"Лирекс" се оплака от спекулации в медиите

Дружеството твърди, че в последните дни е обект на постоянни спекулации и прокарване на интереси от различни хора чрез медиите.

© Николай Дойчинов

Дружеството твърди, че в последните дни е обект на постоянни спекулации и прокарване на интереси от различни хора чрез медиите.Компанията "Лирекс", която осъществява поддръжката на Търговския регистър, твърди, че в последните дни е обект на постоянни спекулации и прокарване на интереси от различни хора чрез медиите и това става в момент, в който няма право да се защити и да споделя информация.


Името на компанията влезе в информационния поток покрай срива на Търговския регистър, за който се разбра на 10 август, но до този момент все още изцяло не е преодолян.


"Лирекс" опровергава медийни публикации, според които е спечелила поръчка на Агенцията по вписванията за 3.6 млн. лв. за оборудване. Компанията уточнява, че не само не е печелила такъв търг, но дори не е участвала като се позовава на документи от поръчката.
"Не смятаме за необходимо да опровергаваме всички други изказвания и писания, с които се подронват авторитетът и надеждността ни, които хората в екипа ни са доказвали през годините многократно", се казва в обръщението на "Лирекс" до медиите. В него се уверява, че хората в компанията 100% са се фокусирали да работят в интерес на държавата и обществото, за да възстановят работоспособността на регистъра.


Вчера правосъдният министър Цецка Цачева веднага след изказването си в парламента за срива на търговския регистър излезе отново на трибуната да обясни, че е направила лапсус и не фирмата "Лирекс", а фирмата "Телелинк" е спечелила поръчката за оборудване на системата на регистъра.


Търговският регистър функционира от 2008 г. и съдържа цялата информация за търговските фирми, фондациите, сдруженията и учредените залози. Всеки търговец - едноличен, дружество или кооперация, има профил, в който е публикувана информация за търговското му наименование, адрес на управление, представители, собственици, клонове, залози или запори върху дялове и т.н. Там се съдържат учредителните актове на дружествата и годишните финансови отчети, както и всички документи, въз основа на които е извършено или отказано вписване на обстоятелство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Да се сърдят на правителството и шефовете на агенцията по вписванията...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  "Лирекс" опровергава медийни публикации, според които е спечелила поръчка на Агенцията по вписванията за 3.6 млн. лв. за оборудване.
  ____________
  При положение ,че за "електронно правителство" се похарчиха 2 милиарда, вероятно повечето са преведени на Лирекс като олигархичен първенец в сектора!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ако не е Лирекс, ще е Сирма, Информационно обслужване, Рила или Мусала, все един калибър милиционерски фирми, създадени от номенклатурни отрочета в зората на демокрацията. Кадърен специалист там много трудно може да влезе, а дори и да влезе, няма да остане дълго време.

 4. 4 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 269 Неутрално
 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Името на компанията влезе в информационния поток покрай срива на Търговския регистър, за който се разбра на 10 август..."

  - Тц, Лирекс е в медиен оборот още от доставката за машини за глас8уване - поръчка от която в последствие се отказа.

 6. 6 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 245 Неутрално

  "Не смятаме за необходимо да опровергаваме всички други изказвания и писания, с които се подронват авторитетът и надеждността ни, които хората в екипа ни са доказвали през годините многократно"
  Докато хора като Боян Кроснов (първият в България Cisco Certified Internetwork Expert) и Делян Делчев работеха за вас, господа - да, имахте авторитет и бяхте надеждни. Но това беше преди 15 години. Сега сте само оголено милиционерско безхаберие - същото, с което започнахте като Натурела ООД. И случката с ТР е доказателство за това. Или за нещо още по-лошо....

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Близо 500 договора за обществени поръчки на обща стойност над 156 млн. лева. Това стои срещу името на "Лирекс БГ" в базата данни на bivol.bg, която ползва като източник opendata.government.bg. Стойността на поръчките реално е по-малка, защото сумата включва и участията в ДЗЗД-та - обединения от няколко фирми, между които се поделя финансирането.

  Самият регистър на Агенцията за обществени поръчки не е пригоден да разкрива тази обобщена информация, но в момента се модернизира с проект за близо 5 млн. лв. Изпълнението му замалко не бе възложено именно на "Лирекс", след като фирмата предложи най-ниска цена, но получи по-малко точки за техническото си предложение.

  Затова пък почти няма държавно ведомство, което през последните 10 години да не е купило компютърно оборудване или други информационни системи от "Лирекс БГ" или консорциуми, в които тази фирма участва. Депутатите и чиновниците в Народното събрание например от години работят на компютри, доставяни от "Лирекс". ИТ оборудването на Министерския съвет и системите за автоматизиране на работния процес и провеждане на безхартиените заседания са нейно дело. Компанията е работила и по единния портал на държавната администрация eGov.bg. ..."
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/08/17/3297364_vlastelinut_na_kompjuturnite_poruchki/

  17:06, 21 авг, '18 / Неутрално
  "Цветан Цветанов, ГЕРБ: Дали проблемът с Търговския регистър не е умишлен саботаж от някой, който иска да създаде проблеми в държавата

  София. Дали проблемът с Търговския регистър не е умишлен саботаж от някой, който иска да създаде проблеми в държавата. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на изслушването на премиера Бойко Борисов за електронните системи на страната, предаде репортер на Агенция "Фокус". „От данни, които изнесоха в публичното пространство, бих искал да попитам вярно ли е това, че се установява, че фирма „Лирекс“ е обединила дисковия масив на основния сървър с този на резервния. Това сливане на масивите е довело до невъзможност за възстановяване на база данните“, каза Цветанов.
  „Това, което е по-важно да попитам представителите на изпълнителната власт за фирмата „Лирекс“. Тя беше спомената много. Дали тази фирма изпълнява стриктно договора, който има със съответните институции в България. Това е поредният проблем, който възниква, както проблемите, свързани с МВР, когато беше наложена тази фирма от 2007 г. от тогавашния началник на кабинета на Румен Петков - Александър Петров“, каза Цветанов и обърна внимание, че той е бивш функционер на БСП. „Ако попитаме как беше направено видеонбалюдението, това беше с много изричните указания, които бяха дадени, да спечели „Лирекс“ и да осъществи съответното видеонаблюдение. Забележете какво се случва при експлоатацията - интерфейсът беше затворен, което не даде възможност да се надгражда тази система“, заяви Цветанов. "
  http://m.focus-news.net/?action=news&id=2558454

 8. 8 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Ако не е Лирекс, ще е Сирма, Информационно обслужване, Рила или Мусала, все един калибър милиционерски фирми, създадени от номенклатурни отрочета в зората на демокрацията. Кадърен специалист там много трудно може да влезе, а дори и да влезе, няма да остане дълго време.
  —цитат от коментар 3 на Carrera Panamericana


  да, тия са си точно подхора. може би с изключение на сирма

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2804 Любопитно

  Давали 100% за обществото ,а налице 0% успеваемост.

 10. 10 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  „Компанията "Лирекс", която осъществява поддръжката на Търговския регистър, твърди, че в последните дни е обект на постоянни спекулации и прокарване на интереси от различни хора чрез медиите и това става в момент, в който няма право да се защити и да споделя информация.“
  =========
  Какво значи “няма право да се защити и да споделя информация”? Няй-сигурното средство срещу спекулациите е истината. Кажете какво се е случило, но с ясни приказки, а не с недомлъвки и спекулациите ще спрат на секундата! Докато мълчите, така ще е! А да се засекрети причината за аварията е пълен абсурд! Тогава точно не ще плъзнат, а ще избухнат всякакви спекулации и няма да имате право никому да се сърдите! От вас зависи!

  Мърфи е оптимист!
 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Най-големият майтап ще е, ако идиотите от АВ не са подписали читав договор и Лирекс осъдят държавата.

  Впрочем, ние и до ден днешен не знаем какъв е проблема, а милиционерите ни дават ежедневно напълно противоречива информация.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Техника е доставена по договор от 12.2017 от Телелинк, а договор с Лирекс за поддържане на ТР има от 05.2018 - по Фокус:
  http://www.focus-news.net/news/2018/08/22/2558873/sled-pismo-na-lireks-ot-mp-zayaviha-che-oshte-vchera-ministar-tsacheva-e-utochnila-che-oborudvaneto-za-targovskiya-registar-e-na-telelink-a-poddrazhkata-na-lireks.html

 13. 13 Профил на Virginia
  Virginia
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Горките те..
  Гледам спавката за Дел и Циско серверите дето са купили - ами те с цени от 4 до 10 пъти по-високи от тези на нови машини в САЩ бе ?

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Кристиян Маслев - Красимир Премянов/БСП/ и Асланов за гарнитура- Натурела- Лирекс:

  https://www.24chasa.bg/novini/article/7014207

 15. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#12] от "plebs":

  Сметай какви идиоти ни управляват, че един да ти доставя техниката, друг да я поддържа.

  До коментар [#13] от "Virginia":
  Е това как го сметна, не знам..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 17 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 426 Весело

  Да се ребрандират и те в ЦСКА

 17. 18 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#17] от "Alex Prime":

  Аз почнах тая статия защото си помислих, че става въпрос за отбора "Литекс"...

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 18. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 21 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#6] от "Chung Kuo":

  Така е, имаха специалисти допреди 15-на години когато емиграцията беше по-трудна и нямаше конкуренция на пазара на труда от чужди фирми. Сега тези хора или са в чужбина, или имат стартъпи, или работят в цивилизовани фирми, а въпросните фирми успяват да наемат само студентчета.

 21. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#23] от "Моа Преател Тайпи":
  Питай леля си. И аз нали нищо не разбирам? Защо се обръщаш към мен? Гьонсуратлъкът ти не е малък, ама не си познал. Намети си сам!

  Мърфи е оптимист!
 24. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Горките те..Гледам спавката за Дел и Циско серверите дето са купили - ами те с цени от 4 до 10 пъти по-високи от тези на нови машини в САЩ бе ?
  —цитат от коментар 13 на Virginia


  Може ли линк?

  А за това че били обект на спекулации - така ще е като няма НИКАКВА информация за станалото. Ама абсолютно никаква, дори най-елементарната техническа от която човек да разбере какво е станало.

  Прословутата тайна на следствието не е оправдание защото ако е престъпление то престъпника прекрасно знае какво и как е направил. Ние не искаме да знаем как следствието търси виновният а какво е станало, в това няма тайни.

  Въобще мисля че покрай съдебната и лекарската мафия вече можем да говорим и за компютърна мафия. То на практика няма държавна поръчка свързана с компютри в която да няма скандал. Само тези похарчени вече 2 милиарда лева за електронно правителство и насреща нищо са достатъчни. Все едно Белене с похарчените милиарди а насреща само един гьол по признанието на премиера.

  Впрочем не ме учудва и е съвсем логично, на времето компютрите и всичко свързано с тях бяха под пряк контрол на ДС. Както поради информацията минаваща през тях така и поради факта, че всичко при тях бяха ембаргови технологии. И сега по наследство отрасъла е завладян от фирми на ченгетата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 25. 26 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#23] от "Моа Преател Тайпи":
  Хайде, от мен да мине, дип, че съм добро момиче. Гледай линка от #15 - там има всичко - и техн.спецификация, и офертите на трите фирми, и договорите, и потвърждение за приключен договор. И е от извора. Потв.за прикл.договор е с много странна дата. 15.08. 2018. Когато вече бурята бушуваше. А съществуващатаконфигурация в момента на възлагането е в т.Техническа спецификация. Моля за услугата и за липсата на злопаметност!

  Мърфи е оптимист!
 26. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#12] от "plebs":Сметай какви идиоти ни управляват, че един да ти доставя техниката, друг да я поддържа..
  —цитат от коментар 16 на Darth Plagueis

  Има известна логика, продавачът на колата ти не е и специалист в автосервиз. По интересното е кой е правил техническият проект защото ако един си е оставил ръцете а друг трябва да оправя бакиите му става пълна каша. Ако пък и в последствие техническият проект е променян както намеква Цветанов с това "обединяване на масиви" става пълна трагедия.

  Не знам дали някой ден ще ни кажат истината за станалото. Но едно съм сигурен, това е скандал с невероятни мащаби. И за такова нещо в нормалните държави хвърчат главите на виновните по цялата верига та чак до министър. Още повече, че на Цачева е сигнализирано навреме и тази бившата шефка на регистъра е предлагана за дисциплинарно наказание. Което означава, че е газела абсолютно през просото. И резултат нула.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 28. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#28] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Дължа ти отговор от вчера, защото ме попита съвсем нормално и съвсем логично на тема РАИД. Да, РАИД решава проблем, но няма как това да е решението на такъв тип система. Тук се изисква САН, а това, че сториджите в него, в които е приложимо ще имат РАИД - да, факт, ще имат разбира се. Но това на фона на архитектурата е дребен детайл.
  Проблемът тук е, че властта ти казва първо 4 диска, после 25 терабайта. Напълно невъзможно.
  После ти казва - данните и архива им са на една физическа локация, на един масив и има повредени дискове. Но, че данните ще бъдат възстановени. Нема как.
  После ти казват, че ще възстановят данни само до 2018. А днес Баце ти казва, че ще възстановят само, ако имаме късмет.
  Не, тези неща са твърде противоречащи си и нелогични, няма как да са верни едновременно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#28] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Иначе - не, тук няма никаква логика. Защото този, който ти доставя оборудването освен това ти внедрява цялото решение. Тая работа не е само местене на кашони. Във внедряването има и собствени технологии, собствен интелектуален продукт. Освен това обикновено железото и софтуерът към него много често вървят с някаква поддръжка, включена в цената на устройството. Тя трябва да ти се активира и обслужва именно от тоя, който ти внедрява решението, защото тук друг начин няма.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 32 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#31] от "Моа Преател Тайпи":

  По-вероятно е тоя маймун да е погледнал в тавана и да е изплескал некакво число...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  Няма да е зле да си припомним кои са Лирекс и откъде се пръкнаха!
  Добре известната комунистическа кочина!

  I Want To Believe
 33. 34 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 269 Неутрално

  това ли са дебилите, изградили гениалното решение продъкшън ДБто и бекъпа да вървят на един и същ хардуер?

 34. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#34] от "carlosestrada":

  Ми това нещо не ми се струва да е вярно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  https://ghostbin.com/paste/psv36
  —цитат от коментар 36 на Моа Преател Тайпи

  Златен си! :) Най-после малко техн.инфо.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 37. 38 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#35] от "Darth Plagueis":

  според Биволь точно това са направили ...

 38. 39 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 789 Гневно

  Телелинк са гешефтари, които чрез свои хора пишат заданията за доставка на оборудване, след което отиват и печелят обществените поръчки за милиони. Доставят излишно скъпо оборудване, което на всичкото отгове в момента на доставката вече е остаряло. Чел съм техни оферти и техни договори, публикувани в сайтове на държавни ведомства. Ужасих се.

  "Ще ви доставим сървъри, отговарящи на изискванията на заданието. Ще ви доставим сторидж и дискове, отговарящи на изискванията на заданието".

  Ето такива общи неща пише в офертите им. Няма указана марка, няма модел, няма версия, която оферират да доставят. И ... печелят поръчката.

  Когато съм виждал очевидни умишлени пропуски в заданията (така че да са максимално удобни за доставчика, а възложителя да получи не каквото му трябва, а каквото доставчикът реши да му достави и конфигурира) и съм питал отговорните фактори на възложителя защо не са записали дадени изисквания, са ми отговаряли, че са наели външни специалисти, които са им казали, че така трябва да бъде, иначе нямало да получат финансирането. Какъв съм бил аз, че да давам акъл!? Сещайте се тези външни специалисти какви са и на кого са.

 39. 40 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 789 Гневно

  По определени причини никой не споменава, че тази недоносена система "Търговски регистър" е проектирана, разработена, модернизирана нееднократно (за нови милиони) и поддържана дълги години от фирма "Сиенсис". Те са тези, на които дължим това наследство. Те продължават да печелят редица държавни поръчки за много милиони. Всичката им работа е такава като ТР.

  "Лирекс" просто са имали глупостта да се хванат да поддържат това недоносено нещо и имат нещастието по тяхно време да се случи аварията.

 40. 41 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#29] от "Darth Plagueis":

  Дори само с чист RAID 6 или open-source файлова система като ZFS която имплементира подобен алгоритъм софтуерно, и регулярни инкрементални бекъпи до отдалечен сървър с туул като rsync, въобще не би трябвало да се стига до подобна авария. Рейда гарантира данните при 2 едновременно гръмнали диска, а ако много много случайно са гръмнали повече дискове, може да се върне последния бекъп и да се загубят данни най-много за ден-два. С разпрeделено storage решение като Ceph пък, има сигурност на още едно ниво преди да се стигне до бекъпа.

 41. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#38] от "carlosestrada":

  Ами според техническото изискване горе си има достатъчно неща, за да не се архивира на едно място. За съжаление, архитектура не видях, което е странно...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#41] от "Carrera Panamericana":

  Т.е., глупостите, които плещят милиционерите са адски нелогични и противоречиви.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 43. 44 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#28] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Иначе - не, тук няма никаква логика. Защото този, който ти доставя оборудването освен това ти внедрява цялото решение. Тая работа не е само местене на кашони. Във внедряването има и собствени технологии, собствен интелектуален продукт. Освен това обикновено железото и софтуерът към него много често вървят с някаква поддръжка, включена в цената на устройството. Тя трябва да ти се активира и обслужва именно от тоя, който ти внедрява решението, защото тук друг начин няма.
  —цитат от коментар 30 на Darth Plagueis


  Е, това е идеалният вариант и аз въобще се учудвам, че е възможно друго освен комплексно техническо решение. Т.е. търг "ИЗГРАЖДАНЕ С ПОДДРЪЖКА на информационна система..." и там вече да се съревновават, да правят консорциум /включително с водещи западни фирми/, да си намират подизпълнители и т.н. Да се знае чии глави ще хвърчат ако се оплескат нещата и кой ще ПЛАЩА щетите. И по-важното, да докажат техническа компетентност в тази област.

  В БГ обаче това не се наблюдава, може би именно за да се размие отговорността. Или също вероятното понеже печалбата е главно от търговията фирмите там да се насочват, а обслужването да му мисли който го е купил.

  Хвърлих едно око върху поръчката за разширяване на капацитета. Ами то пълна трагедия, последната доставка на дисков масив е от 2012г. Какво разбират под това не знам но вероятно са дисковете. А това значи, че те вече дори са надминали гаранционният срок обикновено от 5г., естествено че ще дефектират. Интересно ще е да се надникне в SMART диагностиката им, вероятно е пълно със съобщения и предупреждения. Голяма част от техниката е спряна от производство и със спряна подръжка.

  Нашите пускат докладна записка и обявяват търг ЧАК на 22/11/2017г но въобще не са съобразили, че при нас такива търгове с обжалванията се влачат поне година че и повече. И резултата го видяхме. Накратко, тези които са били началници на този регистър в периода 2012-2017г са направо за затвора, никаква грижа за техническата подръжка.

  http://registryagency.bg/bg/profil-na-kupuvacha/protseduri/razshiryavane-kapaciteta-na-masivi-za-shranenie-na/

  http://registryagency.bg/media/filer_public/2017/11/22/re6_masivi_2017_zzld.pdf

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 44. 45 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#44] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Ама виж, аз не знам тия как го практикуват, но това е напълно невъзможно. За да внедриш решение от такъв мащаб, ти имаш нужда от активиран съпорт към производителя от ден 0 на проекта. Няма как да внедряваш без съпорт. И как става - очевидно внедряващия, като партньор на производителя активира поддръжката, минават там 5-6 месеца, решението има go-live и изведнъж съпортът се предоставя от друг? Това не е възможно, няма как да стане. Или нещо не е представено като хората или цялата работа е тотален хаос.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 46 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Баси, не че съм се интересувал, но яко ме изненада че Лирекс са бившите кре-етени от Натурела.
  Винаги съм се чудил как Лирек печелят държавни обществени п(о)ръчки с ЛЕКОТА. Тва АЕЦ КОзлодуй, НЕК, МЕК и ШНЕК....

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 46. 47 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 269 Любопитно

  Другото. Не че не г писах в други коментари.
  Що бе джанам, правим регистър с 100000000000 харддиска за да помним 1000000000000 сканирани педеефа като изображение заради подписите на потребителите?
  Що не се направи тази система на уийдежавю? Сканираните документи ще са с десетократно по-малък обем?
  А защо не е направи този (ивсички сържави регистри) базиран са релационни бази данни, в които всичко е само текст и релации и целият ТР от 25 петабайта ще се сведе до 25 мегабайта?
  ЕсКюЕл е достатъчо лесен език, за да се начуи от калинките по гишетата.
  СУБД могат да правят чудеса.
  Да не говорим, че цялата държавна администрация може да работи на тънки клиенти със специфиен линикс-кернел, компилиран за съответната нужа, и ипозвайки безплатни офис-пакети като УордПерфект!!!!
  Но тогава Лирекс няма да имат многомилионни постъпления.... Жалко!

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 47. 48 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Техническа спецификация, написана на хвърчащ текстов файл, евентуално с ПЕ2 на някои стар Правец-16. Няма схеми, няма диаграми, няма топология, няма архитектура....въобще все едно не е техническа спецификация, а бележка за пазар от баба ми.... Егати фарса е всичко, свързано с държавната администрация. Сбирщина некомпетентни калинки и мильовци, които папкат и слушкат.

 48. 49 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 487 Весело

  Виц на годината : " ...хората в компанията ( Лирекс ) 100% са се фокусирали да работят в интерес на държавата и обществото."

  Не знаех , че работят на обществени начала ( безплатно ) :-) :-) :-).

 49. 50 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Уважаеми коментиращи „експерти”, 90% от вас нямат никаква представа за какво говорят, обаче като едни булгАри същи са големи екперти и всичко знаят. Нямате никаква представа нито какво представлява системата на ТР, нито кой я е изглеждал, как се поддръжа в какви условия се работи там, нито пък кои са Лирекс, кой стои зад тях, какви са им специалистите и т.н. А то това си се знае от хората в бранша, така че с коментарите си само предизвиквате усмивка у тези, които наистина са в този бизнес

 50. 51 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#50] от "uq":

  Хората в бранша много добре знаят кои са Лирекс. Особено тези които са участвали в конкурси в които е участвал и Лирекс !

 51. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 53 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#52] от "Моа Преател Тайпи":

  То от некои неща никой няма представа. Например от екипа на Лирекс, които в последните години така си омешаха кадрите със Стемо, че вече ги бъркам кой къде работи.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 53. 54 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#51] от "_imi_":

  Ами нали и аз това казвам, много добре ги знаем, знаем също, че тази система първоначално беше разработена от друга фирма, а ТР не е точно акаунт, който Лирекс държи, знаем също, че множество политически боричкания и други интереси бъркат нормалната работа на ИТтата в ТР... а и знаем, че хората в Лирекс не са съвсем абдали нали? Все един бекъп има кой да направи

 54. 55 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#52] от "Моа Преател Тайпи":

  Ами като нямаш, можеш само да коментираш, че не е нормално ТР да не работи две седмици. Глупостите за липсващи спецификации, некъдърнотс, конспирации и прочие са чиста проба... ами глупости

 55. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#55] от "uq":

  Ми не че нещо, ама на сайта на агенцията липсва архитектурата, както и една част от заданието. Па не знам дали са глупости. Иначе некадърност има, но е в АВ.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 56. 57 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#56] от "Darth Plagueis":

  Посочи ми на кой сайт са си качили архитектурата и заданието? Освен това тази система не е от вчера, че да кажеш къде е обществената поръчка. Гупости та на квадрат.
  Лирекс не са я разработвали, а освен това не обичат да се шуми около тях, поради което се стремят да няма шумни провали, така че не биха се насадили сами на пачи яйца

 57. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Аз дори почвам вече да им съчувствам на Лирекс. От малкото информация до която се добрахме излиза, че те е трябвало да поддържат в работоспособно състояние една безкрайно остаряла система с много възли излезли от гаранция и дори снети от производство.

  Единствено което е правено е разширяване на капацитета с някакви разширители но е достигнат вече максимума а непрекъснато им възлагат нови задачи. Вероятно поради този ограничен капацитет е направено побългаряване, т.е. минало се е на RAID с по-добро използване капацитета на наличните дискове но пък намалена надеждност. Поради натиска за нови и нови услуги а капацитета на дисковете старият.

  С някаква партийна калинка назначена отгоре, напълно некомпетентна но била голям темерут, смята се за велика и не слуша никой, такива неща четох за нея. С уникалното управленско решение да викат Лирекс само при авария, за останалото да се оправят със собствените сили. В такава обстановка не е чудно, че се стигнало до такава грандиозна авария. И впрочем за нея е предупреждавано и това е причината за тази поръчка за разширяване на капацитета. Престъпната небрежност е че е чакано толкова дълго, тя е трябвало да бъде пусната още преди 2 години.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 58. 59 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#57] от "uq":

  Аз не говоря за Лирекс, а за АВ. Заданието го има по-горе, но в него няма архитектура. Това казах и предното мнение, нали? Та кое точно е глупост?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 59. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 61 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Уважаеми коментиращи „експерти”, 90% от вас нямат никаква представа за какво говорят, обаче като едни булгАри същи са големи екперти и всичко знаят. Нямате никаква представа нито какво представлява системата на ТР, нито кой я е изглеждал, как се поддръжа в какви условия се работи там, нито пък кои са Лирекс, кой стои зад тях, какви са им специалистите и т.н. А то това си се знае от хората в бранша, така че с коментарите си само предизвиквате усмивка у тези, които наистина са в този бизнес
  —цитат от коментар 50 на uq


  Ам, че хайде да узнаем.

 61. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 63 Профил на nspassov2007
  nspassov2007
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Мутроченгетата от Лирекс се оправдават че са некадърни и вместо да пасят овце се занимават с компютри.

 63. 64 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#41] от "Carrera Panamericana":

  Взе ми думите. Към zfs ще добавя и ceph. Като гледам няма изненада. Похарчени са маса пари за скъпи простотии. Това спокойно може да мине с доста по-малко пари! Че и mirror да имаш! И не само на дб, а и на всички останали данни. Предполагам, че ползват нфс или подобно за картинки, пдф и прочее.
  Но толкова техника... За 25 тб..
  Яко са харчили!

 64. 65 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#50] от "uq":

  Айде да посмалиш, а? Изграждал съм и по-големи инфрастуктури!

 65. 66 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#50] от "uq":

  За тия пари ше почна да конкурирам амазон, поне в България!

 66. 67 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#50] от "uq":

  “Хората от бранша” - имате в предвид нископлатените IT некадърници, работещи в и за държавната администрация, щото никъде другаде не ги искат? Ама разбира се, че всичко друго е спекулации и глупости. Може би породени от факта, че същите тези некадърници вече повече от две седмици не могат да се оправят с ТР. ТР не бил акаунт на Лирекс, не те го били изградили и сега чистели чуждо акано? Аз ли съм ги карал да вземат този проект за поддръжка при тези условия? Да не очакваме от тях занапред да изпълняват ангажиментите си по такъв тип договори, след като продукта, който касаят не е реализиан изцяло и само от Лирекс? Кой ми с*а в гащите е вашата работа, драги другарю.

 67. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 69 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Мда, освен за боза лицензи и оракълче:) няма яд де, но такава инфрастуктура не бях виждал. Нямаш реплика, нямаш мирър, бекъпа е на прод :) Нищо не може да ме изненада вече. И както много пъти съм казвал, има такива хубави професии - овчар, говедар, козар.... Що бре се тикате в ИТ?!

 69. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 72 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#71] от "Моа Преател Тайпи":

  Па заяждай се. Плюете по щатите, но там кадърното и умното работи или за някой от гигантите или за военните, държавата и т.н.
  Тук като кажеш военен или ДА е синоним на малоумност, тъпанарщина и връзкарство!
  Най-големите дебили бачкат за ДА! Личен опит и познанства. Само като го видя и знам колко е тъп.

 72. 73 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#70] от "Моа Преател Тайпи":

  И тях, и овчари, масларки, премянови, бокови, как беше оня де синчето му сега го дава депутрът, а го бяха гепили с едни марки на границата...
  Всичко де е горе от една партия се е пръкнало. И помеже са най-тъпата прослойка - как да стане? От глупак умен човек не може да се пръкне. Крушата...

 73. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 75 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#71] от "Моа Преател Тайпи":

  Критиката за "впредвид" приета :) Що се отнася до държавните IT-та, не съм чувал там да ходят толкова кадърни, че да вземат нормалните (за сектора) заплати. Обикновено тия, които идват на работа от МВР или някоя службица от администрацията са изключително некомпетентни. Познавам няколко такива и ще дам интересни примери. Да кажем претендиращ да е С++ програмист, който бъкел не разбира от поинтер аритметика и говори за указателните и референчните оператори като за "звезди" и "амперсанди". Или пък Java програмист (от Хасково, по между другото), който мисли че UDP и Multicast са абсолютно идентични понятия, също така не може да смята с двочни и шеснайсетични числа. Споменах ли за Oracle-сертифицирания от МВР (в последствие и М-тел), който не беше чувал за pl/sql?
  Та причината да не вземат нормални заплати е очевидна - там работи куцо и сакато. Кой плаща добри пари на некадърници?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK