Нова идея: Глоби за работодатели без служители с увреждания

Предлага се да се въведат квоти за наемане - в предприятия с между 20 и 49 служители да работи поне един човек с увреждане, в тези с до 99 заети да са поне двама, а в по-големите - 4% от списъчния състав на персонала.

© Дневник

Предлага се да се въведат квоти за наемане - в предприятия с между 20 и 49 служители да работи поне един човек с увреждане, в тези с до 99 заети да са поне двама, а в по-големите - 4% от списъчния състав на персонала.Финансови санкции за работодателите, които нямат служители с увреждания или са наели по-малко, отколкото е определената за тях квота, предлага текст, залегнал в подготвяни от работна група промени в Закона за хората с увреждания. обсъждана в работната група, пише "Сега". За идеята информира Българската стопанска камара, която е представила в работната група отрицателно становище.


От 2010 г. Кодексът на труда задължава работодатели с повече от 50 служители да определят всяка година работни места, подходящи за трудоустрояване, като те трябва да са между 4 и 10 процента от общия брой на заетите в зависимост от икономическата дейност.


Сега се предлага да се въведат квоти за наемане - в предприятия с между 20 и 49 служители да работи поне един човек с увреждане, в тези с до 99 заети да са поне двама, а в по-големите - 4% от списъчния състав на персонала.
Друга новост е предложението всеки работодател, неизпълнил квотата, да плаща компенсационна такса в размер на 30% от минималната заплата за всеки неназначен човек с увреждане.


"Работодателите в частния сектор трябва да реализират продукцията и услугите си, за да осигурят средства за работна заплата. При наемане на персонал за един работодател са от значение неговите знания, умения, опит и квалификация, както и поддържането на конкурентни позиции на съответния пазар. Редица компании приемат и прилагат социално отговорни политики, насочени към различни каузи, към своите служители и обществото", пише стопанската камара като напомня, че работодателите гледат на хората с увреждания като на потенциален трудов ресурс особено в сегашната ситуация на недостиг на работната сила. Едновременно с това напомнят, че има и компании, които изпитват икономически затруднения.


В условията на пазарна икономика, осъществяването на социални мерки от работодателите трябва да е доброволно като се използват насърчения (например, данъчни облекчения), а не задължения и санкции, смята работодателската организация. Тя изтъква, че прекомерната защита в трудовите отношения действа възпиращо при наемането и затова дори имало случаи, когато кандидати за работа укриват увреждането си.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Едва ли някой ще бъде глобен - достатъчно е да докаже ,че е наел поне една герберска калинка. Те са с многократно доказани ментални проблеми ,следователно би трябвало да се броят за трудоустроени.

  Не отговарям на хейтъри.
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3101 Любопитно

  Това Мая костинбродска ли го измисли ? Боклуджийските фирми също ли са длъжни да назначават ?

 3. 3 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  - Какво работиш?
  - Ведомственият сакат по чл. 72 от Закона за хората с увреждания съм.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8181 Любопитно

  Тия с уврежданията няма ли задължително да са от оня ''произход'' ?

  [email protected]
 5. 5 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Започнат ли да се налагат квоти, краят не му се вижда. Квоти за хора с увреждания, квоти за жени, квоти за джендъри, квоти за роми, квоти за мигранти, квоти за негри, квоти за хора с наднормено тегло, квоти за чернокоси... Накрая само мнозинството здрави, бели, хетеросексуални мъже няма да имат право на работно място.
  Необолшевизъм та дрънка...

 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Противоконституционна идея.

 7. 7 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 581 Неутрално

  При нас ша хвърляме чоп кого да повредим. Ако не се съгласи - освобождава позицията.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 8. 8 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1362 Любопитно

  Само глупости като решения, това и по соца го нямаше. Държавата да почне и да управлява всички фирми, а? Какво право имат да налагат кой кого да наеме да му работи? Кой дава заплатите? Като толкова много искат, да назначават трудоустроените хора на държавни служби, там и без това почти не се работи, та няма нужда и от кой знае какви умения. За частния сектор - да не се обаждат, изобщо...

 9. 9 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Весело

  А тези които са с ментални увреждания в МС и са доста над изискуемия процент от 4%...На тях кой да им плаща заплатите?Пак ли народа?

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  "работодателите трябва да е доброволно като се използват насърчения (например, данъчни облекчения), а не задължения и санкции"

  Това единствено нормалния подход, всико друго е някакъв тъп вариант на соца ( например ергенския данък).
  Затова е хубаво, да знаем имената на предложилите този нонсенс.

 11. 11 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Весело

  Ех вие в НС пак спестихте от санкции...

 12. 12 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "трябва да е доброволно като се използват насърчения (например, данъчни облекчения), а не задължения и санкции"
  Да. Това е добър начин, но и за насърченията (субсидирана заетост и подобни), биха се харчили пари от данъци. Спорът е от кого да се съДерат.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 13. 13 Профил на Nike
  Nike
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Да му мислят Нешка Робева и Илиана Раева !!!!!

 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  Хайде първо да видят държавните фирми и администрацията колко служители с увреждания са назначили, а след това принуждават частните фирми.

 15. 15 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7328 Любопитно

  Толкова много министерства има всяко да си назначи по 10 инвалида или хора с увреждания и да им плащат, ако не маяма да се погрижи.

 16. 16 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Щуротия! Примерно Тих труд още си функционира. Да насърчават бизнеса ок, да му налагат - не.
  Има си държавни сектори там могат.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  Това управление, с безумните си решения и закони, е вредно за държавата.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  Това управление, с безумните си решения и закони, е вредно за държавата.

 19. 19 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1857 Любопитно

  Проблема не е наемането проблема е освобождаването
  Ако наемеш инвалид е до живот.
  Чисто хипотетично имаш 100 души персонал назначил си съгласно закона 2ма инвалида, налага се съкращение увоблняваш 50 но нямаш право нито един от двамата инвалида

 20. 20 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2596 Гневно

  Финансови санкции за работодателите, които нямат служители с увреждания
  Кой комунистически ум роди това безумие!
  Какво прави работодател, при когото няма подходящо работно място или няма желаещи?!
  Сигурно някой се мисли за много умен, че му е хрумнало да прехвърли отговорност от политиците към бизнеса.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 21. 21 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  За МВР ще има ли квота? Като им гледам шкембетата, и сега престъпник не могат да догонят, а за клечене в храстите може и инвалиди.
  Инак за нормалните фирми ще е повече бюрокрация да доказват, че работата им не може да се изпълнява от инвалиди.
  Или пък че няма квалифицирани инвалиди, например измежду компютърните фирми в аутсорсинга има такива с по 1000 души персонал - от другия месец ако трябва да наемат 40 души инвалиди (4%) ама квалифицирани, откъде ще ги намерят?
  И последно, за повечето фирми това ще значи като наемат 4% инвалиди, да изгонят 4% от сегашните си служители. Обемът работа няма да нарасне от само себе си, нали така?
  Другото е да назначат ненужни служители инвалиди, да им плащат заплатата и да стоят без работа.
  Абе въобще - най-евтино ще излезе май да си плащат глобата.

 22. 22 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Любопитно

  От 2010 г. Кодексът на труда задължава работодатели с повече от 50 служители да определят всяка година работни места, подходящи за трудоустрояване, като те трябва да са между 4 и 10 процента от общия брой на заетите в зависимост от икономическата дейност.
  —цитат от коментар 0 на Дневник

  В един професионален футболен клуб по правило са повече от 50, интересно колко е квотата за тоя вид дейност?

 23. 23 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 569 Гневно

  Социална политика на сила и за чужда сметка не е нищо друго освен лицемерие. Най-тъжното в случая е, че е унизително за "бенефициентите". Ако държавата/общината ги е грижа за хората с увреждания, да намалят "лапаницата" от обществените поръчки за инфраструктура, за да не се налага на хората с увреждания да балансират по подвижни плочници, да преодоляват ями по пътя си за работа, да изкачват пешеходни пътеки, които са с наклони, непосилни и за здравите през зимата. Всички законови мерки, които създават преференции за хората с увреждания в рамките на трудово-правните им взаимоотношения на практика са пречка пред тяхното наемане и изпълняват функция, която е в абсолютно противоречие с прокламираните цели на тези мерки. Рядко се чувствам толкова омерзен, но подобни дехуманизиращи спрямо хората в неровностойно положение идеи ме потрисат.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 24. 24 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1173 Неутрално


  В условията на пазарна икономика, осъществяването на социални мерки от работодателите трябва да е доброволно като се използват насърчения (например, данъчни облекчения), а не задължения и санкции, смята работодателската организация

  Стига с тези санкции и квоти, каква е тази пазарна икономика, Ако съм работодател, ще наемам тези,. които могат да ми свършат работа, а не тези, които ми се налагат с декрети. Откъде накъде ще осигуряваме привилигировано положение на кандидати, които са с увреждания. Тези хора трябва да получават добри социални помощи, които да им дават възможност да живеят нормално.

 25. 25 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  Интересно в мини марица изток как ще испълнят тая квота

 26. 26 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Циганите с ТЕЛК ще станат доста търсена работна ръка!

 27. 27 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1362 Любопитно

  Целта явно е да се изкарат едни немъчени пари от всички по-големи фирми, щото по-евтино е да си платят глобите, отколкото да назначават хора в неравностойно положение. В задачата се пита колко милиона постъпления се очакват и къде/кой ще се разпорежда с тях?!

 28. 28 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Да не бъркаме пазарната икономика с тиквономиката. Когато в държавния сектор или ИПОН назначат хора с увреждания (дори само да им натискат копчетата на асансьорите) а не само роднини, да си говорим после за частния.

  И какво правят компании с работни места, за които изцяло се изиква задължително висока квалификация, ценз, обвързани със специфика на работата.

  Пак малоумия на корем и бягство на държавата от отговорности по създаване на работна среда за такива хора.

 29. 29 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Нова идея: Глоби за работодатели без служители с увреждания

  Е , това вече ще бъде връх на простотията и последната стъпка към пълен идиотизъм . С прескачане на стъпалата имбецили и дебили .

 30. 30 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  От 2010 г. Кодексът на труда задължава работодатели с повече от 50 служители да определят всяка година работни места, подходящи за трудоустрояване, като те трябва да са между 4 и 10 процента от общия брой на заетите в зависимост от икономическата дейност.

  А още по- добре е тези умници да наредят на работодателите да развиват само производство , което да позволява на трудоустроени да вършат някаква дейност . Примерно - да произвеждат клечки за подметки от гьон .

 31. 31 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  До коментар [#5] от "Котаракът на Шрьодингер":Необолшевизъм та дрънка

  Праскаш босоног по асфалта . Староболшевизма създаваше ПРЕДПРИЯТИЯ и осигуряваше работа и пласмент на хората с уврежданията Имаше Съюз на слепите , Съюз на глухите и тем подобни който съюзи създаваха работни места за своите членове . Хората работеха и се чувстваха полезни за себе си и за семействата си . Създаваха се на кооперативен принцип и се развиваха с необходимата помощ от държавата . За изпростяването на народеца болшевиките нямат никаква вина . На друго място трябва да се търсят виновниците . Старта е след 1989- та .

 32. 32 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Не знам защонповечето от писалите по-горе априори допускат, че хората с увреждания (разбирай, ТЕЛК), не са квалифицирани.
  Но това е друг въпрос...
  Идеята, разбира се, е малоумна и ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА.
  Някакви поощрения и облекчения ако наемеш трудоустроен -да, но задължения - в никакъв случай!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 33. 33 Профил на Viper_c
  Viper_c
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Инвалид уволняване няма. Трябва да целуваш ръце, задници и какво ли още не на агенцията по труда. Да дадеш рушвет. Да дадеш рушвет и на инвалида, че да не се запъне. Да стискаш палци (и на краката).
  По-лесно е да се регистрира още една фирма и работниците да се държат под минимума.
  Най-лесно е да не занимаваш с тъпотий и да си купиш еднопосочен билет за бяла държава.

  Комунист и на некролог да го видиш - пак му удари шамар!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK