"Лирекс" се оплака от спекулации в медиите

Дружеството твърди, че в последните дни е обект на постоянни спекулации и прокарване на интереси от различни хора чрез медиите.

© Николай Дойчинов

Дружеството твърди, че в последните дни е обект на постоянни спекулации и прокарване на интереси от различни хора чрез медиите.Компанията "Лирекс", която осъществява поддръжката на Търговския регистър, твърди, че в последните дни е обект на постоянни спекулации и прокарване на интереси от различни хора чрез медиите и това става в момент, в който няма право да се защити и да споделя информация.


Името на компанията влезе в информационния поток покрай срива на Търговския регистър, за който се разбра на 10 август, но до този момент все още изцяло не е преодолян.


"Лирекс" опровергава медийни публикации, според които е спечелила поръчка на Агенцията по вписванията за 3.6 млн. лв. за оборудване. Компанията уточнява, че не само не е печелила такъв търг, но дори не е участвала като се позовава на документи от поръчката.
"Не смятаме за необходимо да опровергаваме всички други изказвания и писания, с които се подронват авторитетът и надеждността ни, които хората в екипа ни са доказвали през годините многократно", се казва в обръщението на "Лирекс" до медиите. В него се уверява, че хората в компанията 100% са се фокусирали да работят в интерес на държавата и обществото, за да възстановят работоспособността на регистъра.


Вчера правосъдният министър Цецка Цачева веднага след изказването си в парламента за срива на търговския регистър излезе отново на трибуната да обясни, че е направила лапсус и не фирмата "Лирекс", а фирмата "Телелинк" е спечелила поръчката за оборудване на системата на регистъра.


Търговският регистър функционира от 2008 г. и съдържа цялата информация за търговските фирми, фондациите, сдруженията и учредените залози. Всеки търговец - едноличен, дружество или кооперация, има профил, в който е публикувана информация за търговското му наименование, адрес на управление, представители, собственици, клонове, залози или запори върху дялове и т.н. Там се съдържат учредителните актове на дружествата и годишните финансови отчети, както и всички документи, въз основа на които е извършено или отказано вписване на обстоятелство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK