни застрахователи на пазара, които да са рискови в момента, като се позова и на професионална тайна. Според нея е пресилено да се говори за втора компания, която има опасност да фалира, каквато информация на опозицията цитира в днешния си брой в. "Труд".
Обясни, че през миналата година са отнети лицензите на две малки компании заради нарушения в тяхната дейност, а за последните четири години на поста е наложила глоби на всички компании, които са допуснали нарушения, за общо 7 млн. лв.


Подчерта, че българските потребители са сред най-добре защитените в ЕС и че самата тя е предложила при последните промени в Кодекса за застраховането да се създаде обезпечителен фонд, който да защитава потребителите при фалит на компания. Този фонд обаче покрива рискове само за български фирми.


На въпрос дали комисията не е трябвало да бъде по-активна при оповестяването на информация по случая "Олимпик" сред потребителите Агайн обясни, че е трябвало, но тя се съобразявала с комуникационната политика на комисията и дори не можела по своя преценка да дава изявления по темата.


В такава ситуация всеки орган трябва да предостави максимално информация, заключи тя.

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Дайте реални цифри. За определен период тлкова събрани от закупени застраховки, толкова изплатени за щети. Всичко друго е празни приказки и мижи да те лажем. Нагло е някак, да не кажа пределно нагло!

 2. 2 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 483 Весело

  "Всички потърпевши от ЗК Олимпик, ще получат парите си от клоновете на КТБ в цялата страна."

 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1020 Любопитно

  застраховката "Гражданска отговорност", която не генерира достатъчно приходи, с които да се покриват щетите.
  ----------------------

  А застрахователите излизат на печалба за поредна година. Как става това? НАП няма ли да провери?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 750 Неутрално

  А се мотате и саботирате въвеждането на бонус малус, нали?!?!

 5. 5 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1043 Любопитно

  Дайте реални цифри. За определен период тлкова събрани от закупени застраховки, толкова изплатени за щети. Всичко друго е празни приказки и мижи да те лажем. Нагло е някак, да не кажа пределно нагло!
  —цитат от коментар 1 на xox55541929


  http://www.fsc.bg/bg/pazari/zastrahovatelen-pazar/statistika/obshto-zastrahovane/2018/

  заповядай бързо и лесно е ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 6. 6 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Докато не въведете по-справедлива система за застраховане ще е така. Не може системен нарушител да плаща същата застраховка, като водач, който не е имал и едно ПТП в живота си. И застраховката трябва да е на физическо лице, водач на МПС, а не на автомобил.

 7. 7 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Тази година застрахователните фирми с чуждо участие , догодина пенсионните фондове
  Ха да видим кой пръв ще обяви несъстоятелност?

 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Абе т.н. бонус-малус го въвеждате от 15 години сигурно. При заплати от 13 бона мес. е требало да сте по експедитвни, щото малко мирише на малоумие или пък допълнителни "бонуси". Управляващите, вкл. и Горанов, са също в кюпа, щото нема как на пенсионер с 300 лв. пенсия или работник с 500 лв заплата да му сложиш 1000 застраховка....

 9. 9 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Другарко Агаин,
  Рисковете в застарховането са, че застархователите не правят нищо за да принудят държавата да осигурява нормални условия за пътуване(здрави и чисти пътища с всичката необходима маркировка, информационна с-ма за натоварването на пътищата, контрол и пр.), както и не правят нищо по въпроса хората правещи катастрофи да плащат многократно по-скъпи застраховки, така че да им свети постоянно червената лампа, като им скимне де карат като в Афганистан.
  Други рискове няма, и това е видно за всеки непредубеден!
  Хайде стига сте плакали, че са ви малки застраховките, че се оядохте с абсурдно високи заплати, и луксозни условия на работа(ако изобщо правите нещо...) и вземете свършете нещо наистина смислено!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 10. 10 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Дал бог компании с проблеми ама нейсе

 11. 11 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Някой ще сподели ли в крайна сметка по-ниска ли е била премията в тази компания или не. Вчера прочетох че цените били над средните в друга стятия прочетох че били 30% по-евтини.
  Също така не разбирам защо след като обезщетенията по щети у нас са смехотворни и цената се вдига сериозно, ще се повишават ли размирите на изплащаните суми или всичко ще отива за произшествия в чужбина.

 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5821 Неутрално

  Олимпик се оказва една голяма пирамида като по времето на комунистите, фалира и щетите по братски на гърба на данъкоплатците.

 13. 13 Профил на lager1
  lager1
  Рейтинг: 229 Любопитно

  ГО отговорност е наистина нереално ниска!

 14. 14 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Глупости. Застраховките са стотици хиляди, за това достатъчно средства постъпват в застрахователните дружества. "Олимпик" фалира, защото бе източено - купили имоти в Италия, фирми в Бразилия и т.н.

 15. 15 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#13] от "lager1":

  А изплащаните суми 3 пъти по-ниски...

 16. 16 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  ,,Рисковете в застраховането са свързани с цената на застраховката "Гражданска отговорност", която не генерира достатъчно приходи, с които да се покриват щетите. Това обяви в сутрешния блок на Би Ти Ви подалата вчера оставка като зам.-председател на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн."

  Тая жена знае ли какво изобщо говори?
  Рисковете и гафовете са ги предизвикали именно ТЯ и ДАНС след като са проспали измамника,който точи финансово българите!

 17. 17 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Любопитно
 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#6] от "gogo2011":

  То, не е голяма тайна, че застрахователите не го искат. Нямат сметка и въобще не се интересуват. Имат си изграден модел, чрез който събират пари на калпак и си печелят добре, понеже обезщетенията са ниски.
  Отделно, не се е чуло, някой застраховател да се е отказал да предлага ГО, понеже цената е ниска и ще бъде на загуба...!

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#6] от "gogo2011":

  Задължително! ГО да е перонална и да зависи от профила на шофьора: опит, възраст, нарушения. Хайде всички шофьори да задъжим народните си представители по райони ВЕДНАГА да променят закона.

 20. 20 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Любопитно

  ...,,Агайн посочи, че за 2017 г. приходите на застрахователите от тази застраховка не са достатъчни да покрият изплащането на обезпечения."

  А като не могат да си покрият обезпеченията за какъв мъжки полов орган събират изобщо пари за да застраховат водачите?...СЕ ПИТА В ЗАДАЧАТА..

 21. 21 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#13] от "lager1":

  Да, за пътните бандити и убийци.

 22. 22 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Стига с това дежурно извинение "парите не стигат". Каквото и да се случи в България, оправданието е, че парите не стигат.

 23. 23 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  ,,В отговор на въпрос Агайн не назова конкретни застрахователи на пазара, които да са рискови в момента, като се позова и на професионална тайна."

  Според мен Агайн трябва да я разследват и да носи наказателна отговорност.Точно неина работа е било да извърши проверка на ЛЕГИТИМНОСТТА НА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ които извършват такава дейност в държавата.Обратното е съучастие в ОПГ!

 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "В допълнение тя добави и тълкувателното решение на Върховния касационен съд, според което се разширява кръгът на хората, които трябва да бъдат обезщетени при смърт на техен близък при катастрофа. Има рискове в сектора, особено при "Гражданска отговорност", които трябва да бъдат адекватно адресирани, обясни тя."

  - Решението на ВКС - липсва оценка на въздействието върху цената на ГО. Такава оценка би трябвало и може да се даде именно от КФН. На базата на такава оценка КФН може да сезира съответната комисия на НС. Защото решението на ВКС се основава на законова празнота. И е популистко, естествено. От политическия кръг, застанал зад "прокуратура, равно отдалечена от трите власти" друго не може и да се очаква. Да, Лозан Панов...
  https://news.lex.bg/wp-content/uploads/2018/06/Пълният-текст-на-тълкувателното-решение.pdf

  "След тълкувателното решение на ВКС обсъждат лимити на обезщетенията по „Гражданска отговорност“" - https://news.lex.bg/след-тълкувателното-решение-на-вкс-об/

 25. 25 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Любопитно

  ...,,На въпрос дали комисията не е трябвало да бъде по-активна при оповестяването на информация по случая "Олимпик" сред потребителите Агайн обясни, че е трябвало, но тя се съобразявала с комуникационната политика на комисията и дори не можела по своя преценка да дава изявления по темата."

  А така!Сега г-жа Карина Караиванова ако обича да излезе и да ОБЯСНИ ,,КОМУНИКАЦИОННАТА ПОЛИТИКА" на КФН....

 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Според нея е пресилено да се говори за втора компания, която има опасност да фалира, каквато информация на опозицията цитира в днешния си брой в. "Труд"."

  - Труд цитира Гечев, който се "оправи" много добре при фалитите на банките по времето на Виденов... Кутев пък говореше за втора банка, която ще фалира с КТБ...

  Муравей Радев - "ВТОРИ ВАРИАНТ – запазване на статуквото,
  никаква промяна на законодателството и предстоящ фалит на банката.
  За този вариант се обяви БСП с аргумента, че нямало достатъчна информация, не били ясни много параметри и трябвало да се изчака. А за да е по-приемлив за населението бъдещият фалит, Румен Гечев предлага „Да бъдем по-обтекаеми с елемент на оптимизъм“. Другият представител на БСП Атанас Мерджанов по-директно заявява: не на нов закон, изплащане на гарантираните депозити /т.е. фалит/ и след това, когато се получи пълната информация за картината – да се мисли какви действия да се предприемат. ...
  В заключение, винаги съм застъпвал тезата, че КТБ можеше и трябваше да бъде спасена. И ако бяхме го направили щяхме да платим няколко пъти по-малко. КТБ е уникално явление. Явление с две лица.

  Едното е банка, другото – пирамида

  В банката парите са на населението, бизнеса и държавните институции. Те трябваше да бъдат спасени, а пирамидата решително и безкомпромисно разградена. Сега, след принудителния фалит, потънаха и двете. Парите загубихме, а порочните връзки между пари и власт създали пирамидата се заметоха. И ако за създаването на този двулик конгломерат с право можем да виним собствениците и ръководството на банката, ведно с политическата класа и държавните институции, то за недомисления фалит основната вина носят управляващите по това време БСП, видно по безспорен начин от публикуваната стенограма."

  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/vtorata-stenograma-za-ktb-ili-kak-bsp-otnovo-spasi-bednite-balgari

 27. 27 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Съобщения като долното са много на страницата на КФН. Липсва оценка за влиянието на отнетите лицензи за местния пазар:

  "Отнема се лиценза на застрахователното дружество "ING pojišt’ovna, a.s."
  В КФН е получена информация от компетентния орган, осъществяващ надзор над
  застрахователните дружества в Република Чехия (Czech National Bank), с която е направено
  уведомление за отнемане на лиценза на застрахователното дружество "ING pojišt’ovna, a.s.". ..."
  Извадено от http://www.fsc.bg/bg/podnadzorni-litsa/saobshteniya/

 28. 28 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  ,,Олимпик“ не е българска компания и по закон не е трябвало да внася в българския гаранционен фонд!
  Сега да се разследват ВСИЧКИ ПО ВЕРИГАТА,КОЙТО СА ВКАРАЛИ ОЩЕТЕНИТЕ БЪЛГАРИ В СХЕМАТА!

 29. 29 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Вчера на заседанието в парламента е станало ясно, че е имало доклад до министъра на правосъдието по отношение на компетентността на ръководителя на Търговския регистър, но не са били предприети адекватни действия и мерки.
  ЦЕЦА ДА СИ ХОДИ ДОМА !!!

 30. 30 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1729 Весело

  До коментар [#20] от "uhl23528019":

  Да видим дали наистина е така от казуса с Олимпик. Внесените пари от Олимпик в Гаранционния фонд са 12 милиона лева, а в Обезпечителния фонд са 2 милиона лева/това е по официални данни/. Щетите за изплащане са малко над 9 милиона лева. Разликата, която остава в Гаранционния фонд след изплащане на щетите е около 5 милиона лева.
  И ЗАЩО НИ ЛЪЖАТ, ЧЕ СА НА ЗАГУБА?

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 31. 31 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Любопитно

  До коментар [#30] от "mitko11":


  На легнах на факта че по закон ,,Олимпик" не е трябвало да внася пари в този фонд,защото не е българска компания!
  ПИТАМ кога промениха този закон?

 32. 32 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Любопитно

  Как Владислав Горанов ще се изказва че държавата нямало как да стане кредитор от името на частни лица,а в същото време КФН,КОЯТО Е ДЪРЖАВНА НЕ ЧАСТНА!!! ще позволи на съмнително дружество да извършва финансова дейност в държавата и като следствие от този факт са ОЩЕТЕНИ НАД 200 000 български граждани?????????
  ОСТАВКА НА ТЪПУНГЕРИТЕ!!!!!!!!!

 33. 33 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 230 Неутрално


  До коментар [#13] от "lager1":

  ГО отговорност е наистина нереално ниска!
  —цитат от коментар 13 на lager1


  Ми зависи от коя страна го погледнеш. От 20-тина години имам автомобил и го карам сравнително редовно. Разбира се винаги е бил застрахован с ГО /поне/. Досега нямам случай да е изплащана щета /ГО/ в резултат на шофирането ми. Каското е малко по-друго. предявявал съм претенции кога са ги плащали , кога не, това е друга бира.

 34. 34 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Тази година застрахователните фирми с чуждо участие , догодина пенсионните фондовеХа да видим кой пръв ще обяви несъстоятелност?
  —цитат от коментар 7 на naskom44


  Имайте търпение, всички ще се скапят!
  Щом главният диск на републиката е бъгнат!

 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#1] от "xox55541929":

  Миналата седмица я имаше тази информация в точно този вестник.

 36. 36 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Раличке, ти и гербавите калинки сте най-големия риск, както за застраховането, така и цялостното функциониране на страната!

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Е, нали пазарът е регулиран? Защо тогава се появяват рискове от недофинансиране?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  "В такава ситуация всеки орган трябва да предостави максимално информация, заключи тя." Мисля, че може да изключим главата от списъка на органите от които Агейн получава информация.

 39. 39 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#5] от "mititu":
  http://www.fsc.bg/bg/pazari/zastrahovatelen-pazar/statistika/obshto-zastrahovane/2018/

  Ми не е зле като за бизнес. Айде , остави другите застраховки, ама ако е вярно само от ГО до 31.05.2018 са получили 344 млн., а са изплатили 197 млн. Блага работа .
  Не виждам нещо "Олимпик"-а в таблицата, нищо , че 200 хиляди се застраховали там.
  Чуждестранен ли го водят, та не го вкючват в статистиката. Оди , разбери. Малоумие и безхаберие. Нищо чудно допуснати нарочно.

 40. 40 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Премълчаната истина е, че с нашите пари плащаме за катастрофите в чужбина на чужденци-тарикати, каращи в Румъния, Италия, Гърция и Испания с пълномощни с коли с българска регистрация. Ако не са щетите от тези тарикати, застраховката даже би могла да падне.

 41. 41 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#40] от "Smoke":

  Затова се прави персонална застраховка и няма българските застрахователи може да отказват застраховка на румънски водач. Пък нека си кара колата в Румъния ако иска.

  До коментар [#23] от "uhl23528019":

  Да не би някой да подведе под отговорност Искров и Мавродиев? За такива "ценни" кадри, обикновено дори е предвидена награда.

 42. 42 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "На въпрос дали комисията не е трябвало да бъде по-активна при оповестяването на информация по случая "Олимпик" сред потребителите Агайн обясни, че е трябвало, но тя се съобразявала с комуникационната политика на комисията и дори не можела по своя преценка да дава изявления по темата."

  Раличке, а аз да те питам, каква я свърши от 15.05., когато в Кипър са отнели лиценза на Олимпик и за това са ви уведомили в КФН, та до сега? Тъй да бяхте извикали местните шефове на Олимпик и да им забраните да правят застраховки, щом майка им в Кипър се е гътнала, а? Да разпратите до брокерите по едно циркулярно за създалата се ситуация и те също да спрат да правят застраховки. Та чак подир това да си съобразявате комуникационната политика и да уведомявате потребителите! Сума ти и народ щяхте да предпазите за тия 3 месеца да не си дават грешните пари на фалиралата компания!

 43. 43 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1729 Весело

  До коментар [#31] от "uhl23528019":

  Някой те е излъгал. По твоите разсъждения "..не е трябвало да внася пари в този фонд,защото не е българска компания.."
  По тази логика чуждите компании, които не трябва да внасят пари в този фонд, защото не са български компании, са:
  1. ЗАД "Алианц" - България. Собственост на немския концерн Алианц.

  2.ЗАД "Булстрад Виена Иншуранс Груп" - собственост на австрийска компания.

  3.ЗАД "ДЗИ" - белгийски собственик.

  4.HDI застраховане - немска компания...

  Да изреждам ли още 5 компании?

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 44. 44 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Ми направете я най-накрая 1000 - 2000 лева за малоумниците, които карат като джигити.! Тая застраховка трябва да е за шофьорите, а не за таратайките и като му траснат 4-цифрена застраховка на кретена, все има някакъв шанс да се замисли как да шофира ....

 45. 45 Профил на Dimitar
  Dimitar
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Всички потърпевши от ЗК Олимпик, ще получат парите си от клоновете на КТБ в цялата страна."
  —цитат от коментар 2 на SaveBG


  А къде да намерите клон на КТБ, вижте в Търговския Регистър.

 46. 46 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1729 Весело

  До коментар [#45] от "Dimitar":

  А как да влезете в Търговския регистър питайте Киро Японеца, който оправя базата данни.....

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 47. 47 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#43] от "mitko11":

  Г-не!
  Само обезпечителния фонд е фонд който има право да обезпечи потърпевшите в случая!
  По закон гаранционния фонд обезпечава ДРУГИ КАЗУСИ!

 48. 48 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#43] от "mitko11":

  Г-не!
  Само обезпечителния фонд е фонд който има право да обезпечи потърпевшите в случая!
  По закон гаранционния фонд обезпечава ДРУГИ КАЗУСИ!

 49. 49 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хи-хи":

  Че кой е казал, че да караш кола трябва да бъде задължително и евтино?!

 50. 50 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Весело

  До коментар [#43] от "mitko11":


  В случая става въпрос за една пирамидка...

 51. 51 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Агентурното сукалче на изпроводяк иска да заработи някой лев от застрахователното лоби.

  Бог да ни дава сили да изринем боклука от държавата си!

  Къде е финансовата обосновка за такива общи твърдения?
  Общи приказки като тия на КЕВР и подобните им.

 52. 52 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Наивниците тук, които плещят за разни "бонус-малус", "диференцирани застраховки" и други подобни си въобразяват, че ще получат някакви преференции от сегашната база.
  Нищо подобно. В най-добрия случай при тях повишението ще е по-малко.
  Застрахователните компании са много добро здраве, а ръководството и собствениците в още по-добро, с изключение на онези, които умишлено се поставят в недобро такова.
  ГО минава половин месечна минимална работна заплата, а тези наглеци продължават да искат още.

  Не ща да влизам у затвора!
 53. 53 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#5] от "mititu":

  Стига се прави на ударен, я кажи що като си платя застраховките и ми лепят едни лепенки на огледалото за задно? Дали не е мутренска история тая?

  И как излизат застрахователите все на голяма печалба в края на годината, от застраховка живот ли?

  И къде е диференцирането на коректните платци от тия с много инциденти?

  И какъв финансов надзор се упражнява в/у мутрите, пардон застрахователите?

 54. 54 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  А кой е казал, че за да плащаш ГО е необходимо да караш кола?

 55. 55 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Любопитно

  До коментар [#43] от "mitko11":

  Тези обаче имат лиценз!!!

 56. 56 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Любопитно

  Доколкото добих представа обезпечителния фонд е част от гаранционния фонд.Втория обезпечава в случай на фалит,какъвто е всъщност и случая с Олимпик.Въпроса е дали имат право да ползват средствата които са внасяли в гаранционния фонд,защото той гарантира изплащането на средства от пътни инциденти,злополуки катастрофи и т.н.?

 57. 57 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Исках да кажа обезпечителния е при фалит!

 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#5] от "mititu":

  Нито е бързо, нито е лесно:
  - Олимпик го няма там;
  - от събраните премии (652 млн. лв. за 2017 г.), 330 млн. лв. са отишли за обезщетения, а 184 млн. лв. за “административни разходи” (заплати, бонуси, лимузини и други екстри на пишман-застрахователите);
  - разходите по автомобилни застраховки са групирани в четири групи като първата включва както личните МПС (до 2 тона), така и пътнически и товарен транспорт (до 5 тона). Въпреки това застраховането е на “плюс” от тая група. Големите загуби идат от втора (над 5 тона) и трета (влекачи) група. Ама ако се вдигнат застраховките на тия групи, релсовият превоз ще стане изгоден и няма да е в “правата линия” на “атлантите”, фалиращи БДЖ.
  - в общата статистика са набутани и здравно-застрахователните дружества. Но има дружества (Левинс, БулИнс), при които 90% от премийния приход се формира само от застраховката ГО по силата на закона ... и доброволната помощ от МВР (да контролира и санционира автомобилите без ГО).
  - застрахователите, или поне КФН нямат собствена статистика, а ползват тая на МВР за ПТП. Сиреч готованци както и да се гледа;
  - няма данни колко автомобила с редовна застраховка за последните 10 години, не са предивявани никакви претенция, свързани с тях. И как това се стимулира от застрахователния пазар (редуцира се дължимата премия);
  - няма данни за изплатените (имуществени и неимуществени) обезщетения в чужбина, па камо ли да има разбивка по страни.
  Човек да се чуди за какво вземат по 15000 лв. месечна заплата в КФН!? За усвояване на един метод за оценка по линейната екстраполация на най-малките квадрати (всъщност софтуерът го прави).

 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Любопитно

  До коментар [#43] от "mitko11":

  Тия застрахователи, както и Олимпик, нямат ли си презастрахователи, които да покрият задълженията им при фалит?
  Или презастрахователите са други цоциалисти на гарантирана от държавата хранилка?

 60. 60 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#43] от "mitko11":

  Това са български дружества (регистрирани в България) с чужд собственик. Олимпик са били с кипърската си регистрация. Има сериозна разлика.

 61. 61 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#60] от "john_law":
  Каквото и да си говорим схемата е пирамидална!

 62. 62 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Разстроено

  Или са АБСОЛЮТНИ ТЪПУНГЕРИ или са МАФИЯ!
  Хора НЯМА СРЕДЕН ВАРИАНТ!!!

 63. 63 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 483 Разстроено

  До коментар [#62] от "uhl23528019":

  Има.
  Тъпунгери от мафията...

 64. 64 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#63] от "SaveBG":
  Тъп мафиот няма!
  Мафията е там където са се срещнали власт и пари!

 65. 65 Профил на DaWolf
  DaWolf
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Пичове живеем в пазарна икономика, фалитите са част от бизнеса, осъзнайте се малко

 66. 66 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#65] от "DaWolf":

  Няма спор, че всеки “честен частник” рано или късно стига до фалит (мърджване, ликвидация) като “добър стопанин” за разлика от Държавата - “лошия стопанин” (ей на, Гърция, Англия, САЩ затънали в дългове и не фалират).
  Спорът е дали Държавата трябва да гарантира със Закон (кодекс на застраховането) печалбата на “честен частник” като “заробва” гражданите да му плащат “измислени” суми. И след като ги е заробила със закон, барем да следи за задълженията на “честния частник”. Защото, ако не може да го стори, просто не допуска измамници на пазара (има наказателно преследване за измама) или отменя закона - всеки да е свободен да реши дали да даде някому пари и как да договори “зарзавата” (ако се приравни застрахователната полици на доставка на домати).
  Има и още една особеност в случая - Държавата, представлявана от нагли и прости “калинки”, се юрна да обяснява как Договор, сключен по българското законодателство, трябва да се оспорва за неизпълнение по кипърското законодателство. Дори щели да платят с парите на данъкоплатците на чужда фирма (адвокатска кантора) да защитавала българските интереси, защото правителството не знаело как се прави и управляват държавни финанси.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK