Рисковете в застраховането са заради цената на "Гражданска отговорност", обяви Агайн

Рисковете в застраховането са заради цената на "Гражданска отговорност", обяви Агайн

© Велко АнгеловРисковете в застраховането са свързани с цената на застраховката "Гражданска отговорност", която не генерира достатъчно приходи, с които да се покриват щетите. Това обяви в сутрешния блок на Би Ти Ви подалата вчера оставка като зам.-председател на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. Така тя отговори на репликата на премиера Бойко Борисов в парламента, че службите му докладвали за рискове в сектора. Заради казуса с фалита на кипърския застраховател "Олимпик" вчера депутатите заседаваха извънредно.


Агайн посочи, че за 2017 г. приходите на застрахователите от тази застраховка не са достатъчни да покрият изплащането на обезпечения. Това наскоро бе посочено и в анализ на комисията. За него четете тук. В допълнение тя добави и тълкувателното решение на Върховния касационен съд, според което се разширява кръгът на хората, които трябва да бъдат обезщетени при смърт на техен близък при катастрофа. Има рискове в сектора, особено при "Гражданска отговорност", които трябва да бъдат адекватно адресирани, обясни тя.


В отговор на въпрос Агайн не назова конкретни застрахователи на пазара, които да са рискови в момента, като се позова и на професионална тайна. Според нея е пресилено да се говори за втора компания, която има опасност да фалира, каквато информация на опозицията цитира в днешния си брой в. "Труд".
Обясни, че през миналата година са отнети лицензите на две малки компании заради нарушения в тяхната дейност, а за последните четири години на поста е наложила глоби на всички компании, които са допуснали нарушения, за общо 7 млн. лв.


Подчерта, че българските потребители са сред най-добре защитените в ЕС и че самата тя е предложила при последните промени в Кодекса за застраховането да се създаде обезпечителен фонд, който да защитава потребителите при фалит на компания. Този фонд обаче покрива рискове само за български фирми.


На въпрос дали комисията не е трябвало да бъде по-активна при оповестяването на информация по случая "Олимпик" сред потребителите Агайн обясни, че е трябвало, но тя се съобразявала с комуникационната политика на комисията и дори не можела по своя преценка да дава изявления по темата.


В такава ситуация всеки орган трябва да предостави максимално информация, заключи тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK